Suriname aan laatste Nederlandse miljoentjes toe

29

PARAMARIBO, 18 sep – De laatste restjes hulp uit het verdrag van 1975 zijn formeel. De zogenaamde verdragsmiddelen zijn op. Suriname en Nederland legden enkele maanden terug de laatste vijf miljoen euro vast, zegt waarnemend ambassadeur Willem Aamels van de het Koninkrijk der Nederlanden.

Het geld is bestemd voor ontwikkelingsprojecten. Die gaan sowieso door, omgeacht de staat van de bilaterale relaties. ”Nederland zal zijn verplichtingen ten aanzien van Suriname nakomen”, zegt Aamels. Het politieke weer verandert daar niets aan. “Als de Nederlandse regering een huis bouwt, zullen ze ook het dak afbouwen.” Een domper is de nasleep van de wereldcrisis.

Geld beschikbaar hebben voor ontwikkelingshulp is steeds minder prioriteit. “In Nederland is sprake van krapte. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking is met driekwart teruggebracht. We zullen samen een weg moeten vinden om de liquiditeitsstroom op gang te houden”, aldus Aamels. Dat vergt een dosis goodwill aan beide kanten van de oceaan.


29 REACTIES

 1. York, 15 sept. Een groep landen onder leiding van Suriname heeft de Europese Unie gisteren een nederlaag toegebracht in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hoewel het om een procedurele kwestie ging, was het voor Brussel een pijnlijke symbolische tegenslag. De EU had gehoopt haar status als waarnemer binnen de VN te kunnen opwaarderen, zodat de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders (Herman Van Rompuy) en de EU-buitenlandcoördinator (Catherine Ashton) in de Algemene Vergadering namens de Unie het woord kunnen voeren. Daarmee zou de Europese vertegenwoordiger, nu een ambassadeur, bij vergaderingen hoger op de sprekerslijst komen te staan.

  Maar een motie, door Suriname ingediend namens de groep Caraïbische landen CARICOM, verhinderde dat. De motie vroeg om uitstel van behandeling van het Europese voorstel – en werd aangenomen met 76 tegen 71 stemmen, bij 26 onthoudingen.

  Volgens een EU-diplomaat was de uitkomst gênant, ook al kan de Unie de zaak later opnieuw aankaarten. Geërgerd waren de Europeanen vooral dat Canada, Australië en Nieuw-Zeeland zich van stemming onthielden.

  De Surinaamse ambassadeur bij de VN, Henry Mac-Donald, zei dat het Europese voorstel om meer overleg vraagt, omdat de interactie tussen de lidstaten erdoor verandert. Veel ontwikkelingslanden binnen de VN vrezen dat de Europese Unie voorrechten krijgt die hun eigen regionale organisaties niet hebben.

  Suriname laat zich niet meer het kaas van het brood eten , dat is verleden tijd . Nu SME bewust is geworden van de waarde van het land worden grote plannen gemaakt die binnen kort uitgevoerd gaan worden. De grote goud voorraden zal bewijzen dat wij in staat zullen zijn duurzame ontwikkeling voort te brengen met deze nieuwe regering. Over twee weken zal blijken hoe wij dat gaan aanpakken. Het wachten is dus op de jaar-rede van Zijne Excellentie de President van de Republiek Suriname DD Bouterse .


  Maak melding

 2. Teo kijk uit dat je niet een te grote broek aan hebt, de geschiedenis van suriname onder bouterse leerd ons dat deze man last heeft van megalomanie,Teo kijk om je heen in de wereld dan zal jij zien dat geen enkele land in de wereld vooruitgang heeft geboekt onder een militaire dictatuur en ook niet waneer ze hun militaire pak inruilen voor een nette pak nicaragua is een goede voorbeeld ortega is ook zo een type als bouterse het enige verschil is dat ortega weet dat hij niet zonder amerika kan daarom is hij aan het inbinden libie is ook bezig banden aan te halen met amerika en europa zelf cuba is zijn economisch beleid aan het veranderen china en rusland zijn daar heel ver in ze stappen allemaal af van die oude communistische doctrine, je moet investeringen trekken om jou land op te bouwen met een grote smoel en retoriek lukt dat niet er zijn legio voorbeelden in de wereld te zien.Teo weet je wat ik vreemd vindt aan jou, jij zegt dat surinamers nu pas bewust zijn geworden van de waarde van het land ik vindt dit een hele domme en achterlijk opmerking van jou sorry hoor.


  Maak melding

 3. Het is jammer dat de verhoudingen vertroebelen nu er een nieuwe regering aan het bewind is in Suriname. Tot op heden zijn er alleen maar verdachtmakingen geuit van z.g tegenwerking van Nederland richting Suriname.
  Helaas zijn er tot op heden door wie dan ook in Suriname die dat beweren enig bewijs of feit overlegt waar e.e.a. uit blijkt. .
  Het stelt mij dan ook diep teleur dat het zo allemaal gaat.


  Maak melding

 4. @Nr.2 DU,

  In plaats van Surinamers en anderen constant uit te schelden, waarom niet een keertje voor de verandering samenwerken middels positieve inbreng? Je moet jouw frustraties met Bouterse en andere Surinamers met hen uitvechten en het niet op de schouders leggen van de hele bevolking van Suriname.

  De zaak 8-Dec en Drugssmokkel ligt bij de Rechter. Laat de Rechter in Gods naam gewoon haar werk doen! Ik weet niet van jou, maar ik hou mij bezig met de ontwikkelling van het land. Jij houdt je constant bezig met Bouterse…er ooit over nagedacht om je bezig te houden met Ontwikkellingsvraagstukken het land rakende ONGEACHT wie President is? Denk je echt dat de dag dat Bouterse niet meer in ons midden is de problemen van het land ophouden te bestaan?

  Iets wat jouw oh zo Oprechte, Geweldige, Democratische Front-regering nooit heeft gedaan en ook nooit zal doen, doet deze regering wel. Lees dit eens: http://www.gfcnieuws.com/?p=23755

  OK…hier komen de negatieve reakties van DU en anderen…3..2..1..Go!


  Maak melding

 5. Democratie bestaat bij de gratie van een leger van leugenaars die een kleine leugen beschermen.
  Een groot wapenarsenaal, een kluis vol goud en geld,olie, diamanten,bondgenoten en alles wat dies nog meer.


  Maak melding

 6. Theo,
  Ik lees je voor het eerst op dit forum en het is gelijk kassa/bingo. Stoor je maar niet onze eppo spaarvarken, hij lijdt ondubbelzinnig aan het Desy Bouterse syndroom.


  Maak melding

 7. He Du,
  vooruitgang begint in de geest door bewustwording.Bewustwording van een volk die eeuwen gebukt ging onder kolonialisme.Ik weet dat je gefocust bent op Bouterse,soms heb je gelijk maar je vooringenomenheid maakt je soms blind want het gaat niet om Bouterse maar om een volk dat zich bewust word van de belangen in deze wereld en zijn deel wil opeisen en misschien gebeurt dat niet in de periode Bouters ,misschien maken wij het niet mee maar het bewustwording proces kan niemand meer stoppen die was al jaren aan de gang en Bouters die is maar een stukje in het geheel.


  Maak melding

 8. Nou, nu het geld uit 1975(NL) op is, nu dan de tijd aan SME aan te tonen dat men het op een andere wijze weet te redden.

  SME zal wel uit andere hoeen donorhulp zien te verkrijgen zoals voor vele (alle) ontwikkelingslanden geldt.

  Nederland moeten wij daarbij vergeten. Geeft ook niet. NL is sowieso niet de gulste onder de gevers in de wereld, en als men geeft dan op een wijze waarbij men de ontvanger(s) als onbekwaam wenst te behandelen t.a.v. hoe de dingen zelf te doen.

  Niet dat SME in het verleden de zaken slim heeft aangepakt, maar leergeld zal er altijd wel betaald worden.

  Anyhow, time will tell en SME zal het nu zelf moeten redden.

  ALL THE BEST en nog een NL hoofdstuk kan worden afgesloten na 35 jaar.

  ** SURINAME VOORWAARTS **


  Maak melding

 9. Het volk is gebaat bij dat de de prijzen van levensbehoeften passen binnen hun budget, werkgelegenheid, goede voorzieningen etc. Alleen door inkomsten via inversteringen, donaties en leningen kunnen deze zaken bekostigd worden. EU was en zal nog steeds een grote bijdrage leveren aan SME.


  Maak melding

 10. Pinto
  Theo,
  Ik lees je voor het eerst op dit forum en het is gelijk kassa/bingo. Stoor je maar niet onze eppo spaarvarken, hij lijdt ondubbelzinnig aan het Desy Bouterse syndroom.

  Pinto
  Pinto heb je me vorige bericht wel gelezen??? Je zit iedereen af te kraken die Zaken wilt doen met een ander Land terwijl je zelf Birambies verkoopt op de Markt, dat is niet niet eerlijk ten opzichte van anderen Iedereen is Vrij om Zaken te doen met Suriname ,Europa en de rest van de Wereld. Suriname is tot nu toe een Vrije Democratische Staat.

  Nu de verdragsmiddellen uit Nederland op zijn einde zijn , zal Suriname naar anderen bronnen van inkomsten opzoek moeten gaan en wat Theo aangeeft dat Toerisme ook een belangrijke inkomsten bron is daarheeft hij Groot Gelijk in en daar zou serieus naar gekeken moeten worden door de Surinaamse regering van Desire Bouterse.

  Zelfs de Nederlandse Overheid probeert te bezuinigen waarnodig is (zie Attach file vliegtickets voor verlof Ambassade personeel) Waarom zou de Surinaamse regering ook niet mogen kijken van jouw, waar er eventueel bezuinigt op kan worden om de Overheids Begroting kloppend te maken voor de komende jaren?
  En in welke Sector extra geinvesteerd moet worden om de Staatsinkomsten te vergroten. De Touristische Sector is een belangrijke sector die ook voor extra Inkomsten voor de Surinaamse Staat kan opleveren nu de Ontwikkelingsgelden uit Nederland Ten Einde zijn.
  Hoop dat je eerst rustig nagaat denken alvorens jij je Comment geeft op het Forum van Waterkant.

  ROTTERDAM – Vliegtickets voor het verlof van ambassadepersoneel kosten het ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks drie miljoen euro.
  Uitgezonden Nederlanders buiten Europa mogen een keer per jaar met het hele gezin op kosten van de schatkist businessclass terugvliegen naar Nederland.

  De regeling geldt niet alleen de ambassadeur en topdiplomaten, maar ook voor het juniorpersoneel en secretaresses. In totaal werken er volgens RTL Nieuws 1155 Nederlanders op een ambassade of consulaat in het buitenland. Inclusief gezinsleden hebben 2803 mensen recht op een businessclassticket. Dat meldt RTL Nieuws na onderzoek.

  Medewerkers van de ambassade in Washington kosten samen het meest: vorig jaar werd voor bijna 200.000 euro aan verloftickets geboekt. De ambassade in Washington kent het grootste aantal medewerkers van alle ambassades. De duurste trip naar Nederland kostte ruim 18.000 euro voor één ambassademedewerker en diens gezin.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de reisregelingen onderdeel uitmaken van het pakket secundaire arbeidsvoorwaarden dat met de bonden is afgesproken. De VVD, PvdA, SP, D66, die samen een meerderheid vormen in de Tweede Kamer, vinden volgens RTL Nieuws de regeling te gortig en willen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken dit soort regelingen tegen het licht houdt.(NOVUM)
  18/09/10 18u55


  Maak melding

 11. Theo,Tipgever en Du
  Hoe moet Suriname verder het land heeft geld nodig om zijn kinderen een goede opleiding te geven voor de gemeenschap van morgen.De ene Surinamer hakt op de andere in plaats van met wat concreets voor de dag te komen.Deze vijf miljoenen die de laatste euro`s zijn uit een ontwikkelingshulp zijn uit een destijds grote pot ik zou graag willen weten hoe deze gelden besteedt zijn.”Du” Bouterse is door het Surinaams volk gekozen en dat moet je accepteren en nog met een democratische meerderheid even als je andere opzichten daar over hebt je moet de realiteit aanvaarden.Deze regering heeft een goede economie minister en dat vind ik positief verder vind ik de vice president prima dus zie ik een vooruitgang.


  Maak melding

 12. Lachen die NDP-ers.

  Pinto doet alsof hij voor de eerste keer iets van Theo leest terwijl ze beide al maanden lang het forum vervuilen met onzin en persoonlijke aanvallen.

  Vervolgens reageert Ray alsof de posting tegen hem gericht is. Hij gaat daar zo zeer emotioneel in op dat het niet anders kan dan dat Ray & Theo één en dezelfde persoon zijn 😆


  Maak melding

 13. Sranangman: “NL is sowieso niet de gulste onder de gevers in de wereld”

  Uw stelling klopt niet.
  Volgens internationale bronnen geeft de Nederlander per persoon (op de Zweden na)het gulst.
  Kijk alleen maar naar het geld dat in NL is opgebracht voor Tahiti.

  Ik hoop dat NL ook voor de ontwikkeling van Sur ruimhartig zal blijven. Zonder dat zal Sur het n.m.m. niet redden.

  Toerisme is vooralsnog geen optie voor Sur. Alleen al de kosten van een ticket naar Sur zijn even hoog als een verblijf van 10 dagen (inclusief hotel !) in bijvoorbeeld Turkije.
  Daarbij is de verwende Europese toerist (dus ook die uit NL) niet gediend van de vaak armoedige en slechte service in Sur. Wil je dan toch op een meer luxe wijze het binnenland bezoeken, dan ben je al gauw 1200 euro extra kwijt.


  Maak melding

 14. Ray,
  Wat is feitelijk jou probleem? Probeer je eens vast te bijten in DU, die hier niets anders doet dan mensen met een andere zienswijze af te ktaken.

  Ik zou werkelijk niet goed bij het hoofd zijn om het anders te zien.

  Voor jou informatie heb ik heb overigens van birambi net zoveel verstand als een koe van een vrije zaterdagmiddag.


  Maak melding

 15. Collecte!

  Nu de verdragsmiddelen op geraken is het tijd dat alle Surinamers, waar danook ter wereld, een collectebus bij me ophalen om zodoende projecten te ondersteunen.

  Ontwikkelingsgeld is grof ingezet om Suriname en Surinamers tot ontwikkeling te brengen en zie wat er van komt. Het heeft niet geholpen. We zijn nog steeds een goed onderontwikkeld land en zijn als het ware in plaats van vooruit gegaan, behoorlijk terug naar af gegaan.

  Vroeger doodden we elkaar niet, hadden we geen bewezen corruptelingen aan de macht en kon je nog gewoon bij de buren binnen voor een beetje zout omdat er geen tralies voor de ramen waren. We zijn in plaats van goed ontwikkeld, goed ingewikkeld geworden mede door onze keuzes. We kiezen criminelen boven intellectuelen en geven onze onschuldige jeugd het voorbeeld dat criminaliteit loont.

  Ondanks de vele miljoenen ontwikkelingshulp hebben we nog steeds niet begrepen dat vooruitgang samenwerking betekend. Samen aan de toekomst van Suriname bouwen begint met samen de collectebus dragen. Wat voor etniciteit je ook bent of denkt te zijn, het zal wel samen moeten.

  De verdragsmiddelen hebben er niet echt toe bijgedragen dat we elkaar beter zijn gaan verdragen. Integendeel! De relaties op regeringsniveau van donateur NL en ontvanger SM zijn in de koeling gezet. Meestal zet je iets in de koeling om er later van te kunnen genieten. Maar met het naderen van het einde van de verdragsmiddelen ben ik bang dat deze Djogo of Heineken dood in onze maag zal vallen.

  Ik begin alvast te collecteren. Wie helpt?


  Maak melding

 16. Nu de nederlandse zwemvest wegvalt,is het zaak dat we moeten kunnen zwemmen.We moeten met vereende krachten alle obstakels verwijderen die ons dat belemmeren.ALLES.Ook de gene die zich geroepen hadden gevoeld om het land te leiden.Met gulle donoren is het makkelijk te regeren.Maar nu?Met de laatste verdragsmiddelen worden er scholen opgezet.De kunst is om de geslaagden te accomoderen en de afvallers aan het werk te kijgen.Maar daarvoor hebben we leiders nodig met schone handen.Niet waarvan het bloed druipt.Want als zij de idolen van het volk zijn dan ben ik bang dat we verdoemd zijn te verzuipen.Eerlijk.Ik zie de huidige leiding gevenden niet als ons visitekaartje.Behalve China zie ik geen enekel land met ons samen werken.Dus laten we bij de basis beginnen.De stad alvast opruimen.Want wat ik hier zie en ruik,heb ik alleen in Afrika meegemaakt.En alle misdadigers verbannen uit de stad.Hoe klein dat vegrijp dat ook moge zijn.Terug naar het binnenland.En koester de ex-landgenoten.

  Augie


  Maak melding

 17. Surinamers, surinamers,surinamwers verenigd U. stoppen met dat negatieve. Wij weten allemaal dat het nog niet ok is in Suriname, maar als wij allemaal in een richting varen dan kunnen wij vooruitgang maken. Hr Ray(15) heeft absoluut gelijk, hij geeft de voortouw. Ga zo door en klaag niet zoveel.
  Al jou goede mening hoe kleinschalig dan ook geeft kracht.
  groeten
  olrac


  Maak melding

 18. Overbelast!

  Ray, neem pauze. Je bent overbelast en leest naast de woorden. Ik mag je, dus volg mijn advies op en neem even pauze.

  Pinto heeft het echt niet slecht bedoeld met wat hij over de posting van Theo schrijft. Pinto probeert Theo te vertellen dat hij zich niet druk moet maken om DU. Maar die twee letters is hij vergeten. Arme Pinto!


  Maak melding

 19. Surinamers en mensen, die begaan zijn met het wel en wee van Suriname.

  Zelf ben ik voor Suriname en niet zozeer voor individuen. Mensen zouden elke omstandigheid moeten aangrijpen om een positieve bijdrage te leveren.

  Volgens sommige betweters uit voornamelijk het hoge noorden is geen enkel beleid in Suriname goed genoeg om sturing te geven aan de ontwikkelings processen en houdt ontzettend op.


  Maak melding

 20. @ 16
  toen de pres.in 1980 het staatskas overnam,zat er 450 miljoen in.Eén van de rijkste landen van z.amerika.het militair gezag kreeg nogeens 500 miljoen erop.En toen holland wilde weten wat er met de 500 miljoen is gebeurd,werd het jan koning suriname is geen melk en honing.Nogsteeds wil de pres.niet zeggen wat hij met dat miljard gedaan heeft.Misschien krijgen we de laptops daaruit.En veel woningen voor die die niet willen werken.volgende vraag…….


  Maak melding

 21. mi srangamang zijn julie niet goed bij jullie hoofd of oe bre-nie de regering = pas 3 mnd oud en zo veel probleem , wat gaat er na 4 jaar en 9 maanden gebeuren , baasman heeft persoonlijke probleem met nederland en wij zullen het dupe daarvan worden , volgens mij drinkt het hem niet door dat 50% van de suriname hier in nederland gevestigt zijn


  Maak melding

 22. En wat hebben ze met dat geld gedaan in al die jaren? Want met geld zou suriname geld kunnen genereren. Dus als de koek op is gaat suriname weer geld lenen en wie moet dat betalen?


  Maak melding

 23. Sorry hoor maar ik vindt kreten als bewustwordings gelul en retoriek, jullie zitten met een complex dat is het probleem het is best wel raar dat een aantal figuren hier wel over de slavernij en kolonialisme praten en de zogenaamde effecten daarvan maar over een medogenloos militaire dictatuur die suriname jarenlang in zijn greep had daar zwijgen ze over, sterker nog ze maken propaganda ervoor@ bryan wij als zwarten moeten een keer gaan ophouden om de schuld van onze valen en onze problemen bij een andere te leggen, zolang wij dit doen zullen wij achter de feiten aanlopen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.