Kafverbranding heet hangijzer Surinaamse politiek

17

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 6 sep – Het verbranden van padiekaf is nog immer een heet hangijzer. In Nickerie laait de discussie over het verbieden weer helemaal op. De lagen as op huizen rond het handvol verwerkingsbedrijven lijkt olie op het vuur. Voor de politiek geen andere keus dan zich te roeren.

Tenminste, politici haasten zich om hun aanwezigheid te laten merken. “Het is verboden kaf te verbranden. Het kan best zijn dat het nog even doorgaat. Maar het is nu menens”, zegt minister Ginmardo Kromosoetoe van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu tegenover Radio 10. En dat is precies wat de burger wantrouwig maakt. Ook de vorige regering was het menens.

Net als nu had de ministerraad een verbod afgekondigd. Vergeefs. Het bleef as regenen in Nickerie. En klachten over longaandoeningen en tanende leefbaarheid. De verwerkers beroepen zich op het ontbreken van wetgeving. Kennelijk met succes. Wat daar nu tegenin wordt gebracht, is nog even koffiedik kijken. “We weten dat ondernemerschap gekoesterd moet worden, maar we moeten een oplossing zoeken.” Zou het nu wel lukken?


17 REACTIES

 1. TU-Delft heeft een ontdekking gedaan om van afval (houtsnippers en tuin en landbouw afval) bio brandstof te maken.
  Laten die kafverbranders gezamelijk naar deze mogelijkheid kijken, worden ze nog rijker van en komt ten goede van milleu en gezondheid van de mens.
  Ze kijken nu alleen naar hun eigen zak, ze willen geen transport betalen om kaf ergens anders, buiten de gemeenschap, naartoe te brengen om te verbranden. Ze houden geen rekening met hun medemens, als ze hun buren en en andere nikerianen tenminste als hun medemens zien, en millieu, alleen hun zakken tellen, die moet gevuld blijven worden.
  Soso dong, want als je dood gaat kan je je geld niet meenemen, het zorgt alleen maar voor onderlinge ruzie, haat en nijd onder de erfgenamen, da moro betre ding bestee na monie gi onderzoek fu mik Nikerie trong wang gesontu foto.


  Maak melding

 2. @leonard,

  Wat ben jij een achterlijk ding.
  Dit geval speelt zich al jaren af en wel vanaf de vorige regering.Nu ga je mensen lopen afkafferen, terwijl je zelf oli dom bent.Er is geen niveau waaraan jij gekoppeld kan worden.Net als du en de zijnen, heb jij een iq van een rioolrat.
  Denk aan het volkbelang en laat haat achterwegen.Je zal in het verleden ook iets raars hebben gedaan, maar heb daarvoor toch geen doodstraf gekregen.Dus houd je idiote meningen voor je zelf en als je jou haatgevoelens wilt uiten, doe het dan aan de waterkant, bij de groep zwervers die Vene heeft gecreeerd.

  Toedeloe


  Maak melding

 3. Typisch sme se manieren,,

  Alleen maar lul-len in de ruimte gekibbel en nog eens bla bla bla bla bluf..

  Kom toch als regering met oplossingen en niet maar bedreigen losse floders opleggen.

  laar ronny als lijder van de natie met oplossing komen..hij heeft zoveel ministers gebracht in de coalitie met somo en met ddb..

  ze hadden zoveel belooft voor de verkiezing en nu zitten ze ermee..geen samen werking met de buitenwereld.,,bang dat ze ontmaskerd zullen worden over hun analfabetisme..


  Maak melding

 4. In padiekaf zit er veel geld te halen je kunt precies deze kaf die men verbrand met huishoud afval te verwerken tot compost dat weer in de landbouw gebruikt kan worden er bestaan methoden er voor.Een Nederlands bedrijf is in Bangladesh bezig geweest met het composteren van huishoud afval met zeer goede resultaten.Wil men geld verdienen dan zijn er vele mogelijkheden.Het gebruik van compost geeft een veel gezonde landbouw die in wereld naar gevraagd wordt.


  Maak melding

 5. Deze regering zit nog geen maand en heeft al een oplossing aangedragen via het parlements lid Doekie van de Megacombinatie. Er komt een nieuwe en moderne kaf-verbradings-oven uit brazilie waar ook stroom en gas uit gewonnen wordt. Verder wordt nog een laatste product uit het kaf-verbrandings-proces gehaald , dat als een vorm van houts-cool geleverd kan worden. Van dit product is ook veel vraag op de markt als houtscool voor de barbecue . Mensen let op , deze regering is geen Front regering waar er niets gedaan werd. Nu worden de zaken super-snel aangepakt.


  Maak melding

 6. nr 2, het was geen tu Delft maar tu van Twente.

  Een doorbraak inderdaad voor wat betreft biobrandstof. Wie weet kan steenkool ook tot biobrandstof verwerkt worden. Want er zijn heel veel gesloten kolenmijnen.

  Kan iemand me vertellen wat het verschil is tussen slijpmeel en kaf van rijst. Ik dacht dat die 2 hetzelfde was. Restafval van gepelde rijst. Zoniet dan vergis ik me. Want ik heb begrepen dat koeien het wel lusten.


  Maak melding

 7. Kaf verbranding in Nickerie.
  Wellicht een dankbare taak voor de Anton de kom Universiteit om desnoods in samenwerking met andere universiteiten onderzoek te doen naar het probleem en navenant oplossingen aan te dragen. Suriname is natuurlijk niet het enige land waar kaf vrijkomt bij rijstproductie. Er zijn vele toepassingen o.a. door speciale verbranding ( kaf heeft een uitermate vaste en minitieuze fractie na verbranding ) wordt de as gebruikt voor de productie van fijn schuurmiddel voor bijzonder gevoelige instrumenten maar het kan ook gewoon in Jif of Vim. Kortom, ADEK studenten en docenten, un mek moeitie foe doe wan sanie nanga a torie disie. Laat zien dat ADEK een universiteit is van een ontwikkelingsland en een directe bijdrage levert aan het verbeteren van het land en niet alleen maar retorisch bezig is.
  Botè.


  Maak melding

 8. Ja je moet Suri’s niet dom noemen… helemaal mee eens, maar haal ook niemands moeder erbij weetje !!!!
  Any how wat Surimaribo schreef lijkt mij dé oplossing ! Tot die tijd zou de regering tegemoet kunnen komen door het trransport te regelen.


  Maak melding

 9. Deze bedrijven die al jarenlang bezig zijn al het kaf te verbranden hebben naar mijn mening te veel geld anders hadden ze reeds lang mee gestopt.Het verbranden kost geld die grote onheil dat je nog daar bij krijgt met al het zwarte vuil in de lucht dat de mensen in deze omgevingen moeten inademen dat slechte gevolgen kan hebben.Daarom zeg ik stop er mee gebruik deze kaf weer in de landbouw in form als compost.


  Maak melding

 10. Jeetje, wat zijn juliie onaardig tegen elkaar zeg. Je kunt toch gewoon een mening geven zonder de ander af te kraken, come on zeg, zijn jullie nou volwassen?


  Maak melding

 11. Ik vind niet dat we aan kafriverbranding moeten doen omdat het hele goede mensen zijn.
  We moeten ons als een natie voelen en tot mekaar groeien. Hou persoonlijk niet van deze benaming kafri maar jah zo heb je ook voor alle volkeren benamingen in hun eigen taal.
  Maar laten we serieus zijn en mekaar serieus nemen.
  Ik hou van kafri’s, melai, ingie, karkong.


  Maak melding

 12. Theo (#7) en Roy Bottse (#9) interessante bijdragen, het idee van Doekhi heb ik reeds eerder gehoord, volgens mij was hij in dat kader op werkbezoek geweest in Brazilie. Het zou goed zijn indien jullie ideeen ten voordele van Su zouden kunnen worden gerealiseerd!


  Maak melding

 13. @13 Er is toch een verschil tussen Kaf en Kafri en ik geloof wel dat je het weet en als je het zou weten dan zal ik je het uitleggen.Het woord Kafri komt van het Arabisch woord Kaffer dat betekent heidin en heeft helemaal niet met ras te doen zoals je bedoeling geweest is in je artikel.Ik zeg het want ik vind dat je onder de Schrijvers op deze webside een paar mensen hebt die racistisch naar voren komen.


  Maak melding

 14. Ik hoop dat de pres.zich nog Glasinsur en Pimbadotie herinnert.Want padiekaf is goud aan het worden en gaat geld opbrengen.Maar in wiens zak gaat het dit keer verdwijnen?

  Augie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.