Rodgers: Surinamers bepalen positie Bouterse zelf

50

PARAMARIBO, 31 aug – Surinamers bepalen zelf welke positie Desiré Bouterse inneemt in het land. Dit stelt Otmar Rodgers, voormalig parlementariër voor de oppositionele NPS. Het Nederlandse argument om de hulp te parkeren, is dan ook verachtelijk. Mensen zijn blijven steken in het verleden.

Anders valt een dergelijke maatregel niet te verklaren. “We waarderen elke hulp maar niet tegen elke prijs. Gelukkig is ook te merken dat steeds meer mensen in beide landen afkomen van het denken dat Holland hier alles moet en mag bepalen”, zegt Rodgers tegenover de Ware Tijd. Suriname is geen wingewest meer. Ook de tijd van ‘wie betaalt, die bepaalt’ is definitief achter de rug.

Wat meer volwassenheid zou beide zijden sieren. “We mogen ons nimmer in de luren laten leggen door de erfenis van het verleden en dom afgeven op het voormalige moederland. We zijn twee onafhankelijke staten, die een vriendschappelijke band onderhouden. Ik wilde dat mijn partij had gewonnen van die van Bouterse. Maar als het Surinaamse volk zelf voor hem kiest, het zij zo”, aldus Rodgers.


50 REACTIES

 1. Helemaal mee eens met Otmar Rodgers. De nederlandse regering leeft nog steeds in het verleden en is vergeten dat Su een onafhankelijke staat is en dat het volk zelf bepaalt wie ze als president willen hebben. Ik denk dat Nederland teleurgesteld is omdat ze gehoopd had op een andere reactie van de VN en Sarkozy. Laat ons bidden voor ons geliefd Suriname en hopen dat alles naar wens gaat ongeacht de negatieve houding van sommigen.


  Maak melding

 2. heer rodgers,,

  eindelijk ben je een beetje bijgedraaid..

  dit had je al 35 jaar geleden moeten doen,dan was de situatie veel heel anders..

  maar goed het is nooit te laat..


  Maak melding

 3. Best wel vermoeiende discussie eigenlijk. Niemand ontkent dat het het recht is van het Surinaamse volk om de leider te kiezen is die men kiest. Alleen door het kiezen van leiders met een discutabel verleden, geef je als volk een duidelijke boodschap af. Je acht het verleden in de context van de geschiedenis acceptabel. Prima, ieders recht, maar op dat moment is het ook de vrije keus aan andere volkeren die andere morele standaarden hebben om te heroverwegen.
  Dit kan ook ten goede komen. Gelijk gestemde volkeren zullen nu nader tot het Surinaamse volk komen. Er zijn wel meer volkeren die moord en verderf in de historische context acceptabel vinden, deze nieuwe vrienden zullen Suriname dan misschien de zo gewenste groeispurt brengen.
  Maar men moet wel ophouden met afgeven op Holland. Voor men koos op Bouterse cum suis, had men de reactie van de blanda kunnen verwachten, nu niet komen janken als de reactie binnen het verwachtingspatroon zit. De keus is en blijft aan u, de gevolgen ook!


  Maak melding

 4. Voor degenen die het misschien niet weten.
  De heer Rodgers was jarenlang een prominent
  tegenstander van Bouterse.
  Wat opvalt is dat veel voormalige tegenstanders bereid zijn om het verleden
  achter hun te laten om gezamenlijk te bouwen
  aan een welvarend Suriname.
  Dat is een juiste attitude. Dat in tegenstelling tot enkele Surinamers hier in Nederland die maar blijven steken in het verleden.

  Waterkant heeft niet het hele verhaal van Rodgers geplaatst hieronder is de rest van
  het commentaar van Rodgers uit de ‘Ware tijd’.

  ‘Tegelijkertijd moet het Nederland nu niet alleen begrijpen dat Suriname politiek en economisch onafhankelijk is, maar zich ook conform gedragen.” De financiële steun vanuit de Noordzee typeert Rodgers als een “verplichting die de Nederlanders nakomen nadat zij in de loop der tijden zoveel gelden en rijkdommen vanuit Suriname hebben weggesleept”. Hij zegt dat de ontwikkelingsgelden slechts een druppel zijn van alle rijkdommen uit Suriname. “We waarderen elke hulp, maar niet tegen elke prijs.”

  Het voormalige assembleelid wil zich niet druk te maken om de groep Hollanders die Suriname als hun achtertuin willen blijven zien. “Ik maak mij druk om mijn eigen mensen. We hoeven die groep Hollanders niet belangrijk te maken. Samen met enkele Surinamers zijn ze ergens blijven steken en laten ze zich belasten door het verleden. Gelukkig is ook te merken dat steeds meer mensen in beide landen afkomen van de verachtelijke mentaliteit om te denken dat Holland alles hier moet en mag bepalen. De houding van ‘wie betaalt die bepaalt’ gaat hier nooit op.” Het proces van losrukken uit de greep van Nederland is volgens hem sinds 1975 al ingezet, maar het vraagt meer tijd, voordat het helemaal doordringt tot iedereen. “Het is geen wingewest in het westen meer, en geen verhouding van baas en knecht of kolonisator en kolonie. We zijn twee onafhankelijke staten, die een vriendschappelijke band onderhouden.”

  Rodgers lacht wanneer hem gevraagd wordt welke concrete rol hij onder president Bouterse zou willen vervullen. Hij is blij met het uitgangspunt om de integratie in onze regio te bevorderen. “Dat is een mooie visie die wordt voortgezet. Sinds de tijd van Jopie Pengel zijn we actief bezig geweest die visie met concrete regionale samenwerkingsverbanden invulling te geven.”

  Al in 1976 heeft Rodgers ervoor gepleit de voertaal Nederlands los te laten en Engels in te voeren. “Maar in de loop der jaren ben ik tot rijper inzicht gekomen en zeg dat we het Engels zeker naast het Nederlands moeten bezigen als voertaal. We worden er alleen maar beter van. Meer wil ik niet zeggen, maar ik kom er later op terug.”.-.


  Maak melding

 5. Ik kan niet anders stellen dan deze wijze woorden van juist een NPS lid en oud fractie voorzitter te bejubelen.
  Nu nog het gepeupel dat zich Surinamer wil noemen wanneer het hun uitkomt en zij die altijd maar hun geboorteland kastijden.
  Op dit forum heb je een PERSOON die de wijzen woorden van Rodgers, nimmer in zijn hoofd en uit zijn mond zal kunnen krijgen.
  Ik spoor u allen aan dat wel te doen in het belang van een soevereine staat de Republiek Suriname.


  Maak melding

 6. Dit getuigt van ruggengraat! Suriname wordt volwassen zo ook onze kaders. NPS moet z’n wonden likken en eventueel over enkele jaren sterker en menselijker uit de bus komen. Eerlijk gezegd, hoop ik dat de huidige regering het zo goed doet, dat de vm. regeringsleiders, in het belang van land en volk, gaan samenwerken om Su een wereldse allure te geven en zo vriend en vijand de mond snoeren. Mijn droom is, dat onze natie (alle surinamers) de eerste diverse natie zal zijn die op eigen krachten een imperium bouwt. I HAVE A DREAM!!!


  Maak melding

 7. zooo verrasing…
  ok dan ik heb altijd gezegt bouta is de man,
  die de surinaamse volk kan binden,,en goede strat is en perfecte einde..Rodgers 1000000% een met je,,tijd voor suri..


  Maak melding

 8. Bla, bla, bla, bla. Dit is typisch een opmerking van een man die niet verder nadenkt. En dan dat gebruik van grote woorden, zoals verachtelijk. Het slaat gewoon nergens op. Ja, Surinamers bepalen zelf welke positie Dési Bouterse inneemt in Suriname. Maar is hun keuze ook juist en rechtvaardig? Daar mag iedereen vraagtekens bij plaatsen. En een land dat geld geeft mag dit zeker. Want Bouterse is als dat mooie jasje dat je zo graag aantrekt. Je luistert niet naar de buitenwereld, want je bent zelfstandig en niemand mag bemoeien, volgens jou. Maar dan moet je ook niet gek opkijken als mensen zeggen dat hij op sommige plekken is besmeurd met mensenbloed en vuiligheid.

  Al kiezen alle Surinamers voor Bouterse, al maakt hij van Suriname het mooiste en meest welvarende land in Zuid-Amerika, hij en zijn kornuiten ontkomen er niet aan om zich te verantwoorden voor moord, doodslag, de vernietiging van de rechtstaat, etc. Dat vele Surinamers zijn verleden willen vergeten moeten zij weten, maar dat hoeft Nederland nog niet te doen


  Maak melding

 9. Oh en wat betreft wingewest wil ik hem herinneren aan de woorden van Colijn.
  In 1935 verzuchtte premier Colijn in de Tweede Kamer :

  “Alles wat in Suriname is beproefd, het is alles eenvoudig mislukt. De dingen zijn niet gemakkelijk. En daarom wilde ik wel, dat er eenmaal in Nederland iemand opstond die wel wist wat er gedaan zou kunnen worden. Ik doe het mogelijke.”

  Suriname werd altijd beschouwd als iets achter de hand, mocht het eventueel mis gaan in Nederlands-Indië. En dus werd er nooit echt iets struktureels opgezet.

  Bovendien werkte men elkaar altijd tegen : de planters werkten niet samen met het plaatselijke koloniale bestuur, wat op zijn beurt weer niet samenwerkte met het moederland.

  Ook een kopie van het Indische bestuursmodel, kompleet met voor Nederlands-Indië geschoolde bestuurders werkte niet, het is altijd pappen en nathouden geweest en hopen dat het maar goed gaat, ooit, misschien.

  Door zo nu en dan wat extra geld (uit de Indische baten) en mankracht ging het steeds eventjes weer wat beter.

  Dat geklets zonder kennis van zaken heeft geen enkele zin. Ken uw geschiedenis. Rolf ga terug naar school.


  Maak melding

 10. In 1935 verzuchtte premier Colijn in de Tweede Kamer :

  “Alles wat in Suriname is beproefd, het is alles eenvoudig mislukt. De dingen zijn niet gemakkelijk. En daarom wilde ik wel, dat er eenmaal in Nederland iemand opstond die wel wist wat er gedaan zou kunnen worden. Ik doe het mogelijke.”

  Suriname werd altijd beschouwd als iets achter de hand, mocht het eventueel mis gaan in Nederlands-Indië. En dus werd er nooit echt iets struktureels opgezet.

  Bovendien werkte men elkaar altijd tegen : de planters werkten niet samen met het plaatselijke koloniale bestuur, wat op zijn beurt weer niet samenwerkte met het moederland.

  Ook een kopie van het Indische bestuursmodel, kompleet met voor Nederlands-Indië geschoolde bestuurders werkte niet, het is altijd pappen en nathouden geweest en hopen dat het maar goed gaat, ooit, misschien.

  Door zo nu en dan wat extra geld (uit de Indische baten) en mankracht ging het steeds eventjes weer wat beter.


  Maak melding

 11. Eindelijk een goed verhaal cq. nieuws van dhr. Otmar Rogers uit het kamp v/d NPS. Je moet realistisch zijn en meer/steeds het oude koloniaal denkpatroon van Nederland op na houden. Goed verhaal gepubliciteerd in de Ware Tijd. En nu nog even wachten op de reactie van dhr. Vene.


  Maak melding

 12. Alles wat men niet zint wordt hier al weg gemodereerd. Dat is nog eens vrijheid van meningsuiting.

  In 1935 verzuchtte premier Colijn in de Tweede Kamer :

  “Alles wat in Suriname is beproefd, het is alles eenvoudig mislukt. De dingen zijn niet gemakkelijk. En daarom wilde ik wel, dat er eenmaal in Nederland iemand opstond die wel wist wat er gedaan zou kunnen worden. Ik doe het mogelijke.”

  Suriname werd altijd beschouwd als iets achter de hand, mocht het eventueel mis gaan in Nederlands-Indië. En dus werd er nooit echt iets struktureels opgezet.

  Bovendien werkte men elkaar altijd tegen : de planters werkten niet samen met het plaatselijke koloniale bestuur, wat op zijn beurt weer niet samenwerkte met het moederland.

  Ook een kopie van het Indische bestuursmodel, kompleet met voor Nederlands-Indië geschoolde bestuurders werkte niet, het is altijd pappen en nathouden geweest en hopen dat het maar goed gaat, ooit, misschien.

  Door zo nu en dan wat extra geld (uit de Indische baten) en mankracht ging het steeds eventjes weer wat beter.


  Maak melding

 13. Goed gezegd meneer Rodgers. Dat is een constructieve houding. Laat sommige Surinamers in Nederland maar links liggen die menen constant op een destructieve wijze
  commentaar te moeten leveren. Van belang is dat Surinamers in Suriname hun eigen weg bepalen.
  Net wat de heer Rodgers aangeeft is op grond van het verleden Nederland eigenlijk verplicht Suriname gewoon terug te betalen.
  Nederland heeft in het verleden Suriname leeggeplunderd en hun eigen land (Nederland)
  keurig opgebouwd. Het rijkdom van Suriname was wel goed genoeg om weg te dragen maar Suriname helpen opbouwen? ho maar.
  En nu willen de Nederlanders en sommige ziende blinde Surinamers in Nederland nu gaan praten over ontwikkelingshulp en financieële steun voor Suriname.

  NEEEE Nederland, het is het rijkdom wat jullie tientallen jaren leeggeroofd hebben uit Suriname en waar Suriname nu alle recht heeft om terug te krijgen.
  Zonder Suriname en andere kolonieën zou Nederland nimmer zo rijk zijn geworden.
  En nu praten over ontwikkelingshulp. ja, ja.
  Nederland geef Suriname het rijkdom wat jullie decennia lang van Suriname hebben weggedragen en leeggeroofd gewoon terug!
  zonder enig voorbehoud!


  Maak melding

 14. Bifa als Nederland ook met andere boeven in de Wereld zou doen dan zou dat perfect zijn.

  Helaas is dat niet zo. Wat dat betreft is Nederland hypocriet als de pest.


  Maak melding

 15. Rodgers is een huichelaar en lid van de oude garde die in een periode van meer dan 45 jaar niets en ook niets heeft toegevoegd aan de ontwikkeling van Suriname. Zulke lieden neem ik niet serieus.


  Maak melding

 16. Mijnheer Roders lijkt mij een heel slimme man, maar hij is nogsteeds niet volwassen genoeg om zijn eigen boontjes te doppen.
  Wees een kerel en doe gewoon wat je moet doen en dat is volwassen worden.

  Maar als hij daar blijft zitten tussen al zijn kornuitjes, dan schiet het ook niet op he!!!
  Mijheer Rodgers nogmaals, ga even tussen uit naar andere oorden van de wereld en kijk om je heen.
  Geef je ogen de goede kost dan leer nog misschien wat van de wijde wereld.
  Zo kan je ook een grote man worden en niet alleen daar zitten met je mooie praatjes.

  Daar schiet je echt niks op, immers, het is mij opgevallen dat hij altijd van die mooie praatjes hebt als hij teveel van die spraakwater op hebt.

  Tot nu toe is zijn bijdrage in de Surinaamse samenleving nihil, het lijkt heel wat maar dat is als “karoe wirie”. Jou persoonlijke ontwikkeling laat veel te wensen over.
  35 jaren lang en nogsteeds niks geleerd en hij zingt nogsteeds dezelfde liederen als vanouds.
  Het is altijd makkelijker om de vinger naar anderen te wijzen.
  Ach ja, mijnheer Rodgers weet het zelf ook hoor!!


  Maak melding

 17. Kortzichtig gepraat van dhr. Rodgers. ‘Nederland houdt vast aan het verleden en denkt koloniaal’? En dan zelf zeggen: ” De financiële steun vanuit de Noordzee typeert Rodgers als een “verplichting die de Nederlanders nakomen nadat zij in de loop der tijden zoveel gelden en rijkdommen vanuit Suriname hebben weggesleept”. Dat getuigt niet van volwassen denken. Volgens mij is Suriname veel zelfstandiger dan ze beseft, maar juist door dit soort denken en praten dringt het helemaal niet door tot de mensen en blijft men naar Nederland wijzen i.p.v. in de spiegel te kijken en zelf actie te ondernemen. Natuurlijk is Suriname geheel vrij om zijn eigen koers te bepalen. Maar dat is Nederland ook. En zij heeft dus alle recht om te weigeren geld te sturen naar een land waar een veroordeelde crimineel tot president gekozen is. Dat doen ze bij andere landen ook. (Ook al is er geen enkel land in de wereld met een veroordeelde president)


  Maak melding

 18. Zeer geachte heer Rodgers, “ik zou zeggen liever ten dele gekeerd dan ten hele gedwaald”. Ondergetekende heeft overigens in de achter ons liggende decennia wellicht door mijn politieke komaf, aardig geleden onder de tiranie van de N.P.S..


  Maak melding

 19. Als het beleid van Zijne Excellentie DD Bouterse aanslaat zullen veel meer Surinamers de rijen gaan sluiten om het mooie land Suriname echt vooruit te helpen. De gene die dan niet wil opbouwen maar vernietigen zullen uitgepuugd worden door het Volk van Suriname.

  De Echte Theo


  Maak melding

 20. @ 16

  Beste Dina,

  Bedankt voor je reactie op mijn posting, maar het is gewoon niet juist of ter zake doende. Eerlijk gezegd doet het me denken aan de opmerking van een kind die een reprimande krijgt en meteen daarna gilt: ja, maar zij doen het ook. Wil je hiermee zeggen dat jij dan ook dezelfde fouten mag maken? Soms is het niveau op dit forum zo bedroevend omdat men eenvoudige verbanden van goed en kwaad niet wenst te zien. Jammer! Dus ga alsjeblieft de volgende keer in op het onderwerp van gesprek. Want hoezeer het Nederland niet altijd lukt om evenwichtig te zijn in haar politiek en beleid, men streeft er wel naar. Het rechtvaardige en het juiste volgen, uitgaand van een juridisch gelijk, zonder aanziens des persoons, zonder te kijken naar ras, sexuele voorkeur, geloof of politieke gezindte, daar is Nederland toch verder in. Daarom is het hier, ondanks alles, goed leven en moet je in Suriname nog maar afwachten hoe dit zich ontwikkeld. Otmar Rodgers is wat dat betreft behoorlijk onderontwikkeld in zijn denken of hij heeft te veel in de zon gelegen.

  Wat betreft de posting van Jansen @ 20.

  Weet je, ik heb me altijd afgevraagd waar Du de energie vandaan haalt om altijd maar weer door te gaan en vast te houden aan zijn zienswijze. Ondanks schimmige aanvallen her en der van mensen die ogenschijnlijk makkelijk bereid waren om zich over te geven aan de eerste duivel die ze het walhalla beloofde. Ik moest er lang over nadenken maar ik heb het antwoord: hij is het geweten van dit forum. Een man die goed op de hoogte is van de eenvoudige verbanden van goed en kwaad en anderen wil waarschuwen voor de donkere invloed van een dictatuur. Wellicht is hij een ervaringsdeskundige en heeft hij aan den lijve ondervonden wat het regiem van Dési Bouterse in de jaren tachtig teweeg heeft gebracht in Suriname. Juist nog meer reden om naar hem te luisteren,zijn ervaringen mee te nemen en onze toekomst beter in te delen. En dan mogen er een heleboel mensen zijn op dit forum die daar geen boodschap aan hebben, sterker nog, ervan overtuigd zijn dat het normaal is om te moorden, in drugs te handelen, een rechtstaat te vernietigen en daar geen enkele verantwoordelijkheid voor te nemen, dat hoeft hij nog niet te doen. Al is iedereen hier op dit forum voor Bouterse, so be it. Hij is niet voor Bouterse en ik ook niet. Dus wat dat betreft steun ik hem helemaal. En nog wat: Hij komt terug om je zelf verbaal om de oren te slaan. Geloof me maar.


  Maak melding

 21. Rodgers is héél doorzichtig,en is zoals zijn partijgenoot Hooghart,met een witvoetje bezig.Ze kennen geen moraal meer,ze proberen zich massaal te melden,voor die andere snoeppot.


  Maak melding

 22. Ik ben helemaal eens met iedereen zijn reacties.Bouterse is een gekozen president hij verdient het respect,maar iedereen die in nederland zijn van surinamse comaf zijn alleen met worden bezig niet met daden,ze prijzen als wat in suriname gebeurd maar zelf zetten zijn bij de bakra,waarom zit je in nederland ga naar suriname,het help het land optebouwen en niet vanuit nederland van je luiestoel alleen maar goeie dingen zeggen .heel veel surinamers klaag over nederland .wat doe je in nederland ga je toch weg van nederland,nederland verplicht niemand om hier te blijven.


  Maak melding

 23. Nr. 14 Reageerder. Vergeet niet dat de meeste rijke landen in Europa rijk zijn geworden door de arme landen en zo ook met zwart geld. Kijk maar naar het drugsbeleid van Nederland de fiscus ontvangt een behoorlijk deel daarvan. Dus alsjeblieft niet zeuren dat DDB een drugsdealer is. Bovendien is het bekend waar en wanneer Nederland DDB heeft opgepakt voor het in bezit hebben van drugs, kan iemand mij dat vertellen?????


  Maak melding

 24. Rodgers is op dit moment verdwaald. ondanks dat hij in stad woont ziet hij alleen maar bos.

  ik denk dat hij een kostgrondje moet zoeken en casave en karoe moet planten.
  van casave moet hij lijm maken om te lijmen/plakken wat niet goed is en die karoe-wirie moet hij oproken.
  pas dan kan hij zinnig praten denk ik.
  hij is werkelijkheid kwijt.
  wie had toendertijd getekend om suriname onafhankelijk te maken met 3,2 miljard NF( 1,5 miljard Euro) voor 300 jaar uitbuiting.

  hebben jullie niet kunnen rekenen toen.
  Arron was een bankdirecteur. van arme surinamers vroeg hij rente wanner ze geld gingen lenen. en het ontwikkelingshulp geld was niet waardevast gemaakt zodat het steeds geindexeerd werd en ook niet rentedragend.

  en nu komt rogers bananenverhaal vertellen.
  ben je dement aan het worden of zo.

  ik zou Rogders adviseren om geschiedenisles te geven aan jongeren over hoe het allemaal gegaan is vanaf 1973 tot en met nu.
  want hij heeft zolang in het parlement gezeten.
  laat hij een bijdrage levren aan suriname door eerleijk en oprecht alles op te schrijven.
  dan ben je een echte surinamer die ook de gedane fouten uit het verleden neerpent.

  Raga


  Maak melding

 25. Ik Reis al geruime tijd tussen nederland en suriname en ik heb een belangrijk verschil geconstateerd in de denkwijze van de twee groepen dus de surinamer in nederland en die in suriname.Het verschil is dat de surinamer in nederland,dan heb ik het over de groep die heel lang in nederland woont,die groep moet het helemaal van nederland hebben,deze groep geloofd echt dat nederland surname kan of moet opbouwen en dat de surinamers zelf het niet kunnen.Zij geloven er heilig in dat het in nederland beter leven is dan in suriname en hun kinderen hebben niet echt een band met suriname terwijl de surinamer in suriname en de groep surinamers die niet zo lang in nederland wonen, nederland juist zien als de grote uitbuiter,verdeeldheid zaaier en moderne slaven houder en vooral de surinamer die nu naar nederland komt,komt vooral om geld te verdienen en te vertrekken zoals de afrikanen
  Deze laatste groep gelooft juist wel dat het beter leven is in suriname.Deze nieuwe generatie is echt nationalist.In suriname kan je niet negatief praten over suriname anders keert je eigen familie tegen je en vooral niet als je uit nederland komt.
  Deze twee groepen zijn uit elkaar gegroeit.Ik vind het wel jammer omdat ik persoonlijk denk dat de surinamer in suriname met deze denkwijze wel echt vooruit kan komen en de surinamer hier in nederland een identiteitscrisis ervan over houd omdat ze dan niet echt surinamer zijn maar ook niet echt nederlander.De eeuwige buitenlander.


  Maak melding

 26. Bakapasie boy, weet je echt niet dat Bouterse een veroordeling heeft in Nederland van acht jaar ? Je lijkt mij niet echt van deze tijd ! Overigens wacht die zelfde Bouterse nog een veroordeling voor MOORD op vijftien landgenoten.

  Groet: Linksom.


  Maak melding

 27. Geweldig heer Rodgers. Ik hoop dat meer mensen Uw voorbeeld zullen volgen. Ook U bent eindelijk wakker. Laat eens zien dat we met z’n allen het land zullen opbouwen. NDP-er of NPS-er of welk partij dan ook. We blijven Surinamers die gevraagd worden om hard te werken om ons geliefd land tot ontwikkeling te brengen


  Maak melding

 28. Bifa,

  Thanks voor jouw reactie.
  Ik wil bij deze kenbaar maken dat ik geen fan ben van Bouterse.
  Ik probeer de daden van Bouterse ook niet goed te praten. Dat is jouw eigen interpretatie. Maar goed dat is jouw mening en dat respecteer ik. Dat zou jij ook moeten doen naar anderen toe.

  De heer Rodgers heeft zijn mening maar om die man onderontwikkeld te noemen geeft eigenlijk alleen maar aan dat jij niet respectvol omgaat met meningen van anderen. Die man heeft kennelijk een mening die jouw niet bevaltdan is hij plotseling onderontwikkeld.
  Als het niet in het voordeel van Bouterse zou vallen dan zou de heer Rodgers waarschijnlijk hoogbeschaafd zijn.
  De manier hoe jij Du de hemel inprijst zegt al genoeg over jouw denkwijze.
  Net als bij de Du geld namelijk; ben je voor Bouterse dan ben je dom en achterlijk en
  ben je tegen Bouterse dan ben je een intelectueel. Ja, ja. zo ken ik nog een paar.

  Maar goed ook jij mag je eigen visie hebben.
  Het is jouw en mijn goed recht om tegen Bouterse te zijn. Want dat ben ik ook.
  Natuurlijk had ik gewild dat iemand anders dan Bouterse als president werd gekozen.
  Maar dat belet mij niet om ondanks dat toch een rationele en realistische kijk op zaken te hebben. Jij zal uiteraard daar een andere mening over hebben maar dat mag van mij.
  Het is je gegund.

  Er zullen altijd mensen zijn die Bouterse de hemel inprijzen en weer anderen die Bouterse
  verachten. Dat is een ieders recht.
  Jij en ik zullen dat helaas niet kunnen veranderen. Blijf vooral je mening geven maar
  mijn advies is daarbij om nimmer anderen persoonlijk aan te vallen.
  Dat geldt overigens ook voor mensen die
  pro Bouterse zijn.


  Maak melding

 29. Geachte meneer Rodgers. Ik ben volkomen eens met wat u zegt. U bent een echte nationalist. Ook uw stelling “wie betaalt, die bepaalt, is al lang achter de rug”, wil ik hierbij dubbel onderstrepen. In het verleden was/ is het zo, dat bij bepaalde gebeurtenissen in Suriname, Nederland nog steeds de regie in handen had/ heeft. De coup van 1980 werd geinstrueerd door de Nederlanders Valk en Van Claerbergen. Vandaar dat kort na de coup er een bedrag ad Nf. 500.000.000,== werd overgemaakt aan Suriname uit de ontwikkelingshulp. En in de huidige regering zit een partij, wiens adviseur ook een Nederlander is (een oud-minister). Is dit misschien het Trojaanse paard ? U ziet het, dat Nederland hoe dan ook toch nog invloed heeft op de situatie in Suriname…


  Maak melding

 30. Ten aanzien van herstelbetalingen de navolgenden opmerkingen, waar volgens sommige SurNeds en in het bijzonder Autochtonen, Suriname nimmer aanspraak op zal mogen maken!

  Suriname zal uiteraard haar ontwikkeling zelf ter hand nemen, en is daar al mee begonnnen hoe moeizaam de start ook is. Echter komt haar volk wel een reparatatie van aangedane schade toe door het leed haar zonen en dochters is aangedaan. Plantage-economie:1640-1940 betekende voor de Surinamers tijden van meervoudige uitbuiting, isolatie en verloedering! De motivatie van dhr Rodgers stel ik nu niet ter discussie, het gaat thans om de achtergrond waartegen deze zaken/verwijten/replieken zich afspelen!

  Herstelbetalingen:
  De Wiedergutmachung is een Duits systeem waarmee de Duitse regering na de Tweede Wereldoorlog geld uitkeerde aan overlevenden van de Holocaust en anderen die direct slachtoffer werden van de nazi’s. Het woord Wiedergutmachung betekent letterlijk vertaald weer goed maken. Het werkwoord (wiedergutmachen) betekent goedmaken of compenseren. In Oost-Duitsland ging de wiedergutmachung voornamelijk naar Polen en de USSR. Mensen die indirect slachtoffer werden, konden normaal gesproken geen geld krijgen.
  Betalingen werden verricht op diverse gronden, zoals:
   Gezondheidsclaims
   Bezitsverlies
   Psychische schade
   Gederfde inkomsten wegens dwangarbeid(slavernij) of gevangenschap
   Afspraken tussen staten of organisaties

  Na de Tweede Wereldoorlog is Duitsland opnieuw verplicht tot het doen van herstelbetalingen. Ook Duitslands Europese bondgenoten en Japan zijn verplicht tot het doen van herstelbetalingen. In tegenstelling tot de Eerste Wereldoorlog werd deze keer vooral in natura voldaan:
  In geld: via de Wiedergutmachung betaalde Duitsland geld aan slechtoffers van de Holocaust en andere oorlogsslachtoffers. Ook verrichtte Duitsland herstelbetalingen aan Israël en het Joods Wereldcongres. Aan de Roma zijn overigens als groep geen herstelbetalingen gedaan, hoewel zij wel op individuele basis Wiedergutmachung konden claimen.
  In natura: Tot 1950 zijn fabrieken in grote getale uit Duitsland verplaatst naar de verschillende geallieerde landen, ter herstelbetaling en ter pastoralisering van Duitsland in het kader van het Morgenthau-plan. Toen de Koude Oorlog uitbrak zagen beide zijden in dat een sterk West- dan wel Oost-Duitsland nodig was en stopte deze vorm van herstelbetalingen. Verder moest Duitsland onder meer de viermastbark Sedov afstaan aan de Sovjet-Unie.
  Door dwangarbeid: Duitse krijgsgevangenen in de Sovjet-Unie waren verplicht aan herstelprojecten mee te werken teneinde de oorlogsschade te herstellen. In andere geallieerde landen kwam dit op kleinere schaal voor.
   Intellectuele betalingen: Duitsland was op bepaalde terreinen (met name de chemie) zeer geavanceerd. Intellectuele eigendommen en know-how moesten aan de geallieerden worden afgestaan.
   In 1947 werden bij de Vrede van Parijs de kleinere Europese Asmogendheden plus Finland verplicht tot het doen van herstelbetalingen in zowel geld als natura.
   Japan is bij de vrede tot 1.03 triljoen yen aan herstelbetalingen verplicht.

  Hoewel de herstelbetalingen van na de Eerste Wereldoorlog het bekendst waren, was het concept niet nieuw en werd het al in de Oudheid toegepast. Rome eiste na de Eerste Punische Oorlog herstelbetalingen van 3,200 talenten van Carthago, betaalbaar als 1,000 ineens gevolgd door 10 jaartermijnen van 220 talenten elk. Na de Tweede Punische Oorlog moest Carthago een nog zwaardere herstelbetaling verrichten, namelijk 10,000 talenten.
  Ook de zogenaamde ‘ongelijke verdragen’ tussen de Westerse mogendheden en landen als het Ottomaanse Rijk, Japan, Korea, Siam, Iran, Afghanistan en China bevatten meestal herstelbetalingsclausules ter vergoeding van het ‘aangedane leed’. Voor China zal het als erg cynisch zijn ervaren dat ze na de Eerste Opiumoorlog de Britten de in de Opiumverbranding te Humen verbrande opium moesten vergoeden. Japan wist na verloop van tijd zijn ongelijke verdragen ongedaan te maken en eiste zijnerzijds zelf herstelbetalingen van China. Na de Bokseropstand moest China een bedrag van 450 miljoen tael in 39 jaarlijkse termijnen betalen, vermeerderd met rente. Uiteindelijk hebben de Qing en diens opvolger de Republiek China 668,661,220 tael aan de geallieerden betaald tot aan 1939.
  Na de Frans-Pruisische Oorlog moest Frankrijk 5 miljard goudmark betalen aan Duitsland in een periode van 5 jaar. Duitse troepen bleven in Noord-Frankrijk gelegerd tot de betalingen voldaan waren, hetgeen in 1873 al lukte door inzamelingsacties. Dit is slechts 10 jaren na de formele afschaffing van de slavernij in Suriname. Waarbij in acht moet worden genomen dat “afschaffing 1863” niet de juiste term is aangezien de slavernij(dwangarbeid) feitelijk nog ver na 1890 in stand is gehouden. De afschaffing in 1863 had betrekking op het verbod van de handel en transport van mensen uit Afrika naar de koloniën.


  Maak melding

 31. @Dina

  Wat klets je. Als een parlementatarier jaren lang in de politiek heeft gezeten en dan op eens met volkomen andere verhalen komt die duidelijk leugenachtig zijn dan kan je niet anders zeggen dan dat hij een opportunist is. Dat hij iemand is die hetzij moedwillig liegt danwel te dom is om de werkelijkheid te zien. Zo iemand dom noemen is een beschaafde reactie immers het enigste alternatief dat anders openstaat is hem voor een leugenachtige opportunist uitmaken.

  Politiek is altijd vies, maar zo vies als men het in SME maakt is het in weinig landen.


  Maak melding

 32. Dina ik kon het niet beter zeggen, helaas zien sommigen Suriname liever de afgrond ingaan vanwege 1 persoon dan respect te hebben voor de democratische keuze van het Surinaamse volk en het welzijn van Suriname. Zelfs een autochtone NLer op dit forum kan hun niet wat meer vaderlandsliefde bijbrengen, hun postings negeer ik dan ook.


  Maak melding

 33. Rodgers,go sriebie,waar was die grote mond van je toen jullie nog aan de macht waren.Deze man heeft de ruggegraat van een cocosboom die met alle winden meewaait.Waarom rot je niet lekker op naar een pranasie.met die andere redie moesoes?
  Volgensmij mogen de bakras zelf bepalen welke standpunt ze innemen over ontwikkelingshulp want per slot van rekening is het belastinggeld.
  NPS op sterven na dood,over 5 jaar kent niemand ze meer.


  Maak melding

 34. De houding van Nederland is typisch gezegd wat vele Afrikaner het over hebben een regering wordt op democratische wijze gekozen en dan vindt men dat het niet de regering is die ze ge dacht hadden dus geen verdere relaties.Ik wil niet ingaan op het geen de heer Rodgers gezegd heeft want het gaat om zijn eigen belang.We moeten het neo-koloniale periode nu achter de rug hebben en vrienden kiezen die in het belang voor ons zijn.Suriname moet voor Surinamers zijn die daar wonen en voor hun die daar familie relaties hebben en niet te vergeten mensen die van Suriname houden.


  Maak melding

 35. Neus,

  Jouw reactie is helder. Ik respecteer dat.
  Ik zal jouw reactie daarom niet dom noemen omdat ik wel weet wat beschaafd inhoudt. Echter jouw reactie blinkt absoluut niet uit van enige intelligentie.
  ik zou je willen adviseren om het woord beschaafd op te zoeken in het woordenboek voordat jij daar zelf een betekenis aangeeft.
  Ik denk dat jij iemand bent die intelligenter wil overkomen dan hij is.
  Maar met jouw commentaar val je jammergenoeg volledig door de mand.

  Jij begrijpt absoluut niet dat alle politici opportunisten zijn. Dat geldt niet alleen voor Surinaamse politici maar zeker ook voor Nederlandse politici. Kortom het woord opportunist is eigenlijk syonimem aan politiek en is universeel. Maar dat gaat waarschijnlijk boven jouw simpele pet.
  Ik zal jou een simpel voorbeeld geven om jou een beetje begrip bij te brengen hoe het werkelijk in de politiek aan toe gaat.
  Verhagen is een Nederlandse politicus en hij is van CDA. Tijdens de verkiezingen gaf hij aan niet met Wilders samen te willen werken.
  Nu zit dezelfde Verhagen samen met Wilders te onderhandelen om samen te komen tot een regering. Vandaag is iemand een paria en de de volgende dag wordt liefdevol met diezelfde persoon samengewerkt.
  Dat is op en top opportunisme maar dat is ook politiek. Maar om met jouw woorden te spreken is de heer Verhagen te dom om de werkelijkheid in te zien. Maar dat zijn jouw woorden en niet de mijne.


  Maak melding

 36. @ Dina,

  Dat ik vraagtekens plaats bij de wending van 360 graden die Rodgers heeft gemaakt in zijn zienswijze over Bouterse, is het minste dat ik kan doen om je op weg te helpen om enig inzicht te krijgen in hoe opportunistisch de politiek in Suriname soms kan zijn. Moord, doodslag, vernietiging van de rechtstaat, corruptie, dat is voor Rodgers blijkbaar niet terzake doende bij de beoordeling of Bouterse president zou moeten zijn van Suriname. Hoezo dan zijn jarenlange strijd tegen Bouterse? Was dit een spel? Dat ik hem dan onderontwikkeld noem in zijn denken is nog vriendelijk, want een ergere benaming ten aanzien van zulk verradelijk en oppurtunistisch gedrag is best wel mogelijk.

  Maar, blijkbaar ben je op jouw niveau nog niet in staat om het verraad en opportunisme van Rodgers op zijn waarde te schatten, want anders begin je niet meteen als een klein kind over Nederland te zeiken. Dit is de standaard reactie van veel Bouterse aanhangers die blind en doof zijn voor eenvoudige verbanden van goed en kwaad. Je verwijst daarbij meteen naar mij in je posting op nummer 16 . Over respect gesproken voor een anders mening gesproken.

  En ja, Du heeft volkomen gelijk om de karakterstructuur in twijfel te trekken van mensen die achter een moordenaar, drugsdealer en verkrachter van de rechtstaat aanlopen. Over de benamingen die hij altijd gebruikt ben ik het niet altijd met hem eens, maar dit doet niets af aan zijn zienswijze. Zou jij het normaal vinden als je dochter met een man thuiskomt waarvan je weet dat hij veroordeeld is als drugsdealer en ook nog verdacht wordt van moord en doodslag? Nee, waarom zou Du dan geen kanttekening mogen plaatsen bij allerlei figuren die Bouterse als de Messias zien en tot president willen kiezen?


  Maak melding

 37. Du,

  Niet iedereen die een positieve en realistische kijk heeft op de huidige ontwikkeling in Suriname is pro Bouterse, mc-er, of ndp-er. Ik heb totaal geen binding met Bouterse, MC of NDP. Echter ik heb wel een binding met SURINAME. Voor mij is Suriname geen Bouterse en omgekeerd. Als het Suriname goed vergaat dan vergaat het mij ook goed.

  Jouw reactie zegt veel over jouw zwart-witte
  gedachtengang. Of je bent voor Bouterse of je bent tegen Bouterse. Voor jou is geen tussenweg. Jij zal wel jouw reden hebben om Bouterse te verachten en te haten. Blijf dat vooral doen. Dat is je ook gegund. Van mij mag dat.
  Maar mag ik alsjeblieft mijn eigen keuze maken en voor de gulden midden weg kiezen???

  Jij zal natuurlijk weer op jouw zo afgezaagde en voorspelbare manier reageren door te zeggen dat ik achterlijk en dom bent en dat ik de wandaden van Bouterse probeer goed te praten, bla, bla…. Het zal wel.
  Als jij daarvan gelukkig en blij van wordt dan is jou dat gegund. Geniet maar van het moment.
  Zolang ik maar weet dat mijn gedachtengang niet jouw enge gedachtengang is zeg ik tegen jou; ‘frankly my dear, i don’t give a damn’!


  Maak melding

 38. Soms hoop ik op een reaktie waar ik over kan na denken maar helaas weer ééntje waar ik niets mee kan.@ dina ik geloof niet in sprookjes leugens en bedrog, ik laat mijn niet in de maling nemen door criminelen ik ken hun verleden heel goed.


  Maak melding

 39. Mensen mensen, ik geniet van de reacties op dit forum over Otmar Rogers. Soms moet ik ook even denken over een bepaalde situatie voorheen van 2 politieke vrienden uit Zimbabwe v/h Rhodesië.
  Joshua NKOMO en die rat Robert MUGABE, hebben samen jaren lang Ian SMITH bestreden. Wat heeft die rat van een Robert MUGABE toen met zijn oude vriend gedaan? Je ziet daarna wat hij met Zimbabwe heeft uitgespookt.
  En als ik lees en hoor over Trinidad & Tobago, toen ze in 1962 onafhankelijk werden dat hun economie één van de welvarendste v/d 21e eeuw in het Caraïbisch is, dan vraag ik mij ook af, waarom ons mooie Suriname nog niet zover is.
  Heeft Trinidad & Tobago bij hun onafhankelijkheid in 1962 ook een gouden handdruk gekregen v/d Britten? Want die Britten hebben ook alle voorgaande Koloniën verschrikkelijk uitgebuit. Volgens mij hebben de burgers van dit land, zelf hun land met wat hulp tot ontwikkeling gebracht. En ze werken hun nakomelingen die buiten Trinidad & Tobago zijn geboren helemaal niet tegen. Ze zijn ook blij dat deze mensen, ook bijdragen aan de ontwikkeling van hun land.
  Dit voorbeeld van Trinidad & Tobago hebben geen van de regeringsleiders vanaf 1975 in Suriname gedaan. Steeds hun goed opgeleide mensen van buiten Suriname tegen werken bij hun terugkeer. Wij moeten het samen doen en niet steeds praten over de rijkdom van ons land.
  Dhr. Otmar Rogers was ook persoonlijk aanwezig tijdens de onderhandelingen over de Onafhankelijkheid van Suriname en Nederland.
  Was hij tijdens de onderhandeling een beetje blind geworden van het klein bedrag in guldens die Suriname zogenaamd toen kreeg?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.