Surinaams parlement toert door probleembuurten

37

PARAMARIBO, 29 aug – Een parlementaire delegatie heeft in één dag een reeks probleembuurten in Paramaribo weten aan te doen. “We zijn nu beter op de hoogte van wat de mensen doorstaan”, zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons. De verwachtingen zijn nu hooggespannen.

Debatten moeten nu met meer kwaliteit geladen kunnen worden. En zo ook het beoordelen van het regeerbeleid. “Als parlementariërs praten over de problemen, moeten ze kunnen voorstellen hoe die in elkaar zitten. Dan weten ze waar ze over praten”, zegt Simons. Ze nam daarom vijftien mannen en vrouwen mee van oppositie en coalitie. Burgers mochten hun hart luchten.

En dat gebeurde naar hartenlust. In de wijk Texas bijvoorbeeld, in Noord Paramaribo, speelt vooral het recht op land. De meeste bewoners hebben hun woongrond illegaal bezet. Dat brengt geregeld wrijvingen met de eigenaars. Drinkwater en energie ontbreken. Simons is gelukkig. “Een pasklaar antwoord is er niet. Maar nu weten parlementariërs kamerbreed wat speelt.”


37 REACTIES

 1. Dit kan blijkbaar alleen onder een regering van Bouterse……want Venetiaan en natuurlijk die hele kliek had het contact met de bevolking helemaal verloren…..

  Succes bij de start. Ik ben benieuwd naar de inhoudelijke discussies wanneer er verscheidene organieke wetten ter stemming gebracht moeten worden.


  Maak melding

 2. In een kleine stad als Paramaribo weet iedereen wat er speelt.
  We moeten nu opeens niet gaan doen of Suriname zo groot is.

  Elke vakantieganger die z,n ogen goed open heeft ziet de problemen van Suriname meteen.
  Een paar tripjes en men heeft een goed beeld van de desolate toestand van het land, scholen, gebouwen en huizen.

  Kortom het openbaar bestuur en de corruptie.
  Ik weet dat men enkele jaren geleden door een foutje premier Balkenende door een wijk van rijke Surinamers reed.

  Tja dan zakt je broek af.


  Maak melding

 3. De parlemantaire delegatie hebben GETOERD door probleem buurten?
  Maar waarom toch die TOER ???
  En zijn ze trouwens ook langs geweest bj de aller grootste PROBLEEM in Suriname, Bouterse en Brunswijk? Door deze beruchte criminelen heeft Suriname nu problemen met buitenlandsebeleid. Al die GETOER is gewoon DWEILEN MET OPEN KRAAN !!!
  En na al die getoer,concludeert Jenny Simons dat er toch geen PASKLAAR ANTWOORD is, maar ze is heeel GELUKKIG dat de parlemantaries uiteindelijk op de hoogte zijn over de problemen die zich afspelen in Suriname he he he.
  Alleen is mij een raadsel hoe deze DEBIEL delegatie parlemantaries zijn geworden als ze geen benul hadden over de problemen van de burgers die ze moeten vertegenwoordgen in de parlement.
  En door wie zijn ze gekozen tot PARLEMANTARIERS? en wie heeft deze debiellen mandaat gegeven over zaken waarvan ze niet op de hoogte zijn !!!!


  Maak melding

 4. Een goede start van het parlement onder leiding van de nieuwe voorzitter. Ik ben alleen bang dat het daarbij blijft zoals zo vaak in Suriname het geval is geweest.


  Maak melding

 5. Hhahahaaha dus ze moeten eerst met de bus-reis gaan net stelletje kinderen voor dat ze op de hoogte zijn wat het volk doorstaat wat een stelletje comedianten zijn deze gasten bijelkaar.


  Maak melding

 6. Hé wat leuk,,

  ze wonen al hun hele leven in die beurt en weten er niks van kennen hun eigen buurman/vrouw niet..

  op kosten van de belasting betaler de zelfde buurt verkennen,geweldig toch.

  dat brengt enorme ontwikkeling en vooruitgang..

  go zo door..


  Maak melding

 7. En dat gebeurde naar hartenlust. In de wijk Texas bijvoorbeeld, in Noord Paramaribo, speelt vooral het recht op land. De meeste bewoners hebben hun woongrond illegaal bezet. Dat brengt geregeld wrijvingen met de eigenaars. Drinkwater en energie ontbreken. Simons is gelukkig. “Een pasklaar antwoord is er niet. Maar nu weten parlementariërs kamerbreed wat speelt.”

  Is het niet mogelijk dat de Overheid de gronden van de rechtmatige eigenaars opkoop als deze daartoe toestemming voor geven heeft en dat de nieuwe (illegale) eigenaars een gunstige betalingsregeling krijgt om hun nieuwverworven Gronden/Percelen aan de Staat af te lossen ???

  Tegelijkertijd zou er ontmoedigings beleid gevoerd moeten worden om het illegaal Gronden/Percelen te verwerven tegen te gaan door tijdig in tegrijpen door de overheid wanneer er aanmeldingen worden gedaan door de rechtmatige eigenaar van het illegaal gebruik van zijn Gronden/Percelen.


  Maak melding

 8. Er is maar 1 volk in Suriname wat illegaal grond bezet houd. Iedereen in het parlement weet het maar houd heel stijf hun kaken dicht. Want het zijn soortgenoten van de machthebbers.


  Maak melding

 9. Op deze mensen moet het socialistiche-model worden toe gepast omdat zij nu dringend woonruimte behoeven. Verder hebben deze personen weinig of geen inkomen om van te leven.

  Om de woonruimte voor hen te realiseren kunnen zij zelf deelnemen aan de bouw van de woningen. Bovendien kan openbarewerken personeel afstaan die wening te doen hebben om mee te helpen het project af te bouwen.
  Dus over personeels kosten hoef men dan niet in te zitten.

  De materialen kosten kunnen omlaag doordat staats bedrijven het grotendeels van de materialen leveren, waar geen winst gemaakt hoeft te worden.

  Een goede voorbeeld is minister Waterberg van volksgezondheid die de Cubaanse artsen inzet voor de minder bedeelde patienten.

  De echte Theo


  Maak melding

 10. Laat juf Jenny ook onderzoeken hoe de buitenlandse valuta ontvangen door haar vriendjes en mede NDP-ers via “Constructie Stichtingen” doorgesluisd worden naar privé rekeningen. Hierbij zijn ook hoge Ambtenaren betrokken. Ameerali toentertijd van KvK en Fabrieken moet op de hoogte zijn geweest van deze illegale praktijken.

  De een zijn dood is de ander zijn brood. Als Bouterse nu en in de nabije toekomst vaker last gaat krijgen van zijn geweten over de 15 moorden en doden veroorzaakt door zijn drugshandel, dan is het raadzaam om Brunswijk en/of Misiedjan als Vice President naar voren te schuiven. Ameerali is geen lid van AC maar zit wel op die functie te parasiteren. Bij de eerst volgende afwezigheid van Bouterse is dan een MARRON President van Suriname. Een Presidentschap voor de Marron ligt binnen hardbereik. Brunswijk for President.


  Maak melding

 11. Het artikel is geschreven alsof het een feest was,die rondgang van Mw.Simons e.a. ; De mensen “luchten hun hart naar hartelust” Het zullen wel noodkreten van deze mensen zijn geweest, ten einde raad!!!
  Wellicht is er wel weer een doner te vinden ofzo( China of toch Cuba?)om deze mensen te helpen want de Bouterse-kliek zal niet in staat zijn om de problemen voor deze mensen op te lossen.

  Groet: Linksom.


  Maak melding

 12. Is dat de enige buurt met problemen. What about Maystraat/Rode kruislaan?
  Mevrouw Simons wist niet dat er broblemen waren in dit soort buurten? Come on… idereen weet en wist dit toch al. Waar was ze al die tijd. Onder een of andere steen gedoken zeker.


  Maak melding

 13. Koudwatervrees, gebrek aan kennis en vooroordelen over probleemwijken maken vaak van deze wijken een politiek taboe.Laten we ook eerlijk wezen, politici wonen niet in probleemwijken. Mijn inziens weten ze dus ook niet wat zich afspeelt in deze wijken.Mevrouw J.Simons is van beroep arts en ze is vaak geconfronteerd met krepeer gevallen.Laten we hopen dat de ogen van de politici geopend worden.De periode van politiek voeren zoals Venetiaan en Sardjoe dat graag zien is voorbij.Gelukkig maar.Weg met de oude politiek.


  Maak melding

 14. Al die gasten die hier negatieve bedriegelijke reacties spuien weten zelf niet dat ze alleen tegen zichzelf en de duivel spreken.. god bless our beloved Suriname and ALL the people that dwell therin. we zijn allemaal naar Nederland gekomen om beter leven te zoeken,… gun je broertjes en zusjes in Suriname ook een beter leven no?


  Maak melding

 15. Sjonge jonge, wat zijn sommige mensen achterlijk en zo zullen ze blijven.
  Du en overige stomme reageerders; wees blij dat er een regering is die contact heeft met het volk.Vene en z’n maatjes hadden dat niet.,Zij dachten geen eens aan het volk.
  Dus flikkers; houd je commentaar voor je zelf en kom tenminste met een oplossing i.p.v. shit hier komen te verklaren en steeds maar proberen landgenoten de grond in te boren.
  Jullie moeten echt ophouden met dat slap gelul.Het slaat nergens op.
  Trouwens julie iq is gelijk gesteld als dat van een rioolrat.Krabbenmentaliteit.


  Maak melding

 16. Wat mij zeer verbaasd,is het vermogen van de suri,s,verbaal zeer inteligent uit de hoek te komen,gekoppelt aan een verbijsterend tekort aan daadkracht,enkele uitzonderingen daargelaten.


  Maak melding

 17. Goed zo parlementariërs onder leiding van onze voortvarende DNA voorzitster mevr. Simons!

  Niet zoals de vorige regering op je achterste blijven zitten en alleen maar lip service verlenen dat nergens toe leidde!

  Ga zo door parlement!


  Maak melding

 18. Lachwekkende vertoning, alsof men een reis naar Bollywood maakt om de krottenwijken te bezoeken.

  Na 3 weken “vakantie” kan ik een haarfijne analyse geven over de economiscche situatie in Suriname en ook de oplossingen aangeven.

  En Surinaamse volksvertegenwoordigers moeten eerst een schoolreisje maken onder leiding van Juf Simons om de economische situatie en leefomstandigheden in het land te kennen?

  Deze informatie leidt eveneens toe dat in Nederland, voornamelijk onder de SurNeds, steeds minder bereidheid zal zijn om een financiele bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van Suriname.

  Bijkomstig leidt dit tot meer begrip bij de SurNeds voor de beslissing van Amsterdam om de samenwerking te beeindigen. Alle financiele steun aan Suriname schijnt steeds in een bodemloze put te verdwijnen. Waarom dan uberhaupt ermee doorgaan ?

  Geld pompen in een land waar zelfs de parlementsleden nog een rondrit moeten krijgen om zich te orienteren op de binnenlandse leefomstandigheden is een regelrechte aanfluiting.

  Elke SurNed die op vakantie gaat heeft in 2 a 3 weken een volledig beeld van de economische situatie in dat land. Waarom hebben de Surinaamse bestuurders en volksvertegenwoordigers dat dan niet?


  Maak melding

 19. Ze hebben getourd door de achterstandsbuurten om hun mooie auto aan de buitenvrouwen te tonen.:lol:

  Politicie moeten beleid en wetten maken,niet incidentele problemen van kennissen oplossen of gaan aapjes kijken.
  Het huisvestings probleem is al lang bekend en je lost op door andere acties.


  Maak melding

 20. @18 correcto: Neem plaats achter een vlakke spiegel en zeg hardop hetgeen je geschreven hebt, namelijk:”Je bent een flikker, Je bent een rioolrat en je hebt een krabbenmentaliteit”. Dit noemt men een 180 graden zelfreflectie en luister goed naar het antwoord van je spiegelbeeld.
  Brunswijk/Misiedjan for Pres.


  Maak melding

 21. Muriel je LLt nog steeds koeterwaals, indien je binnen 2 a 3 weken idd de Su-situatie hebt geanalyseerd (dacht trouwens dat een redi musu als jij nooit naar Su ging) zouden je postings niet zo ver van de Surinaamse realiteit afstaan en zou je niet voortdurend door andere reageerders met de grond gelijk worden gewalst! Maar zoals altijd staat je negatieve en superieure houding je te sterk in de weg om je dit aan het verstand te brengen… tje poti


  Maak melding

 22. @Nena,

  Om je uit deze lelijke boze droom te helpen.

  Ik heb niets tegen het land Suriname, noch tegen mijn ex-landgenoten. En ik kom er graag, niet alleen voor vakantie maar ook om te doceren. En dat is altjd op eigen kosten !

  Integendeel, ik ben zelfs benaderd om adviseur te worden van deze regering, maar heb er vriendelijk voor bedankt. Ik heb mijn principes en die zijn mij heel veel waard.

  Wat ik al heb bereikt in mijn leven, daar mag jij alleen maar van dromen.

  Mijn commentaren zijn opbouwend, onpartijdig en niet gespeend van enige politieke voorkeur. Zie mijn commentaar onder artikel: “koppensnellen ambtenarij Suriname valt op” van zaterdag 28 augustus jl.

  Verder verdoe ik mijn tijd niet met tegen- commentaren op al mijn mede-commentatoren.

  Maar jij mag je vrije mening geven over mijn commentaar en dat immers is je goed recht.


  Maak melding

 23. Ik ben geen lid van MC of van de NDP, en ik woon ook buiten buiten de grenzen van Suriname en Nederland. Ik vind dit wel een uitstekend initiatief van de parlementsvoorzitter om zowel leden van de coalitie en oppositie op pad te brengen. Ik hoop dat na de rapportage er goede debatten zullen volgen in het parlement welke to oplossingen kunnen leiden. Goede Zaak!


  Maak melding

 24. Helemaal mee eens,Nena.
  Zulk soort als Muriel worden weggekeken in Suriname,het soort dat denkt een Nederlander te zijn als ze in Suriname vertoeven.
  Een echte Nederlander die daar op vakantie gaat die vindt het juist imponerend hoe de echte Surinamers met elkaar omgaan,ik kan het weten want ben een aantal keren met 3 van mijn buren geweest,ze vroegen zich af; wat voor Surinamers hebben we in Nederland die zijn totaal anders in de omgang,ik zei neen ze zien zich zelf als een Nederlander en minachten zichzelf,nou ze lagen in een deuk,dat worden ze nooit ze zijn en blijven gewoon Surinamers.Als ik de reaktie`s van Muriel lees moet il ze gelijk geven.
  Muriel kappen met SurBed ,SurNed,dat ben je niet je gewoon een allochtoon,nagemaakte.

  De die hards Fronters,zullen niets en dan ook niets goedkeuren,wat de nieuwe regering doet en zij willen doen denken dat ze het goed met Suriname en de Surinamers menen.
  Ze zijn erg bang dat het heel goed met de Surinamers zal gaan in de toekomst,want dan kunnen ze niet meer lopen opscheppen dat ze het goed hebben in Nederland.Er breken harde tijden aan hier in Nederland ipv dat ze zich daar over gaan zorgen maken,houden ze zich bezig met Suriname een land waar ze geen bindingen mee hebben al beweren ze anders,let wel de goeden niet nagesproken.
  Eindelijk een parlement die de noden van het volk onder ogen durven te zien,keep on the good work.


  Maak melding

 25. Goed gezegd Sitke.
  In de ogen van deze negatievelingen kan de huidige regering niks maar dan ook niks goed doen.
  Deze soort doemdenkers zitten gewoon te duimen dat het slecht gaat met Suriname zodat ze hun gelijk kunnen krijgen.
  Onvoorstelbaar eigenlijk.


  Maak melding

 26. Sitke, ik ben het helemaal met je eens!

  Ik ben geen fan van Bouterse maar desondanks hoop ik dat het Suriname goed vergaat.
  Sommige Surinamers in Nederland bekijken Suriname op dit moment met een gigantische vergrootglas.
  Toen Balkenende met zijn ministers besloot om honderd dagen het land in te gaan was dat de normaalste zaak van de wereld.
  Toen heette het in contact treden met de bevolking. Nu het Suriname betreft wordt dezelfde handeling als belachelijk en lachwekkend omschreven.
  Te bizar voor woorden.


  Maak melding

 27. Wat kunnen mensen toch zo negatief reageren zeg of leiver gezegd heel erg dom.
  Zien jullie Wilders op bezoek gaan bij een Moslim familie? of een ander allochtoon. Het is de bedoeling dat er geluisterd wordt naar het volk en dat de parlementariers weten waarover ze praten in het parlement en als ze op staatsbezoek in het buitenland gaan.
  Wij wonen hier en werken hier. Je mag mee praten als je dat doet in Su.
  Houdt toch op met het negatieve gedoe en met jullie stommiteit.
  Het gaat niet om jou maar om het goed draaien van een land, trouwens dat deed Vene heel goed hé?( nooooootttttt)


  Maak melding

 28. Woon & Leefgebied!

  De afgelopen jaren hebben beleidsmakers het niet aangedurfd om bepaalde woonwijken en of leefgebieden in te gaan. Ook ik durfde niet!

  Onhygienisch, crimineel, angstaanjagend en te gevaarlijk om er te komen, alleen al de manier waarop je wordt aangestaard. Ghetto’s.

  Geen enkele minister of staatshoofd durfde dit soort gebieden te betreden enkel en alleen maar om niet geconfronteerd te worden met de realiteit.
  Zo van: “wat ik niet zie, is er ook niet!”
  Dus hoef ik er niets aan te doen.

  Sommige buurten en wijken in Suriname zijn al jaren zo. Latour en van Dijk bijvoorbeeld.
  Nu kom je in Texas waar werklozen andermans eigendom betreden en opeisen. Het zijn dezelfde groepen mensen die in het binnenland menen recht te hebben op dat gebied waar zij en hun ouders zijn opgegroeid maar er niets mee doen en dan in Paramaribo andermans gebied komen bezetten.

  Goed dat er een delegatie hier naar toe is gegaan omdat dit probleem een ander is dan het probleem in Latour en van Dijk. Haal deze bezetters danook van andermans bezit en geef ze op overheidsgrond tijdelijk een stukje om op te leven. Desnoods pacht, met recht om daarna te kopen. Maar je kunt niet zomaar andermans eigendom opeisen.

  In Belem speelt een ander probleem. Legale overname of koop van hele straten door goud-zoekende, rijke Brazilianen die de cultuur in dat gebied totaal verBrazilianiseren.

  Na Texas zou een parlementair bezoek aan van Dijk, Latour en Belem geen slechte zaak zijn.
  Want als je wil praten over wat je ziet, dan kan je nooit zeggen dat het er niet is.


  Maak melding

 29. Het is nooit goed bij mijn landgenoten! De vorige regering had geen affiniteit met het volk, de huidige regering tracht dat te hebben en nog is dat niet goed. Zijn we besmet met het bakra-virus? Misschien moeten wij ons niet drukmaken met zulke forum als deze, want uiteindelijk leven we hier in Nederland, waar er grotere problemen zijn en vanuit “mijn” hoek hoor je ze niet. Hier in Nederland moeten jullie je mannetje staan, maar dan is het “muisstil”, waar zijn de Suri’s? Ik zal zeggen “sssssssst” als je je niet positief kan opstellen of opbouwend kritiek kan leveren. Begin bij jezelve eer gij een ander wilt veranderen! Hier wonen jullie, hier moeten jullie je assertiviteit tonen en niet op een negatieve manier richting de Su-regering en haar bevolking.


  Maak melding

 30. @ pinto.
  toch leuk dat jij helemaal in nickerie nog aan mij denk.
  het verbaast mijn niet dat figuren zoals jou trots zijn op het feit dan er zoveel landgenoten hun land moesten vluchten voor door te doen van jou nieuwe president die waarschijnlijk is getroffen door een ziekte, tart het leven niet mi boi.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.