Mensenvisser

17

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Afgelopen week ben ik begonnen aan een cursus ‘Evangelisatie Explosie’. Het zullen in totaal vijf dagen worden, waarvoor ik drie verlofdagen heb opgenomen. Het is een mijlpaal in mijn geestelijk leven, dat ik verlofdagen opneem om God te dienen. “Je gaat er heel gericht van evangeliseren en daarbij de juiste woorden en verwijzingen in de bijbel gebruiken”, had de pastor van mijn kerk gezegd over de cursus.

En belofte maakt schuld. Toen ik door mijn duistere verslavingsperiode ging, waaruit ik door geloof ben gekomen, beloofde ik Christus dat ik van hem zou getuigen. En zaterdag was het zover om ‘B’ te zeggen, tijdens mijn eerste praktijkles. In groepjes van vier trokken we de stad in. Ik was ingedeeld in hartje centrum. Ik was vooral bang voor afwijzingen, daarbij was ook de kans groot dat ik bekenden zou tegenkomen: kijk hem nou de schijnheilige boon uithangen. Onzin natuurlijk, want geloven is ook bereid zijn hoon over je heen te laten gaan en niet schamen voor je redding.

We werkten aan de hand van een evangelisch ‘raamwerk’. Als je het niet soepel hanteerde, kwam je voorgeprogrammeerd over en weinig overtuigend. Maar tegelijkertijd voorkomt het dat in je oeverloze discussies beland. Het behelst twee ‘diagnostische vragen’: of je ‘zeker weet’ dat je naar de hemel gaat en waarom zou God je tot zijn hemel moeten toelaten. En dat ook nog op basis van: ‘Stel dat u vanavond zou komen te sterven’. Immers, het gaat om peilen of mensen ‘zekerheid’ (denken te) hebben. Persoonlijk geloof ik niet in een concrete hemel of hel. Je kunt door verkeerde keuzes van je leven een hel op aarde maken en daadwerkelijk verloren gaan. En ‘eeuwig leven’ ervaar ik als een verrijkende geestestoestand door geloof in Christus.

Mijn persoonlijke ontdekking van deze ‘sleutel’ wil ik met anderen delen. Dus greep ik de cursus aan. Het viel duizend procent mee. Surinamers willen graag praten over God. Velen geloven ook dat ze in de hemel komen omdat ze goed doen en zich onthouden van het slechte. En daar is de essentie waar het omgaat. Als geboren zondaars kunnen wij mensen onszelf niet redden, wat je ook doet. Al zijn je goede daden tot aan de hemel gestapeld, dan nog verschaffen ze geen toegang erheen. Daarom is het eeuwige leven, als ‘genade’, een ‘vrij geschenk’. Een cadeau van God dat je kunt ontvangen of aanvaarden door slechts geloof in Christus als je ‘enige Redder’.

Maar dat verhaal drongen we niemand op. Je moest ook nadrukkelijk ‘toestemming’ vragen of mensen wilden weten waarom jij zo zeker bent van eeuwig leven. Nee is nee. En geen (verbale) voet tussen de deur. Was ook niet nodig, want veel Surinamers willen maar al te graag weten of ze wel goed zitten met hun zekerheid. Ik stapte als eerste af op een taxichauffeur met zonnebril die alleen maar gefixeerd was op een ritje. Hij kwam ook met een riedel over ‘meerdere goden’. Hier kwam het raamwerk goed van pas. Het lukte mij over het vrije geschenk van genade te vertellen en hij was ook bereid het door ‘reddend geloof’ in ontvangst te nemen. Daarmee had ik voor mij een mentale hobbel genomen en voelde geen onzekere gevoelens van afwijzingsangst of schaamte meer.

Christus had tegen zijn eerste discipelen, die vissers waren, gezegd: “Ik zal u vissers van mensen maken.” Een prachtige gelijkenis. Maar het voelde ook echt als vissen, met het raamwerk als effectieve ‘hengel’ of ‘net’. Het is ook net zo meditatief. Al je dagelijkse en aardse beslommeringen zet van je af; daarna voel je je weer mentaal opgeladen. O ja, ik moest nog een andere knop omzetten: me niet laten afleiden door al het sensueel geklede vrouwelijk schoon. Niet vissen om te verschalken maar vissen voor behoud. Religie als therapie, ik kan het je aanraden: het houdt je van de straat.-.

Iwan Brave


17 REACTIES

 1. Fijn stuk Iwan, een echt ‘feelgood’ doordenk-stuk. Eindelijk es wat anders te lezen dan uitsluitend politiek geleuter en/of al het gezeik van een hoop “zijlijners” die pretenderen de wijsheid in pacht te hebben. Het lijkt tegenwoordig wel alsof het bijna strafbaar is om aardig te spreken/te doen. Keep up both the good work and the GOOD WORD as well! God Bless


  Maak melding

 2. Iwan ,

  Goeie zaak allemaal ,
  maar volgens mij gaat het nu wel de verkeerde kant met jou op .

  Svp houd je zelf bij dat gene waar in jij goed bent ,schrijf jouw colmn over dat gene wat er in Suriname zich afspeelt ,
  Laat svp dit soort onderwepen achterwege .

  Goeie zaak allemaal , prima
  maar ik en vele anderen zijn er niet van
  gediend .
  Trouwens zo ken ik jou ook niet .

  Gr jouw matie .


  Maak melding

 3. Beste Ivan,

  Kort gewetensvraagje: Als een hindoe, moslim, boedhist op je af zou komen met dezelfde geloofsovertuiging als jij, ben je dan te overtuigen, van hun gelijk?


  Maak melding

 4. Draaien!

  Balkenende misbruikte dit woord tegen Bos.
  Vanaf toen is het woord verruimd met “draaikonterij!”

  Iwan is aan het “draaien”. Of hij heeft bezoek gehad van de oude soerdatie-matie’s, of hij heeft de boodschap gekregen om zoveel mogelijk valuta op te sparen als hij zo doorgaat met schrijven over de realiteit,
  over het heden en de dingen die nu echt in Suriname gebeuren.

  “Vluchten” in de kerk kunnen we allemaal. Maar dit is te opvallend Iwan. Zo ken ik je niet en er zijn tig belangrijke onderwerpen
  waar je over wil schrijven maar niet durft.

  Als man van de kerk en het geloof vraag ik je een eerlijk antwoord te geven op mijn volgende vraag: heb je bezoek gehad?

  Want; twee columns geleden had je het nog over de politieke arena in vol ornaat en nu, de laatste twee colums verdwijn je in kerk en liefdadigheid? Is er dan niets anders?

  Draai terug!


  Maak melding

 5. Ik zou juist tegen Iwan willen zeggen, ga zo door. Dit is precies waarin jij je kan onderscheiden.

  De rest (politieke beslommeringen onder het mom van objectiviteit), staat je eigenlijk niet zo.

  Ga zo door,

  Gr
  Blakaboy


  Maak melding

 6. Ieder mens gelooft. Ook de atheïst gelooft dat God niet bestaat.

  Ik geloof niet in het hiernamaals. De hemel en de hel zijn hier op aarde. In Nederland leven wij in de hemel. In Suriname leven wij ook in de hemel. In beide landen komen mensen niet om van de honger. We hebben toegang tot de meest primaire voorzieningen. Jammer genoeg hebben wij een klaagcultuur. Het is nooit goed.

  De Pakistanen leven in de hel. Of er nu watersnood is of niet. Zouden de Pakistanen continu in de hel leven omdat zij mogelijk niet geloven of niet genoeg geloven?

  Geloven betekent niet dat je een goed mens bent. Het goede en het kwade zit in ieder mens. Veel mensen zien het goede niet in het leven. Het slechte (het kwade) heeft meteen resultaat. Je bent er mee bezig en heeft meteen zijn uitwerking. Het goede vind je terug in de kleine fijne dingen in het leven. Je moet er wel oog voor hebben.

  Dus of je je laat leiden door de bijbel koran of anderzins, het is aan ieder om uit te maken waar hij/zij in wil geloven.


  Maak melding

 7. Ik ben wel fan van Iwan, omdat hij met zijn scherpe pen de onwettig gekozen president dikwijls een terechte draai om zijn oren geeft. Maar dat is ook gevaarlijk, hoe lang gaat het nog duren voor Iwan het land uit bedreigd wordt door ‘onbekenden’?

  Misschien wil hij zich met het evangelie zijn onschendbaarheid oproepen. Een gelovige mag namelijk alles doen en zeggen, omdat God het zo wil. Vraag maar aan Bouterse en Meye.

  Slimme zet Iwan!


  Maak melding

 8. Broeder Iwan,

  Zo, zo, zo, Ook gij Brutus.
  Iwan hou op met nonsens hoor, je bent bekeerd?
  Wat, geen jehova toch, of wat EBG, bij meije.

  Beste Iwan, iedere keer als ik WKN bezoek, verschijnt er rechtsonder
  een “popup”: U bent te gast op wkn, dit is een site voor … met info over
  Etc. etc…
  M.a.w., deze site wordt voor 99% bezocht door suri-neds, die zeer veel affiniteit hebben met hun geboorteland en graag op de hoogte gehouden willen worden over, nu zeer actueel, de politieke situatie. Persoonlijke bekeringen en verhaaltjes over tante alma van Nellie, zijn niet interessant.

  Dus, bij deze het “duikgedrag”, wordt niet op prijs gesteld.
  Die glasvezelkabel van Dirk, ligt er “eeuwig” uit, dus communicatie, via Internet is haast niet te doen.
  Ik koop me “blauw” aan belkaartjes. Heb nog nooit zoveel gebeld, met Suri, als in deze periode. Want anders dan men ons wil doen geloven, er zijn zeer veel mensen in Suri, die zich zorgen maken.

  Aangezien je dicht bij het “vuur” zit: graag actuele info. De belofte is gedaan: vrijheid van meningsuiting, en vrijheid van pers, dus… kom op!

  Enne, dit was een verzoekje hoor ….

  “Toen God het niet meer wist, schiep Hij de journalist.”
  Lévi Weemoedt

  Tang boeng!!!!


  Maak melding

 9. Amen, zou ik in dit verband tegen reactie nr 9 willen zeggen. Perfect opgebouwd stuk, goeie onderbouwing.

  De zin die mij echt raakt, geestopwekkend en verlichtend:

  Geloven betekent niet dat je een goed mens bent.

  Zoals hier ook in context geplaatst, ben ik het daar volledig mee eens. Goed en kwaad is echt overal. Ieder mens neemt daar zijn eigen standpunten over in, de maaatschappij geeft een richting aan, maar uiteindelijk gaan we allemaal zelf over onze moraliteit..


  Maak melding

 10. Atheïsten hoeven niet per se te ´geloven´ dat God niet bestaat.Net als binnen de religies zijn er verschillende klassen binnen deze visie te vinden. Een deel daarvan komt via redenering tot de conclusie dat het leven niet bestiert wordt door een opperwezen, maar een fenomeen is dat op wetenschappelijke gronden te verklaren is, evenals een eventueel leven na de dood. Met andere woorden, een atheïst heeft vaak wel degelijk een spiritueel leven en velen van ze leven een moreel gedisciplineerd leven waar godsdienstigen een voorbeeld aan mogen nemen. Een overtuigd atheïst heeft bovenal de moed om zelf te denken en zich niet zogenaamd te laten leiden door een onzichtbare macht die door mensen is uitgevonden om de mens in het gareel te houden. Evangeliseren impliceert de arrogantie dat jij het bij het rechte eind hebt, terwijl degenen die jouw geloof niet aanhangen verdwaald zijn. Ik hoop dat Iwan zijn gezond verstand spoedig weer gaat gebruiken, zodat hij deze kerkelijke verslaving in de toekomst achterwege kan laten om op een evenwichtig pad te komen. Fanatisme en andere vormen van verslaving en overdreven gewoonten kunnen nooit tot iets constructiefs leiden. Ik neem aan dat hij door het ene uiterste beleefd te hebben nu het andere uiterste nodig heeft, maar dat hoef je niet aan andere op te dringen. Als de tijd rijp is, zal ook dat inzicht verschijnen. Overigens, als je werkelijk zo overtuigd bent, schaam je je ook niet voor het evangeliseren en de onwil van mensen om jouw geloof opgedrongen te krijgen.


  Maak melding

 11. De ene surinamer kraakt zijn soortgenoot laaghartig af, maar zelf is hij/zij geen haar beter. Dan heb je de geleerde surinamers (bachelor/master/dr. etc.) die uit eigen belang denken alles beter te weten dan de achtergestelden in Suriname, maar feitelijk nog dommer zijn dan diegenen die voor dom en achterlijk doorgaan, want iemand die een behoorlijke scholing heeft genoten zal nimmer een religie aanhangen en zij die dat toch doen of gedaan hebben zijn de egoïsten/showpikkers die over het lijk en de ellende van de ander ervan beter denken te worden. Begin maar alvast de massamoordenaars o.a. de paus, bisschoppen, katholieke priesters, kerkgezanten, de religieuze orde, m.a.w. de farizeeërs, kerken, godsdiensten, bijbels, koran, bagavat-gita etc. maar op te ruimen, maak snel werk van om bush en zijn kornuiten op te pakken en laat ze allemaal ophangen zoals zij ook beslist hebben tegen sadam hussein, laat de verantwoordelijke nederlandse bewindslieden en leden van het hollandse koninklijk huis arresteren en berechten voor hun aandeel in alle ongerechtigheid die zij of hun voorouders in het verre verleden en recentelijk bewust gepleegd hebben ten opzichte van surinamers voordat men überhaupt kan spreken over berechting van bouterse of ieder willekeurig ander. Als het mogelijk was geweest zouden jullie voorouders die in de slavernij en genocide namens god en geloof op de meest wreedaardige oftewel goddellijke wijze ten onder zijn gegaan zich op hun nageslachten hebben gewroken wegens hoogverraad en smaad. Vervloekt zijn deze nageslachten, omdat zij gedreven door gemakzucht en egoïsme duidelijk hebben bewezen in het geheel geen menselijke waardigheid te bezitten en ernstig verziekt door het geloof de geschiedenis wel hebben gelezen maar de essentie ervan niet willen begrijpen uit eigen belang en uit hebberigheid. Jullie hangen de blanke god aan en namens deze hebben zijn volgelingen (kolonialisten) uw voorouders geestelijk en fysiek laten lijden en gewoon afgeslacht als beesten in de meest bizarre omstandigheden. Ik ben geen bouterse fanaat of religieuze maar een natuurmens en ook ik heb recht op vrije meningsuiting en vrijheid tot handelen. Ik heb tot doel om alle gelovigen in suriname ongeacht ras, rang stand en politieke overtuiging een goede daad te bewijzen. Namelijk, door alle religieuzen vroegtijdig naar hun hemelse vader te sturen zodat alle problemen in 1 keer opgelost zijn. Dit doe ik ook namens mijn en jullie voorouders die onder het juk van het geloof, precies zoals het met jezus geschiedde, danig hebben geleden, mishandeld, gestorven en begraven. Dat is toch echt een cadeau of niet dan? Tevens is dit de wil van uw god/jezus en gelovigen moeten nou eenmaal allerlei beproevingen doorstaan willen zij de hemelpoort veilig bereiken. Om alle gelovigen daarin tegemoet te komen heb ik als barmhartige samaritaan de volgende oplossingen bedacht volgens de wil van uw god. De islamieten zullen met behulp van hun sabel in hun walhalla terechtkomen zodat zij bij allah kunnen aanschuiven om daar voortaan suikerfeesten te vieren omringd door hun hoeren, de roomsen dirigeer ik per zwaard naar hun omnia om daar verder op elkaar hun lusten te botvieren, christenen stuur ik naar jeruzalem waar zij jezus van nazareth tot voorbeeld kunnen zijn door aldaar een roversbende te vormen, stelen van de rijken en de buit/het brood de volgende dag uitdelen aan de armen die dagelijks uit wanhoop hun hoofd bewust tegen de muur stoten, omdat hun onbarmhartige god geen aandacht voor ze heeft. Gelovigen in suriname maakt u zich allen klaar om het tijdelijke voor het eeuwige te verwisselen en hopende op een beter leven in de zevende hemel. Lees de bijbel/koran maar eens goed door, een vroegtijdige beëindiging van uw leven op aarde zal u alleen maar voordelen geven, want volgens de bijbel en de koran is het in de hemel/walhalla allemaal koosjer en zo behoedt u zich ervoor om al uw religieuze apekool en onmenselijkheid verder te verspreiden aan onschuldige kinderen/mensen en het vernietigen van de baarlijke natuur. In dit geval groet ik u allen geestdriftig, bye bye en zwaai zwaai en ik wens u een goede reis naar het hiernamaals. Vergeet vooral niet om wat muntgeld mee te nemen voor Charon de veerman die jullie naar de overzijde van de styx zal begeleiden om veilig en wel in hades aan te komen. Dit is de ideale plaats waar gelovigen van allerlei allooi zich kunnen uitleven in hun winti, wasi, bonoe-bonoe, obia en andere rubbish-rituelen en daar zo vaak als zij maar willen aan reïncarnatie kunnen doen, straffeloos moorden, huichelen, pesten, discrimineren etc.. Daar kan men toch niet meer doodgaan en derhalve zich eeuwig kunnen vermaken met de herebroeders, god uw vader, zijn zoon en de heilige geest ! Het is zeer zeker onterecht om gelovigen in hun waarde te laten, want het geloof in een god (godsdiensten)evenals hun zogenaamde heilige boeken hebben geen waarde, het is bijeengeraapte zooi en de door gelovigen gestolen en verkapte geschiedenis van de inheemse volkeren mondiaal gezien en gelet op al de wreedheden die uit naam van god en de heilige boeken zijn gepleegd en ook nu nog kan in alle opzichten geen sprake zijn om gelovigen in hun waarde te laten. Er kleeft alleen maar bloed aan hun heilige boek, er rust een vloek op de bijbel en op de kopie ervan (de koran). Uit naam van jullie voorouders en namens jullie god -Vervloekt zijn jullie kwaadaardige gelovigen en godverdomme Sterff om het eeuwige leven vroegtijdig binnen te gaan. Ik heb het volste recht om namens de Natuur jullie vonnis ten uitvoer te brengen! Het zij zo. De natuur is de schepper des levens, ere wie ere toekomt.
  django


  Maak melding

 12. Hihi, Amen! Ik zou alleen geen nakomelingen van misdadigers arrresteren, hooguit een berekening laten maken van de verdiensten cq erfschuld en daaraan conclusies verbinden. Maar ook dat komt wel goed, want zo u het zegt: de natuur regelt alles, die redt zichzelf wel. Ere wie ere toekomt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.