Partij Surinaamse ex-rebellenleider in wippositie

39

PARAMARIBO, 6 jul – De politieke partij van ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk, Abop, manoeuvreert zich in een wippositie. De niet meer dan drie parlementszetels van Abop zijn goud waard. Met of zonder A Combinatie-partner Bep groeit het politieke gewicht. Dit is niet in het minst te danken aan de ontwikkelingen van de afgelopen dagen.

Brunswijk was nog geen halfjaar terug de paria voor de Mega Combinatie van Desi Bouterse. Dat is nota bene de man tegen wiens bewind Brunswijk de wapens opnam in de jaren tachtig. “Met Brunswijk samenwerken, nooit niet”, pleegde Bouterse te zeggen. De klaarblijkelijke weerzin reikte tot na de verkiezingen. MC gaf de voorkeur aan samenwerken met Bep.

Het verbond tussen Bep en Abop werd genegeerd. Pas toen de achterban van Abop met straatacties dreigde, veranderde de houding. Ook toen de onderhandelingen stuk liepen en met Nieuw Front werd aangepapt, kon dit niet zonder Abop. Brunswijk toonde zich van meet af aan niet gelukkig met het hernieuwde verbond rond Nieuw Front. Het gerommel rond verraad en gemerkte stembriefjes lijkt dan ook een geschenk uit de hemel.

Voor Ronnie Brunswijk is het allemaal het bewijs dat het verbond niet deugt. Het lijkt er nu in ijltempo wel van te komen, die samenwerking met Bouterse. Brunswijk lijkt hooguit nog te willen wachten op partner Bep. Die heeft vier zetels. Maar nu al schijnt het door. Zonder de drie zetels van Brunswijk is de gedroomde coalitie rond het Nieuw Front gedoemd tot schipbreuk. Uiteraard gaat dit voor iedere andere partner op.


39 REACTIES

 1. Brunswijk lijkt hooguit nog te willen wachten op partner Bep. Die heeft vier zetels. Maar nu al schijnt het door. Zonder de drie zetels van Brunswijk is de gedroomde coalitie rond het Nieuw Front gedoemd tot schipbreuk. Uiteraard gaat dit voor iedere andere partner op.

  Wanneer maken die oude Politici nou plaats voor de jongere Politici.

  Stop ze maar in het Bejaardentehuis als ze er niet vrijwillig naar toe willen.


  Maak melding

 2. Joel Martinus werpt zich op als voorzitter van de ABOP jongeren. Dat terwijl iedereen weet dat hij met MC participeert. Er wordt zelfs van hem gezegd dat hij nooit zal stemmen voor ABOP maar alleen voor MC. Hij is simpelweg een mol die AC moet kapot maken. Op z’n minst gaat hij proberen om ABOP te isoleren en een stempel op te drukken voor de toekomst. Je vraagt je af wat bouta hem beloofd heeft: misschien wat geld? Meer zit er waarschijnlijk niet in voor deze Joel Martinus.
  Met zijn honderd aanhangers heeft hij in Moengo duidelijk gemaakt dat behalve ABOP, ook BEP en Seeka aan zijn eisen moeten voldoen. Met andere woorden gaat hij met 100 man aanhang bepalen wat het beleid moet zijn van AC. Hij waant zich dus al een hele angstaanjagende dictator te zijn.
  Ik verwacht niet dat Caprino Allendy zich enigszins geïntimideerd voelt.
  Caprino Allendy is een man van status. Hij is de aanstaande Vice President van Suriname.


  Maak melding

 3. Phallad wordt voor MC de kandidaat voor Vieze president.
  Voor Front/VA/AC(zonder abop) wordt Caprino Allendy de kandidaat voor Vice President.
  Op wie gaan Bee en Kojaski stemmen? Op Caprino natuurlijk. Want Caprino is net als hun ook een Marron. Dit is de enige kans voor het Marron-volk om ooit een Vice President te hebben in onze Republiek. Geen enkele Marron zal deze kans voorbij laten gaan om voor Caprino Allendy te stemmen. MC + ABOP heeft 26 zetels. Front/VA/BEP heeft 24 zetels. Bee en Konjaski zullen overlopen want dit is de enige kans dat Suriname ooit een Maron VP krijgt.
  26 – 2= 24. 24 + 2 = 26. Dus je weet nu al wie er Vice president wordt.


  Maak melding

 4. Geluk!

  Suriname mag van geluk spreken dat we zulke pientere, vlekkeloze en respectabele leiders hebben. Keuze zat! Eerst waren het de Dalton Brothers met Desi, Brunsi en Somo.
  Vandaag hebben we de Gadotjoh Brothers -1.
  Desi, zeg nooit nooit tegen Brunsi. De eerstvolgende keer dat je nooit tegen Brunsi zegt, vallen er schoten. Bij wie? Weet niet!

  En toch, toch moeten we ons erbij neerleggen.
  Het volk heeft gekozen. Jaaaah, het SM-volk heeft echt gekozen. Sado Masochisme ten top!
  Wie pijn wil, kan het krijgen ook. Gratis!

  En we moeten ons toch ook neerleggen bij de intelectuelen die MC naar voren schuift voor de hoogste posities in ons land. En niet te vergeten het intelect van ABOP. Laat maar komen! Genoeg ministeries.
  Die van MC hebben geleerd hun mond te houden als Bevel orakelt. Hopelijk zullen ze hun positionering goed vinden want dan komt er heibel. Laten we het maar afwachten en er het beste van hopen.

  Mijn kleinzoon moet morgen op school als laatste opdracht een opstel maken over Suriname en haar mooie, kleurrijke bevolking.
  Daar kan je opa alles over vragen zegt zijn moeder. Opa weet alles over Suriname. Ook over de politiek, zegt zijn moeder lachend.
  Hopelijk vraagt hij niets over dat laatste als ik geluk heb. En Suriname? Suriname heeft een mooie bevolking maar weinig geluk.


  Maak melding

 5. Dat gezegd hebbende is nu geschiedenis.

  Bouta & Brunswijk gaan samenwerken!

  U die zwartsprekers mogen op uw hoofden gaan staan. Dat is wat er gaat gebeuren in dit land.

  Wat niet was, is nu!

  Zo werkt de voorzienigheid nou eenmaal


  Maak melding

 6. Maar DAS toch.

  Dit lees ik van jou op #5.

  ” Jaaaah, het SM-volk heeft echt gekozen. Sado Masochisme ten top!
  Wie pijn wil, kan het krijgen ook.”

  Volgens mij ben je ook een Sado Masochist, want waarom maak jij je druk met Suriname en het Surinaamse volk, je bent toch Nederlander. Je houd van de pijn noh, lekker he.

  Onderstaande advies van jou, vind ik ook zo’n mooie. Let wel een advies aan Jan van ABOP NL.

  “Advies: hou je bezig met politiek in Holland ”

  Nu ben ik benieuwd waarom jij als Nederlandse zwartkijker denkt dat je het recht heb om je bezig te houden met Surinaamse Politiek.


  Maak melding

 7. UPDATE: RADIOSTILTE
  Informateurs streven naar compact akkoord
  6 juli 2010, 16:25 uur | FD.nl
  7De inzet bij de coalitieonderhandelingen over paars plus is een compact regeerakkoord. Zo’n akkoord moet op een aantal punten ruimte laten voor een open debat in de Tweede Kamer waar dan verschillende meerderheden tot stand kunnen komen.

  Jammer dat Suriname geen Informateur heeft, heel veel wrevel die er nu tussen de verschillende partijen zijn bij het vormen van een Coalitie, zouden hierdoor voorkomen kunnen worden.


  Maak melding

 8. wat hier in ons mooi land gebruikt,is erg triesthet opgezette plan van ronny b en desi b.met klein letter,want een hoofd letter zijn ze niet waard.wat ik erg vindt is dat t volk belasseert wordt. jammer voor degene die niet zien of hun ogen sluiten voor de rrealiteit.time will tell


  Maak melding

 9. De soap die gaande is in Suriname kent maar een slachtoffer en dat is de bevolking.De stelligheid van Misikaba dat Simons het zou halen en Brunswijk die zijn stembrief liet zien Ik ben het dus niet,wisten het dat er verraad gepleegd zou worden als je De Ware Tijd van 30 juli jl goed leest.Terwijl zijn kompanen de mol waren. Hij wist alleen niet dat ze ontmaskerd zouden worden.Hoe moet hij Somo uitleggen dat dat zijn eigen mensen die zwerie hebben gebroken.Deze partij is een risico factor voor elke combinatie. Jammer voor mie swiet Sranan


  Maak melding

 10. De jongeren afdeling van ABOP ziet Santokhi als niet welkome figuur, vanwege het harde optreden in Papatam.

  Het optreden was het gevolg van verkrachtingen (Brunswijk is notabene ooit ook veroordeeld wegens verkrachting) en berovingen. Noch de jongeren van ABOP, noch de totale leiding van AC heeft de betreffende gedragingen veroordeeld. Allendy haastte zich zelf met de mededeling dat vergelding en wraakacties in de cultuur van de Marrons liggen. Als er wraak genomen moet worden, dan zouden de Marrons geen leven meer hebben. dan bedoel ik, als de andere bevolkingsgroepen ook wraak genomen zouden hebben voor de telkens opduikende geweldpleging, roofmoorden, etc. Dit zijn feiten en geen suggesties. Wie durft dit te ontkrachten? Kom met argumenten natuurlijk.


  Maak melding

 11. Betekenis van de onderstaande tabel:
  1ste en 4e rij politieke partij
  2e en 5e rij: aantal stemmen op partij
  3e en 6e : bijbehorend percentages

  AC BVDPVF DUS DOE MC
  11176 12043 284 12085 95543
  4,70% 5,07% 0,12% 5,09% 40,22%
  NF NU PVRS VOLKSALL
  75190 149 261 30844
  31,65% 0,06% 0,11% 12,98%

  MC+AC 106719 44,92%
  NF+VA+DOE 118119 49,72%
  Verloren 12737 5,36%
  Totaal 237575 100,00%

  Er zijn gelovigen die spreken over “het volk heeft gekozen” en “De wil van het volk”.
  Totaal aantal stemmen uitgebracht op MC en AC (alle partijen bij elkaar) bedraagt 106719 (44,92%).
  Bij NF+VA+DOE bedraagt het totaal aantal stemmen 118119 (49,72%).
  Randdebielen: 106719 is kleiner dan 118119 of anders gezegd voor zwakbegaafden 118119 is groter dan 106719. Dus let een beetje op wanneer je spreekt over meerderheid van het volk zus en de meerderheid van het volk zo.
  BVDPVF heeft 12043 stemmen en nul (0) DNA zetels en AC heeft 11176 stemmen en 7 DNA zetels. BVDPVF heeft meer stemmen dan AC en geen DNA zetels. DOE heeft 12085 stemmen en 1 DNA zetel. Welke volk heeft nu gekozen? De djoeka’s zijn zwaar bevoordeeld.
  Jullie hebben vast wel gehoord over “Het paard van troje”. Hier is sprake van “De 5 EZELS van Suriname”. NF heeft haar eigen graf gegraven en het paard van troje/Ezel van Suriname binnen gehaald. Het kiesstelsel moet op de schop.


  Maak melding

 12. Om 20.50 uur is het besluit genomen en dus nu het land verder gaan leiden en regeren,met die hap.
  Ik ben de eerste die deze lieden zal melden als ze weer in de fout gaan en met mij meer dan men denkt, dus ga en regeer dat land, ontwikkel het.

  Saluut
  de zon kwam weer van rechts en bleef op 23 staan om 11 door te laten!!!!!
  maar weet dit, de zon wordt ook eens moe kameraden!!!!!!!!!!


  Maak melding

 13. En dat is zeker de weerspiegeling van de stem keuze van het volk.
  En niet wat de Pajang waaieres lopen te vertellen en allemaal tam tam maken voor niets. Pardesi Aub Als ingezonden stuk op sturen naar de DWT, DEWEST, Suriname times,
  ABC, Radio Apintie, RadioTien,
  Laat het Volk van Suriname het zich goed bewust worden van wat er allemaal in het land verkeerd is. Sluit de Boeven bende corrupte lingen allemaal op.
  AWARA


  Maak melding

 14. Mama_lobi ter uwer informatie: het kiezen van de president & vice president dien men 34 stemmen te halen 2/3 meerderheid !!!!!!!(reactie #4)


  Maak melding

 15. @ Pinto en Na Mi. Opportunisten van het hoogste soort. Met Brunswijk haalt MC het paard van troje binnen. Als je niet weet wat dat is, ga maar googlen. Brunswijk heeft nu zoveel macht, dat hij MC met zijn 3 zetels totaal bij de ballen heeft. En zo het hele land. En dat voor een struikrover. Maar soort zoekt soort. Ze passen bij elkaar. Mark my words. Binnen niet al te lange tijd, kelderd de economie van Suriname naar beneden met dit soort gasten. Jammer voor al wat de afgelopen jaren is opgebouwd. Jullie zijn vast van die nietsnutten die de hele dag in het cafe zitten te klagen. Hebben dus niets te verliezen.Marrons hebben al eerder Suriname verraden door in !760 een deal te sluiten met de Nederlanders. De aucaners waar Brunswijk bij hoort hebben Bonie aan de nederlanders overgeleverd. De geschiedenis herhaald zich. Mama Sranan na lasi mang. Wanneer gaan jullie ogen open.


  Maak melding

 16. Oh NaMi toch!

  Zal je gerust stellen. Ik hou van pijn. Pijn die ik mezelf aandoe, vindt ik niet erg. Eigen schuld, dikke bult, toch?

  Omdat ik tijdens de gruwelijke revo-jaren de pijn van mijn familie in Suriname ook hard heb gevoeld, zal ik niet stil blijven. De pijn die ik voelde bij het vernemen van wat er met Andre Kamperveen is gedaan voor hij werd vermoord, zal me wakker houden. En dat is pijn die ik niet zelf heb veroorzaakt, maar wel de mensen die jij aanbidt.
  Die pijn heeft de voorzitter van ABOP Nederland niet.

  Je kan doen wat je wil NaMi, maar je kan me niet verbieden om me te bemoeien met de politiek in mijn geboorteland. Vooral als die politiek mijn familie weer pijn wil doen.


  Maak melding

 17. DAS zie je nou wat ik bedoel.

  “Die pijn heeft de voorzitter van ABOP Nederland niet.”

  Wie zegt jou dat, misschien had hij de pijn ook, maar heeft hij hulp gezocht en dus is hij nu vanaf.

  Misschien dat jij ook hulp moet zoeken om van je pijn af te komen.

  Ik wil je niets verbieden, ik vond het alleen raar dat je iemand een advies gaf om zich niet met Suriname te bemoeien terwijl jij dat wel doet. Dus wil ik weten waarom jij wel en hij niet.

  Maar goed ik begrijp het nu beter, je hebt pijn dus jij mag en hij niet want hij heeft geen pijn toch.

  Wat een flauwekul DAS.


  Maak melding

 18. Ai Machtelly,

  Haal de hele Surinaamse geschiedenis erbij om je gelijk proberen te tonen. Je moet wel echt desperate zijn. Een vervalste geschiedenis nochtans. Over opportunisme gesproken.

  Als je het niet erg vind, ga ik je overslaan, want iemand die de Surinaamse geschiedenis zo schaamteloos kan vervalsen, is eigenlijk niet eens een reactie waard.

  Ga lekker weer in je donkere hol, jij schaamteloze looser.

  Sranang sa wini altijd.


  Maak melding

 19. Noem B & B maar hoe je wilt, “zij gaan een goeie job doen voor dit land en volk”.

  Zij zijn tot het inzicht gekomen dat zij zijn misbruikt om tijdens die vuile oorlog de belangen van de Surinaamse natie te schaden.

  Nu gaan wij Surinamers het niet met verkrachte eenden, maar met vereende krachten doen.


  Maak melding

 20. DAS en Machtige Telly, dus omdat jullie de pijn gevoeld hebben en wij volgens jullie niet mag Suriname in handen blijven van zogenaamde democratische dictators?

  Die 15 doden ten ene zijde daargelaten. Het ten grave dragen van 90-jonge militairen, dientengevolge en een veelvoud aan binnen- landse broeders en zusters was ook niet niks.

  Stelletje selectieve leeghoofden!

  Lopen jullie maar naar de Shell hoor!


  Maak melding

 21. @16 AWARA; bedankt voor je vertrouwen in de gepresenteerde cijfers. Alle cijfers kloppen en zijn openbaar en toegankelijk voor iedereen.
  Wat doen de Publiek Relations van de politieke partijen? Het is nu geen tijd om in de lotus houding te zitten en te mediteren. Zowel intellect als andere tools/gereedschappen moeten worden ingezet om met bloed, zweet en tranen opgebouwde have en goed te beschermen. In nood is elk middel geoorloofd.

  Begin alvast met de voorbereidingen voor:
  1. waarschuw alle familieleden om niet meer naar Suriname op vakantie te gaan. Je loopt kans om op schiphol in de cel te belanden, omdat anderen drugs in je koffer hebben gestopt.
  2. geen enkele eurocent in Suriname investeren, zeker niet bouwen om de djoeka’s te huisvesten.
  3. zorg ervoor dat je familie geen SRD contacten heeft. Alles omzetten in buitenlands valuta. Als de geldpersen zoals vroeger gaan draaien dan kan je SRD’s als behangpapier gebruiken. SRD wordt niks meer waard, net als de jaren 80.
  4. Geen Jos Steenman pakket dozen naar Suriname sturen.
  5. In Europa kan je als goed ingeburgerd Nederlander prima vakantie houden. Het is veel luxer en goedkoper dan Suriname. Neem alleen de prijs van de ticket. Met zoveel geld kan je de wereld rondreizen.
  6. dat geromantiseer over de binnenlanden van Suriname moet ook ophouden. Wat je daar zult vinden is: Drugs, malaria muskieten en wapenopslag van de ex-commando leider en tevens de toekomstige minister van defensie (voornamelijk wapenbeheer).
  Waarschuw iedereen je die spreekt.
  Denk mee en vul aan


  Maak melding

 22. En, heb of voel je de pijn die jouw voorouders is aangedaan DAS?Of ben je daar al over heen omdat het niet jouw soort is die daaraan debet was?
  Als je geen pijn meer voelt of ooit hebt gevoeld,dan is het inderdaad waar ,wat de Antillianen vaak beweren,Surinamers hebben liever een hekel aan hun eigen soort,dan dat ze de blanken gaan hekelen voor wat ze hebben aangericht namelijk:Uitroeiing van hele volksstammen,Afrika,Indonesie Noord-Zuid en Midden-Amerika en de meest recente Zuid-Afrika.
  Geeft niet hoor jij gaat voor;wiens taal men spreekt ,wiens brood men eet.
  Ik heb of voel totaal geen pijn voor wat er in 1980 is gebeurd,want als er vergeleken gaat worden wat Doedel en De Kom en wat er allemaal voor mensonterende toestanden
  de Nederlanders Surinamers hebben aangedaan, is het niets vergeleken wat de revo heeft gedaan.


  Maak melding

 23. correctie in @24: SRD contacten moet zijn SRD contanten/bankbiljetten

  @25 Eddy: Jij bent geketend en geboeid minstens 148 jaar geleden vanuit Ghana per zeilschip naar Suriname vervoerd en verkocht als slaaf. Nu heb je Suriname als je nieuwe vaderland aanvaard. Dit vergeet en vergeef je niet en de schuldigen zijn en blijven de blanken.

  Jouw soort namelijk Bouterse heeft minimaal 15 moorden gepleegd en dat is zeg maar zo’n 30 jaar geleden. Jouw Genen soort heb je al binnen 30 jaar vergeven en de blanken na 148 jaar niet. Last van dementie? Selectieve herinnering/geheugen? Of gewoon niet geevolueerd en een BONOBO gebleven?

  Heleboel ex-Surinamers (ook jouw genen soort) hebben Nederland als hun nieuwe Vaderland aanvaard (vergelijk je eigen situatie als ex-Ghanees). Dat je nog pijn voelt van je slaaf zijn en last hebt van slaven mentaliteit begrijp ik zeer goed.

  Meneer DAS heeft over iets anders en dat gaat jou pet te boven. Als je het niet begrijpt reageer dan niet.


  Maak melding

 24. Mijn hemel Pardesi,sinds wanneer ben ik een neger?Ik heb wel 100 keer mezelf bekeken,maar nog blijf ik een trostse Javaan.
  Ben jij soms DAS`s spreekbuis?
  15 “moorden”vind ik een poeppie met scheet,vergeleken bij wat jouw blankemeesters allemaal geflikt hebben,maakt niet uit hoe lang geleden.
  De meest afschuwelijke was en blijft Zuid-Afrika,want dat is recenter dan die in 82.
  Ter jouwer informatie,hebben jouw Nederlanders hele dorpen in Indonesie ook 1 van de afschuwelijkste schending van de mensenrechten, het land van mijn voorouders, uitgemoord in de jaren 45-47,of is dat nooit gebeurd?
  Kom je mening niet opdringen aan mij,houdt het voor jezelf,ik ben geen slijmbal ,dat jij je blanken verafgood, moet jij weten.Ik reageer wanneer ik wil ja.
  Dus ja ik mag ze veroordelen.
  Blijven jullie maar in jullie Oranjegekte,doet niets aan het feit dat jullie toch niet voor vol worden aangezien.

  Jouw reaktie toont duidelijk aan hoe jij over de slavernij denkt,ik weet haast zeker `dat je een Hindustaan moet zijn,kan niet anders.
  Als trotse Javaan,zou ik nooit zo denken over de slavernij,het waren ook mensen en geen beesten zoals jij dat typt geketend en geboeid,.Jij hebt totaal geen gevoel in je donder,dus jij gunde de negers dat toen?
  Ik vind je maar een zielig mannetje/vrouwtje Pardesi.


  Maak melding

 25. @ nummer 21
  wat ben jij een dom zielig en leugenachtig mannetje zeg. jij beschuldig anderen van geschiedenis vervalsing terwijl jij elke dag de geschiedenis van de jaren 80 op gruwlijke manier vervalst jij haald iedere keer de hele wereld geschiedenis erbij om massamoord te verdedigen ,jij verteld aan onze jongenren dat bouterse de redder is van suriname terwijl deze man de vernietiger is van alles wat is opgebouwd in suriname na mi je moet jou dood schamen volgens mijn hebt jij geen gevoel en ok geen principes jij bent lage neger zonder moraal .


  Maak melding

 26. de racist is terug in ons midden,maar dit keer in een andere kostuum.alleen de dood zou ons,de mensheid kunnen bevrijden van dit soort elementen.

  eén gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden.


  Maak melding

 27. A&B
  Pinto, NaMi & Eddy,

  Zeg je A, moet je ook B zeggen, toch?
  A:ik erken de slavernij; afschuwelijk!
  B:ik erken de slachting op Bali/Indonesie; mensonterend.
  Maar C, D en E erken ik ook en die herken ik omdat ik NU leef.
  C:moord op 15 belangrijke Surinamers; stom!
  D:Moiwana e.a. moorden in binnenlanden; stom!
  E:Volgens Pinto 90 jonge militairen gedood door Brunswijk in een strijd die begonnen is door Bouterse, jullie twee goden: stom!

  A&B zijn feiten gepleegd toen ik niet leefde en door blanken uit Europa op andere niet Europese bevolkingen. Die pleeg je omdat je de mensen niet ken. Je voelt het niet. Ik kon toen niet protesteren want ik bestond toen nog niet.

  C, D&E zijn recentelijke feiten die ik herken en die gepleegd zijn door eigen bevolking op eigen bevolking: stommer kan niet! Moorden op eigen mensen?
  En dat is pijnlijk! Dat is de pijn die ik voel, Eddy. Ik voel met je mee met Indonesie omdat ik deels ook aan verbonden ben. Ik voel met NaMi&Pinto mee met Ghana omdat ik deels ook daaraan verbonden ben. Ik ga met Pardesi mee omdat ik zijn mening waardeer en ook aan hem etnisch verbonden ben. Ik ben een van de vele totale Surinamers waar behalve de Chinese, alle in Suriname voorkomende etniciteiten in zitten. Allemaal in mij gebundeld. Alles in een!

  Wat we elkaar in dat kleine landje aandoen is barbaars in plaats van elkaar te houden.
  En dat er mensen zijn zoals jullie die dit barbaarse steunen en goed keuren zegt alles over jullie.
  Dat je een politieke partij steunt, OK! Dat je de slavernij en de moorden in Indonesie afkeurt; terecht! Maar dat je politiek de steun geeft aan twee nog in leven zijnde moordenaars van je eigen bevolking, dat gaat er bij mij niet in. Wat er tijdens de slavernij en in Indonesie is gebeurt ligt buiten onze machtsveld. Dat is het verschil met die gebeurtenissen en die in Suriname.

  Ik betwijfel het of jullie echte Surinamers zijn. Want die laten hun eigen mensen niet uitmoorden voor politiek en economisch gewin.
  En dan kunnen jullie zeggen van ja; we wonen wel in Suriname, jij niet! Maar daarmee is danook alles gezegd. Je woont er, maar je voelt het niet! Nog erger; je bent het niet!
  En met deze zogenaamde revo instelling, wordt je het nooit!
  Voor alle zekerheid:
  Ik leef NU en ik protesteer NU! Aan die andere geschiedenis kan ik niets veranderen maar bij deze zal ik blijven protesteren.
  Want als mijn kleinkinderen me later vragen: Opa, wat heeft u eraan gedaan om te voorkomen dat twee moordenaars de baas werden in ons mooie Suriname?
  Dan zek ik: ALLES!


  Maak melding

 28. SYNDROOM!
  Komt van de woorden ZIEN en DROOM.
  Met andere woorden; het is niet echt wat je ziet, het kan zijn dat je het droomt.

  COMPLEX!
  Komt van de woorden COMMENTAAR en FLEXIBEL.
  met andere woorden; hetgeen je zegt kan nu zijn, maar door een gebeurtenis uit ’t verre verleden gedirigeerd.

  Bij dit soort moeilijke woorden gaat men gauw denken dat de betekenis ook moeilijk zal zijn. Simpel: je kan als hedendaagse mens lijden aan het achtervolgingssyndroom of aan het anderebevolkingencomplex of, aan allebei!

  Van Eddy weet ik het niet zeker, maar Pinto en NaMi komen hiervoor allebei in aanmerking.
  Gefeliciteerd!

  In de politiek in Suriname is altijd alles geoorloofd geweest; behalve MOORD! En zeker niet de moord op eigen mensen.
  Vandaag aan de dag loont het zelf. Dus als je er zelf niet aan mee doet en het afkeurt, dan ben je een GESELECTEERDE LEEGHOOFD?

  Liever dat, dan de hond van de moordenaar.


  Maak melding

 29. Brunsie!!!! Leegkop! Het spel gaat samen met jou beginnen. Bouta gaat je pakken m.a.w. hij gaat je inderdaad wippen letterlijk en figuurlijk! Je bent inderdaad de PARIA zoals Bouta jou eerder noemde. Jij durft wel zeg!!! Wat laag van jou. Je hebt geen zelf en eigen respect!

  Had je geen andere keus kunnen maken? dan je eigen Alendy(BEP)partij in de steek laten. Wat een verrader en nietsnut ben je toch.

  Inderdaad, heb ik in levende lijf een Paria gezien. Had wel over gehoord maar dacht dat het niet bestond!!
  Wat is jou streek tegen over Bouta deze keer? Kun je hem wel terugpakken? Zijn de oude wonden al geheeld? Van Bouta ook? Het is toch geen vuur met benzine doven?


  Maak melding

 30. He DAS #30,

  Hoe mij aub buiten jou pijn gebeuren, slavernij en Ghana en eigenlijk alle andere rotzooi die in je reactie staan.

  Mijn punt is en blijft dat als je pijn hebt, dat je hulp moet zoeken. In Nederland zijn ze goed in hulpverlening, ze kunnen je van elke pijn verlossen.

  Probeer aub jezelf niet van je pijn te verlossen want als dat niet lukt kan je al heel gauw aan zelfmoord denken, heb ik me laten vertellen.


  Maak melding

 31. DAS,
  je zou ze de kost moeten geven, die in vroeger jaren in de ochtend dood in trenzen werden gevonden.

  Het ging niet zelden om politieke opponenten.

  Het is niet elegant om hier namen te noemen.


  Maak melding

 32. DAS,dat je meegaat in Pardesie zijn reaktie ,begrijp ik niet.
  Maar ja,het wil wel veel zeggen dat,als men een reaktie plaatst over de slavernij,ben je dan gelijk een neger?Ik ben een Javaan die niet racistisch is of denkt,maar Pardesie ,in zijn racistische denken nam gelijk aan dat ik een neger zou zijn,met andere woorden alleen negers kunnen een reaktie plaatsen die over de slavernij gaat?
  En,de 15 dooien waren nooit belangrijk,dat maken jullie fronters er van,maar ik lees je niets typen over de zinloze moord van Abaisa,hij die democratisch staakte en werd neergeknald omdat hij voor zijn rechten opkwam,ik lees je niets typen over Louis Doedel die zijn gehele leven zinloos is opgesloten geweest ,door de Nederlanders en voortgezet door zijn eigen Surinamers die liever hun eigen volk opofferde aan hun Nederlandse meesters,hij die voor de werkenden opkwam.Jullie Fronters laaten dat gedeelte zeer graag ,over selectief gesproken ,achterwege,vandaar dat ik de 80er jaren ook met een korreltje zout neem en dat is mijn goed recht.


  Maak melding

 33. @Pardesi: zou je mischien de bron van je cijfers met ons kunnen delen ?

  En je bijdrage op #24,wat moeten we daarmee ?
  staat qua relevantie wel in schril contrast met #14. Ik geef je het voordeel van de twijvel.

  Alvast bedankt


  Maak melding

 34. Ach DAS heeft het niet helemaal helder meer op zijn netvlies, lees de reacties van deze man maar eens.

  Ik kan ze in ieder geval niet plaatsen, ik weet niet als hij gewoon dom is of als hij de realiteit niet meer onder ogen kan zien, de reacties zijn in ieder geval wel van een bedenkwaardig niveau.

  Misschien heeft hij gewoon teveel pijn, hij voelt nl met iedereen mee, Indonesiers, Ghanezen, Surinamers, Nederlanders, Friezen en waarschijnlijk ook Duitsers.


  Maak melding

 35. het is nu heel duidelijk pinto , na mi brantimaka en de rest van de kudde kunnen niet verstandig reageren waneer wie dan ook hun met echte feiten om de oren slaat, hun reaktie op nummer 30 laat duidelijk zien hoe kleingeestig en onwetend deze lieden zijn ze doen zich geweldig voor gebruiken heel wat geweldige woorden maar hun kop zit vol met derrie.


  Maak melding

 36. ja hoor ze menen het recht te hebben om de massaslachting in fort zeelandia met korreltje zout te nemen, niemand heeft het recht een ander mens het leven op zo een barbaarse manier te ontnemen laat dat duideljk. als het om doedel gaat of de kom ieder normaal denkend mens hoord stelling te nemen tegen alle vormen van menserechtenschending.
  dit bedoel met emotioneel dom reageren van sommige surinamers ze komen met abaisa en doedel als voorbeeld die niet te vergelijken zijn met 8 dec 1982.waarom zijn sommige surinamers zo dom .het zou juist verstandig zijn om te zeggen dat wat met onze voorouders en met doedel, A de kom en abasia is gebeurd dat wij ons met alle middelen die wij tot onze beschikking hebben ons moeten verzetten tegen iedere vorm van barbarij en genocide mensenrechten schending het is juist fout en dom om deze mistanden uit het verleden te misbruiken om moorden en genocide die in suriname hebben plaast gevonden goed te praten ik vindt het schandalig en onmenselijk .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.