Suriname zal nooit meer zijn wat het ooit was

10

PARAMARIBO, 25 mei – Suriname zal nooit meer de oude zijn. Goed of slecht, dit vooruitzicht komt ongetwijfeld uit de verkiezingen te rollen. Hoe de tegenpartij er ook naar mag kijken, de signatuur van de uiteindelijke winnaars krijgt de overhand. Wat de uitslag ook mag zijn, Suriname krijgt een andere regering. Zoals het ooit was, zal het nooit meer zijn.

Of leiders en hun aanhang het beseffen of niet, de verandering zit er aan te komen. De vraag is of één van de deelnemers in staat is een meerderheid te halen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het regeren in een gelegenheidscoalitie. Zoals de kaarten nu liggen is de huidige regeercoalitie niet voor herhaling vatbaar. Het Nieuw Front in zijn oude vorm bestaat niet meer.

De A Combinatie mag slechts deels meedoen aan de verkiezingen. Paul Somohardjo, leider van de Volks Alliantie, liet vaker doorschemeren dat het oude contract verlopen is. Er gelden andere spelregels voor samenwerken. “Volks Alliantie wijst de president aan, anders zijn we er niet bij”, zegt Somohardjo. Hij moet dan wel de tien parlementszetels halen die hij zegt waard te zijn.

De Mega Combinatie van Desi Bouterse moet minimaal zes en twintig zetels halen. Pas dan is er sprake van een regeerbare meerderheid. En zal ook de president worden gekozen. Maar hoe realistisch is de verwachting dat de combinatie zoveel haalt? En wie van de andere zetelwinnaars durft met hen samen te werken? En zal het Nieuw Front genoeg binnenhalen om net zo interessant als coalitiespil te lijken als vijf jaar terug?


10 REACTIES

 1. In het Caraibisch gebied vinden er grote politieke verschuivingen plaats. Gisteren heeft de Peoples National Movement (PNM) in Trinidad en Tobago een forse nederlaag geleden. De PNM was sinds de onafhankelijkheid in 1963 bijna onafgebroken aan de macht. Het is vrijwel zeker dat Kamla Persad –Bissessar de nieuwe premier van Trinidad en Tobaggo zal worden.
  Voor het eerst in de geschiedenis van Trinidad zal een vrouw deze functie vervullen.
  In Guyana is president Jagdeo met een grote schoonmaak bezig om de puinhoop van de PNC op te ruimen.
  In Suriname begint het inzicht te komen dat noch Venetiaan noch Bouterse in staat zijn optimale veranderingen tot stand te brengen. In beide kampen zitten echter goede mensen die de komende 5 jaar moeten uitbreken. Een dergelijke doorbraak is mogelijk als de polarisatie minder wordt. Dit betekent, dat een coalitie van NDP-VHP-NPS de beste basis biedt voor de doorbraak bij de volgende verkiezing in 2015.


  Maak melding

 2. Duidelijke taal hierboven, maar hoe ik het zie, Wat het ooit was , ja ooit wordt het nooit meer. Er is zoveel veranderd door de jaren heen, voor nov 75 en daarna, dat mek mi dja, maar goed, met dit zooitje van u nog, kon het niet meer. Wan tra wintie moe kong, tra soema, tra torie, wang tranga wang die kan poes deng dape, mek deng flogo fosie, dan wo sie!!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 3. Zal?

  Suriname is Suriname allang niet meer! Wat dit artikel wil zeggen is dat we geen gevoel hebben voor de verloren zonen die het land juist zoveel maagdelijkheid gaven. Die maagdelijkheid is nu ver te zoeken.
  Suriname is Suriname niet meer sinds 1980.

  Dat deze verkiezingen de belangrijkste zijn in de geschiedenis van Suriname wil ik wel geloven. U bedoelt dat de politieke toekomst van Suriname vandaag bepaald wordt. Dat de vele politieke partijen die ons land nu kent de zaak onoverzichtelijk maken is een feit.
  U bedoelt: de politiek in Suriname zal nooit meer zijn zoals het was. Dan wil ik u wel geloven. Want Suriname van toen, is geen schijn meer van wat het nu is.


  Maak melding

 4. Natuurlijk niet!!!!!!Men vaart ook NOOIT over dezelfde rivier omdat het water in de rivier aldoor blijft stromen…..Stilstaand water is DOOD WATER dus kan er geen leven zijn.Zo ook zal het leven steeds doorgaan en NIET hetzelfde zijn!!!!!Het weer van gisteren is niet hetzelfde als vandaag!!!!OOk al schijnt de zon uitbundig.


  Maak melding

 5. Wees gerust alles komt terecht, mits je er aan heb gewerkt. Suriname zal veranderen ten positieve zin. Met grote voortvarendheid zal gewerkt worden aan de opbouw van suriname door de Mega-Combinatie.

  Wat de Mega-Combinatie zeg, dan doen ze.
  Wij van de Mega-Combinatie gaan een eigen goud bedrijf opzetten , net als staats-olie.
  De rijstbouw zal gigantisch worden uitgebreid naar 250 duizend hectare.
  Een investeringsfonds zal worden opgezet om investeerders te faciliteren.
  Verder zal biodiesel/ethnol op grote schaal worden geproduceerd voor eigen gebruik en de export.

  De bosbouw en hout verwerking zal goede inkomsten op leveren voor suriname.

  Veeteelt en de visserij sector wordt anders aangepakt, om grote productie te moeten afleveren.

  Dus alle sectoren van de economie moet veel meer geld opleveren voor suriname, door de sectoren te reorganiseren.

  Bovendien wordt suriname ontsloten ,door twee grote bruggen die wordt aangelegd naar ooster en werster buurlanden en een weg naar brazilie. Door deze verbindingen zal suriname zeker niet meer zijn wat het geweest is.

  Het beleid van de Mega-Combinatie zal suriname op weg helpen naar een eerste wereld land. In die zin zal suriname voor altijd veranderd zijn, niet meer de suriname van vroeger.

  Ook zal de import economie vervangen worden door een export economie, waar de handels-balangs in het voor-deel van suriname uitvalt. Bovendien komt door de productie economie echte werkgelegenheid voor de surinamers. Dit moeten de echt veranderingen zijn die suriname moet hebben wat belangrijk is.


  Maak melding

 6. Geachte redactie,

  De tijd is in feite NU aangebroken, dat de Republiek Suriname ‘meer’ wordt, dan het ‘ooit’ geweest was.

  De oude politieke partijen en politieke avonturiers in ons midden, hebben het Bewustwordingsproces welke in de jaren tachtig tijdens de Surinaamse Revolutie ingezet werd, totaal verkeerd geïnterpreteerd.

  Dit met als gevolg dat in plaats van zich te focussen op Surinames economische welvaart, er gekozen werd voor wegen hoe de Nationale Democratische Partij o.l.v. Desire Delano Bouterse uit het Surinaams machtscentrum te houden. En dat werd uiteindelijk hun valkuil. Omdat juist daardoor de groei van de NDP bleef toenemen.

  http://www.youtube.com/watch?v=hudkJFyPzoI

  En terwijl in Nederland van waaruit dat verzet tegen Desi Bouterse intensief geregisseerd werd, men juist koos voor een andere strategie. Het Front echter bleef op de ‘oude vasthoudende wijze’ doorgaan, terwijl de massa verpauperde. De NDP o.l.v. Desire Delano Bouterse kon daardoor garen spinnen, mede opgrond van haar zichtbare verdiensten tijden de NDP regering van 1996-2000 o.l.v. President drs. Julius Albert Wijdenbosch.

  http://www.youtube.com/watch?v=ZWO7ELi3gAw

  Maar dit betekent NIET, dat de economische welvaart onder een toekomstig NDP regering of combiatie over rozen zal gaan. Omdat het Front kennelijk zal blijven doen waarin zij meent goed in te zijn, en dat is het hardnekkig bestrijden van de Nationale Democratische Partij van Desi Bouterse met ‘wortel en tak’.

  Daar dit geweten te hebben rijst derhalve de vraag, op welke wijze een eventuele regeercoalitie o.l.v. de NDP te werk zal gaan. Omdat dit cruciaal zal zijn, om het verzet jegens een eventuele NDP regeercoalitie enigszins te kunnen indammen.

  Onze jongeren hebben in elk geval uiteindelijk het voortouw kunnen nemen.

  Republiek Suriname Voorwaart!

  http://www.youtube.com/watch?v=4CgN469Dbu8&feature=related


  Maak melding

 7. Suriname zal nooit meer hetzelfde zijn, ik ken Suriname niet van voor die tijd, maar wat ik wel weet is dat ik gek ben op jullie land, zo mooi, zulke vriendelijke mensen, ai, mi lobbi Sranang. En ik ben een bakra.


  Maak melding

 8. Het moet veranderen DNA kan geen bewaarplaats worden van bejaarden.

  Vene…Sardjoe …Somo….samen 225 jaar +/- 75 jaar ieder.
  En het is overduidelijk gebleken dat deze kerels toekomstloos zijn….dan alleen maar bejaarde gebrabbel.
  Zie maar NPS-VHP meer dan 60 jaar (samen rond de 125 jaar)oud wat hebben zij tot de dag van vandaag voor de bevolking achtergelaten.
  Een hoop lucht verhalen, gewoon uit de lucht gegrepen vol stommiteiten.


  Maak melding

 9. hoe kan het dat een plaaggeest zoals bouterse zo zijn stempel kan drukken om een samenleving het is echt in en in triest. het ergste is dat die ezels niet weten wat de gevolgen zulen zijn . GOD ZIJ MET ONS SURINAME behoed mijn land voor een ramp dat bouterse heet .


  Maak melding

 10. Suriname, het mooiste land wat ik ooit bezocht, met de alleraardigste mensen. Moskee naast Synagoge, een voorbeeld voor de wereldvrede, de ideale’ meltingpot’. Houden zo! Wat een rijkdom aan alles. Verkoop uw rijkdom niet aan de multinationals, of aan de Chinezen! Hou het regenwoud intact, zoals is beloofd. Geweldig standpunt!
  Ik ben een witte Nederlander van 60j. Wat de politiek ook wordt, mag ik a.u.b. uw mooie land blijven bezoeken?
  Frans Barten
  (Fotograaf / auteur)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.