Felisi: Surinaamse Kieswet wordt geschonden

20

PARAMARIBO, 5 mei – De Kiesregeling wordt grof geschonden. Dit zegt bestuurslid Michel Felisi van A Combinatie, AC. De verkiezingsautoriteiten maken zich zelf schuldig aan de schendingen. De kandidatenlijsten van politieke partijen zijn niet volgens de wet ingevuld. Dat moet gevolgen hebben.

Op zijn minst zouden de lijsten opnieuw gedrukt moeten worden. Dat betekent op zijn minst een verschuiving van de verkiezingsdatum. “Waar het ons om gaat is dat de Kiesregeling naar de letter wordt uitgevoerd. Zoals dat voor ons gold”, zei Felisi in het actualiteitenprogramma Suriname Vandaag. De strikte toepassing leidde immers tot de gedeeltelijke uitsluiting. Nu rijden de autoriteiten zelf een scheve schaats.

Op de lijsten zijn de voornamen compleet vermeld. Volgens de Kiesregeling mogen alleen initialen worden aangegeven. Dan volgt de achternaam van de kandidaat. Getrouwde vrouwelijke kandidaten mogen hun meisjesnaam gebruiken. Maar daar moet eerst een verzoek voor worden ingediend. “Bij geen enkel hoofdstembureau is zo’n verzoek ingediend”, aldus Felisi.

Dus zijn de voornamen eigendunkelijk vermeld. Felisi’s partijgenoot Caprino Allendy spreekt van een kapitale blunder. Sowieso moeten er consequenties aan verbonden worden. De wet is strikt toegepast toen het om AC ging. Nu is het gelijke monniken, gelijke kappen. “Als men bij ons zo keihard is geweest wat uitvoering van de wet betreft, moet dat gelden voor alle andere onderdelen van het verkiezingsproces.”


20 REACTIES

 1. Nu ben je een domme djoeka,met een lege kokosnoot op je schouders .
  hoe kan je dat nou zeggen terwijl je deel uitmaakt van de zittende regering.
  had je dat niet van te voren kunnen inzien bokito , waar wil je heen ?
  oja naar de W.c met je ac .


  Maak melding

 2. Met zulke figuren zullen wij heel ver komen in Su.
  Wat voor probleem heeft deze man.

  Zelf als jij een spel speelt zijn er regels kieswet of een sport en spel er zijn regels.
  Als men een voetbal wedstrijd heeft…men zegt tot 18 jaar mag mee doen.

  Jij zet enkele spelers in van 22 met als doel met oudere jongens te winnen….al komen zij na hoeveel jaar dan ook er achter…. meneer u wordt gediskwalifiseerd.

  De lijsten zijn niet goed of onvolledig door eigen schuld niet op de juiste wijze in gevuld.(bewust)(ruzie onderling)
  Dan moet men het recht hebben of heeft men het recht u het spelen te verbieden.

  U doet niet meer mee vanwege zeer zware tekortkoming en niet houden aan de regels.
  Dan mag u gaan naar welke rechter dan ook.
  Omdat de rechter geen regels en wetten maakt.

  En zonder dat velen het weten…maar de wet laat duidelijk weten wanneer laat laat is.(nalaten)

  Meneer een ieder is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen nalatigheid.

  Zoek het maar uit in emotie’s maar niet bij anderen die zich wel aan de regels willen houden hoe zwaar dan ook.


  Maak melding

 3. What Else ,Felisie,kom je straks vertellen dat de kieswet geschrapt moet worden?Of dat het OKB opgedoekt moet worden?
  Take it like a man joh.Jullie zaten kei-fout,door eindelijk de waakzaamheid op scherp te stellen door het nieuwe en verfrissende OKB ,behoort fraude tot het verleden.


  Maak melding

 4. In 2005 heeft AC van de zelfde kiesregeling gebruikt gemaakt en heeft toen niet geklaagd
  Op grond van die constatering moet de klacht van de AC worden afgewezen.

  Dus er bestaat jurisprudentie ten aan zien van het gedrag van de AC in deze kwestie zo te zeggen.

  Verder is het niet aannemelijk te maken dat wanneer de AC op tijd haar stukken had ingediend, zij tot de klacht zouden zijn gekomen.

  Bovendien geeft de AC ook toe; dat de aanleiding tot de klacht is, dat de AC is uitgesloten in verschillende districten, om aan de verkiezingen van mei 2010 deel te nemen.

  Gelet op de feiten en de omstandigheden die tot de klacht van de AC hebben geleid. Ook gelet op het groot maatschappelijk belang van het door-gang van de verkiezing in suriname op 25 mei 2010.
  Moet de klacht van de AC worden af-ge-wezen.


  Maak melding

 5. De Kiesregeling wordt grof geschonden. Dit zegt bestuurslid Michel Felisi.

  Michel Felisi vergelijkt blijkbaar een krutu/beraadslagen in het binnenland met dat bij de rechterlijke macht.

  wet is wet,en men dient zich aan de wet(tenminste als dit bestaat)te houden.jammer voor de emancipatie in de politiek van de binnenlandse bewoners.een volgende keer beter.


  Maak melding

 6. Grappig die NDP-ers. Tot voorkort was het steeds “Wet is Wet”en nu is het opeens “Je moet niet zeuren”.

  Het zou goed zijn als de AC ook dit door de rechter laat toetsen. Dan buigen zich tenminste onpartijdige en deskundige mensen zich over de zaak. 😆


  Maak melding

 7. Die stomme stadcreolen die deze domme reacties geven laten duidelijk zien dat zij net als hun voorouders nog steeds slaven zijn.Daarom kunnen ze maar niet stoppen de vrije djoekas die lekker in het binnenland leven te haten.Als OKB zelf haar eigen kieswet vertrapt,dan is dat meer dan duidelijk waarom AC uitgesloten is.Jullie domme surinamers weten nog steeds niet dat je met racisme nergens komt.In de bijbel staat dat als een huis tegen zich zelf verdeelt is zo’n huis nooit kan stand houden.Theodore Roosevelt zei in het begin van de vorige eeuw dat de negers in Amerika de kans moeten krijgen om zich zelf te onwikkelen zodat ze een bijdrage kunnen leveren aan de opbouw van het land.En jullie daar in jullie arme en beperkte nestje Suriname proberen jullie eigen landgenoten achter te houden.Te opzichte van de rest van de wereld zijn jullie surinamers die grote domme djoekas.


  Maak melding

 8. Meneer felisie,je bent zelf plaatsvervanger van de poor-zitter ..

  Je hebt 5 jaren lang geregeeerd en nog ken je zelf de kieswet niet eens.,,,laatstaan om het toe te passen..

  Waarom heb je niks gedaan om verandering,verbetering te brengen in die kiesstelsel kieswet..

  Waar ben je nu was je toen,man heb toch ook respect voor de uitspraken van de rechterlijke macht,ookal is dit in jou nadeel beslist..

  Je kunt niet eindelooos doorgaan om je gelijk ookal heb je ongelijk te bevechten..


  Maak melding

 9. AC je was en je bent nog steeds fout.
  Jullie kunnen slecht tegen verlies vandaar al deze poeha. Indien er werkelijk wederom wetten geschonden zijn dan weet ik twee dingen zeker nl dat dit OKB daar duidelijk zal optreden en dat het OKB deze niet heeft overtreden zoals een vorige spreker althans de vreemdeling die zich amerikaan noemt maar overduidelijk bemoeit in nationale aangelegenheden, deze wetten niet heeft overtreden. hoog uit kunnen dat deze zelfde regeringslieden zijn die nu zelf even hard schrijen.
  Ik krijg het gevoel dat AC nu alles op alles doet om een verwaaring en chaos in de maatschappij te veroorzaken alleen om aan de macht te blijven of weer te komen. Maar nee hoor ze zijn al een paar weken geleden door de mand gevallen en uitgegleden en hoe je draait of keert de Surinaamse kiezer van nu leent zich niet meer van achterbakse uitleg, verdediging en revenge campagnes.

  Bovendien er valt niets meer bij het hof te gaan zoeken want brunswijk heeft alles al uitgebraak. Kortom AC heel Suriname weet al van jullie vuile was en de werkelijke toedracht van de problemen rondom het laatkomen en nu moet de bep niet als een kleinzielig kind gaan zitten drammen, jammeren, dwingen en stampvoeten. Want in Suriname kreeg je hiervoor een lelijk pakslaag en dat zal AC ook te wachten staan op 25 mei 2010.

  maar goed, boontje komt om zijn loontje! ik zou eerder mijn gezichtsverlies beperken dan het te verergeren door dit kinderachtig gedram. jullie maken Suriname kots misselijk van jullie kleinzieligheid en stommiteit.

  dit is slechts een advies maar u bent vrij om het politiek theater te vervolgen ten genoege van uw tegenstanders.

  peace out!


  Maak melding

 10. Felisi heeft gelijk, want als de wet voorschrijft dat indienen kan tot 15:00 uur en dezelfde wet voorschrijft hoe men namen op de kiezerslijst moet plaatsen, dan moet er volgens diezelfde wet, mensen in het ongelijk en in het gelijk gesteld worden. Het schijnt veel mensen te hinderen dat Felisi en de andere leden van de
  AC ook met de wet in de hand hun recht zoeken. Waarom zijn al die andere Surinamers en niet Surinamers boos op Felisi. Spelen er andere motieven een rol. Voelen zij zich misschien verheven boven mensen die uit het binnenland komen die laten zien, dat ook zij de wijsheid in pacht hebben.Laten we eerlijk zijn er spelen sinds jaar en dag bepaalde negatieve emoties in de harten van veel z.g. stadsbewoners in en buiten Suriname, naar mensen van het binnenland van Suriname. Dat blijkt ook uit hun reacties. Ik kan niet gegrijpen waar dit onderbuik gevoel vandaan kom, maar laat men bij zichzelf te rade gaan waar het aan schort. Meneer Felisie heeft een meesterlijke zet gedaan en laten we zien wat de gevolgen zullen zijn. Indien instanties en instellingen in Suriname het afwijzen, zal een klacht moeten worden ingediend bij de OAS of andere regionale instanties en dan zullen we zien wie het aan het rechte eind heeft. Ik hoop dat men eieren voor hun geld kiest en een verstandige beslissing neemt. Ik wens alle mensen in Suriname die een beslissing in dit geval moeten nemen veel wijsheid.

  Gio

  P.s. djoeka is een scheldwoord net als koelie. Een ieder die dat in zijn reactie plaatst, zou van dit forum verwijderd moeten worden. Er wordt in literatuur geschreven over de N’Djuka leefgemeenschap.


  Maak melding

 11. Hoe kan een wet geschonden worden. Je zou wel kunnen stellen dat de onvolledige Kieswet naar willekeur wordt toegepast of met de voeten getreden. Is het dan fout als mensen die een wet op veel manieren kan interpreteren en op hun eigen wijze toepassen als het hun goed uitkomt. Nee, vind ik. Het is de fout van de wetgevers en wie zijn ze.
  De coalitiepartners van AC hadden het voorstel van oud parlementsvoorzitter kunnen overnemen. Wie had de eerste aanzet moeten geven: de NPS-broeder. Nee, tuurlijk gaan de stadscreolen de broeders uit het binnenland niet uit de brand helpen. Waarom heeft NPS geen politieke oplossing voorgesteld (en die had er kunnen zijn. AC en mi mati Felisi er is broedermoord gepleegd. De stadscreolen mogen jullie niet en ze gaan nooit voor jullie belangen opkomen. Dus ik adviseer je om jou achterban een verstandig stemadvies te geven.


  Maak melding

 12. Gio jij begeeft jouw op glad ijs…en jij weet niet eens te schaatsen jij gaat je nek breken.

  Het is eigenlijk geen WET maar regels(reglement) dan komen er artikelen ieder onderdeel heeft zijn of haar artikel……dus.. artikel stop…..begin ander artikel stop…..en ga zo verder….dan kan jij naar geen enkel rechter als er zaken in staan die op een of ander manier afgesproken zijn……kijk zelf bij de FIFA als jij naar de rechter stapt……moet jij vertrekken..(jij hebt de kans nooit meer bij de FIFA te komen)(scheidsrechter geeft zomaar penalty daar door geen Kampioen….ga naar de rechter probeer….zij schopen jouw eruit…..staat vast in de regels van FIFA niemand stapt naar de rechter….dus daarom kan de rechter echt niks voor je doen rede het is van te voren duidelijk afgesproken…..8-15 uur……….duidelijk van te voren afgesproken….hoe wil jij een rechter erbij halen…..ben jij gek geworden…..in deze zeg ik jouw de wet er buiten te laten de wet schrijft zelf nooit wet nog regels….JIJ MOET ZICH DOM WEG AAN HOUDEN.


  Maak melding

 13. Sme is sinds ultimo 25 november 1975 onafhankelijk ..

  Sinds dien zijn wij allen SURINAMERS..
  en geen etnische minderheden.. dus sranang man no moro djoeka,hindoestanie,jampanesie,chinezie,blakamang,indjie,malata enz enz enz alleen suris..


  Maak melding

 14. Kodjo

  Kosten wat het ook zou moeten kosten Kodjo jij wil eigen domheid verdoezelen.

  Hoe moet een stad blakaman dit probleem oplossen wetende dat deze heren en dames op eigen benen willen staan.
  Om na de verkiezing te willen komen eisen…leg me uit yu edi no boro toch.

  Zoek bij iedereen de schuld maar begin waar jij beginnen moet….en dat is AC zelf.

  Ma mi no lobi a combinatie gedoe.

  Het is bewezen landsbelang niet te dienen maar partij belang en alles wat ernog bij komt kijken maar landsbelang never.

  Hoe kom jij er tussen als onder elkaar ruzie is.

  En Ac moet niet zo blijven lummelen er worden straks slapende honden wakker dan gaat AC schreeuwen.

  Als men nieuwe regels maakt en zegt meneer bij b.v. 4000 stemmen één (1)zetel.
  En overal in het land.
  Gewoon stemmen hoeveel stemmen jij binnen haalt in een pot en daaruit de zetels.

  Dan blijft die hele AC eeuwig in het bos.

  Daarom wees voorzichtig….met die weinige stemmen van jullie proberen jullie ook nog brutaal te worden…..Allemaal de schuld van de NPS….om met mensen in zee te gaan die niet kunnen denken…van het één komt het ander mi boi ….daarom no LUL.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.