Suriname moet wennen aan toezicht verkiezingen

5

PARAMARIBO, 5 mei – “Suriname zal eraan moeten wennen dat het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB, eindelijk actief is geworden.” Dit stelt OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos. Het toezicht op het verkiezingsproces is scherper dan ooit. De perikelen rond A Combinatie spreken voor zich. Niet iedereen is even happy.

De boze reacties vanuit de combinatie zijn een goed voorbeeld. Dat valt nog te begrijpen. Maar het bleef daar niet bij. “Zelfs vanuit de regering zijn uitspraken gedaan, die niet getuigen van respect”, zegt Van Dijk-Silos in het actualiteitenprogramma In de Branding. Onder meer president Ronald Venetiaan was niet bepaald bescheiden in zijn bejegening. Voor hem was het OKB geen partij in de perikelen.

Toch oordeelde het kiesbureau zonder reserve. A Combinatie had zich te laat gemeld met zijn kandidatenlijsten. Dat mocht niets minder betekenen dan uitsluiting. Van Dijk-Silos vindt dat dergelijke missers van politici nu opvallen. Dat komt alleen maar door het strengere toezicht. “Het gewenningsproces verloopt moeizaam. Verkiezingen hebben nu eenmaal waarborgen. De wet moet die waarborgen beschermen.”


5 REACTIES

 1. Geachte redactie,

  “Suriname zal eraan moeten wennen dat het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB, eindelijk actief is geworden.”

  “En zelfs vanuit de regering zijn uitspraken gedaan, die niet getuigen van respect”, zegt Mevrouw Van Dijk-Silos in het actualiteitenprogramma ‘In de Branding’. Onder meer president Ronald Venetiaan was niet bepaald bescheiden in zijn bejegening.”

  De toestand van de Front-combinatie bij de komende Algemene en Geheime Verkiezingen van 25 mei a.s. in de Republiek Suriname is volgens recente prognoses hooguit alarmerend. Een feit welke het Front volledig aan zichzelf te danken heeft. En het beoordelen van ‘armoede’ in Suriname door de vertrekkend president van de Centrale bank André Telting, opgrond van criteria als ‘wie wel of niet over durft te praten’, heeft de reputatie van het Front absoluut niet beter opgemaakt. Integendeel.

  http://www.waterkant.net/suriname/2010/05/04/telting-suriname-economisch-absoluut-goed-op-weg

  Kwam eerder reeds bij kijken, dat het Front een samenwerking aanging met de ABOP van Ronnie Brunswijk en de PL van Somoharjo. Slechts om de Nationale Democratische Partij van Suriname uit het politiek machtscentrum te houden. Dat pakte totaal verkeert uit. Vooral vanwege de laatste genoemde partij(PL), welke intussen bekend staat als het ‘Troyaanse Paard’. Die de Frontkiezers en hun partijleiders volledig het bos instuurde met zijn politieke opportunistische aanpak.

  En wel zodanig dat kort na het bekend worden van de verkiezingsdatum van 25 mei 2010, er ‘tijdelijk’ afstand van deze partij genomen moest worden, om de Frontkiezers enigszins tevreden te kunnen stellen. Echter was het leed reeds geleden. En had vooral de NPS van president Ronaldo Venetiaan intussen reeds de grootste schade geleden in haar bestaansgeschiedenis.

  Paul Somoharjo is uitzendkracht, die na jarenlange verblijf in Europa, de belangen van het buitenland in de Republiek Suriname moet gaan proberen veilig te stellen. Dit met medewerking van een buitenlandse adviseur, socioloog en oud-politicus ene Bram Peper.

  http://www.youtube.com/watch?v=HQU9WJKmsc4

  Intussen blijk er voor het Front geen andere mogelijkheid meer voor handen te zijn, dan te proberen om de verkiezingen van 25 mei a.s. alsnog op de valreep voor onbepaalde tijd uit te laten stellen. Dit door een eventuele ‘gunstige uitspraak’ van de Rechterlijke Macht van Suriname, inzake de Hoger Beroepszaak A-Combinatie, daarvoor aan te grijpen.

  Echter zal dat slechtst ‘uitstel van executie’ zijn. Omdat de generatie kloof tussen ouderen en jongeren in de Republiek Suriname, mede vanwege het internet tijdperk in combinatie tot het falend politiekbeleid van de verouderde partijen, niet meer te overbruggen valt.

  De tijd heeft als gebruikelijk haar inhaalslag gemaakt.

  http://www.youtube.com/watch?v=GEmvEeDiwQU


  Maak melding

 2. Mooi gesproken,Mevr.van Dijk.
  Laat,vooral Vene weten,dat het gesjoemel met verkiezigsuitslagen voorgoed tot het verleden behoort,geen wonder dat de NPS en VHP sinds jaar en dag het land zg “besturen”.
  Uitroeien HET KWAAD.


  Maak melding

 3. Hoe wil jij niet wennen wij wilden toch zelf RECHTSSTAAT.
  En roepen dag in dag uit RECHT en WET…RECHT en WET.
  Dan kan men het nu niet gaan gebruiken voor eigen winstbejag of iets anders.
  Daarom laat Opa Ronald(FRONT) niet met rommel komen wij hebben met zijn allen hieraan gewerkt.
  Dus en daarom deze bejaarde schurk als hij zich zo wil gedragen moet geen roet in het eten komen gooien.
  Wij hebben nogmaals, ons allen hiervoor ingezet…zelfs de militairen of(ex)militairen incl.Bouterse de gebeten hond(degene die voor alles en nog wat de schuld van krijgt)
  Daarom laten de dieven ophouden want vaak komen wij/zij er achter dat het door domheid veroorzaaktis.


  Maak melding

 4. Hoe meer toezicht hoe beter. Vertrouwen is goed: maar controle is beter. veel meer controle moet geschieden door surinamers van verschillende politieke partijen, zo kan men zich-zelf in balans houden. De internationale waarnemers dienen als extra toezicht in en bij de stembureau’s.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.