Surinaams kiescollege: geen uitzondering voor AC

34

PARAMARIBO, 14 apr – A Combinatie, AC, was te laat voor het aanbieden van kandidatenlijsten. Dit stelt het Onafhankelijk Kiesbureau. Daar houdt het mee op. Voor AC lijkt er geen ontkomen aan. In de districten Paramaribo, Para en Wanica is deelname niet meer mogelijk. In beroep gaan bij de president lijkt ook geen optie.

Het heeft er dus niet veel van dat het beroepschrift bij het staatshoofd veel zal opleveren. “De wetgever heeft nergens beroepsmogelijkheden ter zake niet ingediende kandidatenlijsten toegestaan”, stelt het Onafhankelijk Kiesbureau. Evenmin worden uitzonderingen toegelaten. AC-voorman Caprino Allendy vindt het juist wel gepast een uitzondering te maken.

“Leven naar de letter van de wet is één, maar we moeten ook kijken naar het algemeen belang.” Dat belang heeft te maken met de ruim dertigduizend kiezers die AC tenminste overwegen. “De mensen worden belet in hun vrije keus. Bepaalde politieke partijen mogen nu wel een vreugdedans maken, maar het is geen fair play”, aldus Allendy. Fair play moet inderdaad, vindt de verkiezingsautoriteit.

Maar dan in de zin van het laten gelden van rechten en plichten voor iedereen. De wet schrijft een bepaalde periode voor. Als die geldt voor andere politieke partijen, dan zeker ook voor AC. “Het Onafhankelijk Kiesbureau ziet de overtreding van de wettelijke bepalingen daarom dan ook als onacceptabel en ontoelaatbaar en zal haar observaties en constateringen meenemen in haar verslag van de verkiezingen.”


34 REACTIES

 1. A man Bruinsie no weer boei gi a computer.
  Dom van hem::: daarom jorka tjokro alla din gegevens.
  Maar eerst mi boi was a computer wan bun watra…binair tellen… i’ja en stevig water geven.
  Nooit moro a computer datie e du wan dondon sani…..i’am tell you


  Maak melding

 2. Voor paramaribo, wanica en para is het wel duidelijk dat er geen weg terug is voor de Ac. Voor Brokopondo en Sipaliwini moet er eveneens een afwijzing komen voor de AC door de OKB.

  De grondslag voor deze afwijzing moet in gelegen zijn dat: alle partijen binnen een combinatie die aan de verkiezingen wil deelnemen, een handtekening moet laten plaatsen op de door de combinatie ingediende stukken.

  Bij het ontbreken van een handtekening van een pratij op die stukken van de combinatie die is ingediend; moet dat worden gezien als geen mandaat verlenen aan die combinatie door die partij uit die combinatie.

  Dus geen handtekening, geen mandaat en dus geen combinatie. Bovendien kan na sluitings tijd: niets meer worden hetsteld in die orde van belang Bij het OKB. Verder moet alle stukken dienaangaande ingediend na 3 uur is ongeldig ook al bleef het hoofdstem-buro onrechtmatig langer open.

  Na die alles blijft de vraag; wat voor gevolgen dit zal hebben voor het front. Gelet op de samenwerking die op het laatste moment met de AC is aan-ge-gaan op RR en DR niveau.

  Stem Mega-Combinatie op 25 mei 2010 voor een goede organisatie en Mega-projecten voor suriname


  Maak melding

 3. Laat die man eerlijk zijn waar algemeen belang.

  Kijk eerst hoe u met uw eigen belang bent omgegaan.

  Dan is het duidelijk dat deze figuren als u algemeen of landsbelang nooit en never op een behoorlijk wijze zouden kunnen dienen.

  Gegevens van zeer groot belang om aan de verkiezingen mee te mogen doen….die waren niet eens ondertekend…compleet compleet een rommel hok hebben jullie op na gehouden.

  Daarom algemeen belang…ik hecht er geen geloof in.

  Ik vind het echt jammer….maar regels die zijn n’r overal en wetten komen later.
  En dan heel later en dat is vaak zo…uw rechten.

  Daarom laat Pres met rust want het recht nu nemen om domme dingen(voor vriendjes) uittegaan halen is zonde.

  Dan is het meer combinatie(FRONT) belang dan landsbelang of algemeenbelang.

  P.S U ging toch alleen de verkiezingen in of niet.
  Dit deden jullie puur om later te komen chanteren dat weten wij ook ondertussen.

  DENK VOORTAAN GOED DAT ER OOK REGELS ZIJN.
  Wetten zegen vaak niet alles….dat zal ook wat worden zeg…als de wet alles moet voorschrijven.


  Maak melding

 4. Hoe kan je als volksvertegenwoordiger,de wettelijke regels op je hand zetten?
  Is het zo moeilijk Alleny om je fouten toe te geven?Jullie waren gewoon te laat ondanks dat jullie zorgdrager Vene opdracht had gegeven om te wachten en nog presteerden jullie het om na 1 uur wachten te laat te komen.Allendy verkondigt dat het om het het algemeen belang gaat, hoezo,het belang van het AC zeker om nog meer te roven ja.


  Maak melding

 5. Meneer Allendy, fair play is als iedereen zich aan dezelfde regels moet houden, dit is een te belangrijke zaak om uitzonderingen te maken. Als A-combinatie een democratische combinatie zou zijn, zouden de toppers direkt na de verkiezingen hun functie moeten neerleggen voor deze debacle, jullie zijn gewoon een schande voor je achterban en voor alle Surinamers in het algemeen.

  Voor alle duidelijkheid

  “A Combinatie, AC, was te laat voor het aanbieden van kandidatenlijsten. Dit stelt het Onafhankelijk Kiesbureau. Daar houdt het mee op. Voor AC lijkt er geen ontkomen aan.”

  Jepi no de, a kaba. Tot 2015 zonder kwakzalvers als jullie hoop ik.


  Maak melding

 6. God zij dank dat brunsie niet mag mee doen.
  Deze man heeft land en volk letterlijk kapot gemaakt. wie heeft destijds diverse electriciteits masten opgeblazen, wie heeft oliepalm plantagens verwoest, wie heeft destijds bankenberoofd, verkracht en vermoord. deze man hoort dus achter de tralies!
  shame on front dat ze zo voor hem opkomen.


  Maak melding

 7. Zo te zien heeft brunswijk zich een nieuw look/image aangemeten , n.l. de “Crocodile Dundeelook”.
  Zou hij daardoor zichzelf zo interessant vinden? Kijk als hij zich hiermee gelukkig voelt moet hij t doen , als t winst zal opleveren valt nog te bezien. Want een verpakking zonder inhoud blijft een lege verpakking.
  Trouwens waar haalt meneer Allendy t vandaan om te reppen over algemen belang van dertigduizend kiezers?
  Algemeen is van iedereen en niet een groep van 30.000, meneer of ben ik gek?
  Als er mensen zijn die er garen bij spinnen , vreugdedansjes maken en de huid van de beer verkopen nog voor de beer is geschoten,(daar schijnt ac veel van af te weten, ze dachten dat ze t al voor mekaar hadden) dan zouden zij wel bekaaid vanaf komen als de uitslagen bekend zijn.
  t Is stom jezelf/partij rijk te rekenen en denken de overwinning al in de pocket te hebben. Een poll is en poll, de realiteit komt als de stemmen geteld zijn en daar zal menigeen van koude kermis thuiskomen.


  Maak melding

 8. de bloeddorstig bodyguards van somo zal zeker een stem advies geven aan zijn achterban om op de p.l. van somo te stemmen.

  boze tongen beweren,dat de a combinatie uit het nieuw front zal treden en samen gaan werken met de p.l.
  het wordt spannend.


  Maak melding

 9. Fai play!

  Meneer Allendi ziet fair play eenzijdig. Als de scheidsrechter voor aanvang fluit, moeten alle spelers op het veld staan. Zijn ze te laat dan doen ze niet aan fair play.

  De aanhang van dertig duizend moet slim zijn om correcte en bekwame leiders te kiezen die die zich aan tijdsafspraken houden.


  Maak melding

 10. iemand die de pers niet eens naar behoren kan behandelen ,zijn eige mensen niet kan bedaren is iemand die niet weet wat slandsbelang betekend en die erop uit is om het land verder in een isoloment te brengen,het is helemaal niet verstandig van vene om met deze rasisttiese partij in zee te gaan , en dat geld ook voor somohardjo met zijn PL , die is ook zo raciaal bezig en alle bovengenoemde gaan voor eigen belang, dus weg met raciaale partijen , laat is laat ,ze moeten het boetekleed zelf dragen , sang joe sai da datie jo go maai ps ps sorie voor jullie minerwaardigheidskomplex.


  Maak melding

 11. (7.Roberta)regels zijn regels,je hebt volkomen
  gelijkt in,maar waarschijnlijkheid reed je ook
  auto in Suriame,geef jij altijd voorang of nam
  jij altijd voorang.


  Maak melding

 12. A Combinatie, AC, was te laat voor het aanbieden van kandidatenlijsten.Zelfs bij de persconferentie die bijna werd afgesloten kwam de voorzitter te laat voor het vragen uurtje.Hoe serieus kan zijn achterban deze mongool nog nemen? “De mensen worden belet in hun vrije keus. Ja,ja door een falende, eigenbelang dienende voorzitter met consorten die eerts ruzieen onderling om vervolgens alles te ontkennen.Een tip voor de AC.Als je niet met een computer weet om te gaan, huur dan iemand in die dat wel kan.Het algemeen belang heeft te maken met de ruim dertigduizend kiezers die AC tenminste overwegen, maar hun kiesrecht ziet verkwanselen worden door een incapabele leiding.Als de AC nu alvast werk aan de verkiezingslijst van 2015 hoop ik dat ze optijd klaar zijn en inleveren.(voor 15.00 uur graag)”GOD ZIJ MET DE SURINAMERS”


  Maak melding

 13. Regels zijn regels.dus jammer voor de AC en ja eerlijk gezegd wees blij dat ze niet mee doen.
  Ruim tijd gehad en dus nu maar klagen dat 30.000 mensen worden ontnomen voor hun stemkeuze.ik denk het niet die 30000 gaat naar Front of NDP
  Dus eigenlijk is dit een slimme zet voor NF.goed campagne voeren broeders van NF


  Maak melding

 14. Geachte redactie,

  Waar in het bijzonder onze jongeren zich NIET op moeten verkijken, is dat bij elk spel ‘regels’ zijn. Ook in de politiek. En daar heb jij je als speler aan te houden. Hoe vervelend dat in de praktijk ook moge blijken te zijn. NB. d.m.v. het indienen van ‘Wetsvoorstellen’, kun je een Wet proberen te wijzigen.

  ‘Organisatie’ daarentegen, is niet bij een ieder zijn of haar sterkste punt. Maar dat haalt niet weg, om opgrond daarvan als oplossing te kiezen voor ‘de weg van de minste weerstand’. Wat men noemt ’Gelegenheidswetgeving’.

  Dat is veelal een foute houding in NIET noodzakelijke gevallen. Waar wij in een eerdere reactie op probeerden te wijzen.

  http://www.youtube.com/watch?v=1vFjY6TdF2o

  Het Onafhankelijk Kiesbureau heeft uiteindelijk deze slag jegens de A-Combinatie gewonnen. Door zich onder welke zware omstandigheden dan ook, keurig aan de Wet te houden. Onze complimenten overigen daarvoor.

  Maar wat kunnen wij ook hieruit leren, dan dat jij je alleen maar aan de ‘Wet’ hoeft te houden? En dat is dat; waar jou inschattingen eventueel al fout bleken te zijn geweest, jij je beter eerst kan gaan hergroeperen. Om nogmaals goed na te denken, alvorens jij het van kwaad tot erger maakt.

  Dit doordat je vanwege onverschilligheid, je ‘blijvende schade’ kunt berokkenen voor jezelf, je omgeving en zelfs voor je organisatie. Dus let goed op bij het spelen van welk spel dan ook:

  http://www.youtube.com/watch?v=e9xVAkQmWi4&feature=related

  Daarom is het handig om te weten, dat je bij elk spel die je speelt ervoor moet waken, dat je NIET ‘overmoedig’ raakt. Hoe goed je voorbereidingen ook waren. Hoe goed je denkt dat je zelf bent in je spel. Of hoe zwak je tegenstander ‘volgens jou’ ook lijkt te zijn. Omdat ‘arrogantie’ een ‘valkuil’ voor jou kan gaan vormen, welke je aan het eind bitter met de neus op de feiten doet drukken.

  Wees derhalve altijd bescheiden. Leer van een ieder, ongeacht geloofovertuiging, ras of huidskleur. En hou je hoofd hoe dan ook altijd koel. Totdat het ‘einddoel’ DEFINITIEF bereikt is.

  Omdat het spel pas afgelopen is, bij de ‘laatste’ zet. En dat kan soms lang, maar zelfs heel kort duren.

  En ‘uitzonderingen’ op de spelregels, zijn ook hier NIET toegestaan.

  http://www.youtube.com/watch?v=0gNXXkA2mx8&feature=related


  Maak melding

 15. Wat velen niet begrijpen is dat de NPS, de kiezers van AC,via een omweg naar zich toe trekt en aan het afrekenen is op een slinkse manier.


  Maak melding

 16. Ik vind dat men naar de geest in dit geval dient te handelen en niet letterlijk naar de tekst. Dat A Combinatie zich hier belachelijk heeft gemaakt is overduidelijk. Dat men A Combinatie pal wil zetten is tegelijkertijd overduidelijk en tevens laf. Suriname kent een cultuur van laat komen. Dus laten we niet overdrijven. Indien het Surinaams Kiescollege serieus wil worden genomen en wijs wil handelen, dan zou men zich geen betere gelegenheid kunnen wensen om nu paal en perk te stellen voor de algehele Surinaamse politiek, met het oog op de toekomst. Dat A Combinatie in dit geval z’n “voordeel” mee doet moet voor lief worden genomen. Als er in de toekomst zich iets dergelijks zou voordoen, dan zijn de consequenties min of meer vaststaand en bekend voor een ieder. Wan ogrie tja wan bun. Dit hoort kennelijk bij de ontwikkeling van de mens of van een jonge natie/maatschappij. Als wij beweren onze president te accepteren, dan moet men hem bij uitzondering in de gelegenheid stellen z’n “veto” uit te spreken indien hij dat nodig acht. Het mag in dit geval een ongeschreven “veto” zijn. Dat men hier het complex naar boven laat drijven om hun medebewoners – omdat deze uit het binnenland afkomstig zijn – denken belachelijk te maken, moet nimmer worden geaccepteerd. Vaak hebben wij onze mond van discriminatie en dergelijke, terwijl sommigen dat zelf vaak ook doen. Vergeet niet dat deze combinatie, de A Combinatie een groep vertegenwoordigt die in het zogeheten verdomd hoekje zit (geen goed kunnen doen). Indien deze mensen hun stem binnen de Surinaamse gemeenschap willen laten horen, dan is A Combinatie voor hen een optie op zich. Ik doe een beroep in dit geval op de autoriteiten die dit kunnen beïnvloeden, hun invloed aan te wenden en A Combinatie voor deze ene keer respijt te verlenen. Het zou dan pas echt getuigen van fair play. Maak uw foul play tot fair play ten gunste van de Surinaamse gemeenschap als totaliteit, om zich te gelijkertijd eindelijk te ontdoen van haar complex jegens deze groep en de vaak onterechte discriminerende houding, vaak inbegrepen. Memre na dei ‘f tamara en maak wel een uitzondering.


  Maak melding

 17. Dit is ondubbelzinnig het bewijs dat het binnen die A-combinatie meer dan broeit.

  Zij lusten elkaar niet edoch zijn blijkbaar tot elkaar veroordeeld. Alle prominente posten zijn door aucaners ingevuld.

  De achterban wordt nu in de steek gelaten door een stelletje egoistische voorlieden.


  Maak melding

 18. Overmacht overmacht overmacht..situatie..

  WAt is was die overmacht,kunt u dat nader toelichten..

  Het bureau was al een week open van 8 tot 15 uur dagelijks..

  Waarom op de laataste dag aanmelden en toch te laat komen,terwijl je de hele week de tijd had..

  Je geeft door dat je iets te laat komt,terwijl je weet dat die kantoor om drie uur dicht gaat ze wachten een half uur langer en je komt nog steeds niet..

  Wel luister no,, tijd is tijd drie uur is drie uur..

  Volgende keer ben je de eerste en blijf daar staan tot dat die tijd weder is gekomen.dan ben je zeker niet te laat meer.


  Maak melding

 19. Lonnie,
  Ga naar stemburo en geef die mensen een pak rammel.
  Time to go home. Je hebt al genoeg op de je buitenlandse bankrekening voor de rest van je leven.
  Suriname heeft je al veel gegeven.


  Maak melding

 20. “Paramaribo – “Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) moet erop toezien dat de regering en alle stembureaus op alle niveaus zich houden aan de door de wetgever gestelde regels, onder meer bij de aanmelding van politieke partijen.
  Elke zichzelf respecterende regering moet zich tenslotte ten volle inzetten om een gunstige beoordeling over zijn verkiezingen te krijgen.” Dat zei president Ronald Venetiaan (NPS) drie jaar geleden in hoogsteigen persoon bij de viering van het dertigjarige bestaan van het OKB. ”

  Bovenstaande zegt vene 3 jaar geleden, terwijl dezelfde vene stembureaus heeft gebeld om stukken aan te nemen terwijl men laat was en dus niet aan wetten heeft gehouden.

  Hypocrieter kan volgens mij niet.

  Als je het mij vraag, Mevr. Silos als volgende President van Suriname.


  Maak melding

 21. T.R. Sleur,

  Moedig van u om de strijd aan te gaan voor AC en haar -volgens U- vergeten achterban.
  Het is immers uw goed en dapper recht om voor zwakkeren op te komen.
  Maar vindt U dat de achterban van AC uit zwakkeren in de maatschappij bestaat dan dient u toch goed uw ogen open te houden.
  De uitzonderingen daargelaten wordt deze achterban aangevoerd door een stel luie,
  wapenbezittende volgers van Ronny die iedereen uit de achterban onder druk zet.
  Bij tijd en wijle komen ze gewapend naar de stad om overvallen op hardwerkende Chinezen te plegen om dan weer de bush in te duiken.

  Voor geen enkele partij die te laat is zal het OKB moeten zwichten en zeker niet voor deze groep die het lands belang niet dient, maar alleen voor eigen belang politiek wil voeren. Dapper van U; maar: Geen enkele uitzondering!


  Maak melding

 22. Het is wel belangrijk voor de gehele Natie dat de A Combinatie meedoet met de verkiezing ondanks ze te laat waar bij de indienning van de lijsten omdat je hierdoor deze “kiezers” bij elkaar houd . Deze kiezers delen een bepaalde ideologie wat niets lijkt op die van een andere partij ,dus het is belangrijk deze groep niet te mengen met de rest.
  HBou ze aub bij elkaar in belang van de mensheid.


  Maak melding

 23. Dit is een reactie van een positieve surinaamse vrouw mbt tot de consternatie omtrent de AC. ik vindt t een heel prima idee dat er wetten ook in suriname zijn waar iedereen zich aan dient te houden want zonder wetten en regels kunnen er geen orde in een land en ook niet in suriname gehandhaafd worden.
  Maar mijn vraag is wie zich strik houdt aan de voorgeschreven wetten in Suriname en is er geen sprake van onrecht onder de surinaamse gemeenschap sinds het onstaan van dit land suriname. mijn antwoord hierop is dat er barbaarse, onmenselijke,onacceptabe, onrechtvaardige gedragingen overheerst in de bevolkingsgroepen. er heerst vanaf de slavernij tot heden een zeer achterlijke situtie onder het grootste deel van de surinaamse samen leving. mense gunnen elkaar niets en proberen elkaar als zwarte bevolking steeds neer tehalen af te breken,
  Suriname is een zeer geliefd land maar de mensen die een nog steeds rondlopen met het slavernij verleden moeten nu anders gaan leven en elkaar accepteren als mensen onderling.
  De ene noemt zich stadsneger en loopt met achtelijke gedachte en minderwaardigheids complex rond dat zij beter is dan de andere zwarte.
  WAT HEB JIJ MET DEZE GEDACHTEN AL BEREIKT SINDS JE DOOR DE WESTELINGEN GEBRACHT HEBEN VANUIT AFRIKA NAAR SURINAME. WAT HEBBEN WIJ NEGERERS MET DEZE ACHERLIJKE HOUDEN AL VOOR SURINAME GEDAAN. kAN IEMAND MIJ DIT VERTELLEN???


  Maak melding

 24. Daarom zitten jullie nog steeds met moordzaken die plaats vonden in 80 er .jaren sommige van jullie zijn onrechtvaarden en daarom hebben jullie elkaar beesachtig vermoord in de jaren 80


  Maak melding

 25. Artikel 183 van onze Grondwet zegt dat alle wettelijke bepalingen die niet in overeenstemming met de Grondwet zijn, vóór het einde van de eerste zittings -periode van De Nationale Assemblée in overeenstemming met de Grondwet moeten zijn gebracht.
  BIJ GEBREKE WAARVAN ZIJ HUN RECHTSKRACHT VERLIEZEN


  Maak melding

 26. Die domkop denkt dat hij overal een soort SVB behandeling kan krijgen.
  Als het om voetbal gaat praten wij over iets heel anders dan als men het over het Land Su.heeft.

  Deze grappenmakers hebben duidelijk laten zien niet het niveau te hebben om in landsbestuur zitting te nemen.

  Maar door forceer en hebzucht van een bepaald persoon om deze idioten in landsbestuur te laten deelnemen….dat heeft het nu zover gebracht dat wij nu met een stel boze domkoppen zitten.

  Daarom vanaf nu kan men zien en moet men ook weten dat ding van combinatie een groot rotzooi is…..en een zeer groot gevaar voor het land SU.

  Somo kon zich ook niet gedragen…ging steeds van uit staat niet in WET….doen roof….lieg bedrieg….handel… verkoop …steel…neem geld aan als gek van de CHINEES……ABOP heeft dit soort rotzooi ook uitgehaald om Somo hierbij vaak bijtestaan in handel met Visa’s……geen erg in geen enkel gebed of gebod…gewoon doen….zij blaffen en kunnen niet bijten.

  Daarom NPS incl VHP jullie zijn gewoon een katalysator tot geweld……door oorzaak hebzuchtig en dom.


  Maak melding

 27. Het verschil tussen Surinaamse politiek en Ne-
  derlandse zijn,alle 500 duizend Surinamers be-
  moeien zicht met het politiek in Surinamer
  zelf,terwijl in Nederland bijna 16,5 miljoen
  mensen bemoeien zicht met lekkere zomer vakan-
  tie.


  Maak melding

 28. Inderdaad als je niet eens een kieslijst op tijd kan inleveren dan moet jij je toch afvragen of je een land zou kunnen mede besturen. De rol van onze Lonnie is uitgespeeld. Als hij mans genoeg is dan laat hij het bij deze. Zijn gangster praktijken kunnen hem niet altijd redden. Lonnie neem de tijd om je bij te scholen in de politiek. Je hebt nu 5 jaar de tijd. Laat= Laat en punt.


  Maak melding

 29. Het verbaast mij dat men vindt dat er sprake moet zijn van uitzondering. Men kent de regels en dient zich daaraan te houden. Als een burger van suriname naar een instelling gaat en te laat is, ook al gaat het om minuten (1-2) dan word zij/hij niet meer geholpen. De ambtenaar is onverbiddelijk. Hoe je ook smeekt om geholpen te worden. Soms heeft men legitieme redenen dat men te laat is. We weten dat de infrstructuur van de bussen nogal te wensen overlaat. Niemand die zich daaraan (wil) stoort (storen)
  Als de regels voor de burgers van toepassing zijn, dan moet het ook voor de zgn. bestuurders van het land (maak niet uit wie)gelden. AC wees mans genoeg en zie je fouten in, trek hier lering uit. Jullie hebben een voorbeeldfunktie. Gedraag je ernaar.


  Maak melding

 30. Om deze kwestie voor gezien te houden en zich de komende 5 jaren te gaan laten bijscholen in de politiek helpt ook niet meer! Moet je wel een bepaalde basis voor hebben. Dit is geen leedvermaak maar Suriname schiet totaal niets op met deze gast. Wasting time!

  Suriname moet wel zijn andere competenties en vaardigheden benutten. Geef hem de leiding als er geweld aan te pas moet komen, zoals Braziliaantjes verjagen en het binnenland legaal houden. Maak hem “Chef Binnenland”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.