Multinational betaalt Suriname meer voor energie

21

PARAMARIBO, 3 feb – Suriname vangt nu meer voor energie geleverd aan Iamgold. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De prijs is opgeschroefd met bijna dertig procent. Om dit te gedaan te krijgen moest het oude energieakkoord worden opengebroken. Dat ging vrij moeizaam.

Pas na lang onderhandelen werd een nieuw akkoord bereikt. Iamgold wilde de looptijd stellen op tien jaar. “Maar dat zou betekenen dat we twee volgende regering zouden binden aan het akkoord”, zegt Rusland. Dus werd het voorstel van de multinational afgewezen. Het nieuwe akkoord loopt tot 2011. Bijstelling kan dan makkelijker als de energieprijs gaat schommelen.

Critici van onder meer oppositie hebben lang aangedrongen op het openbreken van het akkoord. Voorlopig wil Rusland niet toegeven aan de kritiek op het exploitatieakkoord met Iamgold: ”We moeten ons houden aan overeenkomsten.” Een jaar terug werd ongeveer vijftig miljoen aan royalty’s betaald. Dit jaar wordt ruim het dubbele verwacht. Niet genoeg met het oog op de stijgende wereldprijs, vindt de oppositie.


21 REACTIES

 1. Een offshore olieplatform vlakbij Sachalin in West-Siberië. (Foto AFP)

  Machtsspel om 260 miljard dollar
  Shell botst met Russische overheid over milieuvergunning
  Gepubliceerd: 19 september 2006 00:00 | Gewijzigd: 19 september 2006 14:40
  Energieconcern Shell is door de Russische overheid gedwongen een van ’s werelds grootste olie- en gasprojecten stil te leggen. Achter deze beslissing gaat een machtsspel schuil. Inzet: een uiteindelijke opbrengst van 260 miljard dollar.
  Door onze redacteur Marcel aan de Brugh
  Rotterdam, 19 sept. Zo doet Rusland zaken. Het intrekken van de milieuvergunning voor Sachalin II, een van de grootste olie- en gasprojecten ter wereld, is een poging om meer greep te krijgen op de rijke energiebronnen van het land. Hetzelfde gebeurt in andere olierijke landen als Venezuela. Want met de huidige hoge olieprijzen staat energie gelijk aan heel veel geld. Dus macht. En dat is wat president Poetin van Rusland nastreeft.

  Na de renationalisatie van de Russische private olieconcerns Yukos en Sibneft, die respectievelijk in handen kwamen van de staatsbedrijven Rosneft en Gazprom, richt de Russische staat zijn pijlen nu op de buitenlandse bedrijven. Onder andere het Brits-Nederlandse olieconcern Shell, dat een meerderheidsbelang heeft in Sachalin II. De vraag is of de internationale zakenwereld zich hierdoor niet tegen Rusland keert, terwijl het land juist staat te springen om buitenlandse investeringen.

  Het contract voor Sachalin II werd getekend in 1994, toen Rusland in een financiële crisis verkeerde en verlegen zat om geld. Daardoor konden de deelnemers in het olie- en gasproject, naast Shell de Japanse bedrijven Mitsui en Mitsubishi, een gunstige overeenkomst sluiten die is opgezet volgens een zogeheten production sharing agreement (PSA). Daarbij mogen de deelnemers eerst de ontwikkelingskosten terugverdienen, plus eenzesde van het geïnvesteerde kapitaal. Eerst schatte Shell de ontwikkelingskosten voor het project tot 2014 op 10 miljard dollar, maar dat bedrag werd een jaar geleden verdubbeld. Oorzaak waren onder meer de hoge prijzen voor het staal waarmee de pijpleidingen worden gelegd, en ongunstige valutakoersen. De aankondiging betekende voor Rusland dat het, volgens het contract, langer moet wachten totdat het geld krijgt uit het project. De opbrengst ervan wordt geschat op 260 miljard dollar.

  De aankondiging kwam om nog een andere reden op een ongunstig tijdstip. Shell en Gazprom waren een paar weken eerder een ruil overeengekomen. Gazprom zou een aandeel van 25 procent krijgen in Sachalin II, en Shell zou in ruil daarvoor een aandeel van 50 procent krijgen in het grote Zapoljarnoje-gasveld, eveneens in West-Siberië. Toen bekend werd dat de Sachalin II veel duurder zou uitvallen dan geraamd, wilde Gazprom de inhoud van de overeenkomst herzien. Dat conflict is voor zover bekend nog steeds niet opgelost.

  Volgens de uitvoerder van Sachalin II, de Sachalin Energy Investment Company (SEIC), heeft de Russische staat geen geldige redenen om het contract uit 1994 ongeldig te verklaren – een zet die eerder dit jaar werd voorgesteld door de Russische minister voor Natuurlijke Grondstoffen. De PSA is rechtsgeldig, aldus SEIC. Hetzelfde geldt voor de overeenkomst die Shell heeft met Gazprom. Dat de milieuvergunning voor Sachalin II nu is ingetrokken is volgens analisten pure blufpoker. Rusland probeert de deelnemers in het project dwars te zitten, en de druk op te voeren om de Russische staat – lees Gazprom – onder gunstige voorwaarden toe te laten tot het project. De vraag is of Rusland zich hiermee niet in zijn eigen voet schiet. Door het vertragen van het project lopen de kosten alleen maar verder op en zal Rusland – zolang het vasthoudt aan de PSA – nóg langer moeten wachten op zijn geld.

  Naast Shell ondervindt ook het Franse olieconcern Total problemen in Rusland. Volgens het ministerie voor Natuurlijke Grondstoffen heeft het bedrijf de licenties voor het Siberische Kharjaga-veld geschonden, en wordt het daarvoor voor de rechter gedaagd.

  Problemen doen zich verder voor bij Sachalin I, een project dat wordt geleid door het Amerikaanse olieconcern Exxon Mobil. Het bedrijf wil het opgepompte gas in vloeibare vorm verschepen naar onder meer Japan, maar Gazprom wil dat verhinderen en beroept zich daarbij op zijn monopolie op de gasexport, waarvoor Rusland vorig jaar een speciale wet heeft opgesteld. Exxon Mobil zou van de Russische autoriteiten ook te horen hebben gekregen dat het nieuw ontdekte velden in de buurt van Sachalin I niet zomaar in productie mag nemen. De overheid wil de velden per opbod verkopen. Exxon Mobil heeft gereageerd met de dreiging dat het project in West-Siberië „internationaal zichtbaar is en dient als een indicator voor het succes of falen van andere potentiële grote buitenlandse investeringen”. Rusland wil zijn bankensector en nutsbedrijven openstellen voor buitenlandse investeringen.

  Het Sachalin II-project, dat voor Shell van groot economisch belang is, heeft al meer vertraging opgelopen. De werkzaamheden zijn tijdelijk stilgelegd nadat ’s werelds grootste organisatie voor natuurbehoud, de World Conservation Union, zijn zorgen had geuit over het effect van de geplande leidingen op de met uitsterven bedreigde grijze walvis. SEIC besloot vorig jaar de leidingen in zee om te leggen.

  Shell heeft altijd volgehouden dat de winning van olie en gas bij Sachalin II eind dit jaar zal beginnen. Nu de milieuvergunning is ingetrokken, en het werk weer stilligt, is het de vraag of die deadline wordt gehaald.

  Het private Russische olieconcern Yukos krijgt in 2004 een belastingclaim opgelegd van 27,5 miljard dollar. Het failliete bedrijf komt in handen van staatsbedrijf Rosneft. Eigenaar Michail Chodorkovski van Yukos wordt in de gevangenis gezet.

  In Rusland wordt begin 2005 een wet van kracht die verbiedt dat buitenlandse en Russische offshore-bedrijven nog kunnen bieden bij de veiling van Russische grondstoffen. Alleen bedrijven die voor 51 procent in Russische handen zijn kunnen bieden.

  Het Britse olieconcern BP krijgt in april 2005 een extra belastingaanslag van 1 miljard dollar.

  De Russische staat neemt in juni 2005 een meerderheidsbelang in ’s werelds grootste gasbedrijf Gazprom.

  Gazprom neemt in september 2005 het private Russische olieconcern Sibneft over.

  Gazprom krijgt in juni 2006 een monopolie op alle gasexport vanuit Rusland.

  De milieuvergunning voor Sachalin II, een van de grootste olie- en gasprojecten ter wereld, wordt ingetrokken door het Russische ministerie voor Natuurlijke Grondstoffen.


  Maak melding

 2. Heel de happ openbreken. Waarom kan dit contract wel opengebroken worden en van de alg. contract wordt gezegd ”We moeten ons houden aan overeenkomsten.”
  vergelijk dit met wat er bovenaan in dit zelfde artikel staat: “Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De prijs is opgeschroefd met bijna dertig procent. Om dit te gedaan te krijgen moest het oude energieakkoord worden opengebroken”.
  Rusje scheur je diploma en gooit het weg!


  Maak melding

 3. Het is een farce dat Iamgold nu ineens meer voor energie gaat betalen.De gasten hebben allang hun voordeel weten binnen te halen.Dit is geen inhaalslag van de Surinaamse overheid.Men is gewoon gestart bij een begint punt.Vanaf dat punt gaat Suriname meer ontvangen voor energie.


  Maak melding

 4. alleen brong brong

  Wat heeft tot nu toe suralco billiton iam gold sme de afgelopen tachtig jaar opgelevert..

  niks nada notie.

  De suri/neds leveren sme maandelijks meer dan 10 miljoen euro op zonder enige vorm van compensatie.

  De s l m leefd van de suri/ned..

  en toch zijn wij ziende blind..


  Maak melding

 5. Geachte redactie,

  Merkwaardig dat het plots wel kan.

  En geloof ons maar, dat naar mate de Nationale Democratische Partij onder leiding van Desire Delano Bouterse in de peilingen blijft stijgen, alles nu plotseling ‘open te breken’ schijnt te kunnen.

  Dus als op het laatste nippertje nog voor de komende verkiezingen van mei 2010, ook Iam Gold toch besluit om op haar schreden terug te komen, moet dat u NIET verrassen.

  Deze Buitenlandse multinationals, voelen nu reeds de hete adem van de komende verkiezingsuitslag in de nek. Dus proberen zij het met een ‘kruimel toegift’ eieren voor hun geld te kiezen. Want die dertig procent die deze minister zegt te hebben afgedongen van Iam Gold, is volgens onze informatie totaal onvoldoende.

  Want het gaat NIET ALLEEN om de energie kwestie in het accoord, dat nadelig werkt voor de Republiek Suriname. Want 5% bruto van het totale accoord + 30% van een deel van het accoord erbij = nog steeds onacceptabel. Het zal moeten gaan om wijzigingen van alle onderdelen van het TOTALE accoord die NIET deugen. En – 30% van slechts een enkele onderdeel (de energie), is een schrijntje vergeleken met + 95% Netto betreffende het gehele accoord.

  En als je meent deze regering ‘schijnbaar’ tegemoet te zijn gekomen met 30% op slechts een enkel onderdeel van het accoord, dan kunnen we gerust spreken van een ‘schijnbeweging’. En zoals ze zeggen: ‘EEN KINDER HAND, IS GAUW GEVULD’.

  Trouwens, heeft het ‘geheel’ Surinaams Parlement haar goedvinding hieraan gegeven of is deze 30% deal van een onderdeel van het accoord, slechts binnen het Front besloten. Of wat niet onwaarschijnlijk lijkt, slechts door een ‘enkele’ politieke partij binnen het Front zelfs.

  Als het de twee laatsten betreft, dan is dit accoord slechts een verkiezingsstunt ter misleiding van de kiezer. En is de Republiek Suriname slechts ‘een millimeter minder diep’ het bos in gestuurd met dit accoord. Dit als gevolg van de komende geheime verkiezingen in mei van dit jaar. Veel meer is hier absoluut niet aan de hand.

  Je zal het maar moeten kunnen of willen begrijpen. Wat wij in het Surinaams noemen:

  “YU BAKA MI NANGA MI EYGI FATU”.

  http://www.youtube.com/watch?v=btzUvOS7_dY&feature=related


  Maak melding

 6. Critici van onder meer oppositie hebben lang aangedrongen op het openbreken van het akkoord. Voorlopig wil Rusland niet toegeven aan de kritiek op het exploitatieakkoord met Iamgold: ”We moeten ons houden aan overeenkomsten.” Een jaar terug werd ongeveer vijftig miljoen aan royalty’s betaald. Dit jaar wordt ruim het dubbele verwacht. Niet genoeg met het oog op de stijgende wereldprijs, vindt de oppositie.

  In moskow, rusland werd ook zo een deal met Schell gesloten in het nadeel van de russen. Toen zij de russische leiders; dit is ruland hier bepalen wij de regels, het is ons land.
  Toen werd het contract opgebroken en kregen de russen de meerderheids belang in het bedrijf met Shell.
  Maar deze minister heeft geen ballen terwijl er voor miljarden van ons goud wordt weg-gedragen. Dit is een zeer ernstige zaak waar de kiezers een uitspraak over moet doen op 25 mei 2010


  Maak melding

 7. Die man moet niet zeuren I’am Gold(Ik ben GOUD) is in staat net zoveel te betalen als de gewone man, zelfs moeten zij meer betalen dan gewone man.
  Zij krijgen trouwens meer dan genoeg door eigen dom en achterlijkheid….van FRONT.


  Maak melding

 8. Het lukte Iamgould het goud haast voor niets van Suriname te krijgen en nu probeerden ze met de elektra zo voordeel achtig te bemachtigen.De minister spreekt van een dertig procent verhoging die vrij moeizaam ging te verhandelen dan vraag ik me af wat dan de prijs was voor de verhandelingen.Er wordt gesproken van vijftig miljoen dollars aan royalty`s die 2009 aan Suriname betaald werden en dat 2010 het honderd miljoen kan worden dit zijn kleine bedragen in verhouding tegenover wat Iamgould verdient heeft.Ik zeg het nogmaals deze minister is niet geschikt voor de positie die hij bekleedt hij zou op een andere functie moeten hebben niet als minister voor NH.


  Maak melding

 9. Die rus-land is gewoon in loondienst van iam-gold.

  Zijn loon wordt ergens in canada op een goed beheerst rekening gestort..

  Let maar op na de verkiezing gaat hij van de vruchten plukken die daar zijn gestationeerd..

  Deze mensen zijn erger dan moordenaars ze naaien het land/volk letterlijk en de dommies movina-mangs pikken het gewoon.

  Laat mij hopen dat na 25 mei a.s. een groep komt aan de macht,die het anders aanpakt voor het land/volk..

  Al komt er avond-klok in het land,dan weet je zeker dat je man/vrouw bij zijn eigen man/vrouw slaapt..dat die hoeren bende tot stilstand wordt gebracht.

  Dat die …mensen uit marowiena niet hoeven te rover verkrachten stelen overvallen in de avond uren en dat je rustig kan slapen zonder dief ijzer..


  Maak melding

 10. Die rus-land is gewoon in loondienst van iam-gold.

  Zijn loon wordt ergens in canada op een goed beheerst rekening gestort..

  Let maar op na de verkiezing gaat hij van de vruchten plukken die daar zijn gestationeerd..

  Deze mensen zijn erger dan moordenaars ze naaien het land/volk letterlijk en de dommies movina-mangs pikken het gewoon.

  Laat mij hopen dat na 25 mei a.s. een groep komt aan de macht,die het anders aanpakt voor het land/volk..

  Al komt er avond-klok in het land,dan weet je zeker dat je man/vrouw bij zijn eigen man/vrouw slaapt..dat die hoeren bende tot stilstand wordt gebracht.

  Dat die …mensen uit marowiena niet hoeven te rover verkrachten stelen overvallen in de avond uren en dat je rustig kan slapen zonder dief ijzer..
  Ik vraag mij toch af ,,waarom zegd het opperhoofd geen woordt wat er allemaal fout gaat in het land..

  Die man is van top tot teen beledigd vernederd door zijn ondergeschikten en hij accepteerd alles,,waarom eigenlijk..


  Maak melding

 11. @ teo ,
  hoelang waarschuwen de critci van bouterse jullie over deze man toch maken jullie propaganda voor deze HOND bouterse, teo bouterse heeft een deal met van de valk gemaakt om suriname voor jaren de achteruitgang in te pluren en achterlaten met honderden miljoenen dollars schuld die tranen die jij hier zogenaamd huild teo zijn krokodillen tranen mie boi.


  Maak melding

 12. @marcel
  Vraag liever aan je baas hoeveel hij in het buitenland heeft staan. Waarschijnlijk weet hij het niet precies want hij kan het niet gaan controleren in het buitenland:lol:

  Waarom zijn die domme NDP-ers lleen maar in staat om allerlei leugenachtige onzin te produceren? Heel zielig.


  Maak melding

 13. Geachte redactie,

  Nog even dit.

  Door nu zogenaamd het accoord te hebben ‘opengebroken’ voor + 30% van een enkel onderdeel , naast de eerdere 5% bruto totaal. Dus op slechts een ‘enkel’ onderdeel van de eerdere 95% Netto voor Iam Gold, wordt het elke toekomende Surinaamse regering nu ‘onmogelijk’ gemaakt, om tot een volledig nieuw accoord te komen ten voordele van de republiek Suriname.

  Want zegt de directie van Iam Gold straks dan vervolgens:

  “Moet u goed luisteren heren. We hebben dit accoord in 2010 reeds een keer opengebroken voor + 30% m.b.t. de energie kwestie. En wij als multinational zijn NIET van plan bij elke nieuwe regering dit contract telkens weer open te breken. U zal zich nu definitief aan het contract moeten houden, anders wordt het “oorlog” (boycotten van de regering). Goeden dag.”

  En wie heeft dan gewonnen.

  Vandaar dat deze onprofessionele stap ontactische stap van minister Rusland (Front) of kun je ook zeggen de “goedwilligheid” van Iam Gold, in feite een blok aan het been wordt van elke toekomende Surinaame regering. Dacht men op deze wijze de NDP schaak te willen zetten?

  MEN HAD MET DE KOMENDE VERKIEZINGEN IN ZICHT, DIT ABSOLUUT NIET OP DEZE WIJZE MOETEN DOEN! TENZIJ OOK DE OPPOSITIE HIERBIJ WAS BETROKKEN.

  Echter, indien je toch besluit om het als Front regering zelf te willen doen, doe het dan direct goed. Maar nee. Men is politiek met dit accoord gaan bedrijven. Wilde scoren op de oppositie van Desi Bouterse. Dus heeft Iam Gold daarop ingespeeld ten nadele van de coalitie en de oppositie, waarbij de gehele Surinaamse (economie) gemeenschap ten slotte de dupe is geworden. De kiezer is nu reeds in feite de lul geworden m.b.t. dit multinational-akkoord.

  Wat je als toekomende regering nu nog wel zou kunnen doen, is via wetgeving een meerwaarde voor de Republiek Suriname aan dit en alle andere multinational accoorden proberen te bedingen.

  Maar het punt is dat; ‘wederom’ openbreken van dit ‘Iam Gold- accoord’ in het voordeel van de Republiek Suriname, in de toekomst voor elke toekomende Surinaamse regering ONMOGELIJK schijnt te zijn geworden. M.a.w. Iam Gold heeft het scherp gespeeld. En deze Front regering onder leiding van President Ronald Venetiaan, heeft ondanks de Pauselijke zegen van jongslede, wederom aan het kortste eind getrokken.

  Hopelijk dat onze jongeren hier wat uit leren, what the real situation is in Suriname.

  http://www.youtube.com/watch?v=eCst2HaGwnk&feature=related


  Maak melding

 14. Na de verkiezingen van mei mag een andere ploeg aan het roer komen. Eentje dat het beter moet en wil gaan doen.
  De nieuwe ploeg mag in hemelsnaam niet voortkomen uit de oude bende van Wijdenbosch/Bouterse/Soemita/Djawallapersat.
  Als dat gebeurt gaan wij terug naar af,noodzakelijke ontwikkelingen zullen er niet komen. Die beruchte bende zal weer beginnen Suriname te verdelen ten eigener bate.
  Dan krijgt Bouterse weer zijn goud concessies en vriend Li Pau Sam zal uitbreiding van zijn goudconcessie krijgen.Suriname zal daardoor nog minder gaan verdienen.
  Wijdenbosch zal weer een geheime rekening bij de centrale bank openen op naam van hem en Bouterse waar illegale Brazilianen geld kunnen storten zoals toen.De opbrengst van die rekening wordt door die twee verdeeld zoals toen.Djilip Sardjoe zal weer grote projecten en verguningen krijgen, want Bouterse is mede eigenaar achter de schermen van de zaken van Sardjoe.

  Surinamers laten wij ons niet meer zand in de ogen stroien door deze boeven, want ze zullen hun criminele praktijk weer oppakken en wij zitten weer met grote schulden opgescheept.

  Vergeet dit niet een boef blijft een boef, een killer blijft een killer.
  Met Venetiaan en consorten zijn wij beteraf maar het kon beter.


  Maak melding

 15. @ Afro, waarom krijg ik steeds de indruk dat jij meer met die goudhandel te maken hebt Je verdedigt iets niet zomaar, dacht ik. Iets met boter op het hoofd?

  Trouwens, regeren betekent niet bij wie je beter van af bent, nee, regeren betekent het zo GOED mogelijk doen, voor jouw volk!
  En, gemeenschappelijke bezittingen niet voor een appel en een ei weggeven, en dan roepen dat de multinational dan ergens anders ‘goud gaat halen’ als je het niet goedkoop verkoopt. Waar heb jij economie gestudeerd?

  Ik heb altijd gedacht dat goud GEKOCHT moest worden. Halen, doen alleen kolonialisten en neo-kolonialisten en hun marionetten die aan deze misdaad meehelpen, en zo eigen volk laten creperen. Geloof me, dat is enger dan moord, want je bent verantwoordelijk voor alle misdaden die hierdoor ontstaan onder jou eigen volk. En dat is erger dan moord. Een heel volk wordt zo langzaam toch dood gemaakt. Wat dacht jij van de milieuverontreinigingen die deze neo-kolonialisten aanrichten aan de Surinaamse bodem, rivieren en lucht? Is de multinational voor de gevolgen/gevaren hiervan vrijgesteld van jou?

  Weet jij wel hoeveel mensen hieraan sterven of gehandicapte kinderen ter wereld brengen?

  Wie haalt betaalt! De vervuiler is 100% aansprakelijk voor milieuvervuiling en alles wat hieruit ontstaat, punt.

  Waarom maak jij je nooit druk om de veroorzakers van Surinaamse milieuvervuiling?


  Maak melding

 16. Geachte heer/mevrouw (reactie # 15),

  Inderdaad zijn de dingen niet altijd zoals ze in eerste instantie op lijken. Maar het valt soms bitter tegen, om tot het denken van sommigen door te kunnen dringen. Maar laten wij het hier toch proberen.

  Neem als voorbeeld het contract die koloniaal Suriname indertijd tekende met de Amerikaanse Bauxiet Maatschappij ALCOA, ten tijde de bouw van de Affobaka dam. En wat blijkt aan het eind van de rit, dat de dam voor de duur vijf en zeventig jaar ( 75) eigendom zou zijn van de Amerikanen. Maar nog meer. Het Koninkrijk der Nederlanden weigerde op het ‘laatste moment’, om Suriname voor te schieten de dam te bouwen. Ondanks dat een ‘Second Opinion’ onderzoek door een Frans bureau, de plannen had goed gekeurd. En toen kwam de ellende, waar Suriname nu nog aan vast zitten.

  Gaat u zich verdiepen in de ‘ontstaansgeschiedenis’ van de bouw van de Affobaka dam in Suriname.

  En nu Iam Gold (in het Nederlands vertaald: Ik ben goud). Ik hoop dat er bij u nu een lichtje gaat branden. En dat u kunt aanvoelen welk land zulks een arrogantie het best weet te demonstreren. Inderdaad.

  Iam Gold ‘zogenaamd’ een Canadees bedrijf (klinkt Canadees ), maar wie zijn de werkelijke eigenaren (aandeelhouders) hier achter?

  Wanneer mensen een reactie op Waterkant.Net afgeven, hebben zij een rede waarom zij een schuilnaam gebruiken. Net zo zeer gaat dat internationaal ook aan toe. Zie je ook soms bij de Italiaanse Mafia. En om (internationaal) NIET van (neo) kolonialisme beschuldig te willen woorden, werken veel voormalige kolonisatoren (Europese landen) , in collectiefverband en in het geheim samen, volgens een win- win situatie. Belangrijk is het ‘economisch gewin’, niet de ‘naamsbekendheid’. Om zodoende toch aan de rijkdommen van een land te kunnen komen, zonder dat er kritisch of sceptisch naar hen gekeken wordt. Zulks een samenwerkingsverband tussen (rijke) landen onderling is niet nieuw, echter strikt geheim.

  Dus laat je niet verleiden door een naam. Waar het om gaat is ‘wie zijn de werkelijke eigenaren’ achter Iam Gold. Opdat je ook weet met wie je te doen hebt tijdens onderhandelingen.

  Bij de verdeling van de “Afrikaanse-Koek” is het absoluut niet anders aan toe gegaan. En die houding is ook nimmer veranderd.

  Tegenwoordig heeft de “fles” slechts een ander moderner etiket. De inhoud echter is het zelfde gebleven.

  http://www.youtube.com/watch?v=umLyxpzHhEk&feature=related

  Trouwens, wie zijn o.a. de bevrijders van Nederland geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog?


  Maak melding

 17. Laffe du een Hond is trouw aan zijn baas.Hoe meer men de mens leert kennen hoe meer men van de Hond gaat houden. maar in ieder geval ik weet niet waar je deze trauma vandaan hebt maar vaststaat als je niet snel hulp gaat zoeken je straks een groot probleem hebt want niet lang meer is de Megacombi aan de macht, du dang joe poe.het beste en heel veelsterkte.eenRealist.


  Maak melding

 18. @Neus, in ben niet van de NDP of een of andere politieke partij.
  Ik veroordeel iedereen die met moorden te maken heeft, maakt niet uit van welke politieke partij ze zijn, ze zijn allemaal even erg! Die twee B’s zijn beiden even erg.

  Ik veroordeel ook mensen die door hun toedoen (hebzucht) onschuldige mensen onnodig grote gevaren laten lopen. Dat bedoelde ik namelijk.

  Ik ben voor informatie over de gevaren van milieuverontreiniging.


  Maak melding

 19. Afro,Nouterse heeft geen goudconcessies,maar je maat Brunswijk,nog erger hij delft illegaal goud en jij bent zeker zijn compagnon in het kwaad?
  Idd de Surinamers laten zich echt geen knollen voor citroenen meer verkopen door je boevenbende,ze gaan voor veranderingen kiezen,tjeh potie Afro krijgt nu al een rolberoerte,want ook hij zal zijn oneigenlijke verkregen rechten zien slinken.

  DE JONGEREN hebben het gehad met die vervloekte oude garde,zij hebben het door dat VHP,NPS en PL,A-combinatie,Afro zijn heiligdom,niets anders zijn dan een stelletje zakkenvullers.
  En Afro denk gewoon dat de domme-massa aan het uitsterven is er lopen nu veel eye-openers rond in Suriname.
  Het is soms echt zielig om te lezen hoe de Front(ale)aanhang niets om het gewone volk geeft en alle missers van hun boevenbende goed lopen te praten,met zeikt maar over de jaren 80,we leven al 30 jaren verder en nog hebben ze geen veranderingen doorgevoerd,het volk en vooral de jongeren hebben een miserabele leven,door toe doen van deze prentenkabinet.Men krijgt de indruk dat de VHP,NPS ea,aanhang het liefs het volk ziet pinaren.

  Afro ziet liever dat zijn Front(ale) regering zich verrijkt met een koemakosie gouddeal,dan dat het gewone volk er van gaat profiteren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.