IMF adviseert Suriname uitstel loonsverhogingen

15

PARAMARIBO, 4 feb – De tweede fase van de loonaanpassingen voor ambtenaren, Fiso-2, moet worden uitgesteld. Dit adviseert het Internationaal Monetair Fonds, IMF. Het is de enige optie om de inflatie beheersbaar te houden. De invoering van de aanpassingen moet minimaal een jaar later geschieden.

Dus is het niet aan te raden er nu aan te beginnen. Volgens plan zou de tweede fase begin 2010 plaatsvinden. De regering heeft al een wijziging voorgesteld waarin minder wordt geboden dan oorspronkelijk. Voor het IMF gaat dit niet ver genoeg. “Wij stellen voor Fiso-2 uit te smeren over een periode van drie tot vier jaren met 2011 als startpunt”, staat in het laatste Suriname-rapport.

Aanpassing van lonen en het herwaarderen van functies is volgens IMF wel belangrijk. “Het helpt zeker bij het aantrekken en behouden van gekwalificeerd kader, meer efficiency bij de overheid en het verminderen van corruptie.” Alleen moet het allemaal keurig passen in een macro-economische context. Ambtenarenvakbonden willen overleg voordat wijzigingen worden doorgevoerd. Ook de Centrale Bank van Suriname maant tot voorzichtigheid aan.


15 REACTIES

 1. Mensen kunnen anderen behoorlijk laten lachen…maar maken vaak boel ook verdrietig en boos…IMF…puur een leugen verzonnen door FRONT…wie heeft tijd hiervoor als IMF niet eens kan adviseren over Lands Goud dat nu zomaar weggegeven wordt…….UNU KABA NANGA LAW…ga die mensen uitbetalen….en waar zijn nu de vakbonden……zijn ze politieke partij geworden.

  De boel daar FRONT…..zij kunnen liegen liegen en behoorlijk bedriegen…..ook HUICHELARIJ van FRONT niet vergeten..!!!!!!!!!!!

  Breng jouw geld dan maar naar wallstreet wanneer jij het kwijt ben kent IMF jouw never…nooit.


  Maak melding

 2. Niet luisteren wat de IMF zegt overal waar zij geweest zijn hebben ze een catastrofe achtergelaten met een zeer grote armoede dan voorheen hun advies hebben tegenovergestelde inwerkingen op de gemeenschap.Voorbeelden,Argentinie”,Tanzania,Kenia en nog vele andere landen.Vertrouw niet de IMF.


  Maak melding

 3. bij de overheid moet men een aanvang maken, met het saneren van ambtenaren.de mensen hebben letterlijk en figuurlijk niets te doen.de zogenaamde werkverschaving of de zeven even bij de overheid moet op gehouden te bestaan.

  de mensen willen graag wat doen,maar bij de overheid doet men helemaal geen moer om werkgelegenheid te scheppen.
  surinamers zijn vindingrijk dus laat de mensen met steun van de overheid een eigen bedrijfje beginnen.

  de criminaliteit zal blijven toenemen,omdat men bij de overheid te langzaam en traag werkt.de overheid werkt stagnerend bij de ontwikkeling van land en volk.
  wetten worden door mensen gemaakt en niet door god.laat de mensen met rust om hun dagelijks brood te verdienen en zorgt voor de nodige orde en rust.

  dus als de regering steeds blijft luisteren naar de adviezen van de IMF dan ben ik bang,dat wij alleen maar slaven zal blijven creëren voor de multinationals.


  Maak melding

 4. Het IMF Kon beter adviseren dat suriname geen contracten toen moest afsluiten waar sme maar 5% van kreeg en Im-COLD 95% want dat schaad toch ook de economie van suriname. vanzelfsprekend gaan ze zeggen dat dat niet hun beleids-trein is. De derde wereld landen zijn nooit wat op-geschoten met de bemoeienis van het IMF. Doordat rijke blanken conservatieven (Havikken) de diens uit maken, zullen zij de derde wereld landen niet waarschuwen tegen slechte deals zoals suriname die gesloten heeft met Im-Gold van een blanke staat. Suriname kan beter het IMF vaarwel zeggen. Want wanner zij moeten waarschuwen dan geven zij niet thuis. Maar als de Surinaamse arbeider het iets beter moet krijgen dan is het IMF op tegen.
  Als het vlak voor de verkiezingen.


  Maak melding

 5. @ teo en brantimaka ,
  Amsterdam- De politieke oppositie, onder leiding van oud -legerleider desi bouterse,mag dan steen en been klagen over het wanbeleid van de regering-venetiaan, bij het IMF zijn ze lovend over surinames opmerkelijke economische vooruigang in de afgelopen jaren. in 2007 boekte het land, na het aftreden van de regering- wijdenboch in zwaar weer was beland,een economische groei van 5,5 procent. in 2006 was dat ietsje beter 6 procent. het IMF verwacht overigens dat de economische groei dit jaar zal uitkomen op 7 procent.het fonds prijst verder de beperkingen van de overheidsuitgaven door onder anderen verbetering van de administratie van de inkomstenbelasting, wist de regering de staatsinkomensten zelf te verbeteren.ook over de gestage afname van de buitenlandse schuld van suriname gedaald tot 382 miljoen dollar, vergeleken met 490 miljoen dollar het jaar ervoor.Ter vergelijking onder de regering van president jules wijdenbosch, die tijdens zijn regeerperioden brak met bouterse , was de staatschuld opgelopen tot zo’n 700 miljoen dollar. paramaribo heeft er sinds 2001 , toen de tweede regering- venetiaan aantrad, een prioriteit van gemaakt om de buitenlandse schuldenlast sterk te verminderen.we zij goed bezig , zei Enrico abrahams van het bereua voor staatsschuld over de gestage afname van de schuld.Het IMF waarschuwt wel voor de stijging van de inflatie die dit jaar zal uikomen op 10 procent. in 2007 stegen de prijsen met 13, 8 procent, voornamelijk door de duurder worden benzine en voedsel. in juli benadrukt het IMF dat goed draainde economiee, zoals de surinaamse, de inflatie serieus en hard moesten bestrijden.Met de geboekte economische-en financiele vooruitgang in de afgelopen jaren,lijken president venetiaan en president andre telting van de centrale bank hard op weg om medio 2010, waneer nieuwe verkiezing worden gehouden, een gezonder suriname achter te laten.Omdat bouterse het nu goed doet in de opiniepijling.in 1991 en in 2001, zag venetiaan zich gedwongen flink te saneren omdat Bouterse gezinde kabinetten het geld over de balk hadden gegooid. @teo en brantimaka en de rest van de aanhang van bouterse, vertellen jullie de waarheid want met liegen en bedriegen kom je niet ver in het leven mi e bari yu .


  Maak melding

 6. nr 2 en 4 jullie hebben volkomen gelijk.IMF is gewoon foute handel, geen een land die hun advies heeft opgevolgd is er beter van geworden

  alleen verdere armoede


  Maak melding

 7. Hadden zij niet USA kunnen adviseren…want die… zij ja USA hebben biljoenen echte geen Amerikaanse biljoen deze heeft….1000.000.000.000….twee tot viel maal…geloof het of niet schuld over de hele wereld…wie is gek wie is dom wie moet dit alles straks gaan betalen SURINAME zeker…din man disi law…rot.op IMF…alweer een verzinsel van FRONT.

  Front maakt dom VOLK achterlijke mensen stop om naar school te gaan verbrand jouw diploma’s jij heb er niks aan als FRont nog langer daar blijft zitten.


  Maak melding

 8. Er zijn te weinig bedrijven in Sur. gevolg hiervan is dat er te veel mensen bij de overheid werken, gevolg daarvan is weer dat er nog steeds te weinig bedrijven komen etc etc. De overheid houdt de mensen “lui” en leert hen niet hoe ze kansen moeten zien en pakken. Hetzelfde als iemand vis aanbieden en niet leren hoe hij ze zelf moet vangen. Het houdt elkaar instand en de overheid is hier schuldg aan. Biedt de mensen de mogelijkheid, in de vorm van microkredieten, om zelf bedrijven te kunnen starten, personeel aan te kunnen nemen.Geef ze lessen en cursussen, maar hanteer strenge selectie mogelijkheden. Maak er een belastingparadijs van alla Nederland voor multinationals, maar dan moeten we wel eerst aan ons imago werken.

  gr


  Maak melding

 9. Het IMF werkt in opdracht van het Europees kapitalistisch systeem en moet zorgen dat verhoudingen aangaande welvaart in de wereld, minstens blijven zoals ze nu zijn, of nog oneerlijker worden. Alle rijkdom moet naar het westen, zodat het westen kan overleven. Lees Shockdoctrine, waarin leuke voorbeelden over hoe het systeem werkt worden omschreven. Daarom heeft Chavez het IMF naar hun moer gestuurd.


  Maak melding

 10. Het is niet moelijk om te zien wie gek is en wie dom zijn, makelijk als je hun reaktie leest. de vergelijking met de amerikaanse economie is zo dom als het maar zijn kan, voor 1980 hoorden wij in suriname niets van IMF pas na dat koetie bouta en bosje in beeld kwamen en onze economie naar de verdomme hebben geholpen kwam IMF in beeld omdat deze beesten een zooitje van hebben gemaakt onze heel sterke gulden is na 1982 naar klote geholpen dood een stelletje avontuurlijke padvinders.tegen de zogenaamde surinamers die hier leugens en bedrog verkondige wil ik dit zeggen de toekomstige generatie surinamers zal jullie heel erg kwalijk nemen voor het feit dat jullie niet eerlijk zijn en ook niet de waarheid vertellen iedereen weet en kan zien dat bouterse suriname naar de afgrond heeft geleid toch durven deze landverraders het op te nemen voor deze man hoe ver kan je moreel zakken ? zover als de aanhangers van desi bouterse inmoreel zijn deze gasten ze liegen en bedriegen als of het gedrukt staat ik vraag me af wat hun motief is ? de internationale organisatie als IMF, OAS ,Inter-amerikaans hof voor de mensenechten kwamen pas in beeld toen bouterse zijn ware aard toonde aan de wereld en aan onze landgenoten. Surinamers laat jou niet zand in de ogen strooien door een stelletje gefrustreede surinamers die de weg kwijt zijn en achter hun pc een moordenaar drugsdealer landverrader recidivist psychopaat aanbidden. bouterse en zijn maatje en meelopers zijn persoonlijk verantwoordelijk voor alle ellende dat wij als land en volk vandaag allemaal mee moeten maken. de aanhangers van bouterse vergeten dat wij tegenwoordig in een digitale wereld leven op internet kan je alles terug vinden en lezen de tijd dat media huizen en kranten en brand werden geschoten om het volk dom te houden is gelukkig voorbij.lees reaktie op nummer 3 en 4 dan begrijpt u wat ik bedoel met domme frustratie. @ brantimaka, hoe kan jij het in gods naam over wetten en criminaliteit hebben terwijl jij een grote crimineel als bouterse met jou hele ziel hier verdedigd, hoe kan jij het over wetten hebben terwijl jij de man aanbid die zich nooit aan de wet heeft gehouden nationaal zowel internationaal. hoe halen jullie het in je hoofd vertel het aan de lezers a.u.b


  Maak melding

 11. du
  nu moet jij goed luisteren,ik ben echt niet van plan om mijn kostbare tijd met een doorgedraaide figuur als jij te blijven mopperen.want debatteren kan jij toch niet.


  Maak melding

 12. ik had geen andere reaktie van jou verwacht mi boi,weet jij wie doorgedraaid zijn ? mensen die met open ogen in de val van bouterse lopen figuren zoals jou brantimaka nietnutten zoals de aanhagers van desi bouterse zijn doorgedraaid en ook getraumatiseerd. iedere weldekend surinamer moet bouterse toch veroordelen voor wat hij met ons land en volk heeft gedaan, deze man mag nooit meer een tweede kans krijgen. jij hebt over debatteren jullie kunnen het debat niet aan, waneer jij en de rest van de aanhang niet uit kunnen komen gaan jullie over tot bedreiging schelden en mensen alle soorten ziektes toewensen. ik heb een vraag voor jou brantimaka noem mij 5 zaken die gerealiseerd zijn tijdens het militaire regime van bouterse waar het volk nu nog profijt van heeft doe dat a.u.b ik wacht op jou antwoord .


  Maak melding

 13. IMF is een racistische organisatie, ze bevoordelen alleen de rijke westerse landen. IMF is bang dat als de ambtenaren een loonsverhoging krijgen, ook de particuliere arbeiders verhoging van loon willen. Dat betekent dat de multinationals nu hun arbeiders meer gaat moeten betalen en er geen sprake meer zal zijn goedkope arbeidskracht in Suriname. en nog wat, een ongeschoolde zelfs zou nooit zo een domme deal sluiten, zoals die deal van Im Gold. Grote blunder.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.