woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijInheemsen Suriname vestigen hoop op Marronpartij

Inheemsen Suriname vestigen hoop op Marronpartij

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 3 feb – Inheemsen geloven vast dat een politieke alliantie met de Marrons zal leiden tot erkenning van hun landrechten. Een akkoord tussen de Inheemse Vereniging Politiek Platform, VPP en de BEP van Caprino Allendy moet het voorlopig eindpunt zijn van een lange zoektocht. De strijd kan nu beginnen.

Dat het een lange strijd kan worden, is voor beide partijen duidelijk. De BEP zit al bijna vijf jaar in de regering zonder dat de kwestie van landrechten echt kon worden aangepakt. Dat zowel Marrons als Inheemsen de erkenning nodig hebben, wordt aan beide zijden erkend. “Vandaar ook de samenwerking, het gaat om historische claims”, zegt Allendy. Het akkoord is dan ook een bezegeling.

De Inheemsen zullen zoveel mogelijk steun geven bij de komende verkiezingen. De VPP is opgericht door de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden. Die zetten zich al decennia in voor de landrechten. BEP krijgt volgens VPP-voorzitter Trees Cirino de voorkeur vanwege de gelijkgerichtheid. “De Marrons hebben net zo zwaar als ons te lijden van willekeur in hun woongebieden.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. met de oprichting van de zoveelste racistische/etnische politieke partij.kunnen wij de eenwording van suriname vergeten.de etnische bosland bewoners versus de etnische stadsbewoners.

  suriname waarheen.
  de militairen en de politie gaan echt moeilijke tijden tegemoet.


  Maak melding
 2. Bep, geeft toe dat ze in die vijf jaar niet veel voor de binnenland bewoners heeft kunnen doen. Zie tweede alinea.

  Als ze wilden werken is de vraag.

  Het netwerk en de jongeren die de NDP nu Megacombinatie steunen,zijn de mening toegedaan dat, de levenloze binnenlandse wereld van rotse,watervallen,bergen,zonsondergangen en lucht en van de levende plant en dier in die vijf jaar niet opletten en opkomen voor je achterban, heeft geleidt dat al het genoemde aan de genade van de niet- ethische mens is overgeleverd.

  De binnenlandbewoners is de macht ontnomen om van zijn /haar omgeving te genieten.
  Aardbodem uithollen voor goud,diamant,opaal en nog meer mooie stenen.

  Vijf jaar verzwakte arbeid van de volksleiders van de binnenland bewoners, heeft gemaakt dat de binnenland bewoners de macht is ontnomen om hun omgeving te verbeteren,door volksleiders die hun macht misbruikt hebben,door toe te zien ,mee te werken, luisteren en niets doen,door lucht en water te verontreinigen,door het binnenland onvruchtbaar te maken,door bepaalde wezens uit te roeien en door het helpen verstoren/vernietigen van het ecologisch systeem(pingo,pakira,ara,doodskop apen en als laatste wordt de mens (de binnenland -bewoners en stads- bewonerszelf bedriegd en het voortbestaan van de mensheid bedreigd.

  Gecomformeerde volksleiders.

  De kraters in het binnenland gevuld met water.

  De binnenlandse parlemtariërs zijn eigen heel belangrijk in het regeer proces,en Bep verteld doodleuk van de afgelopen vijf jaar was moeilijk,maar a vernietiging go snel inie a vijf jaar.

  En het stemvee maar lachen,omdat men vene vemaand diploma te verbranden.

  Dit is observeerbaar en verifiéérbaar de bevolking opjagen en zand in de ogen strooien.


  Maak melding
 3. Volksleiders die voor het binnenland,de longen van de wereld moeten opkomen en zijn omgeving nodeloos uitbuit kan tot een tragisch einde gedoemd zijn.

  Dat is de wet van de eerlijk JEHOVA,de eerlijke KARMA,de eerlijke SHANTI,de eerlijke MOHAMED en alle andere goede geloven,die geen problemen miskennenen de betekenis die de problemen hebben.

  Dat is de visie van het netwerk en de jongeren die de NDP nu Megacombinatie steunen,met de heer D.D.Bouterse als partij voorzitter.

  Is er iets fout?


  Maak melding
 4. @ nummer 1
  jij ben een gevaarlijke demagoog die alleen maar domme kritiek kan leveren in een andere bericht geeft jij de binnenlandse creolen de schuld van de doden in het verkeer in suriname,en nu hang jij de zogenaamde moraalridder hier uit .


  Maak melding
 5. Ik weet niet of dit samenwerkingsverband tussen deze twee groepen toe te juichen is.
  Alhoewel ze gelijkgestelde belangen gemeen hebben en ze bepaalde raakvlakken met elkaar delen wat betreft de vraagstukken van hun woongebieden, zie ik veel meer tegengestelde punten, die kunnen leiden tot conflicten tussen deze twee groepen.

  Dan bedoel ik niet direct dat er zich problemen zullen aandienen in het sociale en culturele leven.

  Economisch, maatschappelijk en politiek zal deze samenwerking tot veel interne conflicten leiden tussen deze twee groepen. De belangen van deze twee groepen lopen niet altijd consistent op bovengenoemde vlakken.

  De politieke visie van de leiders van de marron is nihil en ze zijn bovendien zo corrupt als ratten. Zeker wat betreft die Alendy. Hij schroom niet om het volk voor een paar duizend dollar te verkopen. Met dit soort onbetrouwbare figuren is het moeilijk zaken doen.

  Daarnaast kunnen we er van uitgaan dat zulke corrupte leiders de belangen van deze groepen niet naar behoren kunnen dienen. Ze laten zich gemakkelijk omkopen en verkopen de groep met man en muis voor een paar stuivers.

  Daarnaast mis de A – combinatie de competentie en ervaring om met zijn aantal zetels politieke munt te slaan en resultaten te behalen op het politiek landveld.

  De oude doorgewinterde koloniale partijtjes gebruiken deze combinatie als speelbal. De groep wordt gebruikt om regeermacht te verwerven en om in het regeercentrum te komen of te blijven.
  Daarom zijn er geen enkele doelen van deze combinatie gerealiseerd in de afgelopen regeringsperiode.

  In plaats van dat de inheemsen hun belangen in handen van zulke dubieuze figuren leggen, kunnen ze beter zaken doen met de partij van de NDP.
  Deze partij is beter instaat verandering en welvaart te brengen omdat deze partij het algemeen belang dient. Het is een partij met een nationalistische inslag.

  In tegenstelling tot de etnisch racistische partijen als NPS, VHP, PL en de andere kleine oneliner partijen die typisch gericht zijn op een bepaalde bevolkingsgroep, heeft de NDP een bredere ontwikkelingsvisie. En biedt daardoor meer mogelijkheden voor algemene economische ontwikkeling voor het hele volk.

  Zonder dat ze een goed gedocumenteerd regeringsprogramma hebben, dat zij zouden willen realiseren te presenteren, blijven de oneliner steken op een onderwerp dat aangedikt wordt tot een partijprogramma.

  Een partij die zonder een goeddoordacht en bestudeerde ontwikkelingsvisie, wordt door buitenlandse multinationale ondernemingen als handlanger en stroman gebruikt om de grondstoffen van het land leeg te roven.

  Daarom adviseer ik de inheemsen om goed op hun tellen te letten. Inheemsen wees alert!
  Maakt niet dat uw eigen zetel(s) tegen uzelf gebruikt wordt door met de combimannen in zee te gaan. Laat uw zetels niet waardeloos worden door ze in handen te geven aan onstabiele en onbetrouwbare lieden.


  Maak melding
 6. Als de inheemsen samenwerken met de BEP zal dat goed zijn voor Suriname.Hier is niets op tegen.

  In de ogen van velen hebben de marrons partijen niet veel bereikt maar die hebben mede de leefbaarheid voor binnenlandbewoners helpen verlichten.
  Neem bijv de bereikbaarheid via mobiele telefoons overal in het binnenland, de verharding van de afobakaweg,het toerisme dat emplooy brengt.

  Nog vijf jaar in de regering zullen zij meer bereiken voor het binnenland.De start is gegeven, ontwikkeling komt met wel door dachte stappen.


  Maak melding
 7. In de eerste plaats zit ik me af te vragen waar deze “partij” vandaan komt. En in de tweede plaats ben ik ervan overtuigd, dat deze mensen de begroting van het min. van RO niet hebben bestudeerd. Waarbij er voor de marrongroepen een behoorlijk bedrag is uitgetrokken en voor de Inheemsen haast niets.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES