Suriname wil externe waarnemers bij verkiezingen

5

PARAMARIBO, 15 dec – Ook bij de aanstaande verkiezingen zullen buitenlandse waarnemers worden uitgenodigd. Dit zegt president Ronald Venetiaan. Het buitenland gaat er weliswaar vanuit dat de democratie voldoende hersteld is. Toch mag niets aan het toeval worden overgelaten.

Het gaat er vooral om onterechte kritiek te voorkomen. “Vooral wanneer men niet tevreden is met de uitslag”, zegt Venetiaan. Dus worden ook dit keer weer uitnodigingen gestuurd naar onder meer de EU en de Organisatie van Amerikaanse Staten. Waarnemers hebben vooral tot taak stad en land af te lopen voor en tijdens de verkiezingen. Suriname voorziet daar zelf ook wel in.

Toezicht op een eerlijk verloop is de taak van het Onafhankelijk Kiesbureau. Het bureau functioneert zo goed dat in het buitenland de animo om mee te kijken danig afneemt. “De vorige keer hebben we ook waarnemers uitgenodigd. Maar van sommige organisaties kregen we de mededeling dat alles toch altijd goed verloopt bij de verkiezingen in Suriname en meldden zij af”, aldus Venetiaan.

5 REACTIES

 1. Punt 1, gebruik de rode potlood.
  Punt 2, stuur die afgedankte onbetrouwbare Nederlandse stemmachines die niet meer in Nederland gebruikt mogen worden terug.
  Je kunt zelf veel doen zonder buitenlanders, maar je moet wel willen en vooral durven.


  Maak melding

 2. Bij de vorige verkiezing zijn ongeveer 65000 oproepingskaarten niet uitgereikt, maar heeft het nieuw Front daarvoor nooit een adequaat antwoord gegeven. Hoeveel zullen het dit keer zijn?


  Maak melding

 3. Waarnemers of geen waarnemers, geboeft wordt er toch.

  De excessen die zich voltrekken bij het tellen van de stemmen worden in voldoende mate bekend verondersteld.

  Ik ben meer dan eens tegenwoordig geweest bij het tellen van de stemmen, waarbij tijdens het omroepen van de keuze op het stembiljet doodleuk de beoogde partij en of partijencombinatie wordt bevoordeeld.

  Terwijl de keus is gevallen op partij X, doodleuk partij Y noemen. Ongelofelijk!

  Een bananen republiek zijn wij en zullen dat blijven ook, helaas.


  Maak melding

 4. Controle!

  Controle van A tot Z! Iedere kiezer vindt zijn stem belangrijk. Daar mag niet mee gesaboteerd worden.
  Stemadvies? Stem verstandig, zonder emoties!


  Maak melding

 5. @ nummer 3,
  jij moet de laaste zijn die kritiek leverd op dit bericht, je weet hoelang het surinaamse volk moest wachten op de beloofde verkiezing van de man die jij hier verdedigd alsof het om jou leven gaat .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.