Suriname niet tegen aardoliewinning met Guyana

6

PARAMARIBO, 15 dec – Suriname is niet bij voorbaat tegen een eventuele gezamenlijke exploitatie van aardoliebronnen met buurland Guyana. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Bronnen die voor de kust van beide landen liggen hoeven niet per se conflicten op te leveren, integendeel.

Er is altijd ruimte tot praten als de gelegenheid zich voordoet. “Wat mij betreft zal elke mogelijkheid bekeken moeten worden”, zegt Rusland tegenover de Times of Suriname. Wellicht is dat gauw genoeg nodig. Het in Guyana actieve Canadese CGX vermoedt ruime voorraden voor de kust. Er worden al ideeën geopperd voor samenwerking, omdat een deel van de voorraden in Surinaams territoir moet zitten.

De eerste boringen vinden binnenkort plaats. Dat moet de vermoedens bevestigen. Het is nu nog een kwestie van zoeken naar partners. “Ik zou welke samenwerking dan ook niet uitsluiten”, aldus Rusland. De beide landen waren twee jaar terug nog verwikkeld in een conflict over het beheer van het zeegebied voor de kust. Uiteindelijk heeft een maritiem tribunaal het gebied definitief verdeeld.

6 REACTIES

 1. Gaan wij samen-werken met een buurland dat een deel van ons gebied bezet heeft. Deze samenwerkings verbanden zijn voor langere termijn bedoeld en in die periode blijft ons grens-gebied bezet zonder dat wij daar iets tegen kunnen uitrichten. Wij worden nog meer aan handen en voeten gebonden met deze samenwerking. Als er olie aanwezig is in onze deel van de zee, laten wij daar dan boren met een buitenlandse partner. Diepgaande samen-werken met guyana kan pas als zij ons gebied onmiddelijk verlaten.
  dank u


  Maak melding

 2. plotseling wilt men nu wel samenwerken. eerst wilde men niet.
  de grote vraag is waar dat olie is?
  is het er wel?
  zo ja, hoeveel is het?
  maybe een halve barrel?


  Maak melding

 3. Plaats!

  Minister ken je plaats! Weet goed dat je bij Staatsolie deskundigen heb die de gesprekken en onderhandelingen kunnen voeren.
  Het mag niet zo zijn dat de Canadese boorder onze Staatsolie wegduwt. Als minister heeft u aangetoond weinig verstand van onderhandelen te hebben en ook van oliezaken.
  Laat onderhandelen aan deskundigen over dan kunnen we misschien een goede deel met Guyana maken. Maar wel alleen via Staatsolie.


  Maak melding

 4. beste henk,:),
  rusland is de naam van onze minister van natuurlijke hulpbronnen.
  op deze ministerie hoort een man met visie te zitten iemand die de rijkdommen van mamma sranan vertaald in welzijn voor haar kinderen en niet alleen welvaart voor een man.
  odi


  Maak melding

 5. In deze tijd van onderhandelingen in Denemarken waar alle wereldleiders proberen een oplossing te vinden voor de dreigende vernietiging van de planeet aarde, maken wij ons druk over wie het beheer over het betwiste gebied op de grens van Suriname en Guyana mag gaan uitoefenen. Het gebied is niet van Suriname en ook niet van Guyana, de argumenten die men hanteert om zijn gelijk te bewijzen (de ene rivier is groter dan de andere) zijn slechts drogredenen om de ware redenen namelijk hebzucht te verdoezelen. Het betwiste gebied met zijn tropisch regenbos is van de hele mensheid, daarom zou het goed zijn als beide landen besluiten er een natuurreservaat van te maken waardoor het tropisch regenwoud ter plaatse voor altijd beschermd is. Dit zou een lichtend voorbeeld zijn voor de hele mensheid: de redding van de planeet aarde gaat ons allen aan. En terzijde: de gezamenlijke winning van aardolie voor de kust mag van mij ook, wij mensen hebben de (eventuele) aardolievoorraden daar niet gezet. Daarom mogen deze voorraden beide armlastige volkeren ten goede komen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.