Suriname ontvangt beloofde 2 miljoen van Venezuela

20

PARAMARIBO/CARACAS, 6 okt – Venezuela houdt woord en heeft de overmaking aangevangen van twee miljoen dollar aan hulp voor de bevolkingsvisserij. Volgens het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij zullen visrokerijen worden opgezet. Het wordt een radicale breuk met het verleden.

Er komen moderne rokerijen in vier districten, Wanica, Commewijne, Saramacca en Nickerie. Venezuela biedt ook technische hulp. Het geld wordt in tranches overgemaakt aan de hand van het uitvoeringstempo. Paramaribo heeft zelf om de hulp gevraagd als compensatie voor het vissen in Surinaamse wateren. Modernisering van de rokerijen is dringend nodig om export naar de EU veilig te stellen.

Volgens de EU zijn de oude niet hygiënisch genoeg. Venezolaanse vissersvaartuigen mogen onder bepaalde voorwaarden opereren. Surinaamse vissers krijgen ook goedkope brandstof uit Venezuela. Dat moet onder meer de concurrentiepositie tegenover de Venezolanen verbeteren. Tussen beide landen bestond jarenlang een visserijakkoord. Suriname vindt het akkoord achterhaald.

20 REACTIES

 1. Wat een zielige gedoe. Suriname maakt IamGold, voor 95% eigenaar van de Surinaamse goudmijnen, terwijl Suriname zelf, maar slechts voor 5% eigenaar is van EIGEN goudmijnen.
  Dit is gewoon op het Internet te vinden!

  En dan is men wel ‘heel blij met 2 miljoen’ van Venezuela.


  Maak melding

 2. Goed zo, als het geld en de het materiaal maar niet in persoonlijke zakken worden gestopt zoals het al sinds jaar end ag aan de hand is bij LVV en niemand doet er iets aan en Vene slaapt.
  DES FOR PRES!!


  Maak melding

 3. Samenwerking.
  In de wereld van vandaag ben je verplicht om samen te werken. Elk land dat denkt dat die alles zelf en alleen kan, is gedoemd ten onder te gaan. Deze samenwerking is bedoeld om vooruitgang te bevorderen, ook in het noordelijk deel van Zuid Amerika. Suriname beschikt niet over de middelen om binnen onze eigen wateren te vissen en laten dat door anderen doen. De vergoeding die we daarvoor krijgen moet ook daadwerkelijk in de visserij/export gestoken worden. Dit, om de mensen in de vissersdorpen vooruitgang te bieden.

  Anders gaat het toe in Afrika. Wie de beroemde documentaire “de kinderen van het vissersdorp” heeft gezien, zal nooit meer in goede doelen geloven.
  De vis in de Afrikaanse wateren voor het kinderdorp wordt door kleine kinderen in kleine bootjes onder zeer moeilijke omstandigheden gevangen. Daarna wordt de vis in barakken gefilleerd. Als beloning na nachtenlang vissen mogen de ouders van deze kinderen de overgebleven graten met kop mee nemen naar huis onder zeer vieze en smerige omstandigheden. Ondertussen landt er op het grasveldje dat als landingsbaan moet dienen een kolosaal Europees vliegtuig, gevuld met allerlei wapens van Franse, Nederlandse, Russische en Amerikaanse makelij, bedoeld voor de onrustmakende, guerilla oorlog. Deze oorlog zorgt ervoor dat de gefilleerde vis met tonnen tegelijk in het vliegtuig kan worden geladen en gevlogen naar Europeese supermarkten. Elke dag twee volle ladingen.
  De kinderen worden misbruikt en uitgebuit om de vis goedkoop op de vele Europese borden te krijgen, terwijl de wapens de vis-export beschermen. Een smerige zaak!
  Dit is geen sprookje, dus is de samenwerking tussen SME en VNZ toe te juichen.
  Gerookte vis is ook mijn favoriete vis.


  Maak melding

 4. Ik zal u een verhaaltje vertellen,dat een Senegalese visser mij eens vertelde toen wij over de visvangst van buitenlandse vissers in hun wateren spraken.Hij zei dat er een contract bestond tussen Frankrijk en Senegal,dat de Franse vissers gratis mochten vissen in de Senegalese viswateren en de Senegalese vissers gratis mochten vissen vissen in de Franse viswateren.Hij zei verder, ging je deze landen vissersboten vergelijken,dan kon je direct zien wat er gebeurde.De Fransen konden Senegal bereiken met hun moderne schepen,maar de Senegalese vissers konden Frankrijk niet bereiken met hun korjalen die knap 50km van de kust af konden.Wat gebeurd er in Suriname?het land krijgt 2 miljoen dollars van Venezuela niets wordt gezegd als het een lening is of niet voor het modernisering van Rokerijen en goedkoop diesel om de concurrentie van de Venezolaanse vissers op te gaan die in Surinaamse wateren vissen met zeker grotere schepen als de Surinaamse.Weet je wat je kan verwachten in de toekomst dat al deze wateren worden uitgevist en door wie?Door zij die grote schepen hebben.Wat gebeurde met de Senegalese vissers? zij die nog vandaag vissen zij moeten meer dan 50 Km van af de kust als ze nog een vis willen vangen.Daar er niet veel vis meer te vangen was voor de kust van Senegal stuurden de vissers vrouwen hun zonen naar Europa om een betere toekomst, velen van hun kwamen nooit aan op hun destinatie die verdronken op weg.Ik zeg de Surinaamse staat moet het maar zelf weten.Al deze overeenkomsten over visvangsten tussen arme landen en rijke landen zijn zo nadelig geweest voor de arme landen.Door groot gebrek aan prote”ine in Afrika wordt er vandaag hard gejaagd op apen iets dat vroeger niet zo vaak voorkwam langs de kust daar er groot gebrek aan vis is.Suriname is rijk aan vis maar het kan gauw gebeuren, dat het arm aan vis wordt,tenzij je niet om gaat met je rijkdommen,geef dan niet de Schuld aan anderen.


  Maak melding

 5. Vispolitiek
  De kustwateren van Suriname zijn rijk aan vissen. Het voorziet in een groot deel van de voedselbehoefte van Surinaamse vissers en niet vissers. De visverwerking is decennialang winstgevend gebleken voor veel Surinamers. De mensen in Suriname lusten graag ook vis. Culinair is gebakken of gedroogde vis met bruine bonen of daal een topper in Huize Surinamers. Nu zie je dat er opeens gesproken wordt over hygiënegebrek bij de huidige drogevis verwerkingsmethodes. Als er een ding is waar praktisch alle Surinamers over eens is, is dat de droge vis moet blijven en het liefst verwerkt volgens de huidige bekende methode. De huidige productiekosten zijn nu heus niet hoog. Moeten wij met alles meteen aan de exportcapaciteit gaan denken. Vis is voedsel en geen bauxiet. Vietnam kan Pangafilet exporteren omdat het Pangavis daar in kweek goed gedijt en in overvloed aanwezig is. Zo ook met Tilapia. Vietnam voert thans 550 ton vis per maand uit naar de VS en heeft er een marktaandeel van drie procent. Suriname kan beter kleinschalig maar met zekerheid voor de toekomst bezig zijn dan nu twee miljoen dollars van Venezuela aannemen in ruil voor visgronden. Venezuela moet uit de Surinaamse visgronden blijven. Het zou weleens op termijn een tekort op ons eigen bord gaan betekenen. Het is ook beter dat Surinaamse vissers leren hoe ze zelf handel kan drijven in de Verenigde Staten. de EU, Azië en hoe het rechtssysteem daar in elkaar zit. Voor exporteurs is het erg belangrijk te weten welke politieke en economische actoren een invloed hebben op de verhoging van hun export. De Verenigde Staten subsidiëren hun landbouw met miljarden dollars, maar blijkbaar is dat voor niemand een bezwaar. In het bilaterale akkoord met Europa kreeg Vietnam de status van “markteconomie ad hoc”. Luguber want dat betekent dat het land voor elk product dat het wil uitvoeren moet bewijzen dat het niet door de staat wordt gefinancierd. Bestuurlijk Suriname kan meer betekenen voor visexporterend, visvangend en visetend Suriname.
  (Varma R)


  Maak melding

 6. @DU, De echte!

  Je bent in 2 opzichten ongelovelijk zielig en onbeschoft.
  -1- Omdat het forum met je leugenachtige en oinhoudsloze onzin vervuilt.
  -2- Vanwege je nickname.

  Overigens geef je met de diefstal van de nickname duidelijk aan dat jullie bang zijn voor de echte eigenaar en zijn inzendingen op het forum.


  Maak melding

 7. Surinamers zijn en blijven (vooralsnog)bedelaars. Kijk maar naar je eigen familie in Suriname en je hebt een realistisch beeld van de situatie. Ook al hebben ze het niet nodig zullen ze nooit nee zeggen !
  Vergelijk dit met de houding van een Hollander die volgens de Suri’s heel gierig is, maar aan de andere kant niets gratis van een ander neemt of verwacht.

  Daar kunnen de Suri’s zeker een puntje aan zuigen !


  Maak melding

 8. Neus/DU,

  Waarom gebruikt u niet gewoon 1 nickname op dit forum?

  Probeer u misschien de indruk te wekken dat er meerdere mensen zijn met dezelfde idiote hersenspinsels als u heeft?


  Maak melding

 9. Liever een Chavez dan een Balkenende en een Verhagen die samen nog niet zo lang geleden in Suriname waren.En kwamen zij voor de zieken,de zwakken en de bedroefden?

  Echt niet !!!!!Gewoon weer business
  as usual.

  Jullie zijn echt blinded!


  Maak melding

 10. Het netwerk en de jongeren die de NDP steunen, streven ernaar dat deze luierikken op hun donder krijgen of op de bliksem.Whatever.

  Begin te vertellen hoe het met de begroting van de schatkist visserij staat voor 2010 en van de afgelopen jaren.

  Hoeveel geld was er beshikbaar,waar is het aantoonbaar aan uitgegeven,waarop en waarom gaat er bezuinigd worden op de visserij.
  Wie zijn die accountants die de resultaatbegroting met misleidende gegevens controleren.

  Kennen ze verbandscontrole?

  uit bedragen andere bedragen kunnen afleiden.
  Want misleiding viert hoogtij.

  Welke invulling heeft de front minister LVV gegeven aan de ontwikkeling van landbouw veeteelt en visserij.
  Te denken valt aan gestructureede werkgelegenheids trainee bijv. voor vroege schoolverlaters die middels gestructureerde,goed opgezette onderwijs in landbouw (nog meer proffesionele bloemen kwekers of iets anders)ook verder kunnen.

  De rozenkweker zelf uit Holland heeft zijn bedrijf verkast naar ZUID- Afrika.

  Zelfs de Marrokaan in Holland heeft zijn luxe viskraam.
  Waarom dacht de bedelende minister, Toen niet aan werkgelegenheid voor de jeugd die daar aandacht voor heeft en middels hetmet de handen willen werken,toch de juiste maatschappelijke kwalificaties kan behalen ,of dusdanig is warm gemaakt dat hij een aangeleerde vissers passie krijgt en later ook mss visboer in Suriname kan zijn?

  Er zouden meer lokale vishandelaren moeten zijn,kijk in het buitenland bijv.Volendam.
  Dan kan er wel sprake zijn van visqouta,maar dan kunnen de vissers ergens voor strijden/opkomen.
  Nu moet je wachten op de gunst van misleidende leermeesters front,die echt nu lafaards genoemd kunnen worden,omdat wat nu blijkt de leermeesters front misleidend moedig zijn begonnen(wortel en tak theorie)en dan voor eigen belang zijn gegaan.

  Het gaat er NU echt honds aan toe, in de strijd op weg naar de verkiezingen.

  Front, laat voor het netwerk en de jongeren die de NDP aanhangen, een onvergetelijke indruk achter.


  Maak melding

 11. @o

  Heb je weer een nieuwe nickname aangenomen om zinloze leugens te spuien?
  Blijbaar had je zo’n haast dat je niet meer dan één letter kon verzinnen of is die letter soms een afspiegeling van je niveau?


  Maak melding

 12. Visvangst en visangst.

  Net als vele andere win, in en haalproblemen heeft Suriname ook het probleem visvangst.
  Waarom hebben we Suralco en IamGold nodig? Omdat we het nog niet zelf kunnen. Zo ook beschikt SME niet over de nodige vissers vloot dus laten we Koreanen en Brazilianen de vis en garnalen voor ons omhoog takelen. Als u weet hoelang Koreanen en Brazilianen al in onze wateren vissen, schrikt u zich een logo-logo. Meer dan 40 jaar.
  En wat krijgen we van deze vissers? Overlast!
  In groepen hardstikke dronken in de lobby van Torarica en het in stand houden van sex clubs en huizen. Daarnaast wordt ons goud met diezelfde Braziliaanse vissersboten langs de kust naar Belem gevaren. Geen controles.

  Nu hebben we met Chavez (Venezuela) een niet al te verre buur, een visvangstovereenkomst.
  Om het in visserstaal te verwoorden: “Het is veel beter iets te vangen, dan urenlang over het water te hangen”. En omdat we niet zelf over voldoende middelen beschikken om de vis zelf op te halen hebben we toch nog een deel van de dollars binnen, voordat Koreanen en Brazilianen alle vis hebben weggevangen.
  Dus is visvangst niet beter dan visangst?
  Goud en bauxiet zitten in de bodem en lopen niet weg, maar de vis is zo weggevist.


  Maak melding

 13. Een aantal ziellige idioten hier proberen op een zeer domme en listige en ook een zeer laffe manier tweedracht te zaaien door mijn nickname en dat van anderen te misbruiken maar vergist jou niet in mij mi boi.alleen zwakke en domme mensen maken (gebruik) van deze laffe methode zo kan je ook zien hoe dom ze zijn hun woordenschat en algemene kennis is nihil.nummer 15 geeft het goed weer hoe ze in elkaar steken die leeghoofden.


  Maak melding

 14. @DU/Neus,

  Je bent een Koebeest. Het niveau van jou is dat van het achterwerk van een varken. Je probeert steeds de schijn te wekken dat er twee verschillende personen zijn(DU en Neus). Maar iedereen heeft door dat je een gespleten geest bent die verschillende nicknames gebruikt.

  Slaap lekker en droom van de DUivel!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.