Fatu deze maand in nieuw Bijlmerparktheater

0

In 2006 is er door Krater Theater een nieuw podium ontwikkeld voor cabaret en stand up comedy in Amsterdam Zuidoost. In Amsterdam zijn vooral het Toomler en Comedy Cafe bekend, maar in de Bijlmer was cabaret en stand up comedy slechts sporadisch aanwezig. Krater speelde in op de enorme behoefte aan een maandelijks podium, waarbij enerzijds de comedians het Zuidoost publiek kunnen bereiken en anderzijds de inwoners van de Bijlmer de kans krijgen om de beste stand up comedians en cabaretiers van het land te zien in hun eigen buurt.

Al 3 jaar lang is er elke laatste zondag van de maand een editie van Fatu, waarbij telkens drie andere comedians worden uitgenodigd door de vaste host Jeffrey Spalburg. Spalburg is een duizendpoot en is o.a. acteur, schrijver, MC en stand up comedian. Hij vormde ooit een duo met Najib Amhali, schrijft teksten voor Jörgen Raymann en heeft net een succesvolle tour achter de rug met zijn eerste avondvullende cabaret voorstelling ‘Brommers Kiek’n’.

‘Verrast door het actieve publiek en de diverse samenstelling, vraagt menig stand up comedian ons om hem of haar weer te boeken’, aldus Jeffrey Spalburg. Enkele namen van gerenommeerde stand up comedians die bij Fatu in Zuidoost hebben gestaan: Jörgen Raymann, Jan Jaap van der Wal, Eric van Sauers, Nathalie Baartman, Roue Verveer, Jandino, Rachid Larouz, Wilko Terwijn, Soundos, Howard Komproe, Murth Mossel, Samba Schutte en Bob MacLaren.

De diversiteit van het publiek is inderdaad opvallend. Met Fatu slaagt Krater erin om een etnisch overstijgend publiek te bereiken waarbij de leeftijd ook zeer gevarieerd is. Anders dan in de meeste comedy cafe’s bestaat het publiek niet uitsluitend uit jongeren, maar blijkt Fatu ook aan te slaan bij ouderen. Daar waar het theaterpubliek in het algemeen vooral bestaat uit vrouwen, is Fatu in staat om steeds meer mannen op de been te krijgen.

Dat de behoefte aan een stand-up comedy podium er nog steeds is in Zuidoost, blijkt wel uit de continu stijgende lijn in het publieksaantal. Het gemiddeld aantal bezoekers in het 1e jaar was 70. In de laatste helft van 2007 waren de Fatu’s al een maand van tevoren uitverkocht. In 2008 steeg het gemiddeld aantal bezoekers naar 100. En vanaf september 2009 heeft Fatu de beschikking tot een theaterzaal in het gloednieuwe Bijlmer Parktheater met een capaciteit van 162 stoelen.

Een “Fatu breken” is een Surinaamse uitdrukking en betekent diepfilosofisch lachen, genieten en een andere kijk nemen op de samenleving met vrienden of familie. En dat is wat Fatu elke laatste zondagmiddag van de maand brengt. Naast de performances van de stand up comedians en cabaretiers, kan men in de pauze genieten van een Surinaams hapje en een drankje en zorgt de huis dj DJ Phantom van de Raggadonz voor de muziek.

Volgende Fatu: zondag 27 september aanvang 15:00u.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.