Surinaamse toneelschrijver Henk Tjon overleden

18

PARAMARIBO, 19 sep – Toneelschrijver en regisseur Henk Tjon is overleden op één en zestig jarige leeftijd. Hij werd dood aangetroffen in zijn woning. Volgens de arts betreft het een natuurlijke dood. Tjon verwierf vooral bekendheid vanwege zijn kritisch totaaltheater.

De focus was op sociale kritiek. De stukken die hij zelf of samen schreef met Thea Doelwijt, bevatten alle Surinaamse culturele elementen. Hoogtepunten van hun toneelgezelschap Doe waren in de jaren zeventig onder meer Land te Koop, Haré Lach en Libi Span. Zijn Revo Lucy (toespeling op Revolutie, red.) uit 1981 was vooral bij de militaire machthebbers een niet bepaald verteerbaar stuk.

Na zijn vertrek uit Suriname richtte hij in Nederland De Nieuw Amsterdam op, samen met Rufus Collins. “Als actief theatermaker in een postkoloniale omgeving heb je goed beschouwd geen keuze in de manier waarop je theater maakt. Altijd zul je met je werk mensen bij elkaar willen brengen, uitwisseling en cohesie tussen mensen en hun culturen willen stimuleren”, zei Tjon ooit tegenover Trouw.

Theater heeft niets anders te doen dan de samenleving te weerspiegelen. “Natuurlijk is het zo dat je directe omgeving je werk voor een groot deel bepaalt, maar wat alle theatermakers die niet in het westen werken, met elkaar gemeen hebben, is dat zij meestal niet werken voor een elite. Of je nu in India, Oeganda, Suriname of Ecuador werkt, theater staat midden in de samenleving”.

Na een toneelopleiding in Nederland eind jaren zestig vertrok Henk Tjon naar Amerika. Op het Eugene O’Neill Institute in Connecticut leerde hij dramatic reading kennen. Tjon Doe noemde hij “’het eerste professionele theater van Suriname”. De acteurs kwamen uit verschillende culturen. Er werden nieuwe theatertechnieken ontwikkeld, afkomstig uit traditionele vormen van Surinaamse bevolkingsgroepen.

Tjon heeft samen met dichter Robin Raveles de eerste Carifesta, Caribbean Festival of Arts & Culture helpen opzetten in 1972. Van de negen Carifesta festivals, is hij zevenmaal ontwerper en artistiek leider geweest voor Suriname. In Nederland kreeg hij de Wereld Muziekprijs als internationale podiumkunstenaar en in de jaren ‘70 in Suriname de Curry-prijs.

18 REACTIES

 1. Aiboi aiboi…vroeg of laat…maar men moet gaan.
  Jammer heel jammer…Hij is een goed mens geweest.(Hara Lach bin traga).
  Rust zacht…moge God ziele rust geven.


  Maak melding

 2. Welke prijs of onderscheiding heeft deze man van zijn land gekregen???

  Advies aan de familie van Henk: neem geen genoegen met erkenning postuum. Ze zijn laat!

  Gecondoleerd en sterkte aan alle bewonderaars van Henk Tjon

  Sribi switi mi brada


  Maak melding

 3. Wang BIGI WANG gwe na oen’Fesi
  moge zijn ziel in vrede reizen naar het onbekende en rust vinden.
  Mijn welgemeende Condoleance aan Familie,kennissen,vrienden maar vooral de Surinaamse gemeenschap met dit grote verlies.


  Maak melding

 4. Sarie torie. veel te jong en een aderlating voor de surinaamse cultuur. Hij was een begrip in de Surinaamse, maar ook de Nederlandse theaterwereld. Hoop dat hij genoeg heeft nagelaten om verder op te bouwen.
  Familie en Thea D. gecondoleerd. Een groot mens is heen gegaan.


  Maak melding

 5. Niet te geloven. We zijn erg getroffen. Het bericht kwam op de 20e bij ons in Spanje. Ik belde naar jouw huis en hoorde je stem op de voice prhone. Dat maakte het erger… Rust zacht, lieve neef. Je blijft altijd in mijn hart.
  Urs


  Maak melding

 6. Net zie ik het bericht online. Och, nee toch, Henk dood? Zoveel gedachten die door mijn hoofd schieten. Zoveel herinneringen, aan hem, en Bev en Adeye lang geleden in Amsterdam. Aan Henk en aan Rufus† en Thea, aan Maarten en Theo, aan John, en Otto en zo vele anderen die net als ik met Henk samen hebben gewerkt in Amsterdam.

  Henk’s zachtmoedigheid was altijd een baken in die toch wilde tijden nog voor het begin van De Nieuw Amsterdam.

  Ik weet nog de keer dat hij wakker gebeld moest worden ‘[Woejiekie] Henk, opstaan!’

  Hij was zo jong nog, veel te jong om nooit meer wakker te worden.

  Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie, in het bijzonder naar Adeye en naar alle vrienden, die hem zeker zullen missen.

  Hij leeft voort in herinneringen.

  Judith van Praag
  Seattle


  Maak melding

 7. RIP weer een Grote Surinamer en cultuur theater regisseur is heen gegaan, Henk Tjon bedankt voor je mooie en leerrijke toneel stukken, Suriname gaat je missen, je kende je vak door en door, RUST ZACHT BRADA!


  Maak melding

 8. Henk Tjon is de vader van een vriend van mijn zoon Tom en hij heeft voor Tom, die regelmatig in Suriname is, veel betekend. Hij noemt hem Oom Henk. Tom vertrekt donderdag naar Suriname ter herdenking en afscheid.
  Ik heb Henk Tjon niet persoonlijk gekend maar heb wel theaterstukken gezien van DNA, De Nieuw Amsterdam, zijn theatergroep, met name in de Engelenbak in Amsterdam. Ik ben ervan overtuigd dat we afscheid nemen van een groot theatermaker en ook van een, gezien zijn sociale en kritische opstelling, groot man.
  Wij denken aan hem, zijn familie en aan zijn vrienden.
  Meurs A.M.


  Maak melding

 9. Dag Henk,

  Dank voor alles. Ik heb veel van jou en Rufus geleerd en heb daar nog dagelijks profijt van. Je leeft ook voort in mij.

  Familie, vrienden en kennissen wens ik veel sterkte.

  Wim Kerkhove (Pantijn Poppentheater)


  Maak melding

 10. Ik kreeg een mail over de herdenking van Henk Tjon via mijn hotmail terwijl ik elders in Turkije zat. Om zeker te zijn tik ik zijn naam in bij google.
  Ik ben sprakeloos. Bij zijn laatste bezoek in Amsterdam nodigde hij mij uit om naar Suriname te komen. Zijn vertrek was zeker een verlies voor Nederland. En een zekere winst voor Suriname. Kosmopoliet, leermeester, een grote theaterman, groothart, grote man…rust in vrede. Ik wens zeer veel sterkte aan de familie.
  Je zal altijd in mijn gedachten blijven…
  Şaban Ol


  Maak melding

 11. Vreselijk voor Beverley en Adeije, Beverley stond op het punt naar Henk te vertrekken, haar grote geliefde, vol vewachting wachte hij op haar.
  Mi goedoe je bent er nu voor een heel ander doel. Sterren verzekeen ons dat we, zelfs in onze donkerste momenten, kunnen vertrouwen op glinstering van he licht. Adeije mi boi, een stoel blijft leeg, een stem blijft zwijgen, maar in het hart zullen de herinnering voor altijd blijven.
  Het allerbeste in deze moeilijke tijd.

  Sterkte aan al zijn dierbaren.

  Cynthia Sibilo


  Maak melding

 12. Wat jammer dat deze geweldige kunstenaar is heengegaan. Ik was een groot bewonderaar van Henk Tjon. Land te koop heb ik nog kunnen zien en het is werkelijk in mijn geheugen gegrifd. Hij heeft zeker zijn stempel achtergelaten. We zullen hem zeker niet vergeten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.