Doodstraf definitief uit strafwetgeving Suriname

25

PARAMARIBO, 11 jun – De doodstraf is definitief afgeschaft. Het parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd, dat onder meer voorziet in het schrappen van de straf uit het Surinaams Wetboek van Strafrecht. Weliswaar zijn veiligheidskleppen ingebouwd.

Wie ernstige misdaden begaat, mag toch rekenen op flink wat straf. De gevangenisstraf op bijvoorbeeld moord is naar boven bijgesteld. “Hierdoor wordt de tijdelijke gevangenisstraf nu gebracht op dertig jaar om de veiligheid en bescherming van de maatschappij te garanderen”, meldt het ministerie van Justitie & Politie. Ook is ter beschikkingstelling mogelijk.

Dit komt erop neer dat een veroordeelde altijd nog kans loopt opgesloten te blijven. Dat kan vooral als zijn gedrag gedurende de detentie niet is verbeterd, waardoor nog steeds gevaar dreigt voor de samenleving. Het afschaffen van de doodstraf maakt deel uit van de modernisering van het Surinaamse strafrecht. Van de drie wetboeken is alleen het eerste reeds goedgekeurd.

25 REACTIES

 1. Wat jammer dat de doodstraf nu officieel is afgeschaft. Ik ben van mening dat de doodstraf niet alleen gehandhaaft moest blijven in het wetboek van strafrecht, maar dat het ook daadwerkelijk kon worden voltrokken bij zeer zware opzettelijke misdrijven. Bijvoorbeeld bij roofmoord, verkrachting, terrorisme en grootschalige drugshandel. Dit zou eventuele plegers van zulke zware misdrijven kunnen afschrikken.


  Maak melding

 2. Levenslang voor kindervernietigers is ook op zijn plaats.

  Overheid heeft gelijk het doden moet een keer ergens stoppen.

  En nu nog de informele doodstrafwet aanpakken, dan neks no fout.

  Minister heeft spierkracht. Goed zo.


  Maak melding

 3. Jammer voor de mensen die hun naasten hebben zien verkracht en vermoord worden, door de beesten.

  Maar goed, een lange straf kan de leed en pijn een beetje doen verminderen.


  Maak melding

 4. jammer nou,

  De tegenstanders weten niet wat het betekent om een familielid kwijt te raken door brute moord en tieners die verkracht worden in het bijzijn van de ouders.

  doodzonde dat dit geschrapt is.


  Maak melding

 5. Had maar even gewacht om de circel rond te maken de laaste persoon die de doodstraf heeft uitgesproken in suriname en uitgevoerd die door middel van deze barbaarse straf op te ruimen .wie de schoen past mag het hebben .


  Maak melding

 6. Een fatsoenlijke samenleving kan zich niet permiteren om de doodstraf in het Wetboek van strafrecht te hebben staan.
  Dit is een overwinning voor de beschaving van de mens.


  Maak melding

 7. heerlijk; zo nu kan ik lekker tekeer gaan, alle criminelen, corrupte politici,s in suriname kan lekker afschieten, zo ruim je suriname ook meteen van alle slechterikken…dus alle goede burgers, ga gerust je gang….ook iedere dief die in herhaling valt, mag je van mij gerust meteen doodschieten….en als iemand jou in je slaap komt beroven, gelijk handen afhakken met de houwer………heerlijk…


  Maak melding

 8. Die mannen hebben gewoon niks te doen…daarom krijgen wij dit soort verhalen jaar in jaar uit…ik weet zelf ook niet meer hoeveel keer ik gehoord moet hebben dat dit niet meer van toepassing is.

  e luister….. ga nu maar jouw tuin schoon maken.
  Dan wroko di fu du.


  Maak melding

 9. DU-5,
  Geloof me, het is juist diegene die ook een smerige DU zal overleven!

  Die quasi bestrijders van het kwaad zijn veel erger dan het kwaad zelve.


  Maak melding

 10. DU,je lult steeds maar uit je nek,wie de schoen past?Waar moet ik deze uitspraak van je plaatsen?Zomaar typ je een gezegde,dit slaat totaal nergens op.
  Sharmila Mangal heeft bot gevangen deze raciste begon met de doodstraf alleen maar omdat boslandcreolen een hind.familie hebben verkracht en vermoord.DU het waren zwarten jouw soort dus.Wat Bouterse had gedaan was militair verantwoord,dat gebeurt heden nog steeds door de Amerikanen en de Britten.
  Maar goed dat de doodstraf uit het systeem is,de foute en racistische justitie in Suriname kennende zouden er heel veel onschuldigen ter dood veroordeeld worden.


  Maak melding

 11. @ nummer 10
  ik weet dat jij dom ben mi boi maar zo dom had ik niet verwacht maar die schoen past jou wel dus ik gooi een simpele visje uit en jij hapt heb je honger pinto???….weet jij wat jij doet het kwaad aanmoedigen en verheerlijken.


  Maak melding

 12. cynisme mag tog of niet ??
  als jij wil weten hoe jij die uitspraak moet plaatsen lees maar de reaktie die het uitlokt . nummer 12 ik wil twee dingens tegen jou zeggen de hoogte van een straf heeft niets met jou afkomst te maken het gaat om het gepleegde feit , jij maakt de zelfde fout als de andere hier op deze forum, omdat mijn buurman zijn vrouw heeft vemoord mag ik het ook doen omdat nederland in indonesie tekeer is gegaan is het goed wat bouterse in suriname heeft gedaan dit noem ik appels met peren vergelijken. jij zegt wat bouterse heeft gedaan is militair verantwoordelijk dus met andere woorden bouterse heeft het wel degelijk gedaan die onschuldige ongewapenden burgers van suriname op barbaarse manier afgeslacht. ik zeg vaak tegen jullie voer de discussie rationeel en niet emotioneel.


  Maak melding

 13. Xander, de humanist die opkomst voor de Surinaamse zwervers vindt het liquideren van onschuldige, ongewapende mensen, waaronder geleerden en wetenschappers, militair verantwoordt en legaal.

  Dat de Amerikanen en Britten duizenden onschuldige burgers waaronder kinderen en vrouwen hebben gedood is volgen Xander, militair verantwoord en legitiem.

  Xander succes met je denkwijze, die zullen velen ook met jou delen. Gelukkig zal ik die nooit delen. Kun je nagaan wat voor mensen er rondlopen op straat.


  Maak melding

 14. eindelijk zal ik zeggen ik het ben het deze keer volkomen eens met nummer 16.ik ben wel benieuwd of nummer 12 gaat reageren ik hoop niet dat hij of zij ook zo laf is als die andere sekte leden .


  Maak melding

 15. Andersdenkenden,als julie dingen niet begrijpen,ga je altijd verkeerde conclusies trekken.

  Inplaats van nog onberecht nog 27 jaar na 8 dec ’82, op de stoel te zitten wachten van het conflict model (de houding van niet willen praten totdat…..),is het handig dat niet jij, maar het volk van Suriname in het bijzonder de kinderen,begrijpt wat er Toen 27 jaar na 8 dec “82 fout is gegaan,en dat niet jij DU, maar het volk van Suriname,in het bijzonder de kinderen,de tweedrachtige houding en de trand die het Surinaams volk al 27 jaar na 8 dec ’82 dragen, HERSTELLEN.

  Het volk van Suriname wil na 27 jaar niet meer wachten op een rechtsgang in Suriname dat niet Toen en ook niet Nu, om duistere redenen over de kwestie dec ’82 nog geen recht en wet over heeft kunnen of willen uitspreken.

  Du,je hoeft niet van ons te houden, maar stop nu anno 2009,in het belang van kinderen die morgen ons Suriname moeten vormen en dragen, met je je willy lynch concept:
  1.angstscenario= angst inboezemen (nu 27 na nog geen berechting dec ’82)
  2.criminaliseren
  3.uitsluiten
  4.haatzaaien
  5.tweedracht in de hand werken enz enz enz.


  Maak melding

 16. Afschafing van de doodstraf is een overwinning van het recht. De doodstraf dient alleen maar om de wraakgevoeldens te bevredigen en niet om recht te doen.
  Regelmatig is achteraf gebleken dat de verkeerde de doodstraf heeft gekregen.

  En bedenk ook dat een langdurige gevangenisstraf zeker geen pretje is. De meeste forum ledne zouden het nog geen week in Boma uithouden.

  @Xander

  Dus jij vindt het normaal dat een narcistische psychopatische leider mensen die reeds door de rechter veroordeeld zijn en mensen die in het geheel geen rechtzaak hebben gehad martelt en vermoord?

  Volgens mij ben je zwaar gestoord.


  Maak melding

 17. Du ik zou nooit zeggen Bouterse…Als ik aan de macht zou zijn, een ieder die coup wil na coup of nog weer coup …Zou ik hoogst persoonlijk met wortel en tak uitroeien.

  Als Idi Amin…gewoon genadeloos dan had vooral jij niks meer om over te lullen.

  En wat dacht jij dan Du. Du zat er ook bij.

  Daarom ga vanaf nu de door God gegeven verstand gebruiken jij bent gewoon een idioot.


  Maak melding

 18. #15 dombo,
  Soso banaba Hollands yu e skrifi.

  Maak van je hobby een deugd en verdiep je een beetje in die taal.

  Het is anders verdomde hinderlijk lezen!


  Maak melding

 19. driekwart van de surinaamse zwarte bevolking reageerd precies als de drie kwart van de marrokanen in Nederland. ze hebben geen reed te maken met het toekeoms. ze staan aan de kant van de dieven. waarom zoeken de zwarten geen werk voor de eigen zwarten als je een grote mond heb.


  Maak melding

 20. Weer is het bewezen,dat Surinamers,de goeden uitgezonderd,maestro zijn in verdraaien van woorden.
  Lezen iss ook een moeilijk iets voor sommigen althans begrijpend lezen.

  Paagal, een verachtelijk persoon als jij,die het goed vindt dat zwervers vermoord (opgeruimd,zoals je bij een andere artikel typte)worden ,laat nu blijken dat je ze niet allemaal op een rijtje hebt.
  Jij en die Neus verdraaien me woorden.


  Maak melding

 21. Xander, als je goed gelezen had dan had je geen onzin uitgekraaid. Ik heb nergens gezegd dat ik het goedkeurt dat zwervers opgeruimd moeten worden.

  Je zit andere mensen uit te leggen dat ze begrijpend moeten lezen, maar maakt jezelf schuldig eraan.

  Trouwens als je moeder, zus of dochter, verkracht en vermoord zouden worden dan vraag ik me af wat voor straf je de daders op zou willen leggen. Twee jaar werkstraf waarschijnlijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.