Surinaamse Partij van de Arbeid vervangt leider

23

PARAMARIBO, 5 mei – Siegfried Gilds wordt vervangen als leider van de Surinaamse Partij van de Arbeid, SPA. Volgens SPA-bestuurslid Robby Berenstein had Gilds zijn vertrek al eerder aangekondigd. De wegens witwaspraktijken veroordeelde oud-minister heeft nu formeel bedankt als voorzitter.

Gilds is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. De partij heeft gelijk na het vonnis besloten op 20 juni bestuursverkiezingen te organiseren. Volgens Dagblad Suriname wordt parlementariër Guno Castelen genoemd als opvolger. Ook minister Clifford Marica van Handel & Industrie wordt als een goede kandidaat gezien. De SPA is in 1987 opgericht. Gilds nam enkele jaren later over van de eerste voorzitter, Fred Derby.

In 2003 moest Gilds aftreden als minister van Handel & Industrie. Hij was kort tevoren formeel aangemerkt als verdachte. Volgens het Openbaar Ministerie had hij hand en spandiensten verleend aan de in Nederland veroordeelde drugshandelaar Andy Groenewoud. Volgens Gilds heeft hij alleen maar in goed vertrouwen deze neef willen helpen. Groenewoud liet zich in Suriname vertegenwoordigen door Gilds bij de aankoop van onroerend goed.

23 REACTIES

 1. laat bouterse zien hoe het hoort te zijn.gilds is veroordeelt dan moet hij de bak in.wanneer bouterse veroordeelt wordt dan moet hij ook de bak in.zo is het en zo moet het blijven.


  Maak melding

 2. Het werd tijd ook..

  En nu de andere front lijders die hebben allemaal margariene boter op hun kabesa..

  Ze hebben in de komende toekomst niks nieuws toetevoegen aan de welzijn van land/volk.

  Hebben ze de afgelopen vijftig jaar ook niet gedaan.
  Een weg asvalteren,een stabiele munt is geen toegevoegde waarde voor het land.

  Goede gezondheids zorg,poltie-justitie,goed onderwijs met volop kansen voor doorstroming goede behuizing voor het volk,betaalbare eerste levens behoefte en natuurlijk goede wegen met fiets paden en voetgangers,veiligheid op straat als thuis..

  Eigen industriën fabrieken export goederen l.v.v.

  Alle buitenlandse bedrijven nationaliseren als wel deelnemen met vijftig % aandelen eigen mensen op de top benoemen..


  Maak melding

 3. Stomme du,

  Doordat je een idioot bent, kan ik jou naam niet met een hoofdletter schrijven.
  Jij wil Bouterse laten opsluiten, terwijl Bek n nek, Brunsie en el Vene heel veel dingen hebben gedaan(zedendelicten).El Vene ‘heeft z’n schoonzus gepakt, bek n nek heeft een paar koters gepakt en die andere jongen(want hij is een van die andere) die heeft in z’n tijd als junglefighter een aantal kleine en grote kinderen gepakt, en let wel; dat alles tegen hun zin in.
  Vertel ; wie moet de bak in.
  Dus du, blijf stil en reageer nooit meer tot je je weer op school hebt ingeschreven ezel.

  De groeten

  Du no Du


  Maak melding

 4. Het is wel typisch dat de corrupte front leiders alleen vervangen kunnen worden wanneer ze komen te overlijden of wanneer ze de bak in draaien. Deng mang fu front na lijders voor het leven.


  Maak melding

 5. Hallo, Geef mij een grote brick no!

  Een beschaafde partij met een veroordeelde witwassende voorzitter?

  Wanneer het in jullie kraam te pas komt zijn alle middelen geoorloofd.

  Wie zonder is werpe de eerste steen.

  Typisch het geval van wie een kuil graaft voor een ander, die tuint er zelf in.

  Te yu kraaaasi fu naki maskita na see pranga yu musu watch out nanga spikri. Spikri nomo sa djoekoe yu!


  Maak melding

 6. Zat allang in het vat dus sortu voorbeeld, al gunde ik hem deze vernedering niet, maar dat is de politiek in Suriname toch.
  Een grafdelver denkt elke dag aan de dag wanneer het zijn beurt is en troost jullie hij gaat niet zitten want zelfs ik zou dan bah Venetiaan roepen.


  Maak melding

 7. Nederland kan hier een voorbeeld aan nemen: IRT; SEBRENICA; SCHIPHOLBRAND; IRAK; AFGHANISTAN; NIEUW GUINEA; INDONESIA; HERFSKENS; DE BURGEMEESTER VAN DEN HELDER; ENZ. ENZ. ENZ.


  Maak melding

 8. Het liefst PNR…dan SPA…..de arbeider is geen moer opgeschoten….. van kwaad tot erger en nog erbij grondstoffen weggeven voor dubbeltje. E luister noh….hallo doek dat heel ding op…..te bedrieglijk ding.WEG ERMEE<!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 9. @No Du
  En DDB en veel van zijn matie zijn de figuren die niet slechts één van die zaken hebben gedan mar in de meeste gevallen AL DIE MISDADEN PLUS MISDADEN TEGEN DE MENSHEID.


  Maak melding

 10. ze proberen met alles mij de mond te snoeren maar het zal jullie niet lukken je moet van goede huizen komen wil je dat doen .nu heeft mijn nickname het gedaan ik heb geen hogeschool gehad om te weten dat het bij een naam niets uit maakt hoe je het schrijft en een nicname helemaal niet .stelletje runderen dat jullie zijn. deze regering laat wel zien dat waneer je corupt ben jij in de bak beland noem mij één corupteling van de regering bosje en dictator bouterse die in de bak zijn beland terwijl ze allemaal hebben geroofd en gestolen steekpenning gehad van balas nedam. jullie zijn een stelletje landveraders bij elkaar met pinto aan hoofd .


  Maak melding

 11. De SPA moet afrekenen met de NPS en de grootste partij worden, op de NDP na dan want dat is pas een partij.
  Dat SPA nu kan gaan scoren is omdat de arbeiders van het land moeten inzien dat de NPS andere belangen heeft.


  Maak melding

 12. Du en NEUS no spang, wij wachten zonder haat nog 29 jaar op de berechting van de Heer Desire, Delano, Bouterse.

  De DUivel heeft voormalig minister gilds geven en Nu neemt DUivel alles terug,zelf zijn zelfrespect als oude donder.

  Hij kan zichzelf weer reinigen door de jeugd op de middelbare scholen en universiteiten te vertellen waar ze ver vanaf moeten blijven, en hoe je verleidt wordt door die drugsvampieren.Geef hem lekker een sociaal-maatschappelijke taakstraf en exit met hem.


  Maak melding

 13. @2 marcel, heel progressief.alleen al het maken van straten geeft veel mensen uit het land zelf zeker voor zeker 10 jaar werk. Kinderopvang zouden ook door menskracht opgetrokken kunnen worden.Gezien dezelfde vertaalslag van de pedagogiek in nederland en suriname kan er een tijdelijke 1 op 1 culturele samenwerkingsverband met nederland worden aangegaan.Bijv.gedipl. spw ers die in nederland geen inspiratie meer kunnen opdoen, thuis zitten en op een nieuwe uitdaging wachten. Die tijdelijke samenwerking is om de kinder opvang direct professioneler op te trekken totdat we de eerst lading eigen produkt afgeleverd krijgen.Er kan nu nagedacht worden hoe er nog meer onderneemsters in de kinderopvang zich in Suriname zouden willen vestigen.
  In het kader van de rechten van het kind,kunnen er ook nu al bij WHO aandacht worden gevraagd door Surinaamse kinderen betreft hun situatie nu aangedaan door een corrupte regering, die wil dat sommige kinderen als ze oud zijn sterven zonder iets bereikt te hebben.

  Marcel zie je positiviteit brengt positieve inzichten met zich mee.De negatieven doen je alleen maar volharden in het positief denken.


  Maak melding

 14. @ 12 Du en daar gaat het bij ons Ndp ers om Jullieeeee zouuuuuuuuuudeeeennnnn afrekenen met het geboefte en nu 29 jaar later zitten de zelfde mensen die het recht zouden laten geschieden tot hun oksel in nog meer corruptie, nog meer drugs,gebruiken kinderen,laten een luchthaven lekken als een leba baskita en nog veel meer dat erger is geworden.


  Maak melding

 15. @arbeidsintensiever
  Kan je niet beter je tijd aan sollicitaties besteden? Of beschik je niet over enig talent? Weet je van je zelf dat je geen enkele kans maakt? Zelfs niet bij de vuilnis?

  Dat laatste lijkt mij nu echt iets voor jouw, zul je je bij thuis voelen. 😆


  Maak melding

 16. Mensen, gelieve op je spelling te letten. Eigenlijk boeit deze hele discussie mij niet zo. Het is dat ik hoofdzakelijk op de taalfouten let. En jullie doen het!!! Doe dus wat aan je spelling en grammatica in plaats van elkaar te beledigen en af te zeiken. Schaam je!!!
  En “neus”, om maar met jou te beginnen:
  Als @arbeidsintensiever bij HET HET HET HET HET vuilnis hoort, (is HET VUILNIS !!!), waar hoor jij dan thuis met je “DE DE DE DE DE DE vuilnis”? Denk daar maar eens over na?!
  Ook voor jou geldt:
  Te yu kraaaasi fu naki maskita na see pranga yu musu watch out nanga spikri. Spikri nomo sa djoekoe yu!

  SmartAss!!


  Maak melding

 17. 07-05-2009

  Wat!!!! rechtstaat funktioneert! De veroordeling van een jaar gevangenisstraf van oud-minister Siegfried Gilds van Justitie & Politie is een farce.

  “Volstrekt ongeloofwaardig. De uitslag van strafoplegging heeft geen enkele juridische waarde.” Gilds behoeft ook geen dag de cel in.

  De veroordeling van een jaar gevangenisstraf is een formaliteit.

  Oud-minister Siegfried Gilds van Justitie & Politie heeft al te kennen gegeven hoger beroep aan te tekenen.

  Na hoger beroep staat alleen nog beroep in cassatie bij de Hoge Raad open. Gilds wordt tijdens de behandeling van het hoger beroep vrijgesproken of tijdens de cassatie voor gebrek aan bewijs of zoek geraakte stukken uit het strafdossier dan wel om een vormfout.

  Het is ook vrij aannemelijk dat het Nieuw-Front-Plus politiek spel net zo lang door gespeeld zal worden voor dat er uiteindelijk vrijspraak wordt geveld tot aan de verkiezingen van 2010 toe.

  De strafoplegging is een vooringenomen doctrine verfijnde vorm van Politieke correctheid van de overeenstemming van de klassenjustitie c.q. politiek corrupte Nieuw-Front-Plus idealen”. De doctrine is een van de houdingen die leidt tot het ontslag van strafvervolging van (ex)minister Siegfried Gilds van Justitie & Politie tijdens de behandeling van het hoger beroep.

  Het is “de bedoeling van de Nieuw-Front-Plus regering Venetiaan middels de in werkingstelling van de tijdelijke inofficieel veroordeling c.q. inopportuur rechtzaak van Gilds primair naar de aanloop van de verkiezingen in 2010. Nieuw-Front-Plus coalitie denkt het Surinaams volk,electoraat/ zwevers in te palmen en zo op het verkeerde been te kunnen zetten om zodoende de werkelijkheid in optimaforma klasse justitie in de totalitaire staat rep.Suriname met de rechterlijke macht in gijzeling.

  Waarom zou de voor de handliggende uiteindelijke uitspraak van de ene minister van Justitie & Politie die zonder kleerscheuren er vanaf gekomen is in de wit was zaak c.q. “banden onderhoud” met een crimineel (organisatie), anders verlopen dan voor de andere minister van Justitie & Politie die om en bij voor een en de zelfde vergrijp wordt verdacht. Dejavu, klasse justitie viert hoogtij in rep. Suriname: http://dossiersantohki.blogspot.com/
  Patriot!.


  Maak melding

 18. Beste eminentie, dit filosofisch, psychologisch proloog is bedoeld om u een hart onder de riem te steken!
  Niemand en ook niemand heeft het recht een ander ongestraft te verraden dan wel valselijk te beschuldigen.
  Zelfs je ergste vijanden hoor je niet te verraden danwel valselijk beschuldigen.
  Het is primair puur om het verraad dat er gepleegd is dat onder geen geding goed te praten valt. Het verraad staat centraal, en dient veroordeeld te worden.

  Geachte heer Siegfried Gilds, ik vind het heel triest dat een familie lid u dit aangedaan heeft.
  Kortom ik vind uw neef de in Nederland, veroordeelde drugshandelaar Andy Groenewoud gewoonweg een lafaard.
  Wat uw neef Andy Groenewoud u heeft geflikt is gewoonweg laf. Dat doe je een mede criminele opponent, vriend, concurrent, kennis, compagnon niet eens aan. Laatstaan een familie lid i.h.b. vooral eentje met zo een gerespecteerd zeer hoog geplaatste politieke functie.
  Uw neef Andy is mischien een lafbek maar toch niet gek om te weten in welke precaire situatie zijn oom zich bevind.

  Ik vind persoonlijk dat u en de rest van uw familie de banden met zo een ongevoelige egoïstische gewetenloze narcistische criminele neefje gewoon weg moet verbreken.
  Temeer uw positie als Oud-minister van Justitie & Politie en vooral omdat u aan de wieg hebt gestaan van het beladen, omstreden 8 december proces om als onbevlekte moraal ridder met tien schone vingers, koste wat het kost het 8dec.proces te laten plaats vinden.
  Ik kan mij enigzins zo een benadering en gesprek van uw neef naar uw persoon als oom met zo een belangrijke positie voorstellen.
  Suggestief: Neef Andy benadert u en heeft u overtuigd met zijn mooie investerings plannen in Suriname.
  Het is Andy na meerdere gesprekken toch gelukt u over te halen zijn belangen, investments te behartigen.

  Volgens het Openbaar Ministerie had u hand en spandiensten verleend aan de in Nederland veroordeelde drugshandelaar Andy Groenewoud. Volgens u heeft u alleen maar in goed vertrouwen deze neef willen helpen. Andy Groenewoud liet zich in Suriname vertegenwoordigen door u als oom Siegfried Gilds bij de aankoop van onroerend goed.

  Sugestief: Ik hoor u helemaal als verstandige/verantwoordelijke oom zeggen: Luister no jongen ik zie dat je bloeit, gloeit van energie en enthousiasme. Laat mij jou dit zeggen, de plannen in je hoofd die je wilt uitvoeren in Suriname zou ik niet uit jou hoofd kunnen praten.
  Ik als jou oompie wil je de ellende besparen van de geboeftes die hier in Suriname vertoeven.
  Ik zal je behoeden alleen ter voorkoming dat je niet met de verkeerde mensen/boeventuig, oplichters in zee behoeft te gaan.

  En ik zal met tegenzin je zaken goed, adequaat behartigen. En alleen uit respect voor je moeder/vader om dat je de zoon bent van mijn zus/broer-neef/nicht. En je behoeft mij geen verhaaltjes te komen vertellen hoe je aan dat geld bent gekomen. Laten we elkaar geen mietjes noemen, je kent mijn functie toch! Een grapje van oompie; ik zou dat geld eigenlijk ook in beslag kunnen nemen! hahahaha hihihihi oompie ju e miki grap jere, je hebt gevoel voor humor oompie.

  Door de mensenkennis die ik bezit zowel over induviduen van de bovenwereld als individuen van de onderwereld! Weet ik zeker dat u niet bij de eerste de beste meeting over de investerings plannen van uw neef Andy gelijk overstag bent gegaan. Omdat u uw vraagtekens en bedenkingen had, een voorzichtig mens telt voor twee, ook mede door uw functie als belangrijke politieke ambtsdrager in de samenleving.

  Beste eminentie als ik uw neef was en ik had u als oom met zo een belangrijke positie en had u kunnen overhalen om u voor mijn karretje te spannen, dan had ik u nooit en te nimmer verraden of belast met valselijk beschuldigingen. Primair gezien was geen enkele precaire omstandigheid van zowel de bovenwereld als de onderwereld waar uw neef zich in mocht verkeren een excuus u zo te bekladden en u te beroven van al uw ‘onbevlekte’ dienst jaren van politieman tot de een na hoogste functie in het land.

  Als ik in dezelfde precaire positie als uw neef Andy zat (letterlijk & figuurlijk)o.a. dat hij in de kraag was gevat door de Nederlandse justitie/fiscus, dan had ik geen belastende verklaringen tegen u afgelegd nooit en te nimmer had ik uw goede naam genoemd never, never, never nooit!

  Uw opponent Desire Delano Bouterse is zelfs meerdere malen slachtoffer van veraad alsmede valselijke beschuldigingen geweest.
  Hij gaat gebukt onder het synoniem (hoog)verraad/ valse beschuldigingen.
  Hopende op enig menselijk begrip uwerzijds omtrent de geïrriteerde uitspattingen op sommige beladen momenten in het turbulente leven van uw politieke opponent.

  Omdat u nu ook het pad bewandeld hebt waar er op uw weg een rode loper van verraad en of (valse) beschuldiging voor uw voeten werd gelegd. Door ondervinding weet u nu tenminste hoe de vork in de steel zit en waar de schoen knelt ook van (uw politieke oponent-en)een ander. Sji na bri bi! Lay ati moro soro!

  De NDP-Mega-Combinatie aanhangers, sympathisanten zijn niet rancuneus daarom wens ik u het allerbeste in uw geestesgesteldheid, wijsheid & gezondheid en alhoewel succes gegarandeerd is toch nog mijn zeer gemeende succes in uw hogerberoep case toegewenst alsmede een welgemeende rustperiode.

  Ik zou het er van nemen voor u en uw gezin en overige waarachtige dierbare familie leden! Laat Andy maar aan de onderwereld over, die weten wel raad met verraders. De onderwereld neemt Andy voor hun rekening, die hebben zo hun eigen wetten en regelgeving!

  Andy krijgt de rekening nog van de onderwereld gepresenteerd. In het deliquenten-crimineeljargon- zijn er twee antiwetten/ vergrijpen, die niet overschreden mag worden. Dat zijn verkrachting, incest, kinderporno- kindermisbruik en last but not least verraders/verraders/verraders!
  http://www.vn.nl/Verhalen/Dossiers/Crime/ArtikelCrime/HetProbleemKroongetuige.htm

  We zijn eerst mensen dan rechters/beulen!
  Patriot!


  Maak melding

 19. @ demagoog op nummer5. Nee inderdaad niemand heeft het recht ja, om een andere te veraden en valselijk te beschuldigen.het probleem van jou is dat voor één persoon dit niet geld,iemand die mensen heeft beschuldig van tegen coup iemand die zijn beste strijd makker roy horp heeft om laten brengen allemaal niet waar zeker kapitein fernandes iemand die onze volk heeft verraden om samen met het buitenland suriname in zijn ontwikkeling heeft achteruit gezet onze munt heeft doen devaluweren dit zuig niet uit mijn duim het zijn allemaal feiten die controleerbaar zijn , je hebt het over andy vergeet de zoon van bouterse niet en vergeet één van de hoogste man van militaire regime niet, die voor de hele wereld in de boeien werd geslagen boereveen .het is makkelijk om de vuile was van een andere buiten te hangen maar jou eigen vuile was daar mag niet wat over zeggen wat meneer denkt dat hij alles beter weet dan een ander .die demagogische cd van jou moet je verkopen in ocer en aan de aanhang hier .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.