Jaar cel voor Surinaamse ex-minister van Justitie

31

PARAMARIBO, 5 mei – Oud-minister Siegfried Gilds van Justitie & Politie is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Volgens de rechter heeft Gilds zich schuldig gemaakt aan witwaspraktijken. Ook heeft hij getracht een getuige om te praten. Gilds blijft op vrije voeten.

De rechter heeft geen onmiddellijke gevangenneming gelast. “We gaan in hoger beroep. Ik ga er vanuit dat ik onschuldig ben. We hebben alle beschuldigingen weerlegd”, zegt Gilds. Toch heeft de rechter schuld vastgesteld. Alleen deelname aan een criminele organisatie is niet bewezen. Het vonnis schijnt geen directe te hebben in politieke zin. Gilds blijft leider van coalitiepartij SPA.

Ook binnen het Nieuw Front verandert er niets. “De uitspraak heeft geen gevolgen voor de samenwerking. Zolang SPA dat wil is er geen probleem. Ik vind het jammer voor Gilds. Ik verkeerde ook in zo‘n situatie, maar gelukkig heeft de rechter mij vrijgesproken”, zegt parlementsvoorzitter Paul Somohardjo. Net als Gilds moest hij vroegtijdig aftreden als minister. In 2003 werd Somohardjo veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke celstraf wegens een zedenmisdrijf.

31 REACTIES

 1. Jaja die man is mislukt als politicus. REDE: Hij had een COMMISSIE moeten samenstellen om zijn praktijken veilig te kunnen stellen.

  JIJ WEET WEL LIEG EN BEDRIEG SYSTEEM >>>JIJ WEET TOCH>>>Opa RO …Tjandertaktaky…Somo tjikri-tjikri…mi e bi’ghi Pres..wij hebben geen lokatie.(daarom STADSHART als tjikri-tjikri hol… ruimtelijke ordening)mi-boi…wil jij niet mislukken als politicus…lieg..bedrieg.

  WEER GEHUURD VOOR 3000 USD bij de fam. Tjon Kiem Pakkers.


  Maak melding

 2. Is dit klasse justitie? Ok je bent pas schuldig als je schuldig wordt bevonden. Maar Gilds is volgens mij wel degelijk schuldig. Iemand van zijn niveau en specifiek als minister, die moet kunnen beoordelen en oordelen, had vanuit zijn kennis en ervarig wel degelijk een mening moeten hebben over de miljoenen die zijn neef die gezien zijn opleiding en werk never nooit dit bedrag kan ophoesten om zaken te drijven. Gilds had daardoor ook vragen aan zijn neef kunnen stellen “boi pé joe finie a monie disie want a no kang dat joe abie so menie monie if mi loekoe sortoe wroko joe e doe”. Neen Gilds is schuldig aan witwassen hoe je het draait of keert hij is schuldig. Want volgens mij heeft hij ook heel goed kunnen genieten van de vele euro’s.


  Maak melding

 3. Leiden 5 mei

  Dit is nu typisch een sterk staaltje front politiek. Dhr. Gilds is schuldig bevonden. De straf is veels te licht. De aanklager ook lid van de coalitie heeft dit bewerkstelligd met zijn eis. De rechter ook van de coalitie heeft dit vonnis bekrachtigd. Paul heeft niet het recht als parlementsvoorzitter om in het openbaar uitspraken te gaan doen over Gilds en zijn eigen strafrechtelijke verleden. Paul mocht gezien zijn strafblad en zijn criminele achterban lees organisatie, constitutioneel gezien nooit worden beedigd. Dat mag niet.
  Ik vind vervroegde verkiezingen op zijn plaats. De NDP zal met zijn mensen zeker niet zo handelen of zijn.
  Wat betreft het hoger beroep vrijspraak is de uitspraak. Omdat de bewezen verklaarde feiten de strafbare feiten niet bewijzen.
  Vrijspraak dient er te volgen.
  Mr. Drs Roy Siwpersad
  Jaihint @hotmail .com


  Maak melding

 4. peppi en kokki in tikki-takkaland. Met zulke voorbeeldige politieke bestuurders is het geen wonder dat de surinaamse jeugd elke kans aangrijpt om snel uit de ellende te komen. Jammer dat de kansen die ze aangrijpen (bolletje slik)hun verder van huis brengt


  Maak melding

 5. 1 jaar cel!!! betrekkelijk weinig voor een politicus/ambtenaar die in functie notabene voorzitter is van een socialistische!?! partij zulke misdrijven heeft gepleegd!!!

  deze uitspraak heeft een voor en nadeel, ambtsmisbruikende politici worden nu in Suriname eindelijk aangepakt al is het lichtjes maar het bewijst opnieuw dat corruptie nog weeldig tiert in Suriname!

  aanpassing van de oude koloniale wetgeving blijkt steeds meer een must geen noodzaak meer!
  oprichting van een volwaardige fiscale garde (financiële politie) zoals de italiaanse guardia di finanza die zich richt op zulke

  overtredingen/misdrijven zou een grote stap voorwaarst betekenen tevens werkgelegenheid creeren!


  Maak melding

 6. grote schande ,en dan is deze man leider van een politieke partij,,hahahaha een lachertje dit soort lui helpen suriname naar de KLOTEN.
  …en dan die pa ih somohardjo …een zeden misdrijf is een ernstige zaak wat doet zo iemand in de politiek GA TOCH EEN TOKO BEGINNEN,EN NEEM LEUKE JAVAANSE CHICKIES IN DIENST,VREET LEKKER VEEL SOATO EN PITJAL…SCANDELOUSE PEOPLE SHAME ON YOU PUNK M….RF…ERS….I YERE


  Maak melding

 7. Wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in!

  Boontje komt om zijn loontje!

  Er zullen meer volgen nadeze die verbittert zijn en vol rancune zitten !

  Wie is nu de lachende derde?

  Wie het laatst lacht lacht het best!

  Lang leve de rechtstaat!

  Link,
  Minister Siegfried Gilds: verdachten ‘8decembermoorden’ komen er niet vrij uit.

  http://www.dbsuriname.com/archief/nat/2004/dec04/09-12-04/Nat_Minister%20Siegfried%20Gilds%20Verdachten%208%20decembermoorden%20komen%20er%20niet%20vrij%20uit.asp

  Suma bin biti yu? Suma bin skopu yu?

  RaRa, wie volgt?

  Dit is het werk van het karma !

  Niemand ontloopt zijn staf!

  Wie straf verdient krijgt onherroepelijk zijn verdiende straf!

  Wie geen straf verdient zal het ook niet krijgen.

  A wansi fa yu é barbari á no go kisi strafu!

  Nieuw-Front-Plus, á betre un tiki un kostbare tin fu du bun sani gi á kondre naga ing pipel.

  No wan fu ding verdachten fu 8dec. no é verdien strafu & no wan fu din o go kisi strafu!
  Un krufing bun ini un tong-tong!

  Mi no taki dati no wan sma no go kisi strafu ini a 8dec. tori, ma no o go de wan fu din 25 verdachten. Un sa teki un ai luku!, su ma o go pai éde?

  Takru mofo wa wan no é tjari moesje go na Parijs!

  A no un wa wan abi bigi sma na ini un oso! (chiem todo nanga chiem sneki)

  Bouta GADO DE YU FESI MAN & á gros fu á Sranan pipel kenapu na yu baka!

  KARMA, KARMA,KARMA, KARMA,KARMA!
  El Commandante, power!

  Patriot!
  ps.
  Het waren niet, maar het zijn donkere dagen voor gilds & de overige Nieuw-Front-Plus Coalitie!


  Maak melding

 8. idioot moet wij jou reaktie zien als de zoveelste domgelul of als een dreiging, ik denk dat jij bezig ben jou eigen kuil te graven en dat van de ndp en de daders van 8 dec. niemand ontloopt zijn straf een terechte vastsstelling van jou. laat god buiten dit god bemoeid niet want de god waar ik in geloof zal nooit de kant kiezen van een brute moordenaar die zijn eigen soort voor behoud van macht op zeer beestachtige manier dood .


  Maak melding

 9. “Jaar cel voor Surinaamse ex-minister van Justitie”

  gilds je bent niet de eerste Fronter en zal ook niet de laatste zijn, je collega’s fronters horen allemaal achter slot en grendel, time will come, mark my words. Als de Surinamers achter komen wat voor een bende jullie van het land hebben gemaakt, zullen jullie allemaal bij Boma aankloppen om in het gevang gezet te worden, want daarbuiten zal het onveilig zijn.


  Maak melding

 10. Oh my G.. een suri mini ster in de gevangenis, dus wereldnieuws. effe waterkant googlen en wat blijkt “things never change”. Weet iemand wanneer de volgende kiezingen worden gehouden? Ik woon nl in een dorp,geen tv, zelden internet:ziggo! alvast bedankt


  Maak melding

 11. Jullie hebben gelijk. Gilds had 5 jaar of meer moeten krijgen. En bij pedo’s alle 11 vingers afhakken, en bij DDB ?? Ja dat gaat mijn fantasie te boven. Dat moet zo iets afgrijzelijks worden.


  Maak melding

 12. Huisarrest is beter en geeft dan ook een signaal af van hoe je oude politici moet benaderen zonder rancune.
  Ik gun de man geen cel, fout is fout, maar gezien zijn verdienste is huissarrest ook goed,toch haters??
  De man heeft ook familie dus denk daar ook aan, en mi sabi san mi e takki.


  Maak melding

 13. Wat is het verschil tussen die ondro gron tori van minister Santhoki van Justitie & Politie & (ex)minister Siegfried Gilds van Justitie & Politie.

  De één wordt vrij gesproken van witwas praktijken in tegen stelling tot de ander die wel veroordeeld wordt voor wit was praktijken!

  é fu brafu á no fu yu no spiti go na ini!

  é fu obia á no fu yu no bari djébré!

  Patriot!


  Maak melding

 14. @RMD.Leider

  Nu jullie merken dat de waarheidscommissie niet gaan werken gaan jullie nu maar voor huisarrest?

  Lijkt mij geen optie. Gewoon Boma met droge, oude puntjes die de scholieren niet meer lusten.


  Maak melding

 15. heellaas pindakaas,Gils als voorbeeld voor de maatschappij had je niet eens eraan moeten denken veel geld in zakken aan te nemen.Zie maar de straten in paramaribo,vol met zwarte ondernemers die pitjes verkopen.

  Voor dat de mensen stront aan de knikker hebben, moet je zien hoe zij zich zonder verantwoordelijk blij maken met drugsgeld.Ze dansen soms 3 dagen, ze willen niet meer werken voor de maatschappij, ze kopen dure kleren,gaan vaker op vakantie, hebben pistolen om het drugsgeld te beschermen,ze maken mensen in hun omgeving afhankelijk van hun malafide praktijken,ze halen grotere drugsbenden naar Su en zo kunnen jullie om je heen kijken in SU en NED en vul gerust aan welke mistanden je ziet van mensen in de drugs.Gils had neef moeten bang maken zodat Gils niet de ruimte had gehad het geld in zijn handpalm te ontvangen.

  Okee, bandje om de enkel van gils en thuis straf uitzitten.1 keer in de week moet hij op scholen gaan vertellen aan de jeugd op de middelbare scholen,universiteiten hoe het is gekomen dat hij als politie functionaris niets wist het gebeuren en over het trekken van koffers op schiphol.

  neus en du krijgen van mij een pistool die gaan bouters doodschieten,jullie dienen dan als matras in de kist van DELANO,DESIRE, BOUTERSE en worden zo levend begraven met de dode BOUTERSE. Neus is dit een mooie scenario.


  Maak melding

 16. Ik ga voor het humane en toch ben ik geen fan van Gids, dus wat heeft dat met waarheidscommissie te maken.
  Gilds doet zichzelf te kort door te zwijgen over misstanden waar hih van op de hoogte is en dat is jammer.
  Maar hij zal ook geen dag zitten, waar wij voor moeten oppassen is dat als Gilds onverwachts komt te overlijden de SPA achterban groter dan de NPS zal worden.
  Leven en laat leven, so be it.


  Maak melding

 17. “neus en du krijgen van mij een pistool die gaan bouters doodschieten,”

  Niet doen aub, onstabiele mensen zoals neus en domme du schieten zichzelf zo overhoop, en dat wil je niet op je geweten hebben.


  Maak melding

 18. Niemand en dan ook niemand van de regering in
  Su.heeft schone handen.En wat de milioenen betreft van neefje gils;die zijn net zo ver- kregen als die van de al die andere andere milionairs in Su.


  Maak melding

 19. gilds en somo moeten gestenigd worden. Het zijn vieze smerige lieden en moeten de voorbeeld zijn voor het land. OPROTTEN

  patriot

  IK DENK DAT IK MIJN OUDE BIJBEL….. OUDE TESTAMENT WEER UIT DE KAST HAAL.

  DAN KAN IK DEZE BOEVEN TOT ORDE ROEPEN…HEEL FRONT…. paipai..schurken liegers en bedriegers moet men hard aanpakken.


  Maak melding

 20. @ 24 bedankt voor de waarchuwing.Ik zal het doden voortaan aan DU en NEUS overlaten en zal ze niets toereiken om sneller de hand aan zichzelf te slaan.Thanks Na mi


  Maak melding

 21. Er wonen genoeg hardwerkende oprechte mensen in Sur. en het beste voorhebben met anderen, maar het dubbele moraal en cynisme van onze bewindvoerders bezorgen ons een slechte naam.
  Heel jammer.
  Er zal een dag komen van bezinning…….en zal men krijgen wat men toekomt…………..


  Maak melding

 22. you can take de man out of gutter,but you can’t take the gutter out of the man! dit geld voor de aanhang van de ndp en moordenaar bouterse.@ nummer 29 je maakt een hele grote fout zoals jullie allemaal hoor de hele aanhang . hoe kan jij mij en neus vergelijken met twee moordenaars terwijl jullie het hier opnemen voor surinaams grootste massamoordenaar D. bouterse . als jullie goed kunnen lezen dan kan je overal lezen dat ik altijd hebt gezegt dat het recht zijn beloopt moet hebben maar het probleem met jullie is dat het voor iedereen geld behalve voor bouterse hoe kan je met mensen een discussie voeren die vinden dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn daden en misdaden en dat hij of zijn voor een rechter moet komen maar bouterse niet.jullie zijn een stelletje draikonten los lopende vee kleinzielige mensen zonder hersenen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.