Tuberculose steekt weer de kop op in Suriname

5

PARAMARIBO, 21 mrt – Tuberculose of TB wordt bij steeds meer mensen vastgesteld na decennia van relatieve rust. Dit meldt het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG. Jaarlijks worden tientallen nieuwe gevallen geregistreerd. Het aantal dodelijke slachtoffers komt weliswaar niet boven de tien uit elk jaar.

In dat opzicht scoort HIV/Aids aanmerkelijk hoger. Komt nog bij kijken dat veel HIV besmette personen TB oplopen. “De twee ziektes schijnen hand in hand te gaan”, zegt BOG-topfunctionaris Wim Bakker. Dat is dan juist een uiterst riskante alliantie. Het aantal TB-gevallen kan snel gaan toenemen. Het aantal HIV/Aids gevallen stijgt namelijk in razend tempo.

Dat betekent dat dan ook de kans op besmetting met TB snel groter wordt. “Slechts zo’n tien procent van de bevolking is nu ziek. Maar dat kan snel oplopen als HIV- besmette personen ook TB ontwikkelen”, aldus Bakker. Behandelen wordt dan een uiterst moeilijke onderneming en in de meeste gevallen sterft de patiënt. Andere risicofactoren zijn het toerisme en de instroom van buitenlandse arbeiders.

5 REACTIES

 1. het wordt steeds moeilijker met de volksgezondheid in suriname/tropen

  b.o.g heeft aan de bel getrokken,wat nu
  10% op een bevolking van nog geen half miljoen,dit is een opkomende epidemie


  Maak melding

 2. Er is dus een verband tussen het stijgende aantal HIV geinfecteerden en de stijging van het aantal tbc besmettingen, volgens dr. Bakker. Een HIV geinfecteerde die tbc heeft opgelopen, kan dus een gezond persoon besmetten met tbc bacillen. Is het dan ook mogelijk dat tegelijk met de tbc besmetting ook het HIV virus door de HIV geinfecteerde op de gezonde persoon kan worden overgedragen? Bakker noemt het toerisme en buitenlandse arbeiders als andere risicofactoren. Is het BOG dan onvoldoende alert geweest?


  Maak melding

 3. Lieve mensen ik verzoek iedereen dit ding zwaar serieus te nemen, voor je het weet ben je gewoon weg door deze ziekte, het is besmettelijk via de longen, als je de lucht van een besmet iemand inademt ….ben je ook besmet….iedereen moet zich laten nakijken, de regering moet iedereen verplicht oproepen.
  Ik vind dit maar doodeng.


  Maak melding

 4. Lekkere boel zeg!!
  Na de vacantie terug met TBC waarvan nederlandse artsen de symtomen niet herkennen!
  Zouden ze de symtomen van dengue wel herkennen?!
  Hoogswaarschijnlijk ook niet!


  Maak melding

 5. Hoe kan een tbc diagnose zo lang op zich laten wachten…! ik ben niet te spreken over de zorg voor een familielid van mij die sinds begin dit jaar ligt in s’landshospitaal – inmiddels overgeplaatst in AZ….!
  Is het omdat zij minvermogend is, is het omdat de ziekenhuizen bijna failliet zijn..maar het komt zo op mij over alsof zij nu doodziek ligt met een long-en hersenvliesonsteking door verwaarlozing en het op zich laten wachten van de juist diagnose!!!!!!!!!!
  Ik ben heel verdrietig dat het zo is en hoop van harte dat dit niemand anders overkomt!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.