dinsdag, november 28, 2023
HomeOnderwerpenNatuurSuriname schoon achterlaten plicht multinational

Suriname schoon achterlaten plicht multinational

-

- Advertisement -

PARAMARIBO, 26 feb – Multinationals zijn moreel verplicht Suriname schoon achter te laten. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Vertrekken zonder de gemaakte milieurommel op te ruimen, is er niet bij. Billiton behoort dat te weten.

Van de maatschappij wordt dan ook niet anders dan een keurige houding verwacht. “Al zouden we helemaal geen regels hebben en niet opletten, deze bedrijven moeten zich houden aan internationale milieuafspraken”, zegt Rusland. Dat in de exploitatieovereenkomst geen milieuhoofdstuk zit, is dan ook geen punt. Rusland denkt niet dat Billiton zich internationaal te kijk wil zetten.

Toch wordt niets aan toeval overgelaten. Nu het bedrijf op vertrek staat, wordt druk onderhandeld over met name het milieu. De oude mijngebieden zullen op zijn minst een herstelbeurt moeten ondergaan. Voorlopig is nog weinig te merken van eventuele initiatieven. Billiton wil reeds in 2010 vertrekken. Of er voldoende tijd is om de duurzame maatregelen te treffen, is maar de vraag.

- Advertisement -


opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

- Advertisement -
Does Travel & Cadushi Tours
9 REACTIES
 1. Ja dat maar de ene kant van de medaille, bij het sluiten van een overeenkomst moet men ook als die soort zaken zwart op wit zetten dan zitten wij nu niet met de gebakken peren. Veel hoef je niet meer te verwachten heer minister, dit moet je heel, heel lang geleden hebben aangekaart.


  Maak melding

 2. Het schijnt dat de minister Rusland niet weet hoe de multinationals zich gedragen,die geven schijt aan wat er gezegd wordt.De enige manier deze bedrijven aan te gaan is met organisaties als Green Peace,daar wordt het heel wat anders ze zijn echt bang voor slechte publiciteit. Dit bedrijf is toch een Nederlands bedrijf waarom kan men niet de Nederlandse autoriteiten onder druk zetten,dat Biliton voor dat dit bedrijf weg gaat haar troep die ze gemaakt hebben opruimen.


  Maak melding

 3. Als ik Gregory was zou ik snel bevel tot opruimen aan Billiton betekenen, waarin staat dat de Staat de tegoeden voor opruiming als onderpand wil zolang er niet is opgeruimd. Indien dat niet gaat en er niet wordt gereageerd gelijk tot beslaglegging overgaan. Wegens het schenden van internationale gedragsnormen v.w.b. milieu delicten. Volgens mij is er genoeg jurisprudentie hiervoor. Shell/Sachalin, Exxon, BP etc.. etc..
  keihard aanpakken die multinationals anders lachen ze je alleen maar uit.


  Maak melding

 4. Milieuwetten maken om Suriname en Surinaamse bevolking te beschermen is ook een plicht van de Surinaamse overheid.
  Sancties opleggen tegen milieuverontreiniging is ook een plicht (WED).
  Handhaving van de milieuwetgeving is ook een plicht.

  De bevolking informeren over de gevolgen van milieuvervuiling is ook een plicht (informatieplicht), zowel voor de overheid als voor de multinational.

  De multinational is verplicht om de overheid te informeren, en de overheid is verplicht het volk te informeren over de gevaren voor de volksgezondheid. De overheid is verplicht onderzoekingen te laten verrichten, (onderzoeksplicht).

  Daarnaast is de overheid verplicht om deskundigen op dit gebied in te huren in plaats van maar wat aan te modderen; met alle gevolgen van dien voor de volksgezondheid.
  Milieueffectrapportages laten maken door milieudeskundigen is ook een plicht.


  Maak melding

 5. wat nou ??? schoonmaken ??? door billiton???? laat me lachen !!!! ga kijken aan de waterkant !!! en in de trensen in paramaribo !!! ga kijken in heeeeel paramaribo !!! vuil??? petflessen??? neee mang niet bij ons in de buurt,!!!1 ga wandelen in het bos ! kijk zelfs daar nassi bakjes !!! ga kijken in galibie !! over een paar jaar komt een karret schildpad met een petfles in de bek eieren leggen ,
  lieve lieve , surinamers , houd je klep en ga eerst opruimen !!!! en dan mag je billiton ergens op aan spreken !!! ja dat is van een anderen orde ik weet het ! maaaaar wat doe je met de illegale goud zoekers die het hele milieu verzieken , kan zo maar ,,,, toch ?????
  mattie!


  Maak melding

 6. He Gregory er is in de tijd een overeenkomst getekend en ik hoop voor jou en degene die de overeenkomsten toendertijd bekrachtigd hebben dit ook in hun verdrag zal hebben gedaan anders zit je nu met de gebakken peren en een les voor jullie, omdat er tegenwoordig over niks anders dan multinationals gesproken wordt. Hou rekening mee er heerst een kredietcrisis ter herrinnering.

  Tang Boeng


  Maak melding

 7. Jammer dat ik na een hele tijd geen berichten gelezen heb toch hierop wil reageren,Suriname schoon achterlaten, De regering of overheden hebben zich over dit onderwerp nooit bekommerd.In Suriname tijdens het mil.regime stelde een van de strijders voor de stad schoon te houden, er werd gebezemd en het was een must, maar dat vuil en die troep die moest verwerkt worden en dat gebeurde niet, Men moet verder denken,men moet ook zorgen dat er vuil verbrandings installateies gebouwd worden en ook die troep die uit de welvaart landen naar Suriname wordt geimporteerd verwerkt wordt en niet opgestapeld worden, het kost miljoenen en daar begint men niet aan alle troep en autowrakken e.d. die moet men gaan verwerken de grote jongens die SU vervuild hebben vertrekken.
  Ossie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES