Suriname pikt Franse acties op grensrivier niet

13

PARAMARIBO, 26 feb – Suriname laat de Franse politieacties op de Marowijne niet zonder meer over zich heen gaan. Minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken heeft functionarissen gedirigeerd naar buurland Frans Guyana. Onder meer is gesproken over het in beslag nemen van bootladingen.

Vooral vaten brandstof schijnen in de aandacht te trekken van de gendarmerie. Volgens de Fransen gebeurt dat om het eigen milieu te beschermen. De illegale goudwinning in Frans Guyana neemt veel brandstof af voor onder meer transport. De boten worden aangehouden aan de Franse zijde van de rivier. Suriname vindt de Franse houding niet bepaald redelijk.

Dat si ook duidelijk gemaakt tijdens besprekingen in Frans Guyana. Onder meer is aangegeven dat vanwege de loop van de vaargeul in de Marowijnerivier de tribale volkeren aan beide zijden varen. “Dus mag er niet vanuit worden gegaan dat boten met lading bestemd zijn voor de bevoorrading van illegale goudwinning op Frans grondgebied”, stelt Buitenlandse Zaken.


13 REACTIES

 1. Tante Lieg-ja, waar hebben wij in konkreto de beschikking over om deze Europese gigant ook maar enigszins van repliek te kunnen dienen?

  In het bos geldt nou eenmaal het recht van de sterkste.

  The France knows everything about our firepower.


  Maak melding

 2. Geen nood, we hebben 3 helicopters uit India om het op te nemen uit Frankrijk.

  Eigenlijk waren ze gekocht voor het uitstrooien van verkiezingspamfletten maar nood breekt wet.


  Maak melding

 3. Stuur dan maar een paar fregatten? (lach) om de grens mede te helpen bewaken.Want eerlijk moet je ook zijn, een groot deel van de brandstof gaat naar de Franse kant en dat weet haast een ieder.


  Maak melding

 4. Men mag niet hosselen…gewoon bij de grensrivier blijven staan en wachten totdat Sinterklaas met zijn cadeau’tje komt….enkele Chinezen daar op Frans grondgebied…wat wil jij op Su. grondgebied hangen de winkels haast in het water…die mannen(frans) zien dat de euro’s zwemmen en vliegen over het water….dus die mannen beschermen het land(frans) met hand en tand….HOSSEL.

  De vraag is ..waarvan moeten de mensen in en rond Albina leven….van Frans zijn/haar poeplucht…of andere shit.
  Die Frans moet uitkijken anders worden alle dorpelingen in en rond Albina….asielzoeker…..gevolg FRANS zijn natio.


  Maak melding

 5. In Suriname en bij god (met kleinletter),is alles mogelijk maar bij de Fransen niet!!!!!!Als Suriname alles oogluikend toestaat wat de Grote God verboden heeft en zelfs hun eigen Grondwet niet kennen of respecteren,hoe willen ze dan serieus genomen worden??????Ik zou willen zeggen,Suriname maak eerst je huiswerk en dan PROBEREN de anderen de lessen te leren.


  Maak melding

 6. Ach weer zo’n actie van onze nutteloze bestuurders. Als Brunsie niet in actie was gekomen had tokkie een verdrag met de Fransen getekend zodat ze zelfs op Surinaams grondgebied arresties mochten verrichten.

  Wie neemt deze Surinaamse sellouts nog serieus in ieder geval de gendarmes niet.


  Maak melding

 7. het leuke aan sommigen hun reaktie is dat zij het verleden vergeten waneer het ze uitkomt en ook oppakken waneer het ze goed uitkomt.in het verleden hadden we een zogenaamde sterke (leider) die voor meer als 100 miljoen aan wapens heeft gekocht op zijn eigen volk te onderdrukken en ongewapende vrouwen en kinderen laten afslachten die heeft nooit wat gedaan met de bezetting van onze grondgebied door guyana.dus als sommigen het over het recht van de sterkste hebben, hier heb je een goede voorbeeld.jullie geven mij iedere keer genoeg munitie om te schieten op die onzin van sommigen hier.


  Maak melding

 8. wij zien hier wie (als het oorlogstijd zou zijn) met de vijand zou collaboreren. Zijn deze mensen die het voor de Fransen opnemen Fransen of Surinamers. quelle honte. het midden van de rivier is de grens, als er aan jouw kant rotsen zijn onder het water ga je toch niet gewoon overvaren. omgekeerd doen de buren dat ook. mevrouw de minister L.K.K neemt het op voor onze eigen Surinamers en dan is het ook niet goed.


  Maak melding

 9. Dit is alweer gek gekef van een minister…waarom is de weg Par’bo-Albina nog steeds een kratersbende weg….Als de weg een behoorlijke weg was kon men exporten…maar nee I’am Gold is niet daar daarom laat die zwarten daar maar pinaren als beesten.
  Die mensen hebben niks en ook niks en nog erbij gelet op de moderne tijd dan kan men niet plotseling zielig lopen doen omdat anderen moe worden van het gehossel van onze landgenoten…MINISTER DIT PROBLEEM IS ZELF DOOR FRONT VEROORZAAKT….(PUNT).


  Maak melding

 10. Om te zien dat die R.Bukwijk een behoorlijke domoor is…in het verleden hebben zij hem op pad gestuurd om het land Economische kapot te maken en mensen te doden….Wat doet die domoor vandaag aan de dag in Chinezen handelen en Chinezen in Albina brengen om de boel daar uittebuiten….wat rest voor zijn eigen mensen….kogels van de Fransen…die Fransen hebben al genoeg gedaan.
  Zijn hele Moiwana dorpelingen zit daar in Frans Guyana is nette huizen…geen kampu maar HUIS….Toch kan die geweldige Front niet inzien dat zij behoorlijk dom en achterlijk bezig zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.