Surinaams Academisch Ziekenhuis met Leiden in zee

11

PARAMARIBO, 15 jan – Het Leids Universitair Medisch Centrum gaat nauw samenwerken met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. Het is in feite een uitbreiding van de samenwerking met de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Een win-win driehoeksverhouding en een stap dichterbij effectiever medisch onderricht in Suriname.

Het AZP moet onderdeel worden van de faculteit naar Leids voorbeeld. Door de driehoekssamenwerking kan de medische discipline nog beter geschraagd worden. “Alle zaken die we met elkaar geregeld hebben geven een goede basis voor samenwerking in de toekomst”, zegt Erik Klasen, directeur van het Leids Universiteit Medisch Centrum. Zowel medische dienstverlening als wetenschap zullen bestreken worden.

“Van alkaar profiteren mag, als je dat op een positieve manier doet. We kunnen kijken hoe we elkaar kunnen versterken en kunnen profiteren van elkaars kwaliteiten”, aldus Klasen. Door het ziekenhuis erbij te betrekken, is ook de praktijk binnen bereik. De dienstverlening kan naar een hoger niveau worden betrokken en de wetenschapsbeoefening krijgt meer vorm.


11 REACTIES

 1. En wederom hebben ze Nederland nodig het land waar de meeste Surinamers zo op afgeven.
  Als die gasten karakter hebben laten ze zich niet in het AZP behandelen.


  Maak melding

 2. Goed zo, goed idee. Je kan allerlei negatieve zaken hierover zeggen als je dat wilt. belangrijker is dat de patienten er baat bij hebben en het ziet er naar uit dat het wel het geval is/wordt.


  Maak melding

 3. Waarom niet veel eerder?
  Wij hangen onnodig de stoere Anton uit, terwijl wij die toegestoken hand heel goed kunnen gebruiken ten faveur van de natie.


  Maak melding

 4. Goed plan om de medische kennis en know how in Suriname op peil te brengen.
  En inderdaad velen geven af op Nederland, maar Suriname kan nog niet op eigen benen staan, al denken sommigen dat wel.
  Het is goed om naar volledige zelfstandigheid te streven, maar kennis en ervaring uitwisselen zal altijd nodig blijven.
  Zonder uitwisseling van kennis en ervaring krijg je alleen maar achteruitgang.
  Degene die dit betwisten moeten dan maar uit dit ziekenhuis wegblijven als ze wat mankeren.
  Dan zullen ze zelf aan den lijve ondervinden hoe het is om het zonder goede medische zorg te moeten stellen.


  Maak melding

 5. vraag die mensen die kritiek hebben wat ze voor hun eigen land doen geen ene malle moer, als we naar deze mensen moeten kijken komt het land geen moer vooruit. de mensen die willen helpen die zeiken ze af, en de mensen die het land naar de afgrond hebben geleid die worden op handen gedragen.


  Maak melding

 6. ik hoop dat ze de dokters in suriname ook bijbrengen dat het leven voorop staat en geld later komt vooral waneer het om dood of leven gaat .een ding wil nog tegen de klagers zeggen en vooral nummer 3 weet jij dat suriname voor 1980 op medische gebied en onderwijs vrij hoog stond in het caribische gebied. jullie onderschatten het negatief beeld en invloed dat deze tiran bouterse in suriname en daarbuiten heeft gehad, velen surinamers met kennis hebben hun land verlaten na 1980 en helemaal na de de december moorden want toen zijn er intellectuelen afgeslacht maar dat mag ik niet zeggen want dan trap op de zere teen van de aanhang , maar ze kunnen geen van allen mij tegen spreken met eerlijke argumenten.


  Maak melding

 7. DU, aan een kant heb je gelijk, aan de andere kant moet je eens proberen je te focussen op wat er op dit moment in Su aan de hand is. Volgens mij heb je daar geen notie van. In al jouw reacties bespeur ik een verregaande aversie tegen hetgeen er destijds gebeurd is. Zand erover. Suriname moet, in weerwil wat velen denken, alle hulp omarmen. Dat gezeur, dat koloniale verleden, dat gedonder, moet een keer afgelopen zijn. Je verstoppen in de slachtofferrol lost niets op. Kritikasters zul je altijd houden, vooral onder Surinamers. De toekomst is belangrijker. Ik zie in Su zeker vooruitgang. In mijn achterhoofd zweeft de laatste ademgang van Willem van Oranje (excuse me): Heer vergeef ze, ze weten niet wat ze doen!


  Maak melding

 8. Ik vind wel dat er steeds teggeblikt moet worden aar 1980, want het is niet eens zo lang geleden. Om die mislukte revolutie kan suriname nog niet opbouwen. Andere langen hebben eeuwen de tijd gehad zich op te bouwen en het Front heeft nog geen 10 jaar de kans gehad dit land te stabiliseren, na destructie van het boedraad van desi.


  Maak melding

 9. @blaka bakra
  ik hoop dat ik jou goed begrijp ik heb niet over de koloniale tijd ik hamer erop dat suriname na 1980 heel erg achteruit is gegaan en dat is duidelijk althans voor de mensen dat dat onder ogen willen zien , waar ik mij aan stoor is iedere keer de kritiek als er hulp van buiten komt terwijl de mensen die schuldig zijn aan de achteruitgang van ons mooie land suriname op handen worden gedragen ik ben het met jou eens dat we naar de toekomst moeten kijken , maar we mogen nooit vergeten wat er 28 jaren geleden zich heeft afgespeeld in suriname. en daar moeten alle surinamer voor waken dat die mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn
  niet nog eens aan de macht komen en als jij dat bedoel met aversie tegen het verleden. dan ben ik het met jou eens.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.