Algemene Ziektekostenverzekering Suriname in 2009

3

PARAMARIBO, 13 jan – Suriname heeft dit jaar nog een Algemene Ziektekostenverzekering, AZV. Dit zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. De kostenberekening is nog niet af en ook zorgt nogal wat bureaucratie voor de nodige vertraging.

Anders was de voorbereiding al veel meer opgeschoten. Toch is het nodige werk verzet. “Het streven is dat de uitvoering van de Algemene Ziektekostenverzekering plaatsvindt in de eerste helft van 2009. Vanwege de complexiteit van de materie heeft het ministerie te maken met een vertraging”, zegt Waterberg. Vooral de kostenberekening bezorgt nogal wat hoofdpijn.

Van het AZV wordt vooral meer efficiëntie verwacht. Nu worden miljoenen uitgegeven aan een vrij onoverzichtelijk systeem van dienstverlening. Tienduizenden worden gratis behandeld op kosten van de staat. Hun sociale status is vaak niet duidelijk. “Gewerkt wordt aan een betaalbare AZV. Dit aspect van betaalbaarheid vormt tevens een dilemma bij de voorbereiding”, aldus Waterberg. Het gaat om een zo ruim mogelijk pakket dat wel betaalbaar moet blijven.

3 REACTIES

 1. Meneer waterberg,,

  Je hebt toch geen waterhoofd,wat is nou zo moeilijk om met een calculator uit te rekenen hoeveel x 500000 personen is..Vul een bedrag aan bij die vijf honderd duizend en je hebt een totaal som wat het per maand moet op brengen.
  Wat zijn de kosten aan verpleging doctoren onderhoud ziekenhuizen enz enz enz. is dat nou zo moeilijk..
  Meneer zoek een figuur met praktijdiploma boekhouden en hij/zij rekent het binnen een kwatier uit wat de kosten zijn..
  Wel iemand die onafhankelijk is en niet partij gebonden..
  Deze kosten deel je vervolgens door die vijfhonderd duizend zielen in surbo en hebt een kosten plaatje waarbij ieder surinamer verzekerd kan zijn tegen ziekte kosten..

  Daar hoef je niet jaren over te doen en allerlei moeilijke commissies te benoemen die nooit wat oplevert en eeuweig duurt..
  We hebben in surbo geen miljoenen mensen wonen die ook nog niet geregistreerd zijn..
  Geef al die mensen een pas voor docters bezoek en verder geen bla bla..


  Maak melding

 2. Marcel30 zo slim ben je zelf niet. Je moet namelijk een optelling maken van de kosten. Bijvoorbeeld het aantal verwachte hardoperaties in de betreffende doelgroep, het aantal bevallingen en ga zo maar door. Pas als je een bedrag hebt herleid op die wijze kun je dat delen door het aantal verzekerden.
  Dus denk in het vervolg goed na voordat je commentaar levert..


  Maak melding

 3. Een ding is zeker: Waarom moet een hartoperatie oid. 30000 euro kosten. De salarissen van de doktoren en verpleegers reizen de pan uit. Zo ook met de kosten van geneesmiddelen.

  De zorg moet eigenlijk geen commercieel, maar sociaal bedrijf zijn. En elk mens moet het recht hebben om verzorgd te kunnen worden, rijk of arm. Het mag wat minder kosten wat mij betreft, desnoods met subsidie van het rijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.