Laatste reddingspoging voor project Oost-Suriname

11

PARAMARIBO, 11 jan – Minister Kermechend Raghoebarsing van landbouw Veeteelt & Visserij wil een laatste poging ondernemen om het palmolieproject voor Oost-Suriname te redden. Nog een keer zal geprobeerd worden de plaatselijke bevolking te overtuigen van de voordelen. Coalitiegenoot A Combinatie speelt een sleutelrol.

A Combinatie heeft er een belangrijk deel van zijn aanhang wonen en heeft zich tot nog toe niet bepaald coöperatief getoond. “We hopen onze partners nu zover te krijgen”, zegt Raghoebarsing. Het project staat en valt met de goedkeuring van vooral de Marrongemeenschappen. Die vrezen vooral kaalkap van het bos en sociale ontwrichting. Volgens Raghoebarsing is de vrees onterecht.

De investeerder, China Zhong Hen Tai wil juist duurzaam bezig zijn. Onder meer mag gerekend worden op voldoende werkgelegenheid. Wat volgens Raghoebarsing meespeelt is de issue van landrechten. Nu de Saramaccaners succes hebben geboekt met hun case bij de Inter-Amerikaanse Commissie Mensenrechten, lijkt de animo tot een open houding verder weg dan ooit.

11 REACTIES

 1. De politici die dachten een “njang” te maken zijn lelijk op hun neus gevallen.

  Als ze die “njang” reeds hebben ontvangen , gaan de “chinesen” iets ander voor in de plaats willen hebben.

  Lekker door verkopen en snel nog wat maken tot 2010.


  Maak melding

 2. Raghoebarsing heeft makkelijk kletsen want hij woont lekker geriefelijk in de stad!!!!En wanneer deze regering is opges……. gaat hij misschien zijn heil verder zoeken in het buitenland terwijl hij een gaos achterlaat in het binnenland.Zo heb je meer van die gasten die hun passie preken.Ik zou zeggen:MARRONS KOM OP VOOR JE BELANGEN en luister niet naar de mensen die flinke “tjoekoe`s krijgen van de multinationals!!!!!!!!!Bezint eer gij begint!!!


  Maak melding

 3. Dit ptoject mag ten alle tijden niet doorgaan.

  beste bewoners:laat je niet om praten en verlijden door deze valse woorden en beloftes niets is wat het lijkt.


  Maak melding

 4. Laten wij die club rustig buiten de deur houden.
  Arbeidsplaatsen voor de lokals zullen er geheid niet bij zijn.
  Als we kijken naar het overigens lofwaardig asfalteringsgebeuren storen die gasten zich aan God noch gebod v.w.b. de verkeers- en arbeidswetgeviing.
  Zijn wij werkelijk een bananenrepubliek geworden?
  Wat zij ook kunnen hebben wij al ervaren Op Victoria waar zij grandioos aan kaalkap hebben gedaan, alle houtblokken verscheept en de chineesebenen genomen. Die gasten lachen haast altijd en je weet niet waar je met hen aan toe bent. Wegwezen!


  Maak melding

 5. j laat me niet lachen , sinds wanneer werken Chinezen duurzaam ??
  Suriname is heel groot laat hun maar ergens anders die bedrijf neerzetten.
  A Combinatie is niet tegen het investeren van die Chinezen, maar ze willen geen arme Chinezen daar hebben ,de menagement van het bedrijf is welkom, maar voor de rest moeten ze maar gebruik maken van de lokale bevolking.


  Maak melding

 6. “Die vrezen vooral kaalkap van het bos en sociale ontwrichting Volgens Raghoebarsing is de vrees onterecht”

  Dan mag de heer Raghoebarsing uitleggen hoe je 60.000 hectare oliepalmen plant zonder het primaire regenwoud te kappen….
  Kun je niet beter beginnen met het herbeplanten van de gaten die Suralco en Biliton hebben achtergelaten: als de Chinezen dit gaan herbeplanten zijn ze echt duurzaam bezig. (in 2012 gaat nl blijken dat het allemaal niet rendabel is en zijn de sprinkhanen gevlogen met alle hout en rest Suriname wederom een kale vlakte; wel een duurzame kale vlakte waar zelfs de kleinkinderen in de toekomst van kunnen “genieten”)


  Maak melding

 7. Eerst 10.000 pitten met aarde in potten of plastiek zakken zaaien en dan tellen hoeveel plantjes je hebt. Daarna de planten weer appart in grote zakken of potten met aarde. Dat moeten jullie toch alvast in Paramaribo doen. Laat dan de school kinderen wat aan verdienen of stoppen jullie die school kinderen met veel huiswerk en moeten leren over die koude Nederland. 5 jaar duurt het voor dat je de vruchten krijgt. Haal de arme Hindustanen en is veel goedkoper. Alles zelf doen.


  Maak melding

 8. In alle andere districten worden volop economische activiteiten ontwikkeld. Als Oost Suriname daar niet aan meedoet ontstaat de situatie dat heel veel boslandbewoners naar elders trekken. Je ziet de jongere generatie boslandbewoners ook moderne goederen najagen waardoor de traditionele leefwijzen haast niet meer te handhaven zijn.
  Dus goede stuurbare en wettelijk afdwingbare condities stellen aan de chinezen is zeker op zijn plaats, maar als het project niet doorgaat loop je het risico dat Oost Suriname binnen 10 jaren een verlaten gebied is geworden.


  Maak melding

 9. Chinezen werken erg duurzaam, kijk maar naar de skyline van Beijing,dat is als je die kan zien.

  Ragoebiersingh wil nog een laatste maaltijd eten want volgend jaar is het oprotten geblazen.


  Maak melding

 10. landrechten zijn belangrijk voor onze bradas en sissas in het binnenland, maar economische verbetering in het gebeid is ook van belang voor onze ontwikkeling.

  Verder brengt het welvaart met zich mee.

  Er moet wel een balans gevonden worden in deze.!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.