dinsdag, april 16, 2024
HomeColumnsZwarte Beschaming

Zwarte Beschaming

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Ik had eerlijk gezegd voor mijn vertrek naar Suriname in 1996 nog nooit gehoord van de ‘Dag der Zwarte Beschaving’. Ook wel logisch als je bedenkt dat het zo’n typische VN-kom-op-voor-de-weggedrukten-dag is. Zulke dagen worden vooral gevierd in hoeken van de wereld waar verdrukking het meest voelbaar is. Daarom wordt in Suriname geheel strak volgens jaarschema afgewerkt: ‘Vrouwendag’, ‘Wereld-Kinderdag’, ‘De Dag van de Inheemse Volken’, ‘Wereldvoedseldag’, ‘Dag voor Uitbanning van de Armoede’, ‘Dag van de Rechten van de Mens/het Kind’, ‘De Dag van Schoon Drinkwater’, ‘De Dag van de Verschroeide Aarde’, ‘De Dag van Opgedroogde Borstvoeding’ en ‘De Dag voor het Geval We Iets over het Hoofd Hebben Gezien’.

Hierdoor komt het land maar niet echt toe aan de daadwerkelijke invulling waartoe deze dagen zouden moeten stimuleren. En het komt vooral het doorgaans luie journaille daar goed uit, dan hoeven ze zelf geen ‘nieuws’ te bedenken. En altijd maar weer diezelfde blabla-interviews met politici die dergelijke dagen aangrijpen om hun toch al niet-aflatende verbale diarree een extra stuwing te geven. En dat in onnavolgbare formuleringen waarvan zelfs de Surinaamse straathonden geen brood lusten, en het toch al apathische volk nog meer versuft raakt. Maar ja, er staat een ‘dokteranders’ te praten. “Dus a man sáb’ sa e taki.”

Persoonlijk vind ik deze VN-dagen opium voor de uitgebuitenen in de Derde Wereld. Kruimels om het geknor van hun hongerige magen tot aanvaardbaar volume te stillen. Een groep die wel zeer welvaart bij zulke dagen, vormen al die wereldwijd ‘uitgezonden’ VN-medewerkers. Zij mogen lekker allerlei subsidiepotjes verteren en bij voorbaat doodgeboren projecten ‘opstarten’. Hiervan moeten zij een eveneens geldverspillend ‘evaluatierapport’ opstellen. Daarin mogen uiteraard geen kreupele stokpaardjes ontbreken zoals: ‘succesvol’, ‘empowerment’, ‘spin-off’, ‘educatief’, ‘armoedebestrijdend’, ‘zelfvoorzienend’ en vooral ‘duurzaam’. Al was het maar om hun eigen bestaansrecht zeker te stellen. Geloof mij: ‘armoedebestrijding’ is big business voor ‘geëngageerde’ VN-ontwikkelingswerkers en tekstschrijvers. Er worden aardig wat doodgeboren kindjes beschreven in glossy folders, die goeddeels op de hoge stapel belanden als gevolg van niet behaalde doelen in het kader van de ‘Dag van het Alfabetisme’.

Is de Dag der Zwarte Beschaving trouwens nog wel van deze tijd? Ben benieuwd hoe een ‘Dag der Witte Beschaving’ ontvangen zou worden. Zou toch vooral klinken als een onderonsje voor neonazi’s. Een veelbesproken heethangijzer tijdens de Dag der Zwarte Beschaving, is hoe de doelgroep zichzelf wil benoemen. De één wil geen ‘zwarte’ worden genoemd, de ander weer geen ‘neger’, en weer anderen verwerpen het voorvoegsel ‘Afro’. Vooral in Suriname word je er helemaal gestoord van. “We zijn geen bosnegers, maar marrons.” “Wát, ben je gek? Marronage is van het Spaans voor ‘weggelopen vee’; ik ben een trotse bósneger!” “Jullie zijn allebei gestoord; we zijn boslandcreolen!” “Wat zeg je daar, creool?! Ik ben geen bastaard maar puur, ik ben een Saramaccáán!” Ai baya. Terwijl we onderling liggen te rollebollen over dergelijke futiliteiten, maken ‘andere’ beschavingen gestaag progressie.

Toch heb ik meermalen de Dag der Zwarte Beschaving bijgewoond omdat een stukje eigen-culturele-belevenis geen kwaad kan. Op een best educatieve viering, belegd door de Fedraysi fu Afrikan Sranansma, werd me duidelijk dat Afrikanen al ver voor zogenoemde westerse ‘wereldontdekkers’ met zeilboten eropuit trokken. Ook bestaat een waslijst van uitvindingen gedaan door de zwarte mens. Zoals de lift! Al dit soort wetenswatjes om ons gevoel van eigenwaarde te vergroten. Maar toch. De wijze waarop het Zwarte Continent dagelijks in het nieuws is, rechtvaardigt de vraag of wel zoiets is als Zwarte Beschaving? Bittere armoede, onderdrukking, massaverkrachting, wijdverbreid analfabetisme, hongersnood, (dreigende) burgeroorlogen, etnische slachtingen, miljoenen aidswezen, piraterij, gierende hyperinflatie door corruptie, rechtenloze blanke boeren. De Afrikaanse Unie kan maar geen vuist maken om een seniele despoot als Mugabe met zijn gedateerde Hitlersnorretje eruit te trappen.

En het is allemaal de ‘schuld en erfenis’ van de Witte Beschaving. Nee, wat zwarte leiders in Afrika, Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied hun mensen aandoen, als gevolg van ‘westerse verdeel en heers’, is één grote Zwarte Beschaming. Naast de kou was dat trouwens voor mij extra reden op de Dag der Zwarte Beschaving (1 januari) dieper onder mijn dekbed te kruipen. Valt er trouwens überhaupt nog zoiets als Menselijke Beschaving te bespeuren?

Iwan Brave

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
 1. Beste Sranangmangs/ meneer Brave,

  Ik sta versteld van de hoeveelheid onzin die u soms kunt uitkramen. Deze dagen zijn er juist voor bedoeld om aandacht te vragen en te vestigen op de onrecht welke nog in de wereld dagelijks plaatsvinden. Ik ben het ook niet eens met wat u zegt over de heer Mugabe. U laat zien geen inzicht te hebben in de oorzaken van de landverdeling in Zimbawe. Mugabe is en zal nooit door de rijke blanken in Zimbawe als ook in de wereld geliefd zijn, omdat hij vindt dat het vruchtbare grond ook aan de zwarten toebehoord.

  Sranangmangs,
  Tang Boeng


  Maak melding
 2. Hr. Brave u bent de laatste tijd goed opdreef met uw colomns!!
  Als ik uw stukken zo lees besef ik dat de ellende die de mensen in Afrika overkomt ligt aan het feit, dat hun leiders niet het bewustwordingsniveau hebben waar u bv. over beschikt! Bij u spelen geen valse emoties, maar een anno 2009 benadering om de negers in het algemeen te verheven!
  Jammer genoeg zal het nog even duren voor er genoeg mensen zijn die denken als u om hier een wending aantegeven. Zeker in Afrika!!
  Laten we ook niet vergeten dat de blanken een grote vinger hebben gehad en nog steeds hebben in de ellende die zich nu in Afrika voltrekt door de grenzen die ze in het verleden naar eigen dunken hebben gecreerd; en dat ze niet echt op stabiele regiems zitten te wachten!!
  Wat mij eigenlijk verbaast is dat de negers zich niet bewust zijn van hun invloed die ze via de muziek en bv. dans op de westerse beschaving hebben gehad de ongeveer afgelopen honderd jaar!!
  Ik heb het een beetje bekeken, maar men kan zich rustig afvragen wat voor muziek er tegenwoordig zou zijn zonder de inbreng van negers?!
  Ik vrees dat zonder hun inbreng de wereld er een stuk somberder zou hebben uitgezien; en het aantal zelfmoorden in het westen tot verontrustende hoogte zouden hebben gereikd!!


  Maak melding
 3. Wederom een evenwichtig stuk om mensen tot zelfrelexie te bewegen.
  Iwan Brave schrijft wat velen denken, maar niet op papier durven zetten.Jammer dat er weinig mensen als Iwan Brave zijn om processen haarscherp te analyseren.


  Maak melding
 4. Hr.Brave,

  Ik ben het roerend met u eens en vraag mezelf af hoe lang men zich nog bewust in het verdomhoekje wil laten plaatsen.
  Over hokjesvorming gesproken. Als iedereen zich niet bundelt maar steeds zijn eigen toko draait komen we nooit vooruit.


  Maak melding
 5. Eigenwaarden: En wat doen die zwarten daar dan mee? Niets. Zimbabwe is een voorbeeld van, inderdaad, zwarte BESCHAMING!!! Met een president die het woord democratie niet eens kent. Een machtswellusteling, die genocide op zijn eigen volk bedrijft. Een volk waarvan de helft al over de grens gevlucht is en de andere helft voor 2 miljard Zimbabwaanse dollar nog geen brood kan kopen. Hij is nog erger dan Hitler!! Voor zo’n man zijn TIEN dagen der Zwarte Beschaving per jaar nog te kort! Lekker voorbeeld. Dream on. Brave heeft, zoals zovele malen, groot gelijk.


  Maak melding
 6. Djogo,

  Het leven bestaat niet uit muziek maken graag had ik negers op alle fronten willen zien niet enkel in de muziek.
  Muziek is enkel plezier maar ik had gedacht wetenschappelijke negers of negers die bij nasa werken of bij microsoft enzzzzz.


  Maak melding
 7. overigens kan ik me vinden in het betoog van Brave.
  Als het iemand anders was geweest(niet negroide) zou men gelijk racisme schreeuwen racisme zien ze als kapstok.


  Maak melding
 8. Eigenwaarden
  Ik ben het volkomen eens met het geen je schrijft.Lees je de westerse kranten dan hebben ze niets positiefs over ten eerste de Afrikaanse landen te schrijven.Daarom lees ik elke maand een tijdschrift die”New Africa” heet om goed op de hoogte te zijn van het geen zich in Afrika voor doet.Jaarlijks wordt er in Londen een “Black Culture Week” georganiseerd.Ik zeg tegen de meeste mensen die mij vragen over mijn achtergrond dat mijn voor voor vaders uit Afrika kwamen.Verder bestaat er veel te lezen over de geschiedenis over de Cariben hoe de negers geleefd hebben.Daarom zeg ik als je meer wil lezen dan kan je boeken van de volgende schrijvers lezen.Edward Scoby: geboren in Dominic
  Joel Agustus Rogers:geboren in de USA
  Ivan van Sertima:geboren in Guyana het schijnt dat dat zijn vader uit Suriname kwam.
  Dr.Yosef A.A ben-Jochannan:Geboren in Ethiopie”
  Chancellor Williams: Geboren in de USA
  Het schijnt echt dat het niet alleen de Surinamers zijn die schamen over hun achtergrond dat heb ik ook kunnen merken bij Jamaicanen die een verschil maken in waar zij vandaan komen, men zegt het met vaste toon dat men uit Jamaica of Suriname komt dat Afrika wat minderwaardig is.


  Maak melding
 9. Mugabe is een vrijheidsstrijder!

  Natuurlijk zal het westen altijd negatief nieuws uitzenden wanneer er iemand opstaat in Afrika en vecht tegen onrechtvaardigheid.

  This is all by design my friend.Bovendien heete Zimbabuwe eerst Rhodesie genaamd naar een blanke engelsman ” Cecil John Rhodes “.

  Engelsen moeten echt opdonderen!Zij hebben ontzettend veel bloed aan hun handen.Echt heel veel.


  Maak melding
 10. Hier kan ik me wel wer in vinden meneer Brave ,en mijn eerdere reactie op uw later colum ten spijt.
  Misschien was mn reactie meer uit gevoel gehaald dan uit t verstand mijn excuses hiervoor.

  Ook ben ik t eens met een eerdere stelling van iemand die zei dat mensen zoals feitelijk veel kunnen betekenen voor onze gemeenschap,door dit soort discussies op te laaien.
  Mr Brave gaat u alstublieft door want zonder realiteit en harde waarheid geen oplossing.

  Het gaat u goed zoon van Africa en broeder der broeders…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES