Tempo woningnood in Suriname niet bij te benen

6

PARAMARIBO, 4 nov – Trachten de woningnood terug te brengen blijft een grote uitdaging. Dit zegt minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. Weliswaar wordt in recordtempo grond uitgegeven voor het bouwen van huizen. Ook de ambities blijven niet achter.

De regering wil op jaarbasis zo’n vierduizend woningen gereed hebben. De laatste twee jaar zijn ruim achtduizend lappen grond afgestaan aan particulieren. “Het probleem is dat niet een ieder die in aanmerking komt, ook een stuk grond krijgt”, zegt Jong Tjien Fa. De vraag is veel te groot. Bovendien betekent een stuk grond hebben nog niet dat mensen in staat zijn te bouwen.

De overheid heeft het jarenlang laten afweten als intensieve deelnemer op de woningmarkt. De sociale woningbouw draait op een laag pitje. Woningbouwstichtingen en bedrijven halen nog net de tweeduizend per jaar. “De grootste productie zit bij particulieren. Als je kijkt naar de vierduizend die je wil halen, zou je kunnen zeggen: laat de particulieren dan tweemaal zo hard werken”, zegt Johannes Martinus, docent aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Maar zo makkelijk is het niet. Hulpbehoevende groepen als jongvolwassenen en ouderen gaan verloren in de grote grijsheid. “Het lastige is dat we de omvang van deze groepen niet kennen”, aldus Martinus. Dat zal eerst moeten gebeuren, wil gericht antwoord worden gegeven. De universiteit en het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting werken samen aan de verscherping.


6 REACTIES

 1. Waar en hoe zij deze leugenaar ooit tot Min. hebben kunnen neerzetten is een raadsel.

  Deze man heeft nooit de intentie gehad een woning neer te zetten.
  Maar plotseling komt hij in tijdnood.

  Puur bedriegerij…leugens maat als hij zijn Japanse auto’s moet verkopen maakt hij geen fouten en komt hij niet in tijdnood.

  Maar de bevolking in de maling nemen mag je hem een 10 geven…liegbeest dat hij is.


  Maak melding

 2. Minister,ZEG MAAR GEWOON,dat er totaal geen beleid is hoe het Ministerie dit probleem zal aanpakken.U roept maar wat omdat het plichtmatig moet dat u af en toe iets moet uitkraaien naar het volk toe,maar dat u daar zit vanwege uw kunde kan ik maar moeilijk accepteren.Wat u roept is tekenend voor wat er de laatste jaren gebeurt in SU.als het niet vanwege particulier initiatief zou gebeuren zou alles stil blijven staan maar dankzij particulieren blijft het een en ander nog in beweging in ons geliefd Suriname.


  Maak melding

 3. Minister Jong Tjien Fa, de vooruit gang van en land ligt in drie eenvoudige zaken, hoe je de woningnood aanpakt het welzijn van de bevolking behartig en het volk ontwikkel. Als u dat niet kan dan moet een andere in u plaats komen die dat beter kan.


  Maak melding

 4. Ja, ja, de verkiezigsdatum nadert, dus moet er in allerhaast wat gebouwd worden om de surinamers “STRONT” in de ogen te strooien.
  Want aan het begin van de regeer periode was er geen haast en nu ineens wel?????????????


  Maak melding

 5. Minister Jong Tjien Fa, als u echt gezegd de moeite deed, dan had u niet deze problemen die u vandaag voor u heeft, er wordt te weinig gedaan
  in Suriname en daar liggen de fouten.Gaat u maar Trinidad en kijkt u maar rond hoe ze daar aan pakken.Als u dat niet weet, dan zal ik u dat zeggen, 21% van de Surinaamse bnp wordt door SurNed betaald en dat is meer dan 300 miljoen dollar per jaar.Trinidad heeft niet zulke mogelijkheden ook niet Guyana.Daar om raad ik u aan harder te werken en minder te praten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.