donderdag, juni 20, 2024
HomeColumnsVerslag verkiezingen VS: De laatste 24 uur

Verslag verkiezingen VS: De laatste 24 uur

-

Does Travel - naar Suriname

Door Ian van der Kooye – Nog minder dan 24 uur en dan eindigt de meest historische presidentsverkiezing in de geschiedenis. Nog minder dan 24 uur en dan sluiten de laatste stembureaus aan de westkust van de Verenigde Staten. Sowieso staat Amerika op een kruispunt in haar geschiedenis. Als Obama wint zal Amerika weer serieus genomen worden door de rest van de wereld. Als McCain wint zal Amerika definitief haar positie als leider van de vrije wereld verliezen. De laatste 8 jaar onder George Walker Bush heeft Amerika veel van haar mondiale respect verloren.
Het is hier een gekkenhuis. Er zullen na vandaag meer mensen gestemd hebben tijdens een verkiezing dan ooit. In bijna elke swingstate leidt Obama. De verschillen zijn klein, maar het is wel in het voordeel van onze favoriete kandidaat. De spanningen lopen ook hoog op. Men weet dat deze verkiezingen de verhoudingen binnen de Verenigde Staten zullen veranderen. Mensen putten er hoop uit. Anderen zijn bang hun positie te verliezen. Ik heb zojuist mijn eerste face-to-face racistische scheldpartij over me heen gekregen sinds 25 jaar. De laatste keer dat dit me overkwam was ik 11.
Anyway, we hebben nu belangrijkere dingen aan ons hoofd. Na deze verkiezingen kan elk Amerikaans kind president worden. Na deze verkiezingen wordt een levensgrote muur gesloopt en stappen we over een drempel waar we meer dan 400 jaar op hebben moeten wachten. Volgt de rest van de wereld dan Amerika’s voorbeeld?
De teams waarmee ik werk zijn vastbesloten. We weten dat het al in Florida kan gebeuren. Als we hier winnen dan wordt het nagenoeg onmogelijk voor de tegenpartij om er nog met de winst vandoor te gaan. We werken alsof ons leven ervan af hangt. En misschien is dat op de een of andere manier ook wel zo. Iedereen is uitgeput. Maar we kunnen niet stoppen. We mogen niet stoppen. We zullen niet stoppen. We gaan voor de overwinning.
Nog minder dan 24 uur. Dan heb ik Barack Obama geholpen. Ik heb Barack Obama in levenden lijve gezien. Het is een man. Een heel bijzondere man. Laten we ons beseffen dat het niet alleen maar om deze man gaat. Het gaat om een beweging. Een beweging om de wereld te veranderen. Een beweging om de richting van de toekomst bij te sturen. Een beweging voor onze kinderen en onze kleinkinderen. We zijn er nog niet. Dit is het begin.
Nog een nachtje slapen en we leven in een betere wereld.

Ian van der Kooye – [bekijk hier alle columns van Ian]

opening
Fernandes Express
Passion in concert

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES