dinsdag, november 28, 2023
HomeOnderwerpenKunst en cultuurNederland bevestigt teruggave archieven Suriname

Nederland bevestigt teruggave archieven Suriname

-

PARAMARIBO, 28 okt – Nederland zal Surinaamse archieven uit 1916, 1930 en 1975 teruggeven. Dit is bevestigd tijdens een ontmoeting tussen minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken en de Nederlandse staatssecretaris voor Europese Zaken en het Internationaal Cultuurbeleid, Frans Timmermans.

De teruggave moet op korte termijn geschieden. Als het van Suriname afhangt moet dat al bij de oplevering van het nieuwe archiefgebouw volgend jaar. Er komt een plan van aanpak voor teruggave van de ruim acht meter aan archiefmateriaal. Ook zal gekeken moeten worden naar archieven over Suriname in Nederland die deel uitmaken van het gedeeld erfgoed.

Hassankhan zal de details bespreken tijdens zijn bezoek aan Nederland volgend jaar. Nederland heeft zich eerder bereid verklaard archiefmateriaal terug te geven. Dat moet wel gefaseerd gebeuren. Voorwaarde is dat de opvang en bewaring in Suriname naar behoren zijn. Het materiaal uit 1916, 1930 en 1975 is door de toenmalige archivaris overgebracht naar Nederland.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

3 REACTIES
  1. Goede zaak. Maar niet alleen de goede opvang en bewaring moet in orde zijn, maar ook kontrole dat geen stukken verdwijnen. Dus moet in het financieel plaatje ook bewakingscamera’s enz enz meegenomen worden. Daarnaast moeten er kluizen voor bezoekers aanwezig zijn waar zij hun tassen enz moeten opbergen. De Minister kan, voor wat betreft kontrole,opleiding personeel,bewaking,enz bij zijn bezoek in Nederland zijn licht opwerpen bij het Centraal Archief in Den Haag. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. De controle en bewaking op de de bezoekerszaal dient echt niet licht opgevat te worden.het is maar een suggestie.


    Maak melding

  2. Je kunt zeggen, dat het een goed begin is en niet
    tevreden zijn met het materiaal over de jaren 1916, 1930 en 1975, maar al het materiaal dat in Nederlandse archieven en musea zit.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES