dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenNatuurSurinaamse website bosconferentie geactiveerd

Surinaamse website bosconferentie geactiveerd

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 9 jul – De internationale bosconferentie die in september in Paramaribo wordt gehouden, heeft een eigen website. Volgens president Ronald Venetiaan moet de site Suriname’s voornemen benadrukken om verantwoordelijk om te gaan met zijn natuurlijke hulpbronnen. Ook moet een voorbeeld worden gesteld.

Suriname is nog voor ongeveer negentig procent bedekt met rijk bos. Dat het tot de laatste stukjes groen op aarde behoort, wordt wel degelijk beseft. “We willen exploiteren, we willen conserveren en we willen onze bossen gebruiken voor toerisme”, zegt Venetiaan tegenover Dagblad Suriname. De balans tussen vooruitgang en overleving geldt meer dan ooit.

De zogenaamde Paramaribo-dialoog zal ook voornamelijk cirkelen rond de behoefte aan het vinden van die balans. Ook zal bekeken worden hoe te betalen voor duurzaam bosbeheer. Het Country Led Initiative for Sustainable Forest Management in Support of the United Nations Forum on Forest wordt samen met Nederland en de Verenigde Staten van Amerika georganiseerd. Er zullen ongeveer zestig landen meedoen en een aantal internationale organisaties.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

2 REACTIES
 1. OPENBRIEF

  Aan het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen,
  T.a.v. Dhr. Gregory Rusland,
  d.t.k.v. het Consulaat Suriname van de Republiek Suriname,
  Mevrouw drs. Lilian W.E. Truideman,
  Consul Generaal van de Republiek Suriname,
  De Cuserstraat 11
  1081 CK Amsterdam

  Geachte heer Rusland,

  Middels deze brief maken wij u erop attent dat er in Nederland geruime tijd een artikel uit het Dagblad Parool over een Nederlandse kunstenaar circuleert, omtrent het hardhoutsoort Gele-Kabbes , welke in vooral kringen van personen die milieubewust bezig zijn en Surinamers in het algemeen tot de nodige irritatie leidt. Vooral omtrent de wijze hoe deze kunstenaar breedvoerig en vol trots vertelt hoe ‘eenvoudig’ zij in de Republiek Suriname aan”haar” Gele-Kabbes gekomen was.Dit artikel doen wij u als bijlage bij dit bericht toekomen.

  De Surinaamse overheid heeft een jarenlange traditie van behoud of instandhouden van natuur en biodiversiteit. Suriname is ook partij bij vele internationale verdragen die de noodzaak voor milieubescherming erkennen, waaronder verdragen over waterrijke gebieden (zogenaamde Wetlands), bedreigde dier- en plantensoorten, biodiversiteit en klimaatverandering.

  Het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft de verantwoordelijkheid voor het beheer van de Surinaamse natuurlijke hulpbronnen. Binnen dit ministerie is de afdeling Natuurbeheer van de Dienst ‘s-Lands Bosbeheer belast met het beheer van biodiversiteit. De Dienst ‘s-Lands Bosbeheer werkt nauw samen met de Milieuraad die direct onder de President ressorteert en de Stichting Natuurbehoud Suriname (STINASU), die werkt aan het behoud van de Surinaamse biodiversiteit.

  De indruk die dit artikel weergeeft is dat een ieder vanuit het buitenland w.o. Nederland, maar naar het binnenland van Suriname kan reizen en dit hardhoutsoort van de grond kan “rapen” omdat sommigen in Suriname kennelijk weinig waarde aan de natuur schijnen te hechten, is velen hier in Europa in het verkeerde keelgat geschoten.

  Ook wij hadden de indruk dat de Republiek Suriname zorgvuldig met haar bos omgaat.

  Deze kunstenaar heeft in de Nederlandse media breedvoerig de indruk gewekt alsof het toch wel meevalt in Suriname, wat neigt naar onverschilligheid van Surinaamse zijde en hun buitenlandse deskundigen aldaar. Alsof er nog steeds weinig beseft aanwezig is omtrent het belang en/of de waarde van het Amazone Oerwoud en wat het betekent voor de wereld gezondheid. Dit terwijl in de Republiek Suriname naar buiten toe anders wordt beweerd omtrent ‘verantwoorde houtkap’.

  Vandaar dat dit artikel van deze kunstenaar bij ons en bij velen in de gemeenschap toch de nodige twijfels oproept, vooral omtrent dat gedeelte waarin zij in haar artikel beweert dat:

  “zij de boom beslist NIET gekapt heeft, doch de stam van deze Gele-Kabbes gewoon in het Surinaams oerwoud op de grond ‘GEVONDEN’ heeft als te zijn ‘GEKAPT EN ALS ONBRUIKBAAR ONVERSCHILLIG ACHTERGELATEN’ en zij deze derhalve zelfs ‘gratis’ mocht meenemen”.

  De vragen die als gevolg hiervan bij velen rijzen zijn namelijk:
  – Kan dat zo eenvoudig in de Republiek Suriname.
  – Kan of is deze boom daadwerkelijk doodgewoon toch gekapt en vervolgens achtergelaten als te zijn ‘onbruikbaar’; waarom moest het dan gekapt worden, konden deskundigen de onbruikbaarheid niet eerder hebben vastgesteld.
  – Klopt deze indruk of bewering in het artikel van de kunstenaar wel t.a.v. het ‘cultuurbewustzijn’ bij de directie van het Surinaams Bos Beheer.
  – Of heeft deze kunstenaar dit hardhout inderdaad op haar weg in het oerwoud ‘gevonden’ en kan dat zo eenvoudig wel.
  – Heeft deze kunstenaar wel vergunning verkregen om het te mogen kappen ingeval dat zo was, om deze vervolgens vrijblijvend naar Nederland te mogen verschepen.
  – Komt deze kunstenaar wel degelijk ‘legaal’ in de boeken van ’s Lands Bos Beheer voor t.a.v. het verkrijgen van een kapvergunning en/of een vergunning om dit hardhout (gratis) te mogen verschepen vanwege een ‘achtergelaten kap’ of was dit toch een ’illegale actie’ geweest welke kennelijk veelvuldig voorkomt in Suriname buiten Bosbeheer om.

  Vragen die ons en de gemeenschap enorm interesseren, vooral vanwege de indruk die door dit artikel hier in Nederland landelijk gewekt wordt over de Republiek Suriname als Republiek. Die indruk wordt door dit artikel van deze kunstenaar zelfs nog meer bevestigd.

  Derhalve verzoeken wij u dringend om het plegen van een gedegen onderzoek in deze kwestie, opdat dit “raadsel’ omtrent de ‘kunstenaar en haar Gele-Kabbes’ voor eens en altijd ontrafelt kan worden. Maar meer nog om de indruk weg te nemen alsof ‘bosbeheer’ in Suriname nog steeds in een twijfelachtig toestand aan het verkeren is, anders dan wat er beweerd wordt.

  Gaarne hopen wij spoedig van u te mogen vernemen omtrent een eventueel onderzoek in deze kwestie en verblijven wij met vriendelijke groet,


  Maak melding
 2. En “what about mr. Etienne Boerenveen” die 70.000 ha. op zijn naam of naan v/h bedrijf heeft staan waar z.g “VERANTWOORD” gakapt gaat worden voor export en de vraag is:
  1.wie gaat het controleren of het ïnderdaad ”
  verantwoord” gekapt gaat worden.
  2.hoeveel aan belastingen gaat door dit bedrijf aan de staat betaald worden en de controle erop. (daadwerkelijk geexporteerd hoeveelheid)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES