Interesse Zwitsers bedrijf voor Surinaams bauxiet

13

PARAMARIBO, 9 jul – Het Zwitserse Glencore is geïnteresseerd in Suriname’s laatste grote bauxietvoorraden. Volgens vicepresident Ramdien Sardjoe is er alle ruimte tot praten. Met BHP Billiton en Suralco zijn nog geen concrete afspraken gemaakt. Suriname heeft het een en ander te eisen.

Het bedrijf dat West-Suriname te exploiteren krijgt, zal akkoord met het opzetten van een geïntegreerde industrie. “Glencore heeft veel mogelijkheden te bieden. We moeten nu nagaan hoe die te matchen met onze noden”, zegt Sardjoe tegenover de Ware Tijd. Suriname wil optimaal voordeel. Volgens minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen is flink geleerd van het verleden.

De bedoeling is betere overeenkomsten te sluiten. De productieketen moet zover mogelijk lokaal uitgezet worden. Het is de enige manier om meer opbrengsten voor staat en samenleving te garanderen. De geïntegreerde industrie moet ook een nieuwe waterkrachtcentrale opleveren. Op die manier kan ook na het uitmijnen, genoten worden van het bauxietverleden.


13 REACTIES

 1. Je kan zoeken naat geinteresseerden totdat je een ons weegt, maar bottemline is dat je ook zelf doekoe moet meenemen als je opteert voor een geïntegreerde bauxiet industrie. En de vraag is; hebben jullie doekoe voor dat doel?


  Maak melding

 2. Deze regering denkt: het doel heiligt de middelen. Als wij maar aan onze kiezers kunnen tonen dat we geld gaan verdienen. Het is niet belangrijk of dit nou moet gaan tenkoste van onze natuur. Is 1 stuwmeer niet al voldoende voor dit land?
  Kunnen wij niet naar andere manieren uitkijken om energie te ontwikkelen? We hebben al last van ongevraagde wateroverlast in het zuid-oosten van Suriname en dan willen wij nog een stuwmeer in het westen bouwen. We moeten in Suriname een regering krijgen die ver vooruit kan denken en plannen.


  Maak melding

 3. Er zijn nog meer spelers op de bauxiet/aliminium markt die voor Suriname interessant kunnen zijn.Een aantal westerse bauxiet-aliminiumbedrijven heeft in Afrika en de rest van de wereld naast de pot moeten pissen omdat de Russen hen voor waren en ook meer te bieden hebben. RusAl, van de Rus Oleg Deripaska,is werelds grootste aliminium company.


  Maak melding

 4. Tja,weer een Glencore zou je kunnen zeggen.In de Bauxiet-aluinaarde-aluiminium industrie is Glencore maar een kleintje.Toch is het van belang te onderzoeken hoe het komt dat dit Zwitserse bedrijf ook belangstelling krijgt in Suriname.Hoe doe dit bedrijf het in Jamaica,Zweden?Ik denk dat absoluut bekeken moet worden in hoeverre de fusie van Glencore met de Russische bedrijven Rusal en Sual een rol speelt in de plotselinge belangstelling voor Suriname.Dat Bouterse gisteravond heeft doen blijken waren de heren van Glencore ook op de meeting van het Mammoetblok aanwezig.Hij maakt nog de opmerking,zonder naam te noemen dat Vp Sardjoe niet eens wist wie de Glencore groep was die hij ontving.Stof om over na te denken.In elk geval denk ik dat Suriname zelf moet deelnemen aan de exploitatie activiteiten van de bauxiet voorkomens in West-Suriname en elders.


  Maak melding

 5. Wat maakt het uit, witwassen of niet???

  Zwitserland is een van de rijkste landen ter wereld en zijn volk geniet ook met dat zwartgeld, zijn hele economie draait ermee.

  Waarom zouden Surinamers niet van zwartgeld kunnen mogen genieten, als het ten goede komt voor het volk.


  Maak melding

 6. Hallo Bert,interessante info die je geeft.Ik wist niet dat Sual(Siberian Aliminium)een onderdeel was van Rusal.Rusal heeft ook vestigingen in Jamaica en Guyana.In Jamaica zijn ze eigenaar van een smelterij en beheren ze mijnen. In Guyana is men van plan een aliminium smelterij te bouwen.In Nigeria en Guinea hebben de Russen ook al aliminium smelterijen.Ik denk dat het goed voor Suriname is al men zaken gaat doen met eerlijke zakenmensen.De economien van heel veel Afrikaanse landen zijn snel aan het groeien.De Russen helpen hen met onderzoek naar aardolie en verschillende landen hebben reeds olieraffinaderijen binnen hun grenzen gekregen.Suriname moet zich niet meer richten op schurkenstaten als de VS,NL enz.


  Maak melding

 7. Paagal.

  Ik kan me vinden in jouw betoog. Waar ter wereld wordt er niet witgewassen.

  Als dat Zwitserse bedrijf een goede bauxietbedrijf kan opzetten en heel veel kan bijdrage aan de economie van Suriname, vind ik dat ze welkom zijn.

  In Nederland wordt er toch ook veel witgewassen. Nederland is toch het drugscentrum van Europa?

  Peace out,

  Kwama (de Saamakka)


  Maak melding

 8. een aanvulling op wat hier gezegt wordt,suriname heeft de grondstoffen en de multinationals het geld,president,vp en minister rusland probeer het onderste uit te halen,Maar hou somo en zijn rovers bende ver van die onderhandelings tafel en ga geen tweede grasalco beginnen in suriname want wie de geschiedenis kent weet hoeveel geld het gekost heeft zonder iets verdient te hebben, indien het lukt om een goeie deal te sluiten laat het surinaamse volk dan ook direct er van profiteren ongeacht kleur, ras, geloof of politiek geaardheid. die bodemschatten zijn van alle surinamers in suriname.

  flor


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.