dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijHerdenking slavernijverleden in Nederland

Herdenking slavernijverleden in Nederland

-

Does Travel - naar Suriname

Circa 850 belangstellenden hebben maandagavond op het Surinameplein in Amsterdam twee minuten stilte in acht genomen om het slavernijverleden van de hoofdstad te herdenken. Daarna legden genodigden kransen.

Dat zei een woordvoerder van het stadsdeel De Baarsjes, waar de bijeenkomst plaatsvindt. Het is voor het eerst dat de hoofdstad een herdenking houdt om stil te staan bij de eigen rol in de geschiedenis van de slavernij.

Vandaag (dinsdag) is in Amsterdam de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën, die dag precies 145 jaar geleden. Bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark houden onder anderen minister-president Jan Peter Balkenende en burgemeester Job Cohen van de hoofdstad een toespraak.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

19 REACTIES
 1. Goede zaak,

  Ons verleden en verdriet mag nooit vergeten worden. HEt zou leuk zijn als we een keertje alle huishouden in Nederland een zakboeje op formaat over de slavernij GRATIS aanbieden net zoals IVO dat gedaan heeft voor de holecaust.


  Maak melding
 2. Herdenking van de afschaffing van de slavernij moet niet aangegrepen worden om te gaan feesten. Wij moeten eerder bezinnen en onze blik gericht houden op de toekomst.
  Het Surinaamse volk heeft zoveel moois te bieden, er ligt zoveel potentie in Suriname probeer dat eens te benutten en dan zijn wij volgend jaar rond deze tijd een stuk verder dan vandaag.
  Let wel ik zeg niet dat wij ons verleden moetten vergeten!!!!!!

  Siebie Boesie


  Maak melding
 3. Vandaag (dinsdag 01 juli 2008) is in Amsterdam de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën, die dag precies 145 jaar geleden. Bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark houden onder anderen minister-president Jan Peter Balkenende en burgemeester Job Cohen van de hoofdstad een toespraak.

  met alle respect voor al de genen die deze dag tot het onvergetelijke hebben gemaakt.

  laten wij hopen dat met dit gebaar een oplossing gevonden zal worden om de verbroederingsgedachte hechter aan te halen om verder onze medemens te kunnen vergeven van hunne zonden.


  Maak melding
 4. Ik ben het met datravisie eens,
  We moeten het niet vergeten net als de holocaust.
  Maar 1 keer per jaar herdenken is genoeg.
  Dus morgen weer aan het werk, anders pak ik mijn zweep 😉


  Maak melding
 5. Het is goed dat de afschaffing van de SLAVERNIJ voor Surinamers jaarlijks wordt herdacht.Wij,de X-st generatie nazaten hebben de pijn niet lijvelijk ondervonden maar de latente sporen(afwijzingen,verdeelt heid,onderlinge wantrouwen,a-collectief denken)zijn wel degelijk nog aanwezig.Het is derhalve niet meer dan billijk dat we “eisen” dat het onrecht wat ons is aan gedaan op een juiste manier in de geschiedenis boeken wordt geillustreerd en dit niet wordt afgedaan als een op zich staand zwarte baldzij-tje in de wereldgeschiedenis.
  Ik als afro- Surinamer ben daarom verheugt te constanteren dat er anno 2008 hieraan veel publiceit wordt geschonken en dat er op alle niveau’s, wetenschappelijk(lees,dhr Zundert, politiek(lees,het idee om deze periode eerlijker te onderwijzen op nederlandse scholen),de gewone man (lees,u en ik die vrijlijk en trots anticiperen met de kerkdiensten en Keti Koti optochten).

  KEEP THE FIRE BURNING

  SoSo Lobi


  Maak melding
 6. Een echte blaka-mang kan niet vóór-uit kijken laatstaan vóór-uit denken..

  Wat heb je aan herdenken,terwijl je honger lijdt een kapotte huis heb geen werk armoede lijdt al meer dan 145 jaar.

  Je hebt gestudeerd en weet nog niet hoe nu verder.
  Duidelijk v.b. miss amofo minis-ter meneer el vene preci..en vle vele goed geschoolde figuren.

  Een hindoestaan,javaan djoeka chinees geef niet,maar verkoop een perceel voor deze mensen en kom over twee jaar kijken,dan hebben ze een paradijs van gemaakt.
  Maar een blaka-mang gaat wintie spelen en verkoopt dat perceel voor een hindoestaan en drinkt een bier..daarna is hij platzak..


  Maak melding
 7. Als de herdenking van de slavernij afgeschaft moet worden, dan ook de herdenking van de Hindostaanse en Javaanse immigratie.
  Gelijke monikken gelijke kappen.


  Maak melding
 8. Circa 850 belangstellenden hebben maandagavond op het Surinameplein in Amsterdam twee minuten stilte in acht genomen om het slavernijverleden van de hoofdstad te herdenken. Daarna legden genodigden kransen.

  sranan mi lobi yu

  Eén juli boodschap NDP
  De Nationale Democratische Partij wenst aan de totale Surinaamse gemeenschap een plezierige en toch
  bezonnen 1 juli viering. Op deze dag 145 jaar geleden, kregen Afrikaanse en Inheemse slaven de vrijheid
  na veel ellende, maar ook door harde en moedige strijd. De emancipatie op 1 juli 1863 was de directe
  aanleiding voor de massale immigratie uit China, India en Indonesie en is daardoor een bijzonder belangrijk
  moment in de geschiedenis van alle Surinamers.
  Een van de grootste problemen van de koloniale geschiedenis was, dat de winsten uit de slavenarbeid, naar
  Nederland werden gebracht en niet voor de ontwikkeling van Suriname werden gebruikt. Zoals we nu weten,
  betreft dit enorme kapitalen, die een bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse economie. Onze
  voorouders hebben zich dus letterlijk dood gewerkt, zonder dat daardoor hun eigen nageslacht een beter
  leven heeft gekregen. Nu, bijna anderhalve eeuw verder, worden onze rijkdommen voor een belangrijk deel
  nog steeds weggedragen, terwijl Surinamers armoede lijden. Het is een bittere waarheid, dat het nu onze
  eigen leiders zijn die ons dit aandoen. Deze leiders werken vrijwillig mee aan de uitbuiting van ons volk,
  omdat ze nog steeds innerlijk niet vrij zijn.
  Honderd vijfenveertig jaar na de dag waarop er formeel een einde kwam aan de slavernij, ondervinden de
  nakomelingen van slaven nog steeds negatieve gevolgen van deze misdaad tegen de menselijkheid, die
  aan ongeveer driehonderdduizend Afrikanen en zeventigduizend Inheemsen het leven heeft gekost

  sranan mi lobi yu


  Maak melding
 9. @12: “Onze
  voorouders hebben zich dus letterlijk dood gewerkt, zonder dat daardoor hun eigen nageslacht een beter
  leven heeft gekregen.”

  Daarom gaf NL deze mensen in 75 een kans om mee te genieten van die rijkdommen, waarvan degenen die verder kunnen denken dan hun neus lang is, gretig gebruik van hebben gemaakt (uitkeringstrekkers bv).

  /—/

  “Nu, bijna anderhalve eeuw verder, worden onze rijkdommen voor een belangrijk deel
  nog steeds weggedragen, terwijl Surinamers armoede lijden.”

  En ik blijf de mening toegedaan dat Suriname een welvarender land zou zijn als het een kolonie was gebleven van Nederland. Want de Nederlanders zouden investeren in het land en niet net als de andere bedrijven het grote geld wegsluizen om uiteindelijk een uitgemergelde land achter te laten. Want per slot van rekening zou de witte man Suriname ook als een deel van “zijn land” beschouwen? En wij zouden als Surinamers betere kansen krijgen om ons te ontplooien, qua studie of qua werk. We zouden als lid van de EU meer kansen hebben om een job “abroad” te zoeken in andere EU landen. Kortom, als men met de zielige gedachte wilt rondlopen als “onderdrukt worden door de witte man”, en “baas spelen in eigen huis” en blijven maar klagen en jammeren over wat de witte man ons in het verleden heeft aangedaan.. tja dan kom je niet vooruit heh.

  Ik ga een mooi voorbeeld aanhalen van India: De Engelsen hebben India eeuwenland gekoloniseerd en de Indiers onderdrukt in het verleden en de bevolking tegen elkaar opgehitst (Hindu’s versus Muslims). Ok, India heeft gestreden voor zijn onafhankelijkheid, daarna hebben de Engelsen hun een natrap gegeven door de Muslims tegen de Hindu’s op te hitsen waardoor een deel van India zich Pakistan begon te noemen. Weetje wat daarna is gebeurd? In elk geval kan je geen parallel trekken met Suriname, want de Indiers zijn niet blijven zitten klagen en jammeren en zeuren over de onderdrukking en herstelbetalingen zowel fysiek als mentaal geleden door hun voorouders door toedoen van de engelsen? Nee, ze hebben zich niet daarop gefocusd, hun focus was om vooruit te komen en het is ze langzaam maar zeker gelukt. Een log land als India met zoveel subculturen en een miljard bevolking.. verdient wel respect. Ivm hun moest Suriname als een speer vooruit zijn gegaan onder goed leiderschap. Anno 2008 toont dezelfde England nu respect voor India. Dat zie ik NL de komende 33 jaar niet doen met Suriname.

  Dat moet je dus weten.


  Maak melding
 10. nummer 13
  de antillen is een goed voorbeeld tot nu toe voor deze klein zielige misdienaars

  en dit stond suriname toen ook te wachten.gelukkig ook anders waren jou hele familie nog in suriname gebleven.
  dus minder kletsen.


  Maak melding
 11. In navolging van mijn posting op nummer 13: De politieke leiders van Suriname hebben het na 33 jaar nog steeds niet kunnen bewijzen dat ze een land naar grotere welvaart kunnen leiden. De dag dat er een Surinamer opstaat en het bewijst dat hij/zij Suriname tot ontwikkeling en grotere hoogten kan brengen, die dag zal ik me met trots Surinamer noemen. Helaas, ik vermoed dat ik dat de komende 33 jaar niet ziet gebeuren.


  Maak melding
 12. @posting nummer 12 wat een hypocrisie dat je dat namens de ndp doet waneer gaat de ndp de totale surinaamse gemeenschap zijn verontschuldiging aanbieden voor zijn wanbeleid de moorden de economie naar de kloten persvrijheid radio station in puin geschoten politie bureau in puin geschoten een waren schrik bewind gevoerd avondklok een oorlog zonder winnaar militairen die aan ptts leiden luister nou ga wat anders doen met jou hypocriete gedonder bouterse heet het volk openlijk bedonderd hij is nu een rijke man en die jongens die vochten voor hun idialen die hebben nieteens een perceel luister nou op met jou gelul hier over de ndp a.u.b


  Maak melding
 13. @14: Weet je wel dat de gemiddelde antilliaan meer verdient dan de gemiddelde surinamer? weet je wel dat de antilliaanse jeugd een beter toekomstperspectief heeft ivm hun surinaamse leeftijdsgenoten? ik kan nog eindeloos zo doorgaan. probeer het te snappen, ipv in “meester & slaaf” termen te denken.


  Maak melding
 14. goed dat ze het herdenken want je kan zulke dingen niet vergeten wat in het verleden met jou voorouders zijn gebeurt.laan de stomme nederlanders die niets van willen weten horen.ze vergeten toen die duitsers tijdens de hitler tijd met hun hebben gedaan met die joden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES