dinsdag, mei 28, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname, Indonesië duiken in elkaars archieven

Suriname, Indonesië duiken in elkaars archieven

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 jul – Suriname en Indonesië vinden elkaars verleden interessant genoeg om hun archieven met elkaar te willen delen. De archiefdiensten van beide landen gaan nauwer samenwerken via onder meer uitwisseling van informatie en trainingen. De voornaamste drijfveer is het gedeelde verleden. Het teruggrijpen en graven wordt vergemakkelijkt.

“We komen uit verschillende delen van de wereld en hebben historische en culturele banden, die terug gaan naar de komst van diverse groepen naar Suriname”, zegt Ramon Cumberbatch van het Nationaal Archief Suriname. Om die geschiedenis zo goed mogelijk concreet te krijgen, moet verder worden gekeken dan de nationale grenzen. Als er landen zijn waar gegevens liggen over de herkomst van Surinamers, moeten daar mee worden samengewerkt.

Het komt zowel het onderwijs als de wetenschap ten goede, temeer daar nog een groot deel van de Surinaamse geschiedenis moet worden onderzocht en vastgelegd. De samenwerking met Indonesië en ook andere landen wordt dan ook als strategisch gezien. “Hierdoor kunnen we materiaal ter beschikking hebben voor mensen die onderzoek doen naar familie en andere onderwerpen betreffende hun verleden”, aldus Cumberbatch.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

15 REACTIES
 1. dan zitten er een paar landlozen te kletsen over keti-koti.
  dit is een onderdeel waar zo velen in nederland zijn gehecht om naar het verleden van hun voorouders te zoeken.de zogenaamde stamboom.dit is gewoon een razzia hier in nederland.onder de verschillende bevolkingsgroepen.

  dit is gewoon een must en niks anders.
  hoop dat dit het volk bereikt en geen vervelende regels creëren om het voor anderen niet toegankelijk te maken.


  Maak melding
 2. Dit is een goede zaak.
  Temeer omdat ik altijd wil weten of deze ” MATJOL” eigenlijk nog families hebben in Indonesie, zonder dat ik door de Pae’s in Indonesie word bedonderd…

  Wie ken het verhaal niet van een dorpshoofd, die een eerste beste familie van de straat aanwijst en zegt dat dat je familie is. En dan achterkam dat het niet zo is.
  Die smeerlappen moet je uitkijken….


  Maak melding
 3. Wat in dit bericht ontbreekt is het belangrijke gegeven dat beide landen gekoloniseerd zijn geweest door Nederland en dat het ook de Nederlanders waren die de Javanen naar Suriname hebben gebracht.


  Maak melding
 4. Voor het eerst vieren Surinamers en Indonesiers samen de dag der Vrijheden met Antillianen en andere bevolkingsgroepen.
  2 juli is Liberty Day – dag der Vrijheden op initiatief van bewoners van Holendrecht Amsterdam Zuidoost.
  In drie jaren tijd is deze activiteit aan het uitgroeien tot een nieuwe traditie.
  Dit jaar dus met de extra dimensie (verrijking), n.l. East meets West en ons gezamenlijk koloniale verleden.

  Be there !!!


  Maak melding
 5. Ik vraag mij af wie die Pae Matjol is. Ik denk dat hij een zwaar gefrustreerde Javaan is.Een tijdje terug beledigt hij de Surinaamse-Javaan en nu spuugt hij zijn gal uit aan mensen die op hem lijken en notabene op een ander continent leven. Ik zou hem willen adviseren om de geschiedenisboeken te raadplegen.Een beetje historisch besef is niet slecht,dan kan je de hedendaagse situatie in een bepaald perspectief plaatsen.


  Maak melding
 6. Winston mie boi Niet alleen naar gebracht, maar ook nog een bedonderd. Afsprake werden gemaakt en contracten werden afgesloten die niet werden na geleefd. Weet je ook hoe een deel het archief van Suriname is verdwenen??


  Maak melding
 7. @D.Moendir

  lees je eigen berichten eens goed door wie hier zwaar geemotioneerd raakt?
  En wie hier tracht de ander te overhalen door verdeelheid en onrust
  te zaaien tussen “mensen die op hem lijken” en de “een ander continent”?
  Het zijn jouw woorden, die nogal kenmerken van een manco aan inlevingsvermogen en
  zucht naar Javaanse onderwerping onder hun EIGEN “mensen die op hem lijken”!
  Schaam je???? En jij wilt dat ik daar je RESPECT moet geven?

  Geschiedenis heb ik terdege gehad op school in SU en in “een ander continent”.
  Dat doet niet af, van wat ik ervoer als kind in SU en in “een ander continent”.

  Matur Nuwun,
  Pae Matjol nog steeds nandur kimpol!


  Maak melding
 8. @D.Moendir

  Was ik vergeten toe te voegen:…

  JIJ bent degene die zich beledigd en zwaar gefrustreerd voelt als een Surinaamse-Javaan op mijn berichten. Door hier op dit forum kenbaar te maken probeer je andere mensen/etnictiteiten hier over de streep te
  halen en te mobiliseren om van mij een slachtoffer te maken en mij ZWART te maken.

  Vergeet niet MAS D.Moendir dat iedereen hier recht heeft zijn en haar gal te spugen!
  Dus zowel jouw gal als mijn gal ! Godzijdank is deze site niet door een Surinaamse-Javaan gerund, anders was ik inderdaad onder jouw GEFRUSTREERDE BAPAK-isme als een bad guy gebrandmerkt.

  Ik ken dergelijke truuk der Surinaamse-Javanen, welke vaak teruggrijpt naar het fossiele Bapak-isme bij tegenspraak, om mij
  daar schuldig te laten voelen en maken…Helaas het is anno 2008….Wake up?

  Kom niet met je ADAT over de vloer….dan veeg ik dat gelijk hier af…kunnen andere etniciteiten, die Suriname rijk is meegenieten….over de ware Surinaamse-Javaan:))

  Matur Nuwun,


  Maak melding
 9. Het zou van historisch besef en zelfrespect getuigen als er ook andere dan de Afro Surinamers zich bezig zouden houden met activiteiten die aandacht vragen algemene koloniale geschiedenis van hun land.

  Die slaven en Afrika tori is daar maar een onderdeel van. 1 juli wordt teveel ervaren als iets voor negers.

  Wij zijn allen een product van die geschiedenis. Dat blijkt helaas niet uit de handel en wandel van die andere bevolkingsgroepen.
  Zij laten daardoor steeds het initiatief over aan een bepaalde bevolkingsgroep.

  Ik vind dat raar en onverklaarbaar.


  Maak melding
 10. Pae matjol: een DNA test zou misschien een uitkomst bieden.
  Ben drie a vier keer geweest naar de streek waar waar mn ouders vandaan kwamen,maar helaas niemand wist van die story,dus niemand heeft mn arme vader gemist…Ik kijk wel uit …
  Voorwat betreft nr.5:iedereen is gefrustreed is Suriname.Trouwens heeft de geschiedenis van de kolonie geschreven.Max Havelaar??


  Maak melding
 11. @Paé Seneng

  DNA test zou zeker als een onderdeel genomen moeten worden. Dan weet men vrijwel zeker of men familie is van elkaar. Hoe vaak hoor ik niet dat Surinaamse-Javanen naar Indonesië zijn afgereisd en met de koude kermis terug zijn gekomen. Dat gelieg en bedrieg is zeker niet voorbehouden aan de overige etniciteiten in Su alleen. Dus mensen deze mythe is al uit.

  Die Max Havelaar (een wong londoh notabene) is tenminste iemand die lef heeft en zich beklaag over de positie van de arme Javaanse boer , die door hun eigen Javaanse Raden met hun adellijke bloed wordt uitgebuit en uitgezogen…
  En dergelijke gedragingen spelen zich tot op zekere hoogte min of meer nog onder de Javaanse gelederen…in die zin dat je naar hun regels, opvattingen moet onderwerpen en waar geen enkel tegenspraak wordt geduld, zo een iemand is D. Moendir??


  Maak melding
 12. Die andere bevolkingsgroepen, de Aziaten in dit geval, doen hun dingen over het algemeen in hun eigen kring.
  Alles wat de klok slaat is Afro.

  Wat de Afro’s betreft, deze mensen hebben alleen maar oog en oor voor hun eigen geschiedenis. Het is alleen hun eigen historisch besef, van de anderen telt gewoon niet mee.

  Kijk maar de Surinaamse vlag. De kleuren verwijzen naar het continent Afrika, het land waar hun voorouders vandaan komen.
  Hebben de Afro’s bij het samenstellen van de, inmiddels oude ‘nieuwe’ vlag rekening gehouden met de andere continenten, waar de andere Surinamers vandaan komen?
  Is er rekening gehouden met de autochtone bevolking van Suriname?

  In heel het Caraïbisch gebied denken Afro’s dat de landen van hen alleen zijn, omdat hun voorouders als slaven daarheen zijn gebracht.

  Mijn voorouders zijn als centslaven naar het Caraïbisch gebied gebracht, dus hebben ze net zo goed het recht die landen ook als hun land te zien.


  Maak melding
 13. @ Prema,

  Je hebt volkomen gelijk daarin. Geen wonder dat een gemiddelde Nederlander een “Surinamer” labelt als die een neger is.
  De gemiddelde Nederlander beschouwen de Aziaten (lees: hindoestanen, Javanen en Chinezen) niet als een Surinamer.

  Blijf erbij dat de “echte Surinamer” de inheemsen zijn, de rest zijn HOLLANDSE imports.


  Maak melding
 14. Mijn verwachtingspatroon over deze pae matjol heb ik toch kunnen verwezenlijken. Uit zijn reactie, hiermee bedoel ik zijn woordenschat c.q. taalgebruik,concludeer ik dat hij zwaar gefrustreerd is. Met een complex rondlopen en dat kan een minder-of meerderwaardig zijn kan psychisch fataal worden.Advies:Zoek hulp en wees trots dat jij een Javaan ben!! Discussie gesloten!


  Maak melding
 15. @ D.Moendir,

  Aan mijn taalgebruik c.q. woordenschat kan men daar niet alleen en enkel op concluderen, daarentegen zal de door mijn geplaatste berichten steeds PER persoon anders geinterpreteerd worden. Dat is een ieders recht en daarvoor is dit forum ook aan ontleend om mijn berichten te ventileren. Om maar een voorbeeld te noemen:Paé Seneng en menig anderen hebben nagenoeg een andere inpretratie op nagehouden. En ja wie de schoen past trekke hem aan, dus JIJ D.Moendir.

  Ik loop niet rond met een minder- of meerderwaardige complex! Op grond waarvan zou deze moeten berusten? Psychische hulp heb ik dan hiervoor ook niet nodig vrees ik mijn beste. Wat wel helpt denk ik dat je wat meer met je bekrompen Bapak-isme verder moet kijken dan je pesek-neus lang is en dan ook nog met dat gegeven moet evalueren of dat nog toepasbaar is anno 2008? Alleen op deze wijze zal je Javaanse instituut nog kunnen overleven, anders is je Javaanse instituut gedoemd tot een Jurassic Park reservaat.

  Trots ben ik terdege wel op mijn Javaans zijnde. Maar dan wel geschoeid met het feit dat ik niet wens gemuilkorfd te worden door je fossiele Bapak-isme gedachtegoed, die slechts en enkel alleen goed en effectief toepasbaar is op plaatsen waar veel Javanen overtegenwoordigen in de plaatsen Lelydorp, District Commewijne, om maar een voorbeeld te noemen. Ik ben voor een moderne aanpak en een open dialoog, dus wat mij betreft is de discussie open..

  Bezint eer ge begint.

  Conclusie: je verwachtingspatroon in mij is dus helaas mislukt. Ook je mobilisatie, je oproep om mij in een kwade daglicht te plaatsen hier is in waterkant.net mislukt. Anders was je wel gelukt als dit waterJAVAkant.net door je fossiele Bapak-isme is gerund. Kan ik op mijn buik schrijven.

  Matur nuwun,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES