zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBrandstofprijs heet hangijzer Surinaamse politiek

Brandstofprijs heet hangijzer Surinaamse politiek

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 jun – De steeds stijgende prijs voor brandstof zet de politiek in Suriname onder haast ondraaglijk hoge druk. Dat is dag aan dag merkbaar aan de klacht van vakbeweging en individuen over de tuimelende koopkracht. Een goed antwoord heeft niemand.

Noch bij de klagers, noch bij ‘s lands bestuur lijkt de oplossing ook maar in he minst zichtbaar. Hier en daar zijn er manoeuvres als loonsverhogingen, die dan ook weer niet weer zo moeten uitvallen dat de inflatie wordt aangewakkerd. Of de inflatie daarop wacht, is dan weer het breinwerk van de economen. Bovendien loopt de politiek kans de private sector op de tenen te trappen.

Dat bleek onlangs toen minister Marica van Handel & Industrie voorzichtig de bedrijven adviseerde de lonen van hun arbeiders aan te passen. “In navolging van de overheid.” Volgens de ondernemers is dat gelijk aan “kijken in de portemonnee van het bedrijfleven.” Aan de brandstofprijs zelf wordt niet zoveel gedaan. De regering blijft erbij dat de speciale heffing op brandstof hard nodig is.

De zogenaamde government take zal dus gehandhaafd worden, ondanks kritiek vanuit de gemeenschap. Ondernemer en politicus Dilip Sardjoe noemt het uitbuiting en gebrek aan politieke wil. Staatsolie verdient al miljoenen extra door de hoge prijs. “De government take heeft de regering dus niet nodig”, aldus Sardjoe. Ook zou ingebroken moeten worden in het kartel van de oliemaatschappijen Sol en Texaco.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

33 REACTIES
 1. Het is een zure appel maar grondstoffen worden schaars dus overal in de wereld moet men de broekriem aanhalen.
  Het is tekenend dat deze politicie zich druk maken om de benzine kosten voor hun auto terwijl de echte armen geen auto hebben en het hardst er onder leiden.


  Maak melding
 2. Het is een overmachtstoestand. Daar kan niemand wat aan doen. Echter maken mensen uit de lagere regionen al mee dat zij met een inkomen van zo’n $RD.600,00 mee dat zij per dag tot wel $RD.12,50 moeten neertellen.

  Hoe zullen die mensen het volhouden als er ook nog zes schoolgaande kinderen rondhobbelen?


  Maak melding
 3. A no revo: Jij denkt dat dit een Surinaams probleem is? Dit is een MONDIAAL probleem, beste man. Maar ja, als je denkvermogen niet verder gaat dan wijzen naar de revolutie, heb ik verder niets meer tegen je te zeggen. Alsof Bouta, Bosje of wie dan ook dit even gaat oplossen. Hoe dom kun je zijn.


  Maak melding
 4. Opa Ruro altijd opgewezen julie zijn niet update.
  Maar komen en dan blaffen/brullen wij zijn update, maar niemand zag enige upgrade.

  Gewoon niks: maar onder tussen blijven jullie(FRONT) zich bezig houden..met een hoop achterhaalde stront.


  Maak melding
 5. jij zeg het verkeert het is niet de front die de revo de schuld geeft van hoge brandstofprijs maar is de NDP en zijn zogenaamde revo mensen die van een wereld probleem een politieke van wil maken en dat noem ik misleiding overal in de wereld is het voelbaar in nederland spanje china noem maar op alleen mensen die niet geinformeerd zijn over het wereld gebeuren geloven die onzin verhalen van de ndp en zijn medestanders.


  Maak melding
 6. Ik snap niet dat ze de olieprijs koppelen aan de wereldmarkt, terwijl men ver onder die prijs verdient. Alles wordt duurder maar de regering blijft erbij dat er geen geld is voor verhogingen, wel om hem een groot feest te geven i.v.m. zijn jaardag en dat allemaal dankzij het geld in de staatskas dat er wel is voor hem.
  Het volk moet nu eindelijk eens opkomen voor zichzelf en stoppen met klagen, maar meer doen en deze mannen naar huis sturen!.
  Ze maken het land en de burgers kapot.


  Maak melding
 7. Geen revolutie, de regeer periode van Bouterse hij heeft kwaad uitgevonden,
  Front heeft Suriname altijd perfect geleidt , nu zijn de goede de kanker gezwelen moeilijk te behandelen

  Het is een van de zegeningen,lang leve front
  en volgen nog meer!!!!!!!


  Maak melding
 8. heb jij wel een oplossing alvorens zulke reactie’s te geven over de gehele wereld heeft men er geen oplossing van de hoge brandstof prijs,we zitten hier aan de zijlijn om maar negatief te reageren,REVO was aan ook aan de macht en we hadden ook geen brood alles was duur ze hebben allemaal hun kansen gehad,had Wijdenbosch in 4 jaren dat hij president was ook het een en ander gedaan dan waren deze problemen dragelijker dus laten we ophouden maar kritiek te leveren,kijk wat er nu gebeurt er worden mensen opgepakt op schiphol die drugs geslikt of bij zicht gedragen hebben,maar dit probleem kreeg gestalte toen meneer de Revo [D D Bouterse]ook werd veroordeeld door z’n drugssmokkel zo vader zo zoon[Dino]


  Maak melding
 9. Nou ja, wat kan de SME regering hieraan doen niets. de olieprys word niet in Parbo bepaald. al wordt de goverment take opgeheven, dit zal niets en nogmaals niets voor het volk doen (geen verlichting brengen) want de olie prys heeft zyn maximum nog niet gehaald. gewoon bezuinigen minder black gold gebruiekn. dit is een wereld crisis.


  Maak melding
 10. Suriname “hoeft de druk van de dure olie niet te voelen ” omdat wij de twee dingen hebben waar de wereld om verlegen zit!!!!
  En dat zijn 1. Voedsel ( bv.rijst)
  2. Aardolie
  Wij hebben genoeg voor onze bevolking alhier. Maar onze regeringsleiders zijn te kortzichtig,hebzuchtig en vooral DOM!!!!
  Want als men de opbrengsten van de ruwe olie aanwendt voor onze volk en industrie krijgen we een lagere kostprijs van alles dat hier geproduceerd wordt waardoor dat geld wat hier verdient wordt door het volk altijd genoeg zal zijn om van te kunnen leven.En dan kunnen we gaan exporteren om die dollar naar binnen te kunnen trekken vanwege een lagere kostprijs ten opzichte van de wereld.
  Maar neen dat gaan die “slimme wezens ” van ons hier NIET doen en daarom kunnen ze het in 2010 schudden want ze komen nooit weer.


  Maak melding
 11. het is toch goed dat brandstof zo duur kost,want dan kan de gewone man geen brandstof meer kopen.dat wil zeggen de de arme worden rijker en de rijkere worden alsmaar rijker,das toch niets mis mee.


  Maak melding
 12. Hete hangijzer???

  Corruptie is een hete hangijzer!
  ALs ze minder steekpenningen nemen dan kan dat gecompenseerd worden met olieprijzen


  Maak melding
 13. Even een lesje wereldeconomie, heren. De olieprijs wordt bepaald door vraag en aanbod. En aangezien de vraag in b.v. landen als India en China het aanbod vele malen te boven gaat, zullen de olieproducerende landen handenwrijvend blijven toezien en niet meer produceren dan nodig is. India en China zijn geen olieproducerende landen, maar verbruiken op dit moment het grootste deel.De druk op Saoedie-Arabië, het grootste olieproducerende land ter wereld, wordt op dit moment verhoogd om de produktie op te schroeven, waardoor het aanbod groter wordt en de prijs lager. De olie die Suriname produceert zal op de wereldmarkt het effect hebben van een druppel op een barrel. Venezuela kan in zijn eigen behoefte voorzien, maar ook daar is de olieprijs gestegen. Als je alleen maar in je binnenlandse behoefte kunt voorzien, verdien je daar geen cent aan, want alleen aan olie-export wordt verdiend. En Surinamers: de bewustwording van zuiniger omgaan met energie is nog niet doorgedrongen, noh? Je auto een half uur stationnair laten draaien, met het gas op de plank 50 meter scheuren en daarna noodgedwongen weer in de remmen, helpt beslist niet om het probleem op te lossen. Dus niet klagen. Mijn optie? De four-wheel-drive-slurpers een bon geven voor SRD 25 per week en de zuinige auto’s SRD 50. Het is maar een idee.


  Maak melding
 14. @ 13 Gandhi. Er zitten een aantal contradicties in je betoog. Ten eerste: Je hebt het over twee dingen waar de “wereld” om verlegen zit: rijst en olie. Je hebt gelijk, maar van beide produkten is er op de wereldmarkt te kort. Hoe verklaar je anders dat de prijs van rijst op de binnenlandse markt hier in Su. met bijna 100% is gestegen? Omdat ook de exportprijs omhoog is gegaan. Het een sluit en andere niet uit. En op crude oil rijdt geen enkele auto. Onze Surinaamse crude wordt geraffineerd in het buitenland en komt per kerende post als benzine of gasoline weer het land in. Moet ook betaald worden.


  Maak melding
 15. Mijn god.mijne mensen…..blaka bakra schrijft de oplossing gewoon even op.

  Alsof Bouta, Bosje of WIE dan ook dit even gaat oplossen… zegt blaka bakra om daaarna zelf in zijn vervolg reactie met een oplossing te komen.Blaka bakra wil bonnetjes uitdelen.

  Blaka bakra je kraait een hoop onzin uit.

  Al die andere Front excuus truusjes, die woorden als mondiaal probleem, wereld crisis en suriname bepaalt de prijs niet, suriname zit aan de zijlijn en dus hoeft Front niks te doen, houden jullie je mond dicht.Vooral die truus die denkt dat suriname olie prijs niet bepaalt ,aan die wil ik vragen welke prijs Suriname wel bepaalt. Suriname bepaalt geen eens de prijs van haar eigen export produkten. niet van hout,goud,rijst,bloemen,groenten en bacoven.Geen enkele prijs bepaalt suriname.Dus gebruik dat argument niet als reden om geen oplossing te zoeken.
  Front is de regering, front heeft de eed afgenomen de oplossingen te zoeken, zij moeten het doen anders moeten ze opstappen zodat andere met de juiste gegevens de problemen kunnen oplossen.De mensen die niet in de regering zitten kunnen geen oplossingen aandragen. Ze beschikken niet over de juiste informatie.Front moet het doen.


  Maak melding
 16. Het is maar een idee….schrijft blaka bakra.
  Blaka bakra is echt rijp om het kabinet Venitiaan te gaan versterken.
  Hij is helemaal ready.Hij kan al zomaar willekeurige bedragen verzinnen, hij kan al zomaar economie lesjes verzinnen.Helemaal ready voor een plaatst binnen de front top.

  Blaka bakra schijft als onderdeel van zijn lesje wereldeconomie…De four-wheel-drive-slurpers een bon geven voor SRD 25 per week en de zuinige auto’s SRD 50.
  Lijkt wel een SPA-lezing.

  Vraag blaka bakra vanwaar hij die twee bedragen gehaald heeft.
  Nou hij heeft het verzonnen.

  Vraag blaka bakra waarom hij het verzonnen heeft. Wel het eerlijk antwoord van blaka bakra zou moeten zijn dat hij persoonlijk 25 srd heel veel geld vindt haha.Er zit geen enkele economie achter het bedrag.
  Dus dan weet je met wie je te doen hebt.Een armoedzaaier.

  Vraag blaka bakra hoeveel een liter diesel in Suriname kost.
  Wel hij weet het niet anders zou hij nooit voor stellen om dit “wereld” probleem met ongeveer 6 liter per week op te lossen.
  blaka bakra een liter diesel kost 4 srd.

  je hoeft blaka bakra niet eens te vragen hoeveel hij totaal zal uitgeven als hij die bonnetjes uitdeelt.Je hoeft hem niet te vragen vanwaar de regering dat geld zal halen.Hij weet het niet.

  Dus blaka bakra neem je idee en shove it.Praat niet over economie en vooral niet over economie in suriname.
  Yu no sabi neks, yu no habi neks.

  Het zijn dit soort figuren die in het Front zitten ,praten over economielesjes en ideetjes, terwijl ze een bedelaarsmentaliteit hebben.

  Die andere “economen” die blaka bakra aanbidden…Helpen jullie hem uitleggen waarom 25 en 50 srd precies is wat Suriname nodig heeft.Neus?? Du?? Akuba?? Help uitleggen waarom het idee van blaka bakra zo goed is.


  Maak melding
 17. Suriname is een land met duizenden mogelijkheden. Alleen willen of kunnen degenen die veranderingen kunnen aanbrengen in de samenleving dat niet zien.
  Het is nu al zeker 10 jaat te laat, maar Suriname had al lang kunnen overstappen op de productie, verkoop en export van haar eigen biodiesel.
  Men ziet de bui hangen en niemand zoekt een paraplui.


  Maak melding
 18. Stelletje kromme veralen van verdwaasde NDP addepten lossen die wereld probleem van voedsel en olie schaarste echt niet op. En als de NDP aan de macht komt? Dan neemt alle schaarste grote vormen aan. Mn die van financiele overheidsmiddelen.


  Maak melding
 19. Neus no mang piki hihihi, Dus dan maar de NDP uitschelden.
  Niemand zegt iets over de NDP. Neus begint over de NDP.Bij gebrek aan argumenten..de NDP aanvallen.Neus heeft ook geen oplossing.
  Nog even en we zijn weer bij de revolutie.Dan zijn we full circle.
  Blaka bakra…Neus is het niet eens met je maar hij gaat je helpen met een NDP uitscheld feest.
  Neus uitgeschakeld.Kijken of Du kan uitleggen hoe die 25 en 50 srd van blaka bakra de zaak zal oplossen.


  Maak melding
 20. @ 20. Dat Front radeloos is is duidelijk, dat hoef je mij niet duidelijk te maken. Ik had alleen gedacht dat ik misschien een iets positievere reactie had gehad. Jij komt ook niet met een idee. Maar ja, dom geboren en niets bijgeleerd. Dat blijkt maar weer uit je reactie. Afgeven op de regering, en je eigen rotzooi niet eens onder ogen zien. Bah, ik neem een sabbatical, want ik word niet goed van die betweters die nooit iets anders hebben gedaan dan hun uitkering ophalen bij de sociale dienst in godverdomme Nederland!!!! Alsof Suriname de wereldeconomie is die de zaak wel even recht gaat trekken. Kruip onder die steen waar je vandaan komt.


  Maak melding
 21. wat ik heel dom vind en soms erg is dat sommige hier volgens mij geen krant lezen of niet op de hoogte zijn wat in de wereld gebeurd wat posting nummer 16 schrijf is realiteit het is waar ook maar de mensen net zover denken als hun neus lang is die snappen dat niet over china en venuzeula is ook waar dus nummer 16 jij heb een goede kijk op de zaken dat kan je niet van iedereen hier zeggen ik zal geen namen noemen anders reageren ze net een stier die een dode lap ziet .


  Maak melding
 22. Zo dan neemt blaka bakra een sabbatical… hij kruipt dus zelf onder die steen waar hij vandaan kwam nu hij zijn onzin niet kan verklaren.
  Sabbatical….Hij gaat dus bolletjes slikken hahaha 😉

  Blaka bakra je schrijft domme dingen..25 srd, ben je mal.
  Over Venezuela trouwens ook.Ga een beetje meer lezen over de olie productie van Venezuela voor dat je idiote dingen opschrijft.En als je het nieuws volgt dan snap je die onzin die je schreef over s.arabie ook

  Du… kan je ook niet helpen met 25 srd van je.
  Du die weet absoluut niks over Arabie noch Venezuela,volgt het nieuws ook zelf niet, vooral niet dat nieuws van gisteren en dus
  klets hij maar uit zijn nek.

  Neus die is niet gesprongen op je karretje om je “idee” populariteit te geven, te ondersteunen.Niets…
  Du… die wil ook niet meegaan met je idee…maar je weet hoe dat gaat.Er wordt geen kritiek geleverd op partijgenoten.Dus praat hij er niet over.Maar hij vindt het ook maar niks.
  Dus… blaka bakra…neem maar je “sabbatical”!!


  Maak melding
 23. @16:je hebt het bij het verkeerde einde.De prijs van olie wordt bepaald op basis van bewezen voorraden.Als er bv een gasbel van enkele miljarden kuub morgen gevonden wordt dan zal de prijs van olie dalen,en vice versa. De voorraden olie slinken overal ter wereld en het effect van dit tekort komt nu pas aan orde. Men hoopt in de industrie op andere alternatieven voor olie maar die zijn er helaas vandaag nog niet dus zal de prijs van olie blijven stijgen. Los van de vondst 3 maanden geleden in Brazilie zijn er de laatste jaren geen noemenswaardige voorraden gevonden.

  De prijs is anderzijds ook onderhevig aan internationale politiek. Als Ahmadinejad nu oorlog gaat voeren zal de prijs stijgen omdat deze actie gevolgen zal hebben voor de ontginnning van olie in Iran. het vrag en aanbod verhaal is voor alle produkten behalve olie en gas want deze zijn (voor zo ver wij uitgaan van de informatie die er nu beschikbaar is) beperkt.

  En ook het feit dat de prijs van olie ondergewaardeerd was speelt ook een rol. Ga maar na, vorig jaar deze tijd was een vat nauwlijks $60,- in December lag ie al op $100,nu $134. Ik wed dat deze in Dec tegen de $200,- is.


  Maak melding
 24. Het bewijst maar weer op wat voor mongolen we moeten stemmen. Mensen die geen weet ervan hebben en geen enkele vorm van initiatief tonen. Dit is mijn oplossing.

  1.De prijs van olie zal blijven stijgen.De regering zal de burgers hiervan bewust moeten maken. Dus weg met die pajero’s en SUV’s,men zal deze extra zwaar moeten gaan belasten om zodoende mensen bewust niet te stimuleren om weer een SUV te gaan kopen alleen maar omdat buurman ook 1 heeft gekocht.men zal dus extra belasting gaan moeten heffen op deze voertuigen.

  2.Alternatieve energie, het grootste gedeelte van olie wordt verbruikt in de transport sector. Als je nagaat dat de huishoudingen draaien op hydroenergie(afkomstig uit para),ik heb het nu over paramaribo, dan is het een kwestie van slim oplossen. Weg met de diesels van de EBS dus en een ander beleid op het gebied van energie.Het lijkt drastisch maar als je het aanbod van energie in Suriname al bekijkt dan kan Suriname iets unieks doen.

  3.De staatsinkomsten van staatsolie direct in de maatschappij investeren middels scholing,in de landbouw,veetteelt,visserij sector. Deze investeringen hebben een korte terugverdien tijd en kunnen terzijnertijd gebruikt worden voor andere maatregelen.

  4.Wegenbelasting gaan heffen en dit weer investeren in een efficiente wegennet.Slim plannen en een kortere weg van A naar B kan ervoor zorgen dat mensen sneller op plaats van bestemming zijn en zodoende minder verbruiken.

  5.openbaar vervoer. Misschien dat het een idee is om een openbaar vervoer in de trant van trein op te zetten. Dit om het aantal weggebruikers terug te dringen.Minder olie verbruik.

  Dit zijn nog lang niet alle maatregel die men kan nemen maar maakt men er nu geen aanvang dan kunnen wij jongeren weer de rotzooi gaan opruimen.


  Maak melding
 25. Ik kom even onder mijn steen vandaan en dan kruip ik er snel weer onder. @ Anton: de gasprijzen zijn gekoppeld aan de olieprijzen. Dus als de prijs van olie stijgt, stijgt ook de gasprijs. En @ Onrealistisch: Saoedi-Arabië is het grootste olieproducerende land. Niet Irak, niet Iran, niet Venezuela, niet Indonesië en ook niet Suriname.
  Ik kruip weer onder mijn steen. Kijken of mijn bolita’s al klaar zijn…


  Maak melding
 26. Nog even vanuit een kiertje van mijn steen: Ik adviseer jullie morgen of vandaag) een krant te kopen en te lezen wat de voorzitter van de OPEC, dr. Chakib Khelil, te zeggen heeft. Misschien wordt bij jullie dombo’s er dan een heleboel meer duidelijk. Betweters.


  Maak melding
 27. En toen khelil klaar was met zijn verhaal en saudie arabie hun productie verhoogd had, zaten we een week je later met een nieuw record van 144.44. Het probleem blijkt dus toch niet aan de productie te liggen.En dat heeft Saudie arabie tot vervelends toe aangegeven.En om een eind aan dat gezeur te maken hebben ze productie verhoogd en toen is de prijs toch niet omlaag gegaan.
  saudie arabie heeft al lang aangegeven dat de prijs verhoging gewoon door speculanten op aandeelmarkten wordt opgeschroefd en dat ze ermee moeten ophouden.Er is meer dan genoeg olie.verhalen over china en india zijn nonsens verhalen.De saudischee minister vraagt waar zijn de kopers van die olie?Er is geen tekort.Dus niemand hoeft ze weer te vragen nog meer te produceren.
  Nu springen de speculanten niet met het verhaal india en china, maar…hun verhaal is nu dat er een oorlog komt met iran.
  khelil die speculeert onnodig dat de prijs naar 170 dollar zal gaan.
  En daar zaten die speculanten allang op te wachten, nu drijven ze de prijs op om die 170 dollar waar te maken.
  What is next?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES