Surinaamse veteranen kunnen politieman worden

9

PARAMARIBO, 13 jun – Het Korps Politie Suriname, KPS, heeft ruimte voor de groep werkzoekende oorlogsveteranen. Dit zegt minister Chandrikapersad Santhoki van Justitie & Politie. Het korps kan extra mankracht altijd goed gebruiken. Er zijn wel voorwaarden.

“Als er mensen zijn binnen de groep, die geschikt zijn, en de expertise en ervaring hebben, moeten wij hen de kans geven”, zegt Santokhi. Wel komt er eerst een proefperiode en zullen de mannen medisch en psychologisch getest worden. De kans bestaat zelfs dat een deel opgeleid wordt tot beveiligingsagent. Werken bij de politie geniet de voorkeur bij de oudgedienden.

Een carrière bij de Inlichtingendienst wordt minder op prijs gesteld. Voornaamste argument is dat bij die dienst al een groot aantal voormalige leden van het Jungle Commando werkt. Het zou makkelijk kunnen komen tot confrontaties met de voormalige rebellen. De ex-militairen voeren al maanden actie voor een betere behandeling.


9 REACTIES

 1. Minister Santokhi, u gaat deze mannen waarschijnlijk ook bewapenen? U zegt: “Als er binnen deze groep mensen zijn met expertise en ervaring, moeten we ze een kans geven”. Expertise in wat? Ervaring in wat? Ik zie het al voor me: 58-jarige oorlogsveteraan achtervolgt 22-jarige straatrover. Dat deze mensen aan een baan geholpen dienen te worden: buiten kijf. Maar ik denk dat er een hele strenge selectieprocedure aan vooraf moet gaan. Anders ben ik bang dat er een macht binnen een macht ontstaat. Deze oorlogsveteranen, veelal getraumatiseerd, kunnen een tikkende tijdbom worden, geleid door hun achterban binnen de DNA.


  Maak melding

 2. Beste Sranangmangs,

  Ik weet niet als het een goed idee is om veteranen en/of ex- Brunswijk vechters in het korps op te nemen. Ik stel voor om hen bij de LVV in te zetten. En als er toch nog baantjes bij de politie gecreeerd, kunnen worden, dan bij afd. gebouwen, vervoer en andere praktische afdelingen. De minister heeft het over voorwaarden die bij een mogelijke aanstelling gehanteerd zullen worden. Ik geloof daar niet in, omdat in het betoog van de minister al een belofte vervat ligt. Ik denk dat een afwijzing op basis van aanstellingscriteria van de politie, zal leiden tot enorm veel teleurstelling en commotie. Waarom moeten deze heren via de een speciale regeling bij de poltie aangesteld worden, als ze geschikt waren dan hadden zij toch gewoon bij de politie kunnen solliciteren. Ik vermoed dat zij niet voldoende of helemaal niet geschikt zijn en proberen via een andere weg bij de politie terecht te komen. Dit is geen goede zaak, want politie agenten moeten heden ten dage over meer competenties beschikken dan alleen kunnen schoppen, schreeuwen en vechten. Ik snap dan ook niet dat die mannen bij de politie willen en dat ook al die vechtersbazen van Ronnie Brunswijk politie beambten zijn geworden,dit is een hele vreemde gang van zaken. Ik zou hen aanstellen als: tuinmannen, schoonmakers en andere niet politie achtige functies. Waarom moet alles bij ons via via en niet op logische wijze aangepakt worden? Het lijkt net alsof wij niet af kunnen komen van emotionele beslissingen en maar op persoonlijke gronden logische beslissingen nemen. Sranangmangs, ik wens heel graag meer logische momenten.

  Sranangmangs,
  Tang Boeng


  Maak melding

 3. Nu weet ik waarom de inlichtingen dienst niet functioneert ;)JC idiots werken daar.

  Het feit dat er gesteld wordt dat het makkelijk zou kunnen komen tot confrontaties met de voormalige rebellen, geeft al aan dat deze kerels niet geschikt zijn voor politiewerk.Ze gaan die ex rebbelen ook als politieman tegenkomen. Brunswijk gaan ze nog veel vaker tegenkomen. Dus als ze al daar niet mee om kunnen gaan dan houdt het op.


  Maak melding

 4. Santhoki houdt die mannen voor de gek.Of hij creeert een situatie van willekeur.Expertise? Ervaring? waar ?wie?
  Een vereiste voor sollicitatie bij de politie is dat je
  tenminste 18 jaar of ten hoogste 35 jaar oud moet zijn.
  Hoeveel van die gasten zijn boven de 35? allemaal.Dus gaat santhoki voortaan ook anderen boven de 35 in dienst nemen of is dit willekeur?
  Andere vereisten zijn(de andere redenen die santhoki gaat gebruiken om ze weer de deur te wijzen):
  tenminste een Mulo- diploma,
  – of een overgangsrapport van 1e naar 2e klasse VWO,
  – of een overgangsrapport van 1e naar 2e klasse AMTO,
  – of een overgangsrapport van 2e naar 3e klasse IMEAO,
  – blootsvoets een lengte hebben van niet minder dan:
  heren: 1.67 mtr.
  dames: 1.65 mtr.,
  – van onbesproken levensgedrag zijn,
  – tenminste 18 jaar of ten hoogste 35 jaar oud zijn.

  Verder dient men met gunstig resultaat:
  het sollicitatiegesprek,
  het psychologisch onderzoek,
  het geneeskundig onderzoek,
  het milieu- en antecedentenonderzoek en
  een H.I.V. en drugstest hebben ondergaan.

  Eindstand worden ze gewoon ongeschikt bevonden.
  Santhoki heeft politiek gescoord en zij zitten belazerd nog steeds zonder werk.Als Santhoki ze toch in dienst neemt dan hoeft bij de volgende sollicitatie oproep die vereisten niet op te schrijven.
  Gewoon schrijven dat iedereen welkom is.


  Maak melding

 5. Jullie hebben blijkbaar een probleem. Welke veteraan heeft laten doorschemeren dienst te willen nemen bij Justitie & Politie? Dat moet nog worden afgewacht. Zoals de praktijk ervoor staat zal dat niet zelden leiden tot regelrechte confrontaties.
  Er is blijkbaar uit rancune te lang getalmd met het resocialiseren van deze mensen, die in the line of duty hun werk hebben gedaan.

  Hoe zullen deze jongens zich voelen als blijkt dat de partij ten andere zijde wel een plaats onder de pannen krijgt bij een andere dienst van de overheid. Soldiers are special, je kunt ze niet overal in zetten!


  Maak melding

 6. Front verkoopt gebakken lucht..Opa Ruro Vniemand weet hier meer van !!!!!!

  Mannen trap niet in rotzooi van dubbele agenda !!!!!!!!

  A wan set fu kaaiman’s….no sribie.


  Maak melding

 7. Meer politie betekent in theorie minder criminaliteit. Voor sommige taken hoeft geen hoge eisen gesteld te worden qua opleiding.

  Preventief surveilleren in sommige beruchte wijken door deze veteranen zou mischien de burgers ook een veiliger gevoel geven.

  Hopende dat elk burger zich hierdoor weer in zijn eigen huis veilig kan voelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.