Handel in namaak complex probleem voor Suriname

19

PARAMARIBO, 12 jun – De handel in namaakproducten is een complexe aangelegenheid. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie, HI. De indruk mag dan bestaan dat het land overspoeld wordt met nep, zonder meer ingrijpen gaat niet. Er spelen vooral juridische overwegingen.

Bewijslast is het sleutelwoord. En die last rust op de importeurs van het originele product. Op een of andere manier zal het verschil aangetoond moeten worden. “Het is de producent of de vertegenwoordiger van de producent die dat moet uitmaken en de staat met overtuigend bewijsmateriaal moet kunnen aantonen dat het werkelijk om nepproducten gaat”, zegt Marica.

Er zal dus niet morgen al gesprongen worden op de nek van de handelaren in nep. Hun bedrijf vormt al jaren een bron van ergernis bij de importeurs van vooral grote merken. Volgens Marica is voorzichtigheid geboden. “Anders heeft de overheid zo een proces aan zijn broek.” Meer armslag is er bij de import van medicamenten. Die worden wettelijk scherper beschermd.


19 REACTIES

 1. made in china; dikwijls namaak en slecht kwaliteit. een imitatie venetiaan(kloon) van chinees makelijk is binnenkort ook verkrijgbaar in het parlement!!
  of liever een dump president!! zoek uit!!


  Maak melding

 2. Owh oweee !!! jij wil orchi….dan moet jij orchi geld betalen…mi-boi…maar dat is ddduuuurrrrrrrrrrrrr.

  Laat ons met nep hoor…dan kunnen wij ons teminste een beetje behoorlijk kleden of niet ???? SOMS !!!!!!!!!!!!.Het is al zo duur in Su. Unu tapu nanga law…libie na portie volk…unu KABA.


  Maak melding

 3. Dit hoeft toch geen probleem te zijn. Als de Douane bij controle ontdekt dat het om een lading nepartikelen gaat, moeten zij de hele handel confisqueren en vernietigen. Punt uit.
  Geef de douane dus vergaande bevoegdheden.


  Maak melding

 4. je zou bijna kunnen spreken van een stukje onmacht.

  maar wat hier in holland plaats vindt is meer dan erg,hier worden gewassen aan de consument gebracht dat niet een duidelijke kenmerkt hebben.zo koop je in de meeste gevallen nep groenten dat in nederland wordt verbouwt in kassen voor het zelfde dure geld.
  en niemand dat wat zegt


  Maak melding

 5. Abrabroki, het interessert je waarschijnlijk nauwelijks dat die merkjes erin worden genaaid door kinderen van 6, 7 of 8 jaar oud, voor nauwelijks een euro per week? Wat nou. Bling-bling, als er maar een merkje in of op staat. Zou jij je eigen kinderen daarvoor lenen? De mother….ers die grof geld verdienen aan die rotzooi, die je na twee keer wassen weg kunt gooien, die moeten ze aanpakken. Bovendien wordt meer dan de helft (met medeweten en goedvinden van de douane) gewoon geëxporteerd naar Guyana en andere landen. Voor nog meer geld. Mafia-praktijken.


  Maak melding

 6. Ja, Alex, als je zo nodig Nederlandse sopropo wil eten, zul je daarvoor moeten betalen. Zo werkt dat. En de meeste groeten in Nederland hebben wel degelijk een keurmerk. Product of Thailand, China, Israël, Suriname enz. Alleen je moet het willen zien.


  Maak melding

 7. John, je hebt gelijk. Het probleem is alleen dat de Surinaamse douane ook dik geld verdient aan dit zaakje. En er is geen controle op de inhoud van de containers die binnen komen. Ja, steekproefsgewijs. Wat de organistatie van de heer Louis Comvalius op dit moment doet, is artikelen die de volksgezondheid rechtstreeks bedreigen (tandpasta, levensmiddelen etc.) aan onderzoek te onderwerpen, samen met officier van justitie mr. Algoe. Dus er wordt wel degelijk gemonitored. Alleen is de wetgeving in Suriname zo achterhaald dat er nauwelijks adquaat kan worden ingegrepen. En ik wil niet generaliseren maar de Chinezen zijn in dit geval de hoofdschuldigen. Wat ik wil zeggen is dit: de wetgeving zal aangepast, zo niet veranderd moeten worden.


  Maak melding

 8. suriname kan hier( gaat )niets tegen doen.
  de chinezen hebben te veel macht/ betaald voor het invoeren van deze producten. er zijn afspraken gemaakt met china en de overheid. vene en zijn maatjes kunnen helaas niets doen. en originelen artikelen kunnen ze moeilijk importeren, veel te duur.

  nummer 10 jou reactie is best grapig.
  je heb het over nep groente..

  langa


  Maak melding

 9. troe torie,
  bijna alle produkten is made in asia
  vanwege de lage loonkosten
  wil je “iets” made in the west
  dan krijg je maybe the best
  but you will pay more than the lest


  Maak melding

 10. Is deze minister doof en blind vraag ik me af. Gaat vriendjes politiek voor of de gezondheid van de bevolking. Weet deze minister niet dat er heel wat mankementen zijn bij deze nep producten die schadelijk zijn voor de volksgazondheid. Alleen de handelaar van zulke producten heeft er baat bij. Deze mensen gaat over lijken. alles wat telt is geld.
  IBO


  Maak melding

 11. Wisten jullie dat de grootste namakers van kleding afkomstig zijn uit India, Pakistan en Turkije??? Het is een wereldwijd probleem. Maar Surinamers zijn racistisch!!! Altijd met het vingertje wijzen naar de Chinezen!!!Waarom???????


  Maak melding

 12. wij worden(de consument)genept met groenten dat(kunstmatig behandeld worden)in kassen
  en van minder kwaliteit zijn.

  als de groenten dat wordt geïmporteerd bijvoorbeeld uit suriname.
  dus met nep groenten bedoel ik groenten dat kunstmatig worden geteeld.


  Maak melding

 13. men kan wel degelijk optreden echter het feit is dat men (politiek) geld, heel wat) heeft aangenomen van die ORGA. Dus kunnen ze ook de handel niet stopzetten.
  Men klaagt dat de spullen nep zijn maar ze worden wel gekocht door de mensen. Nou, als de politiek blij is dat ze weer geld hebben ontvangen van de ORGA en het volk is ook blij dat ze spullen kunnen kopen (weliswaar nep) dan is toch de cirkel weer rond…..
  dus…. wij zijn zelf de mensen die klagen/reageren.
  Ik wens u allen een fijn weekend, uiteraard ook de grote sopiemangs.


  Maak melding

 14. No 4 John,

  Douane tjari ding go na oso, dang ego seri ding sani na baka woyo. Faff dati dang ?
  Ding douane srefi né verdien bung !!

  No 3 Abrabroki, je hebt gelijk hoor. libi ding weti mang, Ding srefi fefuru unu poti sma sani, tap wang gerafineerd fasi. Want de echte kunnen de suri’s niet betalen met hun SRD. Vooral nu !!!


  Maak melding

 15. Handel in namaak, screp en rommel is sinds jaar en dag aan de orde. Het probleem is dat nergens terecht bent.

  Als je beseft dat de handelsklasse ook wat in de politieke melk te brokkelen heeft dan is dat wel te snappen.

  Troost je maar, “in soortgelijke landen zal dat altijd zo blijven”.


  Maak melding

 16. Abrabroki, het interessert je waarschijnlijk nauwelijks dat die merkjes erin worden genaaid door kinderen van 6, 7 of 8 jaar oud, voor nauwelijks een euro per week? Wat nou. Bling-bling, als er maar een merkje in of op staat. Zou jij je eigen kinderen daarvoor lenen? De mother….ers die grof geld verdienen aan die rotzooi, die je na twee keer wassen weg kunt gooien, die moeten ze aanpakken. Bovendien wordt meer dan de helft (met medeweten en goedvinden van de douane) gewoon geëxporteerd naar Guyana en andere landen. Voor nog meer geld. Mafia-praktijken.

  blaka bakra

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Laat mij met rust die zelfde nep kun jij ook kopen in Holland.

  Jij weet niks houd je mond !!!!!!!!!!!!!!Kaba !!!Jij wil voor Christus spelen maar zelfs loop jij in een hel…..tapa nanga don.


  Maak melding

 17. Hallo Blaka-brada…don’t fool me.
  Er zijn landen waar men vader des huize 1 Usd per dag geeft als loon voor +/- 12 uur arbeid.(verzorg vrouw en kinderen noh ! jij moet durven)
  En al te vaak zijn dat blaka-brada’s.

  Daarom wees wijs.


  Maak melding

 18. hoi ik moet debateren en mjn onderwerp is
  hander in chinese produkten moeten afgeschatf worden in suriname.
  ik ben een tegenstander
  gaan jullie me kunnen helpen met argumenten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.