Suriname steunt straffeloosheid Amerikanen niet

16

PARAMARIBO, 22 mei – Suriname gaat niet meewerken aan het uitsluiten van Amerikaanse staatsburgers van vervolging door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dit zegt coalitieparlementariër Ruth Wijdenbosch. Een uitzonderingsverdrag met Washington is definitief van de baan. Op politiek niveau zijn reeds de eerste belangrijke stappen gezet.

De ministerraad heeft een raadsvoorstel in studie voor Suriname’s toetreding tot het Hof. Het parlement is kamerbreed tegen een verdrag en vindt dat ernstige mensenrechtenschendingen niet ongestraft mogen blijven. “Daarover kun je geen compromissen sluiten”, zegt Wijdenbosch tegenover de Ware Tijd. Als lid van Parliamentarians for Global Action heeft zij toetreding fel bepleit.

Tot voor kort was op het twee gedachten hinken. De Amerikanen hebben lange tijd aangedrongen op een verdrag. Suriname zou niet moeten toetreden zonder eerst Amerikanen te hebben gevrijwaard. Er werd zelfs gedreigd met sancties. Genocide, oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid mogen vervolgd worden door het Hof als landen niet bereid of in staat zijn verdachte onderdanen zelf te berechten.


16 REACTIES

 1. Elk mens wat misdrijven begaat moet gestraft kunnen worden. Er bestaat naar mijns inziens geen uitzonderingen. Dus ook niet Amerikanen.


  Maak melding

 2. Het doel heiligt mijns inziens alle middelen om te geraken tot daadwerkelijke ontwikkeling. Look who”talking. Wij moeten alles aanwenden ten favuer van Sranan.

  Never insult the alligator untill you’ve crossed the river.

  Bovendien is de 100% Amerikaan wel voor 99% idioot.

  Ik wil een vreemde mogendheid een Amerikaanse staatsburger zien insluiten.


  Maak melding

 3. Ruth Wijdenbosch
  geeft stilzwijgend toe aan de labiliteit van de regering venetiaan.
  men moet in suriname oppassen dat men niet in gedrang komt met de wil van de blanke goden in europa.
  hoeveel oorlog misdagers uit europa heeft men al intussen veroordeeld.waarom probeert men de joden in israël niet te veroordelen wegens hun snode daad jegens het palestijnse volk.
  jullie surinamers zijn nog steeds in een diepe slaap.


  Maak melding

 4. hirudinea

  wat zeg je allemaal amerika m=komt op voor zijn burgers. wel alleen voor de witte laag.
  anders wordt het tijd dat je eventjes naar new orleans gaat kijken.

  new york 9/11 was alleen de moeite waard omdat er zoveel blanken zaten op een vierkante kilometer. maar new orleans praat je over 300 vierkante kilometer! maar daar zie die viezerik van Bush en kornuiten niet. dus aub doe geen uitspraken die niet goed gegrond zijn.

  en trowuens ben je wel eens op een indianen reservaat geweest. ja daar zijn de yanks ook goed in. het slechtste stukje grond wordt dan aan de ingies geschonken een lachertje.

  maar jij krijgt wel een kus voor de moeite.


  Maak melding

 5. Onze prioriteit ligt niet op het dwarsbomen van Amerikaanse belangen.

  Hoe dan ook komen jaarlijks hier en daar nogal wat beurzen en of projekten vrij.

  Boycot van uit Amerkaanse zijde kunnen wij derhalve als kiespijn missen.

  Dan nog liever een laffe leeuw dan een dode held.


  Maak melding

 6. rEACTIE OP “Prisiri”, kun je ook zeggen waarom je hiervan moet overgeven? Ik vind het een opvallende uitspraak, omdat Suriname in deze positief heeft gehandeld (in de ogen van vele). Vandaar dat ik nieuwsgierig ben naar je onderbouwing.

  Met vriendelijke groet,

  Donovan


  Maak melding

 7. Baas in eigen huis ten spijt. Ik wil weten wat u doet als die Amerikaan met een kleine helicopter overvliegt en via audio apparatuur meedeelt dat je nog 10 miniten hebt om hun onderdaan vrij te geven. Optreden ertegen en hoe?


  Maak melding

 8. de realiteit is dat landen die meer macht hebben militair zoals economisch die hebben meer te zeggen en kunnen meer afdwingen daar kan je niet om heen het is een feit en over zwart denken van sommige hier word ik moe van nederland is wat dat betref machtiger als suriname maar weet dat die grote broer niet mag dwarsbomen en kleine suriname kijk waar je voordeel uit kan halen want op de wereld poduim hebben wij niets te zeggen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.