Iamgold verdient minder aan goud dan Suriname

13

PARAMARIBO, 2 mei – Multinational Iamgold houdt aan de operaties in Brokopondo minder over dan wat wordt afgedragen aan Suriname. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen. Als ingegaan wordt op de kritiek dat te weinig verdiend wordt aan de bilaterale overeenkomst, zal dus het kleinere aandeel aangesproken moeten worden.

Of dat ook werkelijk zal gebeuren, is nog lang niet zeker. “Gezien de investeringen en risico’s die het bedrijf heeft genomen, vind ik de verhouding 24 op 36 redelijk”, zegt Rusland tegenover Dagblad Suriname. Suriname verwacht dit jaar ruim vijfendertig miljoen dollar te verdienen aan Iamgold. Zelf komt het bedrijf niet boven de vijfentwintig miljoen dollar uit.

De berekening komt van de Belastingdienst. “Ik wil niet emotioneel doen, maar denk dat alleen gesproken kan worden van een goede of slechte deal als je de cijfers van het bedrijf bekijkt”, aldus Rusland. Suriname wil betrouwbaar blijven overkomen, wat het openbreken van de overeenkomst nog moeilijker maakt. “Ik ga die betrouwbaarheid in stand houden. We moeten ervoor zorgen dat de investeringen in ons land komen.”


13 REACTIES

 1. Langleve iamgold……
  Alleen kunnen uw percentages niet helemaal kloppen..minister…??
  Klinkt heel niet vekeerd. Alleen blijf je nog steeds afhankelijk van die iamgold….


  Maak melding

 2. Klinkklare onzin wat deze min uitkraamt. graag contraexpertise doen om alle mazen te dichten en alle betrokkenen te ontmaskeren.
  van een insider die zelf bij het top van het bedrijf werkt heb ik begrepen dat het contract al in beginsel een foute contract was voor suriname maar dat dhr die het moesten ondertekenen er dik voor zijn betaald.
  Suriname krijgt in de huidige constructie slechts en symbolische bedrag van wat ze daadwerkelijk zou moeten krijgen. Indertijd is de deal gemaakt dat er pas betaald zou worden uit de winsten als ze hun investeringen zouden terugwinnen en als prognose was de datum van 2009 genoemd, gebaseerd op de goudprijs van toen. Inmiddels blijkt dat de goudprijs minstens verdrievoudigd zijn en het bedrijf nu ruimschoots de investeringen hebben terug gewonnen. In de onderhandelingen wordt echter steeds gewezen naar de streefdatum van 2009. Let wel deze info heb ik van iemand die zelf in de top van het bedrijf zit en toegang heeft tot dit soort info.
  en nu ook nog een min die eerder opkomt voor belangen van het bedrijf is te zot voor woorden.
  aub als u in de positie bent iets te doen met deze info dan graag actie aub.


  Maak melding

 3. Opzouten mini-ster Rusland…..voor wie werk je eigenlijk? Voor Suriname of voor Iamgold?

  Zelfs als de verhuding 99% was voor Suriname en 1% voor Iamgold was het goed, dat is, als die buitenlandse investeerder daarmee accoord was.

  Maar jij, mini-ster, hoeft hun geen gelijk te geven. Jij moet aan ONZE kant staan en zoveel mogelijk uit de deal halen.

  En dan vragen jullie je af waarom we als Suriname zulke slchte deals afsluiten….

  Dat komt door dit soort IDIOTEN!!


  Maak melding

 4. Hallo Gregory,

  Jij liegt dat jij kan barsten, idioot, en je bent nog minister ??? Kun je nog immoreler zijn ??? Idioot, dan waren zij allang vertrokken, ley-dagoe hagoe…..

  Wie trapt nou in zulke leugens ??? Gore boef dat je bent, geen wonder dat je van Grundjari komt, alle immorele zwendelaars komen daar vandaan………..

  Vriendelijke Groeten,………..


  Maak melding

 5. alles dat suriname goed komt mag niet kapot gemaakt worden.
  de regering moet beter leren omgaan met de opbrengsten uit de natuurlijke hulpbronnen


  Maak melding

 6. Geachte heer Rusland ik zal u een china calculator op sturen met beschrijving van de funtion of the toetsen + – % X
  IAM gold maakt $193 mil US$ per jaar bruto!
  20Kg x US $ KG 26,444 per dag x 365
  Cost prijs producty is +/- US$200 per once, in SURINAME (Werelds gooedkoopste mijn operatie in de goud industry)
  Prijs is nu +/- $900 per onc zo 2/9 is producty cost
  Deel de inkomsten door 9 x 7 = gross profit
  = $150mil US$, Suriname krijgt 5,4mil US$ ofwel 3.6% Dat is een schijntje! Ik zou het wel weten! aan de tafel en open breken geen gezeur van vertrouwen etc. HET LAND HEEFT HET NODIG! Stuur ze anders weg! betaal ze uit en ga zelf verder! Dat is nu het probleem, denken en doen en gecalculeerde risks! Wat is je probleem dan! NIEMAND WIL WERKEN! Mvg Jan uit Australie!


  Maak melding

 7. Minister Rusland, ondanks alle kritiek denk ik dat u de zaak in de juiste proporties ziet. Je gaat de kip met de “gouden” eieren niet slachten. Hoe zit het echter met bedrijven als BHP Billiton en Suralco? We weten dat deze bedrijven, vooral op energiegebied, veel terugdoen voor de Surinaamse samenleving, ondanks of dank zij het feit dat het ook multinationals zijn. Je kunt wel veel willen, maar zonder feed back blijft er inderdaad weinig over. Als je praat over een win-win-situatie, dan ligt hier de kans voor Suriname. IamGold is absoluut niet de slechtste concessor in Suriname. Als je ziet wat er onder hun neus (legaal) wordt weggejat (illegaal), dan denk ik dat je eerst eens moet optreden tegen die illegale garimpeiros en djyuka’s die de werkelijke dieven zijn. Zij zijn op geen enkele manier de Surinaamse gemeenschap van dienst. Zij zijn de rovers van de Surinaamse bodemschatten. Misschien dat er dan iets meer te halen is bij IamGold. Ik ben ervan overtuigd dat ze daar niet welwillend tegenover staan.


  Maak melding

 8. De mister moet met cyfers komen,zodat we kunnen weten hoeveel er geproduceert wordt hoeveel iamgold verdient enz.Het is makelijk te zeggen dat suriname meer verdient dan iamgold.ik denk iamgold gek zou zij om zoveel te investeren,en dan zo weinig te verdi


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.