Bouterse: Suriname lijdt onder bekrompen visie

36

PARAMARIBO, 3 mei – “Suriname heeft een leiding met een bekrompen visie, die koloniaal denkt.” Dit zegt NDP-leider Desi Bouterse. In plaats van de uitdagingen van het moment slim en creatief aan te pakken, wordt terug gegrepen. Dezelfde oude ideeën worden van stal gehaald en dit gaat ten koste van land en samenleving.

“De wereldmarkt biedt goede prijzen voor onze grondstoffen, en toch hebben we het zwaar te verduren”, zei Bouterse in partijcentrum Ocer. Hij bevestigde de aanmaak van een partijcombinatie naar de verkiezingen toe. De bedoeling is niet zozeer de bestuursmacht over te nemen. Het roer moet drastisch worden omgegooid in zowel economisch en sociaal opzicht.

“Niemand maakt zich zorgen om de stijgende prijs van rijst, terwijl het alleen maar erger wordt. We moeten beseffen dat wij verantwoordelijk zijn voor dit land. Suriname heeft potentie genoeg om de rijst- en fruitschuur te worden van het Caribisch gebied.” Het betekent wel afstappen van de huidige trend van in hokjes werken. Aan de honderdprocent-controle mag ook wat worden gedaan.

Nu is het alleen maar lijdzaam verdragen hoe Surinamers vernederd worden op de Nederlandse luchthaven Schiphol. “Er is één simpele regel in de buitenlandse politiek, die van reciprociteit. Als zij het je aandoen, heb je het recht hier hetzelfde te doen. Als Balkenende komt, wordt hij volledig doorgelicht. De honderdprocent-controle moet afgeschaft worden.”


36 REACTIES

 1. hahaahahahh bouterse is weer bezig de zee tribunaal heeft hij vergeten en nu is hij met iets andersbezig dat een wereld probleem is iedere land heeft er last van banken die veel geld verliezen noem maar op dus om nu een surinaams probleem van maken is te kort door de bocht als bouterse zo slim en creatief was dan was suriname verder dan waar het nu is vandaag hadden de moorden ook niet plaats gevonden dus bouterse jij ben de laaste die oven slim en creatief moet praten bouterse heeft een land met uzi overgenomen en achter gelaten met grote econimisch probleem geld die in waarde daalde staatkast die leeg was deze man moet de laasten zijn die het over honderd procent controle heeft hij heeft van suriname een narco staat gemaakt drugs vliegtuigen die op en na vlogen in het binnenenland en hij is veroordeeld voor drugs alleen idioten als bouterse zelf geloven zijn verhaal en limbo van sky radio want daar kan bouterse vrij praten zonder kritiese vragen en het volk zand ik de ogen strooien ik kan het niet begrijpen dat zo iemand met zo een verleden nog steeds aanhang heeft in suriname echt wat deze man land en volk heeft aangedaan sorry hoor dan ben jij naar mijn mening zeker dom achter zo een man te lopen of zijn het geluk zoekers die hun lot hebben verbonden aan deze man ??


  Maak melding

 2. Er bestaat ook een vliegveld die Zaventem heet, het is wel een beetje ver van de Bijlmer maar dat geeft niet. Want je hoeft die vliegtax van E45 euro niet meer te betalen en de vernedering niet meer te doorstaan dan. Maar ja.

  En er is zeker veel meer groei en potentie in de landbouw ook voor de export. Voorwaarde is dat elke Surinamer een steentje eraan bijdraagt. En niet dat een luie groep gaat parasiteren op de zweet en bloed van een ander.

  De slavernij is allang al voorbij.


  Maak melding

 3. Ik weet niet waar men het over heeft ben zelfs een surinaamse kerel,reis vaak naar suriname enkom terug maar ben nooit aangehouden of gefouileerd.
  Mensen hebben problemen met het belid maar als die controle komt te vrevallen is eht weer een puinhoop.
  Dit hebben we allemaal te danken aan de gasten die denken snel geld te manken
  opzouten doei.
  Voorstander 100% controle.


  Maak melding

 4. Bouterse,

  Versta jij soms onder een liberaar bestuur mensen oppakken en koelbloedig vermoorden. Je hebt tonnen boter op je kop.


  Maak melding

 5. Goede toespraak van D. Bouterse, al hetgeen hij meedeelde is 100% waar.

  Maar Suriname leed al aan een bekrompen visie tijdens de militaire juntajaren van Bouterse.

  Sterker nog, Suriname leed al aan een bekrompen visie ver voor de onafhankelijkheid.
  Het land valt steeds terug in het hokjes denken wat de grootste religie is in Suriname.


  Maak melding

 6. laat die ellendeling meteen eens psychiatrisch ondezoeken dit is een reaktie van een lezer van elsevier op de toespraak van bouterse, bouterse heeft het over het over het recht als ze jou iets aandoen je het recht heb om ze hier ook aan te doen nou het verbaas mij iedere keer weer als ik naar bouterse luister wat voor onzin hij uitkraait want over recht moet hij de laaste zijn die dat woord gebruikt, hebben de nabestaanden geen recht bouterse of heeft alleen bouterse recht de rest niet waneer houd deze circus nou een keer op waneer pakt de regering deze man nou werkelijk een keer aan of zijn dit de laaste stuiptrekkingen van demagoog ????


  Maak melding

 7. Als de surinamers zo stom zullen zijn voor bouterse en kornuiten te stemmen wens ik hun alvast veel succes met de zimbabwe taferelen die zich in suriname zullen afspelen.
  Als bouterse en zijn handlangers suriname niet hadden gemaakt tot een cocaine smokkelend land hadden we ook geen 100
  % controle in nederland.
  Laat hij ons alvast beginnen te vertellen waarom hij en zijn zoon niet vrijuit naar het buitenland kunnen gaan.


  Maak melding

 8. MAIK je hebt groot gelijk, omdat ik ook nooit ben gefouileerd. Men zoekt het zelf.
  Bouterse moet maar beter op de achter grond blijven anders wordt het een puinhoop in ons land. Dit omdat men altijd heeft geleerd geen kwaad met kwaad te vergelden.

  Op politiek niveau moet men proberen het op een diplomatieke manier op te lossen. Ik hoor niemand praten over die Amerikanen waar het ook zo streng is.

  Surinamers vragen zelf om problemen. Kijk maar naar hun houding en gedrag.

  Janny


  Maak melding

 9. als wij steeds blijven bekvechten en niet met goeie argumenten naar voren komen.
  dan zullen wij steeds maar op de een en de zelfde plaats blijven rondjes draaien.
  koskosi ne broko soro.


  Maak melding

 10. Aldus sprak lord Drey eye!

  Heeft notabene 18 jaar het land naar
  de knoppen gebracht en ziedaar, hij
  heeft visie.

  Get lost losser!


  Maak melding

 11. En wat is de visie van DDb dan. Hij noemt een hele lijst van zaken waar wat aan moet gebeuren maar wat is zijn programma? Wat heeft hij ooit voor een nuttige bijdrage geleverd?
  De man moet bij het cabaret gaan. Als het ( de figuur DDB) niet zo ernstig was en zo’n flagrante vertoning en schending van het respect voor de mens(heid) had ik er misschien hard om kunnen lachen.
  Nu niet. Het is om te huilen dat zo iemand het lef heeft dergelijke uitspraken te doen. Maar ja die man heeft dan ook sterke sociopatische trekken.


  Maak melding

 12. aan op merk man , heb je geen andre mening altijd het zelfde over moord zegt iets posietief over deze man of heeft hij dat niet gedaan voor suriname.


  Maak melding

 13. Bouterse heeftnatuurlijk gelijk met wat hij zegt. De nederlandse politici, en zij niet alleen, zijn hypocriet. Balkenende of zoals we hem hier noemen: “Bak ellende” is daar een schoolvoorbeeld van.

  Al blijft het wel een feit dat veel Surinamers hier met drugs arriveren.

  Groeten

  Wannes


  Maak melding

 14. HI ks,als je verder de geschiedenis gaat onderzoeken dan kom je er achter dat landen zoals Nederland en amerika met coca geld zijn opgebouwd. Regeringleiders zoals Mugabe ben ik alleen maar trots op. Doen ze niet hetzelfde wat de witte mens doet? Het is jammer wat ik allemaal lees. Triest hoor, dat de slavernij nog bestaat en jullie houden het in stand.


  Maak melding

 15. Bouta heeft vrijwel niks belangrijks gezegd in zijn speech. Niks zinnigs. Alleen maar loze kreten als van iemand die in de oppositie zit en op elk slak zout legt. Iedereen weet dat er een arrestatie bevel is op zijn hoofd. Hij wordt binnenkort nog gevonnist door de krijgsraad vanwege zijn militaire daden in het verleden.Iedereen weet ook in wat voor een erbarmelijke situatie ons Suriname verkeerde tijdens zijn militairbewind.Suriname was failliet toen, ondanks alle grondstoffen die wij rijk zijn. Hoe de waarde van de Surinaamse Gulden duizendvoudig daalde en als gevolg hiervan wij in Suriname NU de naweeen van voelen. Het is nu pas ondanks alle geschreeuw en gegil en klachten bovenop proberen te komen.Maar ja Keulen en Achen is niet op een dag gebouwd en zeker niet na zo’n domper in de tachtiger jaren.Dat zijn we NIET vergeten.
  Het volk is blind en wil alleen maar brood en spelen.
  Hank


  Maak melding

 16. ik denk dat de surinaamse samenleving bij zichzelf moet nagaan en goed nadenkt wie zij op de sadel wil hebben.
  Als de mammoet combinatie zo goed is waarom sluiten zij zich uit van deelname aan vergaderingen in de suri assemblee.
  Wat Suri nodig heeft is een echte leider maar zonder een besmet verleden.
  Suri maakt niet de fout om iemand te kiezen waarbij suri totaal geissoleerd wordt.
  Ik hoop dat u beseft de noodzaak van het stemmen en op welke combinatie uw stem uitbrengt zeer essentieel.


  Maak melding

 17. “Als zij het je aandoen, heb je het recht hier hetzelfde te doen.”

  Dat betekent that we het zelfde met Desi Bouterse moeten doen wat hij met de 15 mensen heeft aangedaan in 1982: execute him the same way!


  Maak melding

 18. Quote

  ” hahaahahahh bouterse is weer bezig de zee tribunaal heeft hij vergeten en nu is hij met iets andersbezig dat een wereld probleem is iedere land heeft er last van banken die veel geld verliezen noem maar op dus om nu een surinaams probleem van maken is te kort door de bocht als bouterse zo slim en creatief was dan was suriname verder dan waar het nu is vandaag hadden de moorden ook niet plaats gevonden dus bouterse jij ben de laaste die oven slim en creatief moet praten bouterse heeft een land met uzi overgenomen en achter gelaten met grote econimisch probleem geld die in waarde daalde staatkast die leeg was deze man moet de laasten zijn die het over honderd procent controle heeft hij heeft van suriname een narco staat gemaakt drugs vliegtuigen die op en na vlogen in het binnenenland en hij is veroordeeld voor drugs alleen idioten als bouterse zelf geloven zijn verhaal en limbo van sky radio want daar kan bouterse vrij praten zonder kritiese vragen en het volk zand ik de ogen strooien ik kan het niet begrijpen dat zo iemand met zo een verleden nog steeds aanhang heeft in suriname echt wat deze man land en volk heeft aangedaan sorry hoor dan ben jij naar mijn mening zeker dom achter zo een man te lopen of zijn het geluk zoekers die hun lot hebben verbonden aan deze man ??
  du ”

  Dus jij wilt ons vertellen dat wij beter af zijn met Venetiaan.

  Nou dan houd je klep dan dicht.


  Maak melding

 19. @nummer 18 ik ben het volkomen met jou eens dus dat gedeelte moeten voor de surinmers over laten wat ze verder met de toekomst van hun land en kinderen willen . nummer 16 die vind ik echt opvallend hij is trots op mugabe ik denk als ik jou posting lees dan word ik erg triest van als jij zeg dat amerika en nederland hun land hebben gebouwd met drugs geld dan doe je die landen echt tekort dan zo ik iedere arme land aanraden om dan in de drugs tegaan word rijk van en als jij trots ben op mugabe dat zeg dan genoeg , iemand vroeg om het niet iedere keer over de moorden te hebben maar over de goede dingens die bouterse voor suriname heeft gedaan aan die persoon wil ik vragen of hij een vergrootglas voor mij heeft of hij zelf die goede dingens kan opnoemen wat bouterse voor suriname heeft gedaan a.u.b?????


  Maak melding

 20. Suriname is de kleinste leefgemeenschap ter wereld waar relatief heel veel personen elkaar naar de strot staan. En dat voltrekt zich terwijl het water ons nader aan de lippen staat.
  Niemand is uitgesproken goed of slecht. Wat we moeten doen is met z’n allen de handen aan de ploeg slaan om het land daadwerkelijk uit de shit te helpen. Iedereen weet het beter, maar niemand heeft the guts om echt aan te pakken.

  Na elk regime zijn totnogtoe een groep rijken ontstaan. Regeringsmensen verdienen in vergelijking met hardwerkende ambtenaren , naar Surinaamse maatstaven een vorstelijk salaris.


  Maak melding

 21. de verslaafdheid op de bakra braaksels kunnen deze niet meer los laten.
  dit is een ongeneeslijke ziekte dat niet meer te redden is.

  suriname vooruit vernieuwing dit hebben wij nodig
  vijftien lange jaren aan de macht geweest zonder aanwijsbare prestatie betekend vijtien jaren achteruitgang.wie niet deugt moet weg zo simpel is dit.geef de surinaamse gemeenschap de kans om met iets nieuws te beginnen en als deze ook niet beantwoord dan moeten zei ook op donderen.


  Maak melding

 22. Zoveel onzin over Bouterse.Wacht de rechtzaak af.Bouterse een man met lef en visie.Nederland is een narcostaat.Dat is zeker onbekend bij de domme groep die dit forum gebruiken.


  Maak melding

 23. Ik gun de zogenaamde mamoetcombinatie een kans voor de regeermacht, maar het wordt lastig regeren met een veroordeelde crimineel die tevens verantwoordelijk wordt gehouden voor de december moorden.


  Maak melding

 24. Beste Sranangmangs,

  Met veel genoegen neem ik jullie bijdragen waar. Ik vermaak en ben enigszins bezorgd over de felheid van jullie reacties, prima hoor. Over de toespraak van de heer Bouterse kan ik niets zeggen, omdat ik het niet heb knnen beluisteren. Wat ik wel wil zeggen dat de heer Bouterse bij voor- en tegenstanders veel stof doet opwaaien, prima hoor. Wat is nou een visie en welke visie is voor Suriname de beste? Ik zou het niet direct weten, omdat ik weinig Surinaamse denkers/filosofen ken, die een maatschappij visie voor Suriname hebben geformuleerd. Het is zelfs zo dat Surinamers niet bepaald hun visie laten bepalen of vormen door idologische principes, daarvoor is de gemiddelde Surinamer niet voldoende voor onderlegd. De visie punten welke in de speech van de heer Bouterse naar voren komen zullen dan ook niet meer kunnen zijn dan uitspraken die gebaseerd zijn op bekende en herkenbare zaken/onderwerpen die nu in Sranang spelen. In feite niets nieuws onder de zon en daardoor niet veelomvattend.Wat de heer Bouterse onbewust aansnijdt is waar. De Surinaamse samenleving mist een visie die alle onderdelen en delen van de samenleving samenhangend verbindt. Het verdelen en delen in etnische hokjes verlamt ons land. We moeten als Sranangsmangs boven onze eigen beperkte etnische hokje denken en handelen, Dat betekent dat we eerst moeten difinieren wat een Sranangmangs is(natievorming). Daarnaast zouden alle politieke organisaties in het land tegen deze definitie getoetst worden om alvorens een eigen politieke idologie te formuleren, want Sranangmangs laten we eerlijk vaststellen; de meeste politieke partijen van ons land missen een duideleijke idologie. De heer Bouterse heeft een aanzet gegeven als leider van de grootste politieke partij van het land. Sranangmang de discussie kan beginnen.

  Sranangmangs,
  Tang Boeng


  Maak melding

 25. @Eigenwaarden
  Verschil tussen een schreeuwlelijk en iemand met een visie is voormij dat de tweede ook een uitvoerings plan heeft dat dit plan realistisch is en dat hij het kan uitvoeren.

  Hoe ik over DDB denk zal hiermee duidelijk zijn. 😉


  Maak melding

 26. Misschien heb jij niemand verloren, maar for degene die een man, zoon, of vader hebben verloren…dat is wat Desi Bouterse 16 families heeft aangedaan.


  Maak melding

 27. @martin ik wil jou aanraden om het stuk van teo para te leen , en martin ik vertel jou niets ik geef mijn mening over bouterse als het niet mee een dan is het zo maar ik blijf erbij dat bouterse een leugenaar en een bedrieger is en hij manipuleer velen van jullie dat kan ik aan jullie reaktie zien alleen de vraag of wij beter af zijn met vene dan met bouterse is overbodig meneer en ik heb geen klep maar een mond jij wil zeker terug naar de avond klok naar lange rijen voor de winkels mensen die zonder reden werden opgepakt en vermoord een ware schrik bewind over suriname en het land achter laten met een grote staatschuld economie kapot gemaakt onze gulden in waarde gedaald geen persvrijheid radio station in puin geschoten een zogenaamde (leider) die veroordeeld is in het buitenland voor drugs als jij naar die tijd wil gaan ga maar in jou eentje en neem de aanhang ook mee ik heb mooie naam voor bouterse vandaag gelezen de leider van de domheid en de slager van fort zeelandia.a.u.b


  Maak melding

 28. Zodra een vrouw bevallen is ; is haar eerste reacktie NOOIT MEER een kind ….
  Het lig nog vers in mijn geheugen dat na bouterse en zijn kornuiten het volk schreeuwde… WIJ STEMMEN FRONTAAL BOUTERSE IS EEN KANNIBAAL… en nu hoor ik mensen de lof trompet voor bouterse blazen.
  tijdens het schrik bewind van Ayatholla bouterse mochten de surinamers geen buitenlandse geld hebben ze mochten geen bakkeljauw importeren en nog vele andere spullen .. ik zie nu dat er een paar machosisten zijn die staan te springen om het schrikbewind van bouterse..
  ik zie het nog gebeuren dat ons mooie volkslied in het verleden tijd gezongen gaat worden GOD was met ons suriname .
  ik hoop dat het niet zo verkomt en dat het volk de juiste beslissingen zullen nemen
  groetjes
  Lusumbe


  Maak melding

 29. niet alleen de suri, maar ook de suri ned worden grondig gecontroleerd, ze krijgen de zelfde behandeling bij schiphol, als je dit ook in sur wil doen, dan doe je de bakras niks, je gaat je eingen mensen weer vernederen, dus dit is een domme handeling, of denk wijze


  Maak melding

 30. pak die witman\witvrouw terug ja met de 100% controle op j.a.pengel. we worden toch al vernederd ook in suriname door het hokjes denken in de politiek. als we iets gemeenschappelijk hebben als surinamers ja pak die witmang\witvrouw 100% terug.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.