Suriname moet meeliften met groei Indonesië

26

PARAMARIBO, 18 apr – Suriname moet trachten mee te liften met de snelle groei die Indonesië nu doormaakt. Dit zegt Suriname’s ambassadeur in Indonesië, Angelic Alihussain – Del Castilho. Op een of andere manier blijven veel investeringskansen onbenut, hoewel die er voldoende zijn. Buurland Guyana is erg in trek.

Georgetown heeft zich behoorlijk weten te positioneren in de Indonesische zakenwereld. Dat werpt nu vruchten af. Suriname moet het afleggen tegen de meeste andere Zuid-Amerikaanse en Caribische landen, hoewel die niet beschikken over een aanzienlijk bevolkingsdeel aan Indonesische nakomelingen. “Veel Indonesiërs gaan naar Guyana”, zegt Alihussain – Del Castilho tegenover de Ware Tijd.

De Surinaamse ambassade in Jakarta verstrekt per maand zeker acht doorreisvisa aan Indonesiërs die naar Guyana willen. Voor een bezoek aan Suriname worden per maand hooguit drie visa afgegeven. “Dat is veel te weinig. Om de concurrentie met Guyana aan te kunnen, moeten we hier goede condities scheppen, bijvoorbeeld door naar buiten te treden met standaardinformatie over Suriname”, aldus Alihussain – Del Castilho.


26 REACTIES

 1. Hoe wilt die pae’s en mae’s meeliften met de groei als in ADEK in je hand kan tellen hoeveel zij aan een universitaire studie volgen? Ik heb het hier dan slechts over het onderwijs, maar dat geldt ook op allerlei gebieden, die zij in de Surinaamse samenleving participeren.

  En als je wel kan tellen dan doen de mae’s het stukken beter, uitgedrukt in aantal en in tentamencijfers.

  In tegenstelling tot de Hindoestanen zijn de pae’s en mae’s niet echt ambitieus op de een of op de andere manier…
  Ik hoop van harte niet dat zij de brombere-syndroom (zoals TOET dat zegt) nog hebben.

  🙂


  Maak melding

 2. Ja, laat maar.
  De ervaringen met o.a. de Moesa-groep liggen nog fris in het geheugen. Vaar de Suriname rivier maar af richting Carolina dan kun je zelf aan de linker oever een klein deel van de achtergelaten ravage aanschouwen. Een tig aantal boomstammen liggen er weg te rotten.

  Fawaka?


  Maak melding

 3. Dus ambassadeurs worden jaloers als andere landen vooruitgaan; waar suriname achterloop; wie z,n schuld is dat eigenlijk, de surinaamse regering die zelf dus geen visie heeft en ook haar vsb bedrijven niet optimaal kan mobiliseren, dus kijk lekker naar jezelf en zeg dat het goed is, om je eigen wonden te likken,,,


  Maak melding

 4. laten we a.u.b ophouden met iedere keer naar iemand afkomst te kijken we zijn surinamers, iedere land die kan helpen om suriname vooruit te brengen is prima met behoud van onze onafhankelijheid daarom komen we niet vooruit we zijn door de klote politiek in hokjes gezet wij moeten ervoor zorgen dat we niet in die politieke hokjes blijven want ze gebruiken ons voor eigen belang .


  Maak melding

 5. Niet alleen Indonesie gaat met sprongen vooruit.Kijk naar india.Kijk uit voor de Indonesiers.Bijv Moesagroep.De regering heeft stront in zijn ogen.Suriname leeg laten roven en oze natuur naar de verdoemenis helpen.De regering weet niet wat het is om bedrijven binnen te halen.Ruim 10 jr terug, wilde ik een bloemenbedrijf beginnen.Op LVV vroegen ze hoeveel aandeel ze zouden krijgen in het bedrijf.Schurken,die z.g voor Sur willen werken.


  Maak melding

 6. Treurig,die reactie van die meneer PaeMatjol.Om een groot deel van de Surinaamse
  samenleving op die manier te stigmatiseren en
  vooroordelen is beneden alle niveau.Afijn de
  realiteit is anders. Op de middelbare scholen
  c.q.universiteit is de gestadige opwaartse lijn van Javaanse studenten waar te nemen.

  D.K.Moendir


  Maak melding

 7. “Suriname moet het afleggen tegen de meeste andere Zuid-Amerikaanse en Caribische landen, hoewel die niet beschikken over een aanzienlijk bevolkingsdeel aan Indonesische nakomelingen.”

  “Om de concurrentie met Guyana aan te kunnen, moeten we hier goede condities scheppen, bijvoorbeeld door naar buiten te treden met standaardinformatie over Suriname”

  Wat een rare opmerkingen van een ambassadeur.
  Dit gebeurt er wanneer men politieke loyalisten benoemt op belangrijke posten.


  Maak melding

 8. Mrs Alihussain, er moet volgens mij daar in Guyana iets anders aan de hand zijn die de zakenlui uit Indonesie zo aangetrokken hebben om meer interesse voor ons buurland te hebben.
  Die lui zullen eerst hun huiswerk zorvuldig gedaan hebben alvorens zo’n stap te wagen.Dat zal zeker geen snoepreisje zijn.
  Gezien de historische achtergrond van Nederland met de toenmalige Oost Indie en Suriname die voor hun welbekend moet zijn denk ik dat zij geinteresseerd om met eigen ogen te zien hoe ons buurland het gedaan heeft in het kader van het Engels sprekend Common Wealth.
  Er zijn trouwens meer landen in het Caraibisch gebied die bij die club horen. Met allerlei voordelen van afzet mogelijkheden in Engeland en andere Common Wealth landen en EEG.
  Ik vraag me ook af of de regering of de ambassadeur het Indonesische bedrijfsleven voldoende en adekwaat gepromoot heeft over de tegenwoordige Suriname.Als ik het goed begrepen heb dan hadden de geintereseerde Indonesiers naar info gevraagd en Mrs Alihussain had geen brochures en up to date statistieken om aan ze te geven.
  Mang , wat zijn we weer bezig als amateurs.
  De toename aan visa kan dus gewoon een onschuldige rimpel zijn van tijdelijke aard.
  kantjil


  Maak melding

 9. het is treurig getseld met sme.
  gisteren was ik in een sme restaurant en een vriend zag mij.
  en wat hij vertelde was het zelfde wat ik vaker gehoord heb en ook zelf meegemaakt (maar niet toegegeven)vorige eeuw.
  de sme is nog steeds afhankelijk …
  jammeer zelf initiatieven nemen …hoo maar..
  nu na 33 jaar moet de sme toch op de helft zijn aan bewustzijn.(india 60 jaren )nu…
  indonesia wel 70 jaren geduurd ,maar komt er langzaam aan.
  de mentaliteit van de javaan…
  kijk maar naar die javaan in sme…
  dus zeg ik weer
  ga een keer minder uit per maand …
  i.p.v. 4 keren dus nu 3 keren.
  zo is china ook
  zo is de indier ook ..
  dus indonesia ook welkom in de groep.
  maar de sme wacht nog even..jammer


  Maak melding

 10. aan nummer 1 (pae matjol) en heb jij een oplossing voor? aan nummer 3 (paraman)a no te yu ey syi fremusu ey frey mofo neti na azema drape. (niet alles over een kam scheren.


  Maak melding

 11. burnham is niet dom geweest om de naam guyana te kiezen.
  de drie guyana’s met de hoofdstad guyana is een bewuste keus geweest.

  wat moet gebeuren de ambassade in indonesië
  moet dit duidelijk aan de mensen vertellen.
  dat suriname los staat van guyana.
  tijdens het bezoek van de president suharto aan suriname heeft deze ook de zelfde denkt fout gemaakt.
  dus naar mijn inziens doet de ambassade geen goed werk in indonesië.het land suriname moet meer bekend worden gemaakt in het buitenland.zelf de meeste nederlanders weten niet eens waar suriname ligt.


  Maak melding

 12. Weet de Surinaamse ambassadeur in Indonesie dat Indonesische houtbedrijven Guyana nu aan het leegkappen zijn.Natuurlijk gaan Indonesiers naar Guyana om voor het bedrijf uit hun vaderland te werken.


  Maak melding

 13. De beste oplossing is dat iedereen die wil meeprofiteren van de economie ook daadwerkelijk moet werken als je daartoe in staat ben. Investeer in produktie en landbouw.

  Werkplicht voor elke volwassen en niet parasiteren op de zweet van een ander. Voor wat hoort wat.


  Maak melding

 14. Wat opvalt hier is dat 9 van de 10 reacties van ‘pae matjol’ op deze website negatief zijn over een voor suriname. En zo zijn er nog enige ‘vaste gasten’ met een uitgesproken negatieve mening over alles wat er in suriname speelt. Maar zelf met passende oplossingen komen dat doen ze ook niet. Pae matjol zoek een hobby en laat een ieder in zn waarde zoals we dat helaas ook met jou moeten doen. Als je dan toch zoveel commentaar hebt op alles wat er in Suriname gebeurd wat doe je dan op een site als deze ga dan lekker iets nuttigs met jou en ook met onze tijd doen.


  Maak melding

 15. Pae matjo,
  ben jij van de adek, trouwens Suriname bestaat niet alleen uit pae en mae, en suriname heeft geen behoefte om mee te liften met de groei van indonesie.En bij de centrale bank van suriname werkt een pae en hij is DRS econoom Mijn neefje ook van de ADEK.


  Maak melding

 16. Als ze Su wat beter zouden promoten en het de bedrijven makelijker zouden maken om zich aar te vestigen zou het al een 1e stap in de goede richting zijn


  Maak melding

 17. D.Moendir #8,

  “Treurig,die reactie van die meneer PaeMatjol.Om een groot deel van de Surinaamse
  samenleving op die manier te stigmatiseren en
  vooroordelen is beneden alle niveau.”

  Juist ja dat stigmatiseren heb ik zelfve niet bewerkstelligt. Het is al een gegeven feit.
  Daar hoef je geen onderzoeken voor nodig te hebben lijkt me zo. Een blik van 360 graden zegt genoeg,
  gekeken naar: zichtbaarheid van de Javanen.

  “Afijn de
  realiteit is anders. Op de middelbare scholen
  c.q.universiteit is de gestadige opwaartse lijn van Javaanse studenten waar te nemen.”

  De realiteit is zeker niets anders…vrees ik….er is wel inderdaad een gestadige opwaarts lijn, maar
  nagenoeg nog steeds in de minderheid tegenover andere etniciteiten. DAT is de realiteit.

  Treurig inderdaad, zeer treurig om dat te moeten beseffen dat de bovengenoemde realiteit ook zo is.
  Maar ik zelve ben daar niet treurig over. Ik vertegenwoordig niet “de javaan” als geheel, in die zin dat
  ik daar niet verantwoordelijk voor ben in die stigmatisering.

  🙂

  Kesuwon mas!


  Maak melding

 18. Oom Mané #12,

  Ik heb wel genoeg ideeen over, maar of dat de mogelijke oplossing kan bieden in de problemen die JIJ voor ogen hebt, geen idee?
  Het zal nog een generatie duren voor de Javanen, dat te moeten inzien. Ik vrees dat die “joerie-generatie” Javanen nog
  oververtegenwoordigd zijn onder de Javaanse gelederen. Moet ik daar nu mijn hoofd breken…? Ik concentreer eerder op de jonge Javanen en met name op mijn neven.

  🙂


  Maak melding

 19. fajalobi #17,


  Wat opvalt hier is dat 9 van de 10 reacties van ‘pae matjol’ op deze website negatief zijn over een voor suriname.
  En zo zijn er nog enige ‘vaste gasten’ met een uitgesproken negatieve mening over alles wat er in suriname speelt.”

  Ik kan bovenstaande ook zo verwoorden:
  Wat mij hier ook opvalt zijn er ook 9 van de 10 reacties (namen noemen doe ik niet) op deze website rooskleurig zijn over een voor Suriname.
  En zo zijn er nog enige ‘vaste gasten’ met een uitgesproken rooskleurig mening over alles wat er in suriname speelt.
  (Want eerlijk is eerlijk ik kan me verplaatsen in een andermans schoen: dat noem ik het hebben van een inlevingsvernogen, heb JIJ dat?)
  “Negatief” is inderdaad ook zo een woord die sommigen zien als inderdaad zeer negatieve waarde. In mijn hersencellen is elke negativiteit eerder een uitdaging (stof tot nadenken) dan een emotionele waarde (op je pik getrapt!)

  “Maar zelf met passende oplossingen komen dat doen ze ook niet.”

  Passende oplossing? Durf ik niet HARD op te zeggen. Ik heb wel ideeen over e.e.a.. Maar zelfs dat biedt geen enkel garantie of mijn ideeen ook daadwerkelijk aan je problemen kunnen oplossen. Zelfs dan, zou ik dat zeker NIET hier op het forum plaatsen, dat zou makkelijk zijn voor beleidsschrijver-in-spe, die dan (wellicht) mijn ideeen met de veren vandoor gaan. Als men dat van mij verlangt doe ik dat graag in real life en face-to-face en kan ik dan mijn ideen op tafel gooien. Via dit forum zal -vrees ik- nagenoeg niet erg effectief zijn. Ik hou van korte lijnen in de communnicatie.

  “Pae matjol zoek een hobby en laat een ieder in zn waarde zoals we dat helaas ook met jou moeten doen. Als je dan toch zoveel commentaar hebt op alles wat er in Suriname gebeurd wat doe je dan op een site als deze ga dan lekker iets nuttigs met jou en ook met onze tijd doen.”

  Ik heb TIG hobby en een daarvan is berichten hier plaatsen om mensen aan het denken te zetten. Ik ben niet van het kaliber utopische dwalende sprookjesverteller, want dat heb je genoeg hier in dit forum (namen noemen doe ik niet) en dat is hun goed recht. Een bijdrage van een beetje tegenwicht van mij kant zou daar dan ook makkelijk moeten inpassen, en ja DAT is ook mijn goed recht. DAT is democratie.
  Ik herhaal je vraagstelling:”wat doe je dan op een site als deze ga dan lekker iets nuttigs met jou en ook met onze tijd doen.”
  Mijn antwoord: Beantwoord die vraag eerst voor jezelf….!
  En nu mijn vraag:
  Wat bedoel je met “met onze tijd”????? Spreek JIJ namens jezelf of spreek je namens waterkant.net?

  Just thing again before you ask the question? MY EMOTIONAL FAJALOBI..

  🙂


  Maak melding

 20. djowi #18,

  Of ik van de ADEK ben of niet doet er niet toe. Zou te makkelijk voor je zijn om daar gelijk je snelle aannames te doen gelden.
  Daar gaat mijn bovenstaand bericht trowuens niet over….lees dus dan mijn berichten rustig terug,voordat je fossiele emotie van het vorige millenium parten gaat spelen.
  Dat Suriname niet alleen uit pae en mae bestaat wis ik al sinds de FROBEL-school, dus ik vraag me af wat je toegevoegde wijsheid hier nu is. En als Suriname geen behoefte wilt om mee te liften met de groei van Indonesie is dat ook hun recht! NIEMAND dwingt ertoe, de keuze hebben
  ze echter wel! Ik ben onzettend blij voor die DRS econoom pae en je neef, zou dat niet ZO moeten zijn? Dan nog…..procentueel gezien zijn de pae’s en mae’s in de minderheid op allerlei vlak binnen de Surinaamse samenleving. Dat is de realiteit. Dus je betoog hierboven haalt het topje van
  de ijsberg niet, helaas…

  :))
  * aku idjeh trisno wong jowo yo kang*


  Maak melding

 21. Wat pae’s en mae’s met dit onderwerp te maken hebben ontgaat mij. Weer iemand die kennelijk alleen maar in etnische termen kan denken.
  Het artikel gaat volgens mij om de kansen die Suriname laat liggen in vergelijking met andere landen uit de regio.

  De ambasseur kan het land wel promoten maar in Suriname zelf zal men zijn huiswerk moeten doen anders promoot je alleen maar gebakken lucht en val je algauw genoeg door de mand met als resultaat dat men je niet meer ziet staan.


  Maak melding

 22. get a life#25,

  Ik denk niet in etnische termen, maar mijn netvlies kan helaas niet ontgaan, om daar maar een KLEIN voorbeeld van te geven.
  Je hebt kennelijk mijn antwoord al gegeven “…maar in Suriname zelf zal men zijn huiswerk moeten doen…”, inderdaad
  te beginnen bij een goed onderwijs!! En TJA, dat Indonesie hier als onderwerp werd genomen, is het vrij logisch dat ik het
  Javaans volk in Suriname ook hier wil aankaarten….juist ja de FEITEN ONDER HUN NEUS WRIJVEN!
  Vooruitgang gaat gepaard met de REALITEIT onder ogen zien en accepteren, en met dat gegeven een geode oplossing zoeken; met het struisvogel-attitude zal dat zeker moeizaam worden.

  * I do have A fabulous life, one of it is having the luxery to write in this forum*

  Thanks
  🙂


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.