Suriname verdient nog aan dalende goudproductie

20

PARAMARIBO, 29 jan – Ondanks de dalende productie bij Iamgold, houdt Suriname houdt nog een aardige cent over aan de belastinginning. Rosebel Goldmines, dochterbedrijf van de Canadese multinational, heeft tussen 2004 en 2006 ruim dertig miljoen dollar aan de Surinaamse schatkist afgedragen. De verklaring moet extern worden gezocht.

De goudprijs blijft stijgen op de internationale markt. Dit heeft uiteraard een positief effect op de inkomsten, hoewel de productie de afgelopen jaren een dalende trend te zien geeft. In 2005 werd ruim tienduizend kilo goud uitgevoerd en in 2006 ruim negenduizend kilo. “Om de gewenste productie te handhaven, moet veel meer erts gemijnd worden”, zegt bedrijfswoordvoerder Roy van Aerde tegenover de Ware Tijd.

Voor 2007 wordt de productie geschat op ruim achtduizend kilo. De daling wordt toegeschreven aan lage goudvoorkomens per ton erts. De komende tijd zal ongeveer vijfentwintig miljoen dollar geïnvesteerd worden in extra materieel. De mijn te Gross Rosebel, in Brokopondo, is de belangrijkste van Iamgold. Door de recordprijzen kon eerder met betaling van winstbelasting worden gestart dan overeengekomen met de Surinaamse overheid.


20 REACTIES

 1. Waarom zorgt de Surinaamse regering er niet voor dat de mensen die voor het Canadese bedrijf werken in suriname, dat ze in Suriname uitbetaald worden. Dat zijn ook weer belasting inkomsten.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 2. Ik begrijp je stelling niet Djamoe!!!…

  Mijn irritatie is, waarom begint Suriname niet een eigen goudbedrijf, SuriGoud zodat alle inkomsten voor de staat behouden blijven…
  Kennis kan opgedaan worden in Venezuela, Brazilie, Ghana en met name Zuid-Afrika…

  Suriname verkoopt op dit moment zijn grondstoffen voor een spotprijssie aan het buitenland en de grote winsten gemaakt met Surinaams bloed, zweet en tranen verdwijnen ook naar het buitenland ondanks de hoogste goudprijs ooit…

  Waarom neemt de Surinaamse regering nooit het initiatief op economisch gebied, we hebben uiteindelijk alleen onszelf hiermee op de lange termijn…


  Maak melding

 3. De boeriki’s zijn nog trots op U$ 30,- kruimels voor hen, en U$ 230,-miljoen voor IAMGOLD Ltd.

  Achterlijke boeriki’s van ons. Het zijn onze mensen in de regering en wij hebben hen gekozen.
  Laat hen de trots en laat het goud voor de canadezen en de amerikanen.

  Indien de boeriki’s zelf het goud zouden ontginnen, hadden de surinesen vandaag samen U$ 600,- miljoen in kassa. Dit is 30:5%.
  En daarmee hadden zij een rapportage van Standards & Poors Ltd, van AA behaald voor hun betaalgedrag.

  Maar de boeriki’s hadden gekozen voor Buitenlanders het goud voor hen te ontginnen.
  Straks hebben wij nix-nada meer in onze bodem, precies zoals gebeurt is met Zuid-Afrika, en zitten wij alleen maar met Armoede,Liefde, HIV en AIDS, ook de nalatenschap van de buitenlanders in Zuid-Afrika.

  Vriendelijke Groeten,……


  Maak melding

 4. ja net als bij staatsolie moeten ze toch ook in staat zijn een staats-goudmijn te exploiteren. Dat zijn op langere termijn inkomsten waar we allemaal op zitten te wachten. Zoveel mogelijk zelfdoen.


  Maak melding

 5. wat is 30 miljoen us dollar; vergeleken bij 3 miljard us dollar aan ILLEGAAL GOUD ROOF door brazilianen/suralco/ en gold mines ook, de afgelopen 10 jaar!!!!!
  alleen bavianen laten zich lokken met 30 miljoen bananen!!!
  vanaf nu mag iedere suriname van mij illegaal ook naar goud zoeken, laat venetiaan maar bananen eten in zijn boom,, tellen is hij inmiddels verleerd……….


  Maak melding

 6. Wat is 30 miljoen ten opzichte van 1500 miljoen.
  Of te wel 1.5 mijard US$ die jam gold heeft verdient dank zij suri dommerikken.Niet te spreken van ezels jammer dan voor die ezel hij zij zo..

  Inderdaad waarom neemt de surinamer zelf het inintiatief niet om zelf een mijn aanteleggen.
  Het antwoordt is natuurlijk dat je dan moet letwel moet werken,en dat is de surinamer onbekend..
  Ze gaan liever bedelen dan handen uit de mouwen steken..
  Een ander mogelijkheid is koop al het goud van jamgold op en verwerk het tot eind product in parbo en schaf werkgelegenhied..

  Heeft somo of brunsie doekhie el vene ram ram deze ideën niet..


  Maak melding

 7. Wel wel.
  Maar toch wilde ik het weten”welke dollers het zijn.Zijn het SRD dollers of US dollers,
  wandt het word luidkeels geroepen dat er mil, ten goede komen aan Paramaribo suriname.


  Maak melding

 8. waarom moet de surinaamse overheid alles doen. hoe zit het met al die surinamers met miljoenen zoniet miljarden op bankrekeningen buiten suriname. waarom investeren ze niet in het land. de staat als ondernemer moet je niet willen. is niet meer van deze tijd. men moet ophouden om bij alles naar de staat te kijken. er is toch vrij ondernemersschap in Suriname.


  Maak melding

 9. Jij moet toch behoorlijk dom zijn als jij denkt dat jij aan het verdienen bent.

  Wat een domme stront bende Front.

  En nog erbij die gasten blijven eeuwig investeren.
  Staat Su. komt nooit meer aan de beurt…echt een stel klootzakken…zonder verstand en ballen.


  Maak melding

 10. Surinamers zitten niet te wachten op de kruimels die achtergelaten worden terwijl de multinationals er met de grote hap vandoor gaat. Wat let de surinaamse regering om het heft in eigen handen te nemen en zelf door surinamers te laten delven ipv het land in de uitverkoop te storten.
  Come on!


  Maak melding

 11. Nationalis je hebt gelijk!.De surinaamse overheid blijft maar grondstoffen verkopen en de kruimels oprapen.Als ze die in eigen beheer deden was su echt gudu.Ze weten zaken niet aan te pakken.Mensen vergeet niet dat de rosebelt mines in beginsel van stichting nps is ,dus denk daar maar over na.Mensen het land is rijk laat ons er wat aan doen!!.


  Maak melding

 12. volgens mij moet je kennis van zaken hebben als je zo’n bedrijf wil starten en ook nog genoeg materieel. het gaat niet van de enen op de andere dag. ik ben geweest om bij gross Rosebel een kijkje te nemen en ik vind het een goed georganisserd bedrijf, waar ook genoeg Surinamers een goed betaalde baan hebben.
  Wie weet hebben die mensen over een paar jaar ervaring opgedaan en kunnen zij vooreen nieuw op te starten Surinaams Goldmine hun diensten bewijzen.
  Hoop doet leven !!!

  Ruth


  Maak melding

 13. het geld verdienen is niets , maar wie ruimt de rommel van al het gif op , en wie heeft de grote kans om besmet die worden door het water en vissen , is er daar al over gedacht .


  Maak melding

 14. geen woorden ervoor. ik ben ook benieuwd om welke dollers het gaat de us of de srd.
  en ook hieruit blijkt dat suriname heeel veel inkomsten mis loopt.
  ik vraag me af waarom kunnen wij dat niet zelf doen. wij behoren zeker tot de rijkste landen van de wereld.
  het is echt triest om te horen wat de buitenlandse bedrijven voor winst maken (in sur).
  en dan schaam ik me als ik hoor dat suriname weer ergens geld moet lenen. en als ze dat geld krijgen, doen ze er 30 jaar over om een deel terug te betalen.
  schandalig, op wie gaan we stemmen in 2010….


  Maak melding

 15. Als suriname alle brazilianen en marrons in het binnenland belasting laat betalen over de illegale goudwinning dan verdienen ze alleen daar aan al 100den miljoenen!!! nog beter is dat de overheid zelf bedrijven opzet waar die brazilianen en marrons gaan werken, dan gaat de hele omzet naar de schatkist…


  Maak melding

 16. NATIONALS

  Het klopt dat als Suriname zelf zou ontginnen er meer geld te halen valt. Maar wij weten niet welke contracten de Surinaamse regering gesloten heeft met de Canadesen. Dat blijft geheim. Wij weten niet hoeveel ze zwart aan de surinaamse regering betalen. Is ook gebeurd bij de bouw van de Wijdenbosch brug.

  Maar dan moeten we weer iemand krijgen met de zelfde capasiteiten als de vroegere directeur van staatsolie. Die zijn er bijna niet te vinden in suriname. Omdat de meeste managers in suriname partij gebonden zijn. Lees: njang patoe.

  En verder ben ik het eens met Dame. nr 13. Hoe zit het met de mullieu effecten voor onze kinderen en klein kinderen. Is dat goed geregeld met de Canadesen??

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 17. 30miljoen en dat over ongeveeer drie jaar en daar nog trots op zijn. wat achterlijk is dat. suriname int slechts belastingen over haar eigen rijkdommen en laat zich de rijkdommen door de neus boren. van insiders heb ik begrepen dat de contracten van Rosebell en Iamgold behoorlijk schadelijk zijn voor het land maar degen die het moesten tekenen en hun kornuiten dik betaald zijn om toch het foute contract te tekenen.
  Alle goud wordt ongeveer gratis weggehaald uit sur. met Rosebel afgesproken dat er pas betaald gaat worden na terugwinnen van investeringen. Dit was obv prognose toen (US 350 per pound goud) gesteld op 2009. nu is echter de goudprijs ong US 850 per pound en zijn de investeringe allang teruggewonnen. maar Rosebell betaald geen bal omdat die zich nog steeds houden aan de limiet van 2009. de 30 miljoen is slechts een berekening en om ons slechts zand in de ogen te strooien. Dit is info van iemand die in de top van deze bedrijf werkt.
  de nederlanders en amerikanen worden nog steeds het verwijt gemaakt dat ze alle rijkdommen uit het land hebben geroofd en niets terug hebben gedaan voor het land. nu laat vene en co alles roven en zijn blij met kruimels.


  Maak melding

 18. Wiens brood mien eet,diens taal men spreekt!.Toen meneer demon de deal heeft gesloten met cambior,heeft hij vijf miljoenus$ ontvangen voor zijn aandeel bij het verkopen van een stukje suriname.Het was verkiezingstijd,dus heeft oom Ro 1miljoen Us $gekregen voor zijn verkiezingskas.Oom Ro keek de andere kant op en zei tegen Demon[demoon],dat hij voorlopig geen openbare functies meer mocht bekleden,want zijn politieke doelstelling was al bereikt.{het vele geld verdienen dmv corruptie}.Tante mavis kreeg nu de kans,want zij was de motor achter de demoon en zij gaf hem de formidabele iedeetjes.Als beloning kreeg zij een ambassade in brazilie te runnen.Goed gedaan!.Aboeng wroko mu go doro!!!.Schurken zijn dat.Geen wonder dat het volk zo ongediciplineerd is.Foei toch!!.


  Maak melding

 19. Oh, en aan Ruth :”Onderschatting van je zelf is het eerste teken van onderontwikkeling!,,.En wat is volgens jouw en goed betaalde baan 800,-srd?Met verlof gesproken;ga op het dak zitten.Ps bij de val van de sovijet unie zijn er zoveel wetenschappers zonder werk komen te zitten,mensen die met 400,-/500,-us$ al tevreden kon houden en daarmee je economische-,wetenschappelijke- en sociaal-maatschappelijke positie in heel het caraibisch gebied kon vergroten en daarmee je zelf kon profileren als een niet misteverstaane macht.Bekrompenheid doet jullie de das om.Alstublief!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.