zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurNieuw Amsterdam wordt Surinaamse trekpleister

Nieuw Amsterdam wordt Surinaamse trekpleister

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/NIEUW AMSTERDAM, 29 jan – Het Fort Nieuw Amsterdam, in Commewijne, wordt een culturele en toeristische trekpleister. Dit staat in een overeenkomst tussen het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling en de stichting die de verzelfstandiging moet gaan leiden. De overdacht moet ook de weg vrijmaken voor hulp vanwege de Nederlandse gemeente Amsterdam.

Die hulp komt in de vorm van onder andere financiering van het management gedurende een jaar. De Surinaamse museoloog Lesley Karijoatmo zal het proces leiden. Behoud van het achttiende-eeuwse erfgoed staat centraal. Tot de eerste activiteiten behoort een inventarisatie van wat er in huis is. Ook zal via exposities getracht worden meer fondsen binnen te halen.

Het herstelwerk zal naar verwachting ongeveer een jaar in beslag nemen. Technische hulp zal geboden worden door het Nederlandse Zuiderzee Museum. “We hebben niet de intentie het allemaal naar ons toe te trekken. We willen het samen doen en als het zover is, kan Suriname het alleen verder doen”, zegt directeur Erik Schilp van het Zuiderzee Museum.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

19 REACTIES
 1. en hopen dat niet weer een stelletje idioten weer aan de macht komen die alles wat nu opgebouwd word kapot te schieten want daar zij ze goed in maar opbouwen ho maar


  Maak melding
 2. Als ik u mag corrigeren, het is niet waar dat de Surinaamse museoloog het proces zal leiden. Nederland heeft hulp aangeboden, onder voorwaarde dat een Nederlander geplaatst wordt als Directeur van het openluchtmuseum, wat ook is gebeurd. Deze bakras zijn schurken.
  Even een voorbeeld, trek even na wie de Directeur is van museum Fort Zeelandia en wie de bar daar museum runt. Ook een Nederlander. Dit alsof Surinamers …. (vul maar zelf aan)

  Prita R.


  Maak melding
 3. Prita weer de spijker op de kop geslagen.Surinamers zien niet in dat het land geherkoloniseerd wordt.Overal van die vieze kaaskopen en we blijven maar door feesten en doen als of er niets aan de hand is.Er zijn kapabele surinamers waarom zij niet maar een wit`man wel.Think about it.


  Maak melding
 4. Hulp van Hollanders en Nederlanders van Surinaamse afkomst moet men niet weigeren.
  Het is anders als deze de plek van de Surinamers overnemen die pina pina hun studie hebben gedaan.

  Op diverse ministeries worden groepen Surinamers buiten spel gezet ten behoeve de blanke stagiaires en consulenten!

  Een paar maanden voor de verkiezingen gaat deze regering de Surinamers weer brood en spelen geven!
  Zullen de Surinamers het doorzien of toch voor die owru zweterige schimmel schoen kiezen???


  Maak melding
 5. Als ik u mag corrigeren, het is niet waar dat de Surinaamse museoloog het proces zal leiden. Nederland heeft hulp aangeboden, onder voorwaarde dat een Nederlander geplaatst wordt als Directeur van het openluchtmuseum, wat ook is gebeurd. Deze bakras zijn schurken.
  Even een voorbeeld, trek even na wie de Directeur is van museum Fort Zeelandia en wie de bar daar museum runt. Ook een Nederlander. Dit alsof Surinamers …. (vul maar zelf aan)

  Prita R.

  Prita Ramlalsingh

  Jij moet bij RoRu.Vnoshine zijn hij verkoopt het land.
  Hij heeft geen nationaal gevoel, hij zit vol KATIBO in zijn bovenkamer hij verkoopt zelfs negers.


  Maak melding
 6. weet je ik snap sommige landgenoten niet, eerst goed lezen dan reageren overal in de wereld geld de regel de betaler bepaald en ik vind het goed dat de nederlanders het zelf in de hand houden omdat sommige van onze landgenoten denken alleen maar om hun zakken te vullen ten koste van alles , ik kan mij nog herinneren toen rayman bezig was met geld verzamelen voor het ccs hij moest alles naar zich toe trekken om het geld niet te laten verdwijnen nog een voorbeeld hoeveel keren is er geld op gehaald en svb stadion te renoveren geld verdwenen stadion in slechtere staat achtergelaten .


  Maak melding
 7. Het is geen kunst om het te renoveren of op te knappen.De kunst is om het op lange termijn te onderhouden en daar ligt het knelpunt..ONDERHOUDEN!! Dat is iets wat niet in het Surinaams woordenboek voorkomt.Kijk naar de wegen,de suikerfabriek in Marienburg,de spoorlijn en zo kan ik maar doorgaan.


  Maak melding
 8. Waar is die meneer John Falix gebleven die Nieuw Amsterdam in de moeilijke jaren van een definitieve ondergang heeft weten te redden ???????????????????

  Hoe zit hij in het plaatje ????


  Maak melding
 9. du, je slaat de spijker op zijn kop.
  keer op keer wordt er geschreeuwd dat “wij” (lees SU) het zelf kunnen regelen, het resultaat is 0,00. Het is verdomme een feit (harde) dat wij geen moer zelf kunnen regelen zonder onze broek zakken (zelfs de onderbroeken) te vullen.
  Bakra’s stelen ook. als er projecten worden opgezet voor 100 huizen zal de bakra 99 huizen op zetten en 1 stelen (het geld voor 1 huis). echter onze bradás en sisa’s die geld ontvangen/krijgen om projecten op te zetten denken eerst van: ik eerst en misschien jij…. er komt geen bal van terecht. we moeten nu ophouden met toneel spelen en met het schijheilig gedoe. we kennen nog de spoorlijn van Apoera toch, de spoor die leidt (“lijdt”) van hier tot nergens…
  We moeten nou gewoon stoppen met al die ka bigi doe van ons. haal of huur kennis als dat nodig is maar stop nou mat die onzin dat we alles plotseling beter kunnen. als je hulpt krijgt KOESTER het.
  desondanks wens ik een ieder (muv de rovers en luilakken) een fijne dag toe.
  Tang boeng


  Maak melding
 10. De grootste vijand van moedertje Suriname, is RACISME!

  Racisme is iets wat door de kolonisatoren is geintroduceerd. Heden ten dage zien wij dat onze eigen mensen (voor zover we van eigen mensen kunnen spreken) in de regering zich gedragen zoals de kolonisatoren zich gedroegen in het verleden.

  Ik heb niets aan de term bakra, ptata, blakka, koelie of weet ik veel wat dan ook…

  Waar ik mee te maken wil hebben is de term Sranansma… en met een ieder die hier inhoud aan willen geven, zonder betrekking van ras, geloof of wat dan ook dat ons kan verdelen.

  Onder de noemer moeder Suriname moeten wij het doen… En dan kunt u zich afvragen of de traditionele partijen die ons land kent, ons ook maar 1 centimeter vooruit hebben geholpen…

  Maar de paradijs zal ontluiken… daar wij zien dat ons land met haar prachtig volk, wakker is geworden… kozen zij in 1987 slechts 3 vertegenwoordigers van de NDP… in 2005 was dat 15 en kan zich op dit moment de grootste partij noemen van Suriname.

  En wat er ook moge gebeuren… wij Surinamers zullen overwinnen… zoals onze volkslied ons toedicht;

  Strey de f’strey wi no sa frede
  Gado de wi fesiman
  Eri libi te na dede… wi sa feti gi Sranan


  Maak melding
 11. Palulu ik ben met je eens
  opbouwen kunnen surinamers niet
  afbouwen wel
  zonder buitelandse hulp is suriname nergers
  Hulp krijgen ze genoeg maar onderhouden kunnen ze niet
  groetjes


  Maak melding
 12. Roy ben ik helemaal eens met jou
  weiger nooit een hulp die het land krijgt
  Suri nationalisten alleen maar bigie bek
  Na de onafhankelijkheid is suriname steeds berg afwaarst gegaan
  We dachten wij kunnen het!!!!!!!!!
  MAW Wij kunnen het dus niet
  Soso Moffo ding biggie bek
  Rijen lang voor brood ect toendertijd en daar die richting gaan we weer naar toe
  Jow groetjes uit sweet sranang


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES