Suriname voorbeeld interculturele samenwerking

24

PARAMARIBO, 12 okt – Suriname mag gezien worden als een voorbeeld van succesvolle interreligieuze – en interculturele samenwerking. Dit zegt Suriname’s ambassadeur bij de Verenigde Naties, Henry Mac-Donald. De aanvaarding van en waardevermeerdering door elke groep voor de verschillende culturele uitingen van de anderen is buitengewoon.

Tien etnische hoofdgroepen met hun oorsprong in alle uithoeken van de wereld, Inheemsen, Europeanen, Afrikanen, Indiërs, Javanen, Chinezen, Libanezen, Syriërs en anderen zien kans dit voor elkaar te krijgen. Ook worden godsdiensten als Christendom, Hindoeïsme, Islam, Boeddhisme, Bahai en Sjamanisme vredig naast elkaar bedreven. “Dit betekent niet dat alles in mijn land perfect is. Wij hebben inderdaad onze verschillen”, zei Mac-Donald in de VN.

De Grondwet voorkomt wel dat niemand gediscrimineerd wordt vanwege de eigen achtergrond. Suriname zal dan ook alle initiatieven ondersteunen voor beter begrip in de wereld. “Ik apprecieer het initiatief tot het organiseren van een dialoog op hoog niveau over interreligieus en intercultureel Begrip en Samenwerking voor Vrede om de waarden van wederzijds begrip en verdraagzaamheid te bewerkstelligen”, aldus Mac-Donald.


24 REACTIES

 1. ik begrijp nooit waar ze het over hebben wanneer dit fabeltje over hoe goed iedereen in Suriname het met elkaar kan vinden over de wereld wordt verpreid. Er zijn echt wel andere aanwijzingen. Ik weet dat een hele boel mensen het niet met me eens zijn maar ik blijf bij dit standpunt, omdat de diverse bevolkingsgroepen mekaar nog steeds het licht niet inde ogen gunnen en het nog steeds not done is dat een Hindoestaan en een Creool met elkaar trouwen en mensen nog steeds praten over Djukas en Koelies en over zwart en rood en zeggen dat je lelijk rood bent of zoiets……Neen met onze boodschap houden we ons zelf goed voor de gek. Pas als er daadwerkelijk een multi-ethnische partij komt die de belangen van alle mensen behartigd (en dat is niet de NDP) dan kan met spreken over een waarachtig vreedzame en multi-ethnische natie.


  Maak melding

 2. Natalia, waarom verhuis je niet naar Guyana of Zuid-Afrika. Dan zul je merken in welk paradys je woont. De ambassadeur heeft duidelyk aangegeven dat niet alles in Suriname perfect is. Again, verhuis naar Guyana en bel me op.


  Maak melding

 3. @nummer 2 ik ben het helemaal met jou eens . natalia eerst goed lezen dan reageren mie gudu al komt er een nationale regering sommige dingens zullen blijven dat is mens eigen , maar wat er in guyana jaren geleden gebeurde tussen de aanhang van burnham en jagan is nooit in suriname voorgekomen en daar hebben een taal wij niet , dus al met al hebben wij het goed wat dat betref. ik vraag me af hoelang natalia niet naar suriname is geweest want nu mixen de rassen zich meer als vroegen .


  Maak melding

 4. Ik vind de reactie van Natalia juist wel sterk. Want hoewel de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname het aan de oppervlakte wel met elkaar kunnen vinden, heerst er onderhuids een groot onderling wantrouwen waardoor je Suriname kunt karakteriseren als een “low trust society” (n.a.v. de begrippen van Francis Fukuyama). Dat is een samenleving die stagneert door groot onderling wantrouwen.
  Echter met de meeste multiculturele samenlevingen is het nog veel erger gesteld en staan de verschillende etnische groepen elkaar voortdurend naar het leven (zoals bijv. het geval was in het voormalig Joegoslavie); dat is in Suriname niet het geval en in die zin is Suriname misschien toch een positief voorbeeld op multiculti gebied. Het is maar hoe je het bekijkt!


  Maak melding

 5. Over Suriname weet ik veel. Ik ken de Surinaamse politiek goed. Lezen jullie niets dan en weten jullie niet hoe het gegaan is? Ik weet dat wat ik zeg controversieel is en dat het aan de oppervlakte lijkt op een spiegelgladde samenleving. Aluku, thnx in navolging van Francis Fukujama, zie ook de politicologen Benjamin Reilly en Linz& Stepan die zeggen dat democratie bestaat bij de gratie van allianties en netwerken. Deze netwerken bestaan in Suriname niet. De vakbeweging is voornamelijk Creools en de FAl is voor Hindustanen en door Hindustanen. Over huwelijken en zo, ook daar trouwt men niet genoeg inter-ethnisch. En waarom is de Indiase Ambassade bezig met het verstrekken van beursen aan uitsluitend Hindustanen en kan Somo na bijna 5 generaties Javanen in Suriname nog haast geen Nederlands maar spreekt volgens Javaanse bronnen perfect Javaans? Religie en het dansen van de bikipoku en Batak met elkaar betekend niets en heeft democratisch en economisch geen waarde, zoals jullie allemaal wel weten.


  Maak melding

 6. Eduard Lupson, ik verhuis niet naar Guyana want ook dat probleem ken ik….ik woon in Nederland en Guyana is beslist een achteruitgang…..:-)))))


  Maak melding

 7. In het Brokopondo gebied heerst er een ware rage. Boslandscreoolse meisjes leggen het massaal aan met hindostaanse jongens. Die ontstane nieuwe Surinamers zijn al 16-jaar en ouder. We komen er wel, soms ondanks dan wel dank zij.


  Maak melding

 8. @nr 9 Ik geloof er absoluut niets van. Sinds wanneer wonen er Hindoestanen in Brokopondo??
  En denk je dat Hindoestaanse jongens zo dom en zo smaakloss zijn om met die lelijke djoeka wijven te gaan??
  Alsjeblieft zeg Pinto, hou deze des-informatie maar voor jezelf want dit klinkt te ongeloofwaardig.


  Maak melding

 9. Pinto,

  Ik denk dat het komt omdat de bosnegroide meisjes heel graag willen muteren, ze generen zich voor hun uiterlijk daarom willen
  ze heel graag een mooiere kleur, stijlhaar en een mooi uiterlijk. Ze willen gewoon erbij horen. Ze hoeven geen pruiken en whiteners meer te kopen is een flinke besparing.


  Maak melding

 10. Natalia kennelijk ben je voor een verplichte assimilatie. Waarom eigenlijk? Vind je jezelf niet mooi?
  Kijk natalia onafhankelijkheid betekent niet dat je de hele dag moet kijken naar TMF, MTV of oprah winfrey.


  Maak melding

 11. zou blij zijn als de rijke surinamers ooit,ooit zouden leren om de aller armste te helpen…. nu weten ze het niet,of ze hebben gehoord maar nooit gedaan.
  tot nu is het zo gegaan. als een hindoestaan of een criool die rijk zijn. ze zeggen dat ze hindoe zijn of christelijk maar. een goede doel. ho maar……..
  wanner ze rijk worden dan is het eerste waar aan ze denken is,buiten vrouw. dat is hun hobby.mensen helpen zo als sommige blanke het doen doen zij het nooit, die zwarte christelijke helpen nooit zwarten in suriname. weetje wat de surinamers zou moeten leren.een beetje weg geven aan iemand die niks heeft,


  Maak melding

 12. in principe heeft de surinaamse moeder aarde suriname genoeg gegeven. het ontbreek alleen aan organisatie, die gewone mensen kunnen het niet zonder organisatie,
  zij horen niet als ons in nederland want in nederland kun je via tv veel leren.
  op de surinaamse tv zie je alleen maar rotigheid.rotigheid. het gaat allemaal over trouwen en kinderen maken………..
  het gaat nooit over hoe je je kinderen moet zorgen of werken of werk organiseren. het surinaamse tv is kind onvriendelijk, de voor keurs taal is nederlands maar de programma zijn in het engels…….. wat een rot.


  Maak melding

 13. @natalia een aantal dingens wat jij opnoem is waar maar ondanks dat leven we in suriname decennia lang naast elkaar zonder dat het komt tot rassen rellen dat is het sterke van suriname we hebben onze veschillen maar als het op aan komt zijn we sranangmang vergeet dat niet .kijk maar nu wat er in belgie aan de hand is daar zijn ze allemaal blanke hebben verschillende talen en welvaart tog willen de franstaligen zig afscheiden van de rest ik kan nog mee voorbeelden opnoemen . en over de gemengde huwelijken in suriname kan ook zeggen vroeger was het minder nu meer dus het is maar hoe je kijk en wat jij wil zien maar een ding is duidelijk nu heb meer gemengde huwelijken dan 30 jaren geleden .


  Maak melding

 14. @ Du
  Ja laten we kijken naar Guyana, ondanks het feit dat er daar regelmatig gevochten wordt tussen de Afro’s en de Hindoestanen hebben de Guyanese Hindoestanen het gepresteerd om Hindoestaanse leiders voor een lange periode aan de macht te brengen. En kijk wat die hebben gedaan. Onder Afro Burnham had Guyana een mijlenverre achterstand op Suriname, hun Economische ontwikkeling was gewoonweg belabberd,onder Jagan en vooral Jadew is dat verandert, Guyana loopt de achterstand op Suriname heel snel in, ze zijn zelfs bijna gelijk.Iedereen in Guyana profiteerd daarvan, zelfs de negers alhoewel die dat nooit zullen toegeven natuurlijk.

  En wat heeft het vredige Suriname gepresteerd?? Met al die incompetente idioten (Vene,Bosje,Aaron,Bouta) absoluut niets. Sterker nog ze hebben zelfs een achteruitgang bewerkstelligd voor Suriname.
  Niemand kan ontkennen dat Suriname vlak na de onafhankelijkheid in een veel betere economische positie was dan het Suriname anno 2007.

  Dus Du het vreedzame Suriname heeft ook niet zo veel zoden aan de dijk gebracht he.


  Maak melding

 15. overal is het een tering……..
  kijk naar afrika, in afrika worden mensen als onmens behandeld.kijk naar sudan daar maken ze elkaar af. en in india wonen de armen op straat als honden en katten.
  een maatschappij zou tegen hun mensen niet zo gemeen moeten zijn. niet alle nederlanders zijn lief maar de regeling die zij hebben daar kunnen de toekomstige kinderen van suriname leren….. goede kennis.leer rijk. dat zou je altijd moeten leren ook als dat van de vijand zijn. uiteindelijk krijgen mensen (individuwen) goede kennis door het normale gedrag…. liegen, bedriegen,gestolen spullen kopen, buiten vrouwen of buiten mannen liefhebbers hebben geen lang leven…….. zij zijn geestelijk zwak, ze zijn te zwak tegen het verleiding…… de verleiding pak ze te makkelijk,wat norman betreft zijn ze laag….
  mensen kunnen zich altijd hersellen. wat voor ras zij zijn dat maakt niks uit, je ben een mens of een hond, elk mens heeft het recht om zich te herstellen. pas op voor plagers die zijn te veel……. ik denk dat komt door de kracht van de natuur.je kan niet iedereen schreeuwen. zorg dat je geen fouten maakt.en wat betreft fouten.dat heeft elk mens gemaakt die op deze aarde geboren zijn……….. herstellen.herstellen. het gedrag van de mens maakt mensen hoog. huids kleur maakt niet hoog maar het gedrag………


  Maak melding

 16. @Afro Hair salon, ik weet niet waar je het over hebt, maar kenneljk kun je niet meepraten en debateren. Kennelijk mag ook ik mijn mening niet geven zonder persoonlijk aangevallen te worden, en dat is jammer. Mijn complimenten aan allen die het niet met me eens zijn maar toch zinnig iets aan een discussie bijdragen. Ik blijf echter bij mijn standpunt dat integratie en multi-ethniciteit geen eendags vlieg is, maar een lang proces, en alle kleine zwaluwen over Bosland meisjes met Hindostaanse jongens zijn goede tekenen maar maken nog geen zomer.
  En vreedzaam? ZOlang we mekaar persoonlijk aanvallen op het moment dat het commentaar je niet zint blijven we in dezelfde modderpoel van Denial draaien en wordt het nooit anders.


  Maak melding

 17. Ik geef het land aan een Indiaan schurken dat jullie zijn.

  Een Indiaan als Pres.

  (blakkaman nanga koelie na tu gevaarlijk sortu fufuruman)

  Ik lust graag Kasiri en pipri-watra… jawel.


  Maak melding

 18. Momenteel hebben we in Sur. een apartheids regim.
  Op vhp ministerie.s worden alleen hindustanen aangenomen, bij A comb. alleen marrons, bij pl alleen javanen, bij nps alleen stadsnegers, bij spatje ook.

  Mooi toch!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.