Onthulling monument TRIS door Johan Ferrier

8

Oud-gouverneur en de eerste president van het onafhankelijke Suriname, Johan Ferrier, heeft zaterdag in de Generaal Spoorkazerne in Ermelo een monument onthuld voor de omgekomen militairen van de voormalige Troepenmacht in Suriname (TRIS). Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld.

Ferrier verrichtte de plechtigheid samen met de laatste commandant van de TRIS, generaal b.d. Woerlee. Het gedenkteken, een bronzen beeld van een militair, is een initiatief van oud-militairen van de TRIS. Het is behalve een gedenkteken ook bedoeld als ereteken voor alle militairen die in de voormalige Nederlandse kolonie in dienst waren.

Bij de souvereiniteitsoverdracht van Suriname op 25 november 1975 wordt de Troepenmacht in Suriname (TRIS) opgeheven. De nieuwe Surinaamse Krijgsmacht (SKM) neemt het materieel, de voorraden en de gebouwen over. Na de opheffing gaat de TRIS weer deel uit maken van de Koninklijke Landmacht en wordt ingedeeld bij het infanterieregiment Oranje Gelderland.


8 REACTIES

 1. die man leeft, een levende anansie, die zgn de laatste president was voor de onafhankelijkheid om de geschiedenis in te gaan, dochtertje is kamerlid voor de cda, maar zij treedt liever niet op de voorgrond. van de zomer kwam, ik haar tegen in de ochtend, toen zij lopend het binnenhof betradt., wel gemanierd, maar is toch voor haar zelf in de kamer en niet voor surneds en/of het surinaams vraagstuk…


  Maak melding

 2. een hele goede dag gewenst allemaal in nederland maar ook in suriname, als oud trisser ben ik zaterdag ook bij de onthulling geweest, en daar werden alle trissers maar ook andere omgekomen militairen herdacht ook de donderdag j.l.
  de militair die in oeriscan sneuvelde, maar
  ook ik gedenk de surinaamse omgekomen militairen die hun land diende, ( uiteraard kan ik alleen persoonlijk dit gedenken en niet uit naam van andere.) ik heb in ’69/70 een jaar in suriname gezeten en ben nog steeds dagelijks met suriname bezig en dat wel in positieve zin. ik ben er ook van overtuigd dat ieder mens die suriname een warm hart toedraagt mee wilt bouwen aan de toekomt van suriname. ( en daar ben ik er één van.) ook al krijg ik weinig medewerking van vele instantie’s toch blijf ik er voor gaan. ik hoop dat er vele van ons er ook zo over denken.
  dus akuba zo zie je maar dat mijn gedachte er iedere militair gaat ook uit de jaren ’90.
  dus ook bij deze krijgt iedereen de oprechte groeten van mij.


  Maak melding

 3. ellendelingen

  hebben jullie respect voor die MAN
  hij is van goede aard
  jullie zijn een stelletje niets nutters
  die niks van jullie leven hebben gebakken

  belachelijk


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.