zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameBoorplek CGX geen deel van Surinaams territoir

Boorplek CGX geen deel van Surinaams territoir

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 sep – Het gebied waar het boorplatform van het Canadese CGX uit is verjaagd in 2000, valt buiten Surinaams territoir. Dit heeft het internationale arbitrageteam beslist in het maritiem dispuut met Guyana. President Venetiaan vindt dat Suriname desondanks tevreden mag zijn.

De uitslag maakt een eind aan decennialange onzekerheid. “Suriname is verheugd dat het dispuut nu definitief is opgelost”, zei Venetiaan tijdens een persconferentie. Bovendien heeft Guyana als eiser zijn zin niet gehad, omdat een veel groter gebied geclaimd werd. Het gehele gebied voor de kust van beide buurlanden is in tweeën gedeeld door een tiengradenlijn.

Die loopt tot twaalf mijl in zee. Guyana had een lijn van drieënveertig graden geëist dat nu grotendeels Suriname toebehoort. “Het mag dan zo zijn dat de CGX-locatie niet aan de Surinaamse zijde ligt, maar het scheelt maar acht graden. Bepaalde delen van de concessie (door Guyana uitgegeven, red.) zitten aan Surinaamse zijde. Het wordt dus nog hard onderhandelen voor Guyana”, aldus Venetiaan.

Wie teleurgesteld is, is dat onterecht. “Het boorgat is aan Guyanese zijde, het is een olierijk gebied, dat vroeger betwist was, ons deel zal ook wel aardolie hebben. Of het volk tevreden mag zijn of niet, hangt af van de verwachtingen, of die reëel waren of vals. Er is in elk geval nu duidelijkheid.” Bovendien is de door Guyana ingediende schadeclaim afgewezen.

Georgetown eiste vierendertig miljoen dollar als compensatie voor schade als gevolg van het verjagen van het boorplatform. Ook heeft het tribunaal bevestigd dat de Corantijnrivier over de hele breedte Suriname toebehoort. “Het arbitrageteam heeft de soevereiniteit van Suriname over de gehele rivier bevestigd. Dit geeft de ruimte om de scheepvaart in en uit de Corantijn te controleren”, zegt Venetiaan.

opening
Fernandes Express
BODO Party

34 REACTIES
 1. Ik denk dat Guyana uiteindelijk de grote winnaar zal zijn. Suriname zal wat olie hebben, maar het lekkere deel zit in het Guyanees gebied.
  Suriname moet in ieder geval zorgen dat het Fernandes vliegveld een luchthaven zal worden, het beste ziekenhuis van de regio moet in Nickerie komen, een tophaven, etc etc. Dan kan Suriname een graantje mee pikken van alle activiteiten aldaar.

  Nu nog het Tigri gebied!


  Maak melding
 2. Tevreden ik niet:en vooral als u ons wijs probeerde te maken dat het verjagen van de Guyanezen(tijdens Bosje) fout was en vooral mij wijs probeerde te maken dat het de karakter van de oppositie is door te stellen dat Su. de zaak verloren heeft.

  Het gaat om Su. en niet om de oppositie,dus dit is puur een pieterbaas spel spelen Vtje.

  Zeer gevaarlijke denkwijze en gedrag van Vtje.


  Maak melding
 3. De beslissing van ITLOS is een vreselijke nederlaag voor Suriname.Venitiaan moet geen knollen voor citroenen komen verkopen.Alle aardolie velden zijn toegewezen aan Guyana,mogen we dan teverden zijn,oordeel zelf?Wij hebben gebieden waar geen olie ligt.
  De regering heeft ons diep in de problemen gebracht en Lim a Po en kornuiten moeten zwaar afgestraft worden evenals deze regering.We moeten direct nieuwe verkiezingen hebben dit accepteren we niet,we moeten op straat komen en ons stem laten horenAls dit zo doorgaat bestaat Suriname straks niet meer met de ggrensclaims van frankrijk,guyan,brazilie en bolandbewoners.Sre de stre wie no sa frede,desnoods oorlog met Guyana


  Maak melding
 4. Wat is Vene aan het slijmen, zo maakt hij duidelijk dat hij geen echte leider is.Als leiderschap te tonen moet je kunnen bluffen en je nek duidelijk uitsteken dat je machtig bent. Voorbeeld van Bush.
  Over bezette gebied tiggri komt niks uit zijn bek terecht, dat heeft hij aan geven.


  Maak melding
 5. Beste Sranangmans,

  Ik lees zaken als 10 gradenlijn en aggewezen schade claim en dat het begunstigde gebied aan Guyana olierijk is en dat de Corantijn van Suriname is enz enz. Ik weet niet wat ik met deze informatie aanmoet. Waar kan ik het vonnis nalezen?

  Sranangmans,

  Tang Boeng


  Maak melding
 6. Ik heb de rede van de surinaamse president via de radio gevolgd en het viel me weer op hoe zwak hij zich kan verwoorden!
  De vraag die steeds bij mij opkomt is hoe het mogelijk is dat zo iemand president van een land kan zijn. Je verwacht op zijn minst dat je goed moet kunnen communiceren. Ik ken geen enkele andere regeringsleider die zo erg als een houten klaas overkomt, en nieteens een beetje engels kan praten!
  De uitslag of die nou positief/negatief wordt ervaren kan hem niet aangerekent worden daar het hierbij niet alleen om de vlotte babbel van de wederzijdse advokaten gaat, maar om overeenkomsten van de vroegere koloniale bazen!
  Het grote voordeel is dat er nu geen discussie meer is over het betreffende gebied.
  De guyanezen zijn er nu goed van op de hoogte dat de grensrivier surinaams eigendom is en daar heeft Suriname hun goed bij de ballen daar hun achterland niet meer via deze rivier bereikt kan worden en alles over land zal moeten gaan en om dat te bereiken zullen ze een aardige duit in hun infrastructuur moeten investeren!!
  Lijkt mij dat Suriname ook een boorplatform kan plaatsen in zijn gebied en het leegzuigen van deze bron niet alleen aan de guyanezen overlaat!!


  Maak melding
 7. Bluffende leiders deugen niet…..
  Eerst het volk beloven,het gebied behoort aan Suriname toe en nu gaan jullie het volk misleiden”Wie teleurgesteld is, is dat onterecht”.!!!!!!!!
  OoW OoW VENE,wat een bittere nederlaag !!!!
  met 18 kundige zakkenvullers.
  Sinds Vene aan de macht is glijdt Suriname benedenwaarts….bv SML JARIKABA BRYNZEEL RIJSTBOUW ONDERWIJS ENZ ENZ
  Meneer de president,u kent niet eens de ligging van de corantijn rivier niet.
  Er is niks te controleren op de
  corantijn rivier,er vaart nooit een schip ,
  behalve een paar smokkel bootje ..


  Maak melding
 8. We zijn net 33000 vierkante kilometer kwijtgeraakt aan de guyanezen. Dat is 3300000 hectare. stel 1 hectare kost 20000 Euro(goedkoop voor eigendomsgrond). Hoeveel zijn we dan kwijtgeraakt?
  (antwoord 66 miljard Euro!!, thank you Vene!)


  Maak melding
 9. Handelsstrategie:Ik wil 100SRD voor iets hebben maar vraag er 150SRD voor.De koper in spé wil er 75SRD voor geven en ik zeg nee 125SRD,De kopper op zijn beurt doet een laatste bod van 100SRD en daarmee ga ik akkoord.Dus ik heb toch gekregen wat ik wil.Guyana proficiat!!!!!!


  Maak melding
 10. Wie teleurgesteld is, is dat onterecht.
  “Het boorgat is aan Guyanese zijde, het is een olierijk gebied, dat vroeger betwist was, ONS DEEL ZAL OOK WEL AARDOLIE HEBBEN”.

  Waarop baseert President Venetiaan dat???
  Suriname heeft gewoonweg het Maritiemconflict verloren, Guyana is bijna alle consessie gebieden voor 93% toegewezen…

  Waar Suriname wel heeft gewonnen maar daar ging het conflict niet over is de soevereiniteit over Corantijnrivier.

  Dit maakt Suriname zijn aanspraak op de Tigri driehoek steviger.


  Maak melding
 11. Dit had J.Pengel toen al moeten aankaarten.Wij zijn in de jaren 60 als vrijwillige leger naar de grens gestuurt om voor Surname te vechten betreft:Het betwistzone .Terwijl het ook anders kon.Ik zit in Nederland nu te denken naar de tijd.Even goed waren we dood.De oordeel van VN.Is mij toch niet zo geweldig, want Guyana heeft tog meer recht op teritorium als Suriname. Bijdeze zijn wij kruimeldieven.Mijn verzoek is aan de Surinaamse regering dat dit kwestie goed gemaakt kan worden , om alle Guyanezen terug te sturen.Suriname heeft geen landrovers en verraders nodig.One way voor deze staatsboven.Vol=Vol.Opgeruimd is een schonezaak.


  Maak melding
 12. Grensgeschil Guyana en Suriname beslecht
  PARAMARIBO – Een arbitrair tribunaal bij het Permanente Hof van Arbitrage (PCA) in Den Haag heeft de maritieme grens tussen Guyana en Suriname definitief vastgesteld. De Surinaamse president Ronald Venetiaan maakte de beslissing donderdag in Paramaribo bekend.

  Het oordeel van het hof betekent dat ongeveer 12.000 vierkante kilometer in de Atlantische Oceaan beschikbaar komt voor Suriname. Ook heeft het hof de soevereiniteit van Suriname bevestigd over de totale grensrivier de Corantijn.

  „Suriname is verheugd dat het dispuut nu definitief is opgelost”, aldus Venetiaan.

  Het maritiem grensgeschil werd in februari 2004 door Guyana aan de internationale organisatie voorgelegd. Dit gebeurde ondanks een afspraak tussen de landen om de bevindingen van een gezamenlijke grenscommissie af te wachten. Mondelinge pleidooien in de arbitrageprocedure begonnen in december vorig jaar in Washington.

  De arbitragecommissie, waarin beide landen vertegenwoordigd waren, bestond uit vijf personen. Beide landen lieten zich bijstaan door nationale en internationale deskundigen. Zij gaven donderdag een toelichting tijdens de persconferentie van Venetiaan.

  Op verzoek van het Permanente Hof hebben de beide regeringen donderdag op hetzelfde tijdstip het bindende oordeel bekendgemaakt. Het hof verstrekte het eerder deze week aan de regeringen in Paramaribo en Georgetown.

  „We mogen tevreden zijn met het resultaat”, benadrukte Venetiaan. De 34 graden grenslijn die Guyana wenste, is van de baan. SURINAME BEHOUDT ZIJN 10 GRADEN GRENSLIJN. Ook is de eis tot schadevergoeding van Guyana voor het verjagen van een boorplatform in het jaar 2000 – een bedrag van 34 miljoen Amerikaanse dollars – door het hof afgewezen.

  In juni 2000 laaiden de spanningen tussen Guyana en Suriname hoog op, toen de Surinaamse marine activiteiten vanaf een olieboorplatform van de Canadese maatschappij CGX Energy verhinderde. CGX had een concessie van Guyana in een zone die dat land claimde.

  Er worden enorme voorraden olie en aardgas vermoed in het zeegebied voor de monding van de Corantijn. De plek waar het CGX-platform zich in 2000 bevond, ligt volgens het oordeel van het hof nu in Guyanees gebied, op slechts 8 mijl afstand van de pas vastgestelde grens. Guyana zit te springen om tot exploratie over te gaan.

  Venetiaan zei het begrijpelijk te vinden dat de parlementaire oppositie niet tevreden is met het oordeel van het hof. „De regering zou ook meer willen, maar we houden ons aan de regel van het hof dat partijen gebonden zijn de uitspraak te accepteren en te respecteren”. Hij haalde aan dat het hof het verjagen van het CGX-platform, waartoe de toenmalige regering die nu in de oppositie zit opdracht gaf, typeerde als een met de voeten treden van VN-regels’.

  President Bharrat Jagdeo van Guyana heeft zijn Surinaamse ambtgenoot laten weten de uitspraak van het hof te accepteren. In de afgelopen jaren ondernam Jagdeo diplomatieke pogingen om tot gezamenlijke exploratie van het maritieme gebied te komen. Suriname wenste niet op de voorstellen van Jagdeo in te gaan.


  Maak melding
 13. PARAMARIBO – Een arbitrair tribunaal bij het Permanente Hof van Arbitrage (PCA) in Den Haag heeft de maritieme grens tussen Guyana en Suriname definitief vastgesteld.

  De Surinaamse president Ronald Venetiaan maakte de beslissing donderdag in Paramaribo bekend.

  Het oordeel van het hof betekent dat ongeveer 12.000 vierkante kilometer in de Atlantische Oceaan beschikbaar komt voor Suriname. Ook heeft het hof de soevereiniteit van Suriname bevestigd over de totale grensrivier de Corantijn.

  ”Suriname is verheugd dat het dispuut nu definitief is opgelost”, aldus Venetiaan.

  Maritiem grensgeschil
  Het maritiem grensgeschil werd in februari 2004 door Guyana aan de internationale organisatie voorgelegd. Dit gebeurde ondanks een afspraak tussen de landen om de bevindingen van een gezamenlijke grenscommissie af te wachten. Mondelinge pleidooien in de arbitrageprocedure begonnen in december vorig jaar in Washington.

  De arbitragecommissie, waarin beide landen vertegenwoordigd waren, bestond uit vijf personen. Beide landen lieten zich bijstaan door nationale en internationale deskundigen. Zij gaven donderdag een toelichting tijdens de persconferentie van Venetiaan.

  10 graden grenslijn
  Op verzoek van het Permanente Hof hebben de beide regeringen donderdag op hetzelfde tijdstip het bindende oordeel bekendgemaakt. Het hof verstrekte het eerder deze week aan de regeringen in Paramaribo en Georgetown.

  ”We mogen tevreden zijn met het resultaat”, benadrukte Venetiaan. De 34 graden grenslijn die Guyana wenste, is van de baan. Suriname behoudt zijn 10 graden grenslijn. Ook is de eis tot schadevergoeding van Guyana voor het verjagen van een boorplatform in het jaar 2000 – een bedrag van 34 miljoen Amerikaanse dollars – door het hof afgewezen.

  Olie en aardgas
  In juni 2000 laaiden de spanningen tussen Guyana en Suriname hoog op, toen de Surinaamse marine activiteiten vanaf een olieboorplatform van de Canadese maatschappij CGX Energy verhinderde. CGX had een concessie van Guyana in een zone die dat land claimde.

  Er worden enorme voorraden olie en aardgas vermoed in het zeegebied voor de monding van de Corantijn. De plek waar het CGX-platform zich in 2000 bevond, ligt volgens het oordeel van het hof nu in Guyanees gebied, op slechts 8 mijl afstand van de pas vastgestelde grens. Guyana zit te springen om tot exploratie over te gaan.

  Uitspraak respecteren
  Venetiaan zei het begrijpelijk te vinden dat de parlementaire oppositie niet tevreden is met het oordeel van het hof. ”De regering zou ook meer willen, maar we houden ons aan de regel van het hof dat partijen gebonden zijn de uitspraak te accepteren en te respecteren”. Hij haalde aan dat het hof het verjagen van het CGX-platform, waartoe de toenmalige regering die nu in de oppositie zit opdracht gaf, typeerde als een met de voeten treden van VN-regels’.

  President Bharrat Jagdeo van Guyana heeft zijn Surinaamse ambtgenoot laten weten de uitspraak van het hof te accepteren. In de afgelopen jaren ondernam Jagdeo diplomatieke pogingen om tot gezamenlijke exploratie van het maritieme gebied te komen. Suriname wenste niet op de voorstellen van Jagdeo in te gaan.


  Maak melding
 14. Mayor hails maritime tribunal decision
  Friday, September 21st 2007
  Mayor of Georgetown Hamilton Green says the result announced by the United Nations tribunal on the Guyana/Suriname maritime boundary is good for the President and all the people of Guyana.

  At 4 pm yesterday the Tribunal announced its award to Guyana which has been hailed as favourable by President Bharrat Jagdeo.

  “I wish on behalf of the Council, the GGG and myself to congratulate Sir Shridath Ramphal and the team that worked strenuously to certify our demarcation,” Green said.

  The Mayor said that this is almost a personal vindication, as he recalls the earlier work done and the diplomatic forays by the Burnham administration, “with astute persons like Sir Shridath Ramphal, Rashleigh Jackson and others who conducted a relentless campaign to certify our patrimony.”

  He said: “We should also commend those courageous military officers who when it was necessary turned (back) the attempted incursions by the Surinamese (in) the New River Triangle.”

  http://www.stabroeknews.com/index.pl/article_general_news?id=56529205

  Let op de laatste alinea!


  Maak melding
 15. Vene ,je hebt zoals verwacht gedaan waar je heel goed in bent en dit keer heb je daar 25 miljoen Amerikaanse dollars voor betaald en dat is: Alles weggeven !!!!!!!!Als je de ene helft aan Brits Guayana geeft en de andere helft aan Frans Guyana dan hoeven we geen geld meer aan politici uit te geven.Maar zorg wel dat je aan de kant van Brits Guyana gaat wonen.Wij zullen wel aan de Frans Guyanese kant gaan wonen zodat we nooit meer met jou een aanvaring kunnen hebben.
  Mensen het heeft geen zin om een zinnig woord te schrijven gezien deze volksleiders daar geen oor voor hebben,maar het kan niet anders omdat deze regering gevormd is op een basis dat alles behalve iets met intelligentie te maken heeft.


  Maak melding
 16. VENE,gaat de geschiedenis in met de volgende record : minst sucessvol “President of the Surinam” [in zowel economische, financiele, morele, sociale, en diplomatieke zin], minst geliefd, minst integer, minst intelligent, politiek incorrect, een landmark in de geschiedenis van het begin van het verval van de Suriname.
  Compleet gebrek aan leiderschap en geen compassie voor de medemens. Uitbuiting van het volk, belasting verlaging en gratis grond voor de allerrijksten, en een misleidend,eigenbelang,politiekbelang ,leugens corrupt en geldverslindende analfabeet kabinet zonder uitzicht.


  Maak melding
 17. Dit was te verwachten,veel heb ik niet aan te kaarten,dit zijn ook een van de zegeningen,
  van Elvene, Guyana de lachende derde Suriname de lasman, een vreselijke nederlaag .Denkt hij hiermee te scoren,het is gewoon slecht nieuws, DedeOso voor het Surinaamsvolk.Amen


  Maak melding
 18. Dit was te verwachten,veel heb ik niet aan te kaarten,dit zijn ook een van de zegeningen,
  van Elvene, Suriname de lasman, een vreselijke nederlaag .Denkt hij hiermee te scoren,het is gewoon slecht nieuws, DedeOso voor het Surinaamsvolk.Amen


  Maak melding
 19. Schandalig wat er is gebeurd. Dit heb je nu met dit soort nietsnutten in een regering van een land. Guyana had eerst niets en thans hebben ze een groot gebied in handen gekregen. Dit is nog maar het begin. Deze regering van Suriname onder Venetiaan moet ophoepelen met het vergeven van Surinaams grond aan de Guyanezen.Dankzij deze regering van Venetiaan is de uitverkoop van Suriname begonnen. Ook in Oost-Suriname zijn de Fransen bezig gebied in te pikken in het Lawagebied. Dat het zo mag lopen met deze regering is de keus van de Surinaamse bevolking.Zij hebben immers voor deze regering gekozen. Bevolking van Suriname bedankt.


  Maak melding
 20. We zijn net 33000 vierkante kilometer kwijtgeraakt aan de guyanezen. Dat is 3300000 hectare. stel 1 hectare kost 20000 Euro(goedkoop voor eigendomsgrond). Hoeveel zijn we dan kwijtgeraakt?
  (antwoord 66 miljard Euro!!, thank you Vene!)

  telraam

  Hoezo is Su 33000vierkante kilometers kwijtgeraakt???? Het is nooit van Su geweest!!!!!


  Maak melding
 21. Oeng alla malla é lul, als jullie zoveel
  verstand van zeerecht hebben, waarom zaten
  jullie dan niet in het tribunaal om het betwist gebied aan suriname toe te wijzen?????de zogenaamde deskudigen.
  Surinaamse negersss(de goede niet op na gesproken)oeng na a moro lagie en saka saka
  libie sma sang dé na grontapoe. zie doen laat doen, jullie proberen elkaar te overtreffen soema é skrifi moro kka moro trawang.Het is maar goed dat de surinaamse politici jullie ezels opmerkingen en shit reactie’s niet lezen.


  Maak melding
 22. Zijn Suri’s zo dom en naief of kunnen zij niet beter. Ik bedoel de leeghoofden die hier hun gram halen en niets zeggende zaken posten. Ik heb altijd geleerd dat er winnaars en verliezers zijn en altijd geleerd dat je bij verlies of winst goed mee om moet gaan.
  Welnu posters er ligt een uitspraak van een wereld erkend tribunaal en die moet gerespecteerd worden.
  In de zaak met DDB zegt iedereen recht moet zegevieren maar nu erkennen wij geen recht.
  Domme massa beweging.


  Maak melding
 23. Ik ben blij dat een nieuwe brandhaard in de wereld is voorkomen door deze uitspraak. Nu kunnen twee arme naties – als ze slim zijn – samen de schouders eronder zetten en kunnen ze hun schamele 2 miljoen inwoners een goede toekomst bezorgen. Maar gezien de gemiddelde reactie, moet ik vrezen voor het Surinaamse gezondverstand, als al zoiets bestaat. Als we historisch besef hebben, zouden we niet zo moeten kankeren op Guyanezen, want beide landen hebben dezelfde historische kenmerken van onderdrukking en slavernij. I have a dream: een Een Verenigd Guyana van Amerika, met drie hoofdsteden: Paramaribo, Georgetown en Cayenne. En met het oliegeld deze landen verbinden met prestigieuze bruggen. Maar nee: wij domkoppen denken alleen maar in versplintering. Er ligt genoeg olie voor alle bewoners op het Guyanaschild. Lang leve het Internationle Tribunaal voor het Zeerecht. Lang leve democratische rechtspraak………… Lang Leve Vene met zijn vredestichtende uitspraken. Een wijs man.


  Maak melding
 24. die vene dekt dat wij surinamers dom zijn dat we nog in de slaven tijd leven !weer ons land verkocht of beter gezegd afgegeven .waneer oo waneer komen we dan veruit !rotte appels voor het volk verkopen weg met vene!!! de wereld blijft niet achter maar wij wel waneer komt het nog goed waneer ik dood ben mischien daarop lijkt het tenminste en ik ben maar liefs15 jaar en heb nog een hele leven voor me zielig dat onze toekomst er zo uitziet


  Maak melding
 25. nr.29. Wijsheid Zichzelve,,ik zeg domheid puur dom imbeciel, jij bent niks anders dan een landverkoper.
  In de hoop beter van te worden door luiheid en achterlijkheid puur olie dom ben jij.


  Maak melding
 26. bavi had het te druk om te berekenen hoeveel chinezen hij in suriname moest importeren om de ondernemende hindustaan aan wie hij o zo een hekel heeft, kapoet te krijgen.. terwijl een ander schrandere hindustani aka koelieprez van guyana hem 100 stappen voor is geweest en zijn land nu in een tweede dubai kan laten veranderen.. vene zal met zijn typische neger krabbenmentaliteit blijven waar hij is.. zielig met jullie allen die hem in het zadel hebben geholpen. domme surinamers ga zo door, proficiat met de zogenaamde “overwinning” volgens jullie geweldige president die maar niet heeft willen “oppleuren” volgens de doekhi-methode.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES