zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidSurinamers zien schade door zon niet aankomen

Surinamers zien schade door zon niet aankomen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 sep – Zonovergoten Suriname schijnt zich blind te houden voor de gevolgen van de verdunde ozonlaag. Dit stelt het Nationaal Instituut voor Milieuonderzoek in Suriname, Nimos. Oude tradities zoals het halfbloot rondlopen, worden onvervaard in stand gehouden.

Het zou wel eens lelijk kunnen opbreken. Voor het Suriname van vandaag geldt evenzeer de behoefte aan grotere alertheid. Risico’s op het oplopen van huidziektes en oogaandoeningen zijn toegenomen, net zo goed als elders. “De zon van tegenwoordig is niet de zon van de jaren tachtig. De ozonlaag beschermt ons niet meer als vroeger”, zegt Nimos-functionaris Gina Griffith.

Dat moet maar eens eindelijk onderkend worden. Het ingebakken idee van aangeboren immuniteit moet er dringend uit. “Veel mensen zeggen: Ik ben geboren en getogen in Suriname, ik heb geen bescherming nodig”, aldus Griffith. Beschermende attributen zullen hoe ongaarne ook, toegevoegd moeten worden aan de couleur locale. Acties voor ozonbescherming moeten ook onverkort ondersteund worden.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. Heel veel drinken (water , sappen ) zorgt
  ervoor dat je niet ” uitdroogt “…
  Zonnebrandcréme is ook wel aangeraden …
  Je huid in elk geval elke dag insmeren met
  een goede aloevera créme bijv. doet wonderen …
  En natuurlijk niet al te bloot lopen in
  een gloeiend hete zon …


  Maak melding
 2. “een gewaarschuwd mens telt voor twee”zegt men!Ik vind deze warschuwing een beetje overbodig.Wij lopen ,werken /staan in de volle/felle zon uit noodzaak,dus niet voor de lol.We liggen ook niet graag op het strand in de zon te bakken.Surinamers gaan niet zo gauw de strand-zee-zon opzoeken.Derhalve is advies meer voor zongevoeligehuid dan donkere/natuurlijk geharde huid,niet dan?


  Maak melding
 3. Voor Surname is dat erg.Gramasona,Kunstmest,Dieselautos,Firodaan,Malation
  Maar dit alles is heel gezond voor mens en natuur, en klasse voor de ozon.Heeft de regering ooit hier aan gedacht? Nooit.Spuiten maar jongens kanker is toch ongeneesbaar.Ontbossing ook van het kustgebied ,is goed voor de waterhuihouding van dit achterlijke land.Minster van milieu en waterstaat zien liever het volk sterven als zij maar een dikke maand salaris op hun rekening maar krijgen.De ene LPI bewoner zegt dat er geen armoede is.De andere zegt dat onze riool het aankan.De andere luld over ozonlaag terwijl niemand durft om de zaak hard aan te pakken.Ned.Moet zijn koeie mes kwijt zouden jullie niet daar aan gaan denken?India gebeukt biologische gestrijdingsmiddelen zoals Niem Suriname heeft zoveel Kwasiebita en heeft een wereld klimaat om niem aan te planten.Proberen jullie maar eens vooruit in de toekomst te denken al hebben jullie geen herzenen.Is puur kauw KA wat jullie denken heeft aangetast.In mijn tijd werd geen kunstmest gebruikt Kanker was buiten Suriname Gramasona is de oorzaak van Long en zaadbalkanker ook Leukemie.Bij vrouwen Borst en Baarmoederhalskanker.Neusholtekanker .Ik hoop dat jullie verstandig zullen omgaan met deze Carricom en Chineese troep.Jullie zijn veelste lui om de gras te wieden.


  Maak melding
 4. en waarom zien ze dat niet omdat ze daarvoor veel te lui zijn ze denken zo van de zon is zo heet dat ze niet eens merken dat de zon zo extreem heet is en reden waarom omdat wij de ozonlaag besmetten en dat is niet goed voor ’t milieu suriname hebben hun ogen in een pan met gebakken eieren zitten alsof ze niet eens kunnen zien dat suriname aan ’t vergaan is net zo goed als Holland en reden waarom omdat mensen in suriname alleen maar aan zichzelf denken en niet aan ’t milieu maar ja je weet wat ze zeggen he verberg nooit je angst en gevoelens met hoogmoed en trots want met hoogmoed en trots kom je niet veel verder in ’t dagelijkse leven en even daarop terug vroeger was ’t dagelijkse leven in suriname altijd leuk en gezellig alleen enkele mensen van andere buurten hadden de pik op onze generatie zeg maar de hindoestanen omdat wij heel veel voor ’t land deden dan die andere mensengeneraties,omdat wij hadden de inzicht en de capaciteiten om zo’n mooi land als suriname op te bouwen en ook in economisch en ecologisch opzicht maar ja dan had je zo’n mensengeneratie genaamd de bosnegers van de binnenlanden zeg maar Brokopondo en al die andere steden van suriname die moesten en zouden een onafhankelijkheidsverdrag opmaken om van de nederlandse kolonisten af te komen en dan komt de hamvraag zullen er enkele mensen opstaan en zien wat er gebeurt in suriname we benne benieuwd.


  Maak melding
 5. Zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor zal men in Suriname meer moeten gaan introduceren.Vooral de middagzon in Suriname lijkt me zeer ongezond te zijn om met blote bovenlijf rond te lopen.Ik denk dat de overheid ook moet aangeven hoelang een persoon in Suriname zich per dag bloot kan stellen aan de brandende zon.


  Maak melding
 6. We zijn te gauw geneigd het volk de schuld te geven door steeds met verwijten te komen. Wat heeft de regering c.g. de daartoe verantwoordelijke instanties waaronder ook het NIMOS tot nu toe aan voorlichting met betrekkjng tot het steeds dunner worden van de Ozonlaag gedaan. hert enige wat dagelijks in de media te zien en merkbaar is, is de wijze door de Coalitie afgegeven wordt op de Oppositie, en door de Oppositie op de Coalitie.
  Een voorbeeld van wat de werkwijze is in Suriname: De enige levensmiddelentechnoloog in Suriname wijst op het gevaar van de slechte verpakking van een bepaald soort sap dat ingevoerd is in Suriname. De man heeft geen leven en is direct door onder andere ook de overheid bijna tot de galg veroordeeld.
  Dat schijnt in Suriname de werkwijze te zijn. Een bekende rijstexporteur zei enige tijd geleden: “When money talks, people only has to listen without any comments”.
  M.a.w. Geld is macht en het volk mag schijten.


  Maak melding
 7. De zon: verzengende hitte die midd.zon.Van 1100 …16.00 uur is niet te harden.
  In de bouw werken er een groep Sjinezen van 07.00 uur tot 11.00…..siësta…16.00 u tot 21.00 uur.Is dat niet slim? Wij erven het oude koloniale werksysteem,goed voor de dwang-arbeiders,van nine to five….
  Smeermiddeltjes helpen niet tegen de sur.zon


  Maak melding
 8. elke dag moet men blijven leren …dat staat in veel geloofs boeken…
  elke dag verandert er iets…
  ook het weer…
  dus mensen voed je kind goed op er vertel ze …
  daarom moet een mens blijven geloven…
  zo ontvang je ook sociale informatie…
  veel mensen in europa willen niet meer geloven….
  geloof voert oorlog….
  de atommbom van de us was geen geloofs oorlog.
  3 miljoen indianen vermpprde door de us is geen geloofs oorlog..
  hitler heeft ook geen gellofs oorlog gevoerd…
  dus trap er niet in…
  maar geloof de media van holland helemaal niet….
  als er een man (moslim )uit zijn geloof stapt ..wijst holland meer dan 10 keren …
  als er mensen weer gaan geloven…,dan wijst holland dit niet….
  en zo zijn er nog honderden …..
  dus geloof niet in hollands media…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES