TNO analyseert data Surinaamse bauxietvoorraden

7

PARAMARIBO, 4 mei – Het Nederlands instituut voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek, TNO, gaat de data analyseren over de bauxietvoorraden in West-Suriname. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen. De resultaten moeten binnen drie weken beschikbaar zijn. TNO is geselecteerd uit een groep van drie belangstellende organisaties.

Voor de analyse is vijfentwintigduizend euro uitgetrokken. TNO heeft eerder analyses verricht over Surinaams bauxiet. De komende tijd zal nog meer buitenlandse expertise worden aangetrokken in de aanloop naar de onderhandelingen met de bauxietmaatschappijen. “Je krijgt straks een traject waar we praten over de strategieën en ook daar moeten we naar het juiste bureau uitkijken”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd.

Ook in politiek opzicht wordt grootscheeps gemobiliseerd. Alle politieke partijen in het parlement zullen geïnformeerd worden met de bedoeling een zo breed mogelijk draagvlak te verkrijgen. “Het is een nationale aangelegenheid die boven partijen uitstijgt”, aldus Rusland. De bauxietmaatschappijen hebben aangedrongen op een spoedige aanvang van de onderhandelingen, nu ze bijna door hun oude voorraden heen zijn.


7 REACTIES

 1. Laat suralco en billiton rustig wachten .

  Geef ook tatas industie en nog een paar indiaase maatschappijen de gelegenheid hun kennis te toetsen in surbo,je wordt er alleen beter van.

  95 jaren suralco heeft totaal geen welvaart gebracht in surbo dus laat ze gerust een tijdje in de wachtkamer..alleen grote hollo’s


  Maak melding

 2. TNO moest dat ook doen met de goud consesie.
  laat die bauxietmaatschappijen maar wachten op uitslag ,ook als ze door hun voorraad zijn, er is altijd vraag , dus welke buitelandse consesie eerst onder zoek , ze komen wel suriname heeft veel te bieden . dus gebruik het goed , ook voor de minder bedeelden .sur is boeming .


  Maak melding

 3. Bauxietmaatschappijen vertellen nooit over het goud dat ze meer dan 50 jaren gratis hebben uitgevoerd. Arbeiders doen het werk al. Arbeiders worden altijdt belazert door de Surinaamse leiders. Surinaamse leiders moeten het bedelen afleren. Word eens zelfstandig man. Laat het werk aan de Arbeiders over. Laat bauxietmaatschappijen oprotten. Verkoop alleen aluminium. Verkoop aluminium niet in een keer, maar beetje bij beetje. Doen jullie eerst wat aan die dijken langs de kust. Graaf brede sloten of kanalen. Weg met die kokers en plaats bruggetjes. Poelepanje weg Sommelsdijkkreek weg en Zwampen weg, geen boten meer te zien.
  Straks zit Paramaribo onder water.


  Maak melding

 4. Ik denk dat t beter zou gaan met Suriname als de regering deze manier van onderhandeling had gekozen je moet niet vergeten dat deze multinational delfstoffen niet alleen bauxiet tevens goud voor een centje hebben gehad, daarom willen ze zo snel mogelijk onderhandelen de heer Rusland laat ze afwachten ga op zee met de hoogste bieders er zijn genoeg landen in de wereld die belangstelling heeft voor onze bauxiet daarom zijn ze zogenaamd door hun voorraden heen en woekerwinsten die ze hebben gemaakt met hun goedkopen bauxiet ps Wanneer zal die contract van IMAGOLD opengebroken t doet me pijn dat er zoveel goud uit onze bodem voor een ei worden meegenomen naar t buitenland de regering weet niet eens hoeveel kilo’s er is geen controle daar mogen Surinamers niet werken


  Maak melding

 5. Biliton en TNO zijn nederlandse bedrijven. Hierdoor is de kans groot dat TNO het nederlands belang zal dienen en niet het surinaamsbelang. Ik snap niet waarom su geen onafhankelijke organisatie het onderzoek naar o.a. de kwaliteit van het bauxiet laat doen. India en Ghana heben genoeg deskundigheid op dit gebied in huis.


  Maak melding

 6. gewoon drogen en verkopen.
  niemand hoef ons nog te leren hoe te doen.
  waar zijn deSurinamers als Ramdien die directeur is geweest, Esajas en de rest.
  Hebben ze al die tijd niks geleerd hoe te doen.
  Kunnen ze niets eens een Kiln (droger) bouwen. Hebben ze nog niet geleerd hoe dinamiet te schieten. Hebben ze geen enkele know-how.
  Het is een schande voor ons land dat we zulke surinamers als grote zonen moeten zien.
  Waar is Eddy Jharap. Kan hij suriname ook helpen een eigen Bauxietbedrijf op te richten die alles zelf verkoopt.
  Geen tussenkomst van Multinationals.
  Van staatsolie krijgen we 100-150mln us per jaar. en wat krijgen we voor ons bauxiet. bijna niks.
  a.u.b.

  doe wat heren.

  barca


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.