Surinaams energiebedrijf moet staatslening nemen

8

PARAMARIBO, 8 feb – Energiebedrijf EBS zal noodgedwongen geld lenen van de staat om duizenden huishoudens en bedrijven aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Dit meldt vice-president Ramdien Sardjoe. Voor de aanvragers die de vereiste ‘aansluitingskosten reeds lang hebben betaald, schijnt nu eindelijk het licht door te breken. Minder helder is wat er met het geld is gedaan.

Staatsbedrijven geven doorgaans weinig prijs van hun boekhouding. Van elke aanvrager worden honderden euro’s of dollars geëist zonder dat kan worden aangegeven wanneer de aansluiting zal geschieden. Betaling in Surinaamse dollars is uit den boze. De lening is sociaal bedoeld. “Wij wensen op deze wijze niet alleen EBS tegemoet te komen, maar ook de duizenden, die geld gestort hebben voor een aansluiting”, zegt Sardjoe tegenover de Ware Tijd.

EBS klaagt al jaren over een scheve begroting door te lage tarieven. De regering is er niet bepaald happig op toestemming te verlenen tot verhoging. De lening van zes miljoen euro heeft dan ook een politieke dimensie. “In grote mate willen we hiermee ook proberen compensaties te plegen voor het in toom houden van de stroomtarieven”, aldus Sardjoe.


8 REACTIES

 1. Een aansluiting betalen is m.i. niet juist omdat er ook een vastrecht maandelijks wordt betaald voor de instandhouding van de infrastructuur.
  De grote vraag is waar al het geld van de mensen is gebleven. De rentederving van de mensen beloopt toch ook (in totaal) in honderduizenden SRD’s/ Ik zelf heb 1.200 SRD betaald voor een aansluiting aan de Highway. Na wekelijks zuren en persoonlijk langslopen, want bellen helpt niet, is uiteindelijk 8 maanden later de aansluiting gerealiseerd. Wat is er gebeurd met mijn 1.200 SRD? Waaraan is het besteed?


  Maak melding

 2. namaak-nationalisten gaan zeker zeggen dat men niet moet zeuren en naar het buitenland moet kijken omdat het ook zo is in andere landen of dat er ergere dingen in nederland gebeuren. En als men dan opmerkt dat de goede dingen – hoe simpel deze soms mogen kunnen zijn – wel in het buitenland kunnen worden gerealiseerd maar niet in suriname is hun antwoord steevast dat we in suriname zijn en niet steeds naar het buitenland moeten kijken. De mentaliteit van dit soort lui is zo fnuikend voor de vooruitgang van suriname


  Maak melding

 3. De EBS vraagt Euro om Electriciteit aan te sluiten als je een huis in su bouwt geldwolfen zijn ze geworden, het hoef toch niet zo duur te zijn nu gaat het bedrijf bijna naar de klote als je zoveel geld verdien moet je vruchten van kunnen eten.


  Maak melding

 4. Boeven,schurken,oplichters,bedriegers, van begin tot eind…De burger moet nu iets(spoedig) hieraan gaan doen er is naar alle waarschijnlijkheid weinig tijd hiervoor…en naar geen enkel met mooie woorden komende verteller luisteren niemand geloofd in honden.
  Beesten gedrag deze lieden in Su..
  Waardeloos…De bende van de Duivel elke dag
  een andere instantie met duivelse praktijken.


  Maak melding

 5. Ik heb het echt met de directie van EBS te doen als er eentje is tenminste, want ik kan mij niet voorstellen dat zo,n groot staatsbedrijf met zo,n 300.000 huishoudens zijn eigen boontjes niet kan doppen.

  Dat er niet eens een behoorlijk boekhouding te vinden is, is ook niet zo vreemd want de belastingdienst weet zelfs ook niet meer wie de echte belasting betalers zijn. Dat ik betaal voor mijn aansluitkosten en toch niet aangesloten kan worden vraag ik mij dan af is het nou geen tijd dat wij nog een energie bedrijf bij krijgen die op windmolen en zonnepanelen de stroom voorzienen garandeerd.

  Trouwens zon en wind hebben wij in overvloed of niet


  Maak melding

 6. Beste Al.
  Inderdaad, zon en wind hebben we in overvloed, maar men moet de handen uit de mouwen steken om deze natuurgiften voor eigen bate aan te wenden. Dus eerst investeren en dan oogsten. In suriname geldt dat niet. Men maakt plannen en wilt gelijk oogsten met alle gevolgen van dien. En zo niet wachten ze totdat ze het cadeau krijgen of gaan ze bedelen. That’s the true. Zo ware helpe suriname God almachtig


  Maak melding

 7. ebs is al een staats bedrijf. hoef geen lening te nemen. het salaris van alle parlementleden is het totaal van de salarissen van alle werknemers. dus ebs kan gewoon weg geen verlies draaien als het parlement het geld van de ebs met rust laat..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.